Steg för att skapa den bästa kroppsvård rutin

Det är vanligt att man har en bra hudvårdsrutin, men när det kommer till kroppsvård så finns det ofta brister. Helt klart ett större ansvar än att bara sköta ansiktet, men det är värt att etablera rutiner för kroppsvård samtidigt som man sätter fingret på vilka kroppsvårdsprodukter som passar bäst för dig, för att ge dig hälsosam och näringsrik hud – med den där speciella helkroppskänslan.

Vad bör din kroppsvård rutin innefatta?

Att  ha en strukturerad hudvårdsrutin som håller din hud frisk, fräsch och återfuktad går bortom att bara duscha regelbundet. En hudvårdsrutin är en del av din kropps försvar mot infektioner och sjukdomar, och säkerställer även att du får en hälsosam lyster. Från att välja rätt kroppsvårdsprodukter och krämer till att raka på rätt sätt, allt är en del av din hudvård.

Kroppsvård börjar i duschen

Den perfekta kropps- och hudvårdsrutinen börjar i duschen. Se till att vattnet inte är för hett. Hur skönt och avslappnande en het dusch än kan vara – så kan det även skada huden. Trots att det är mindre populärt, särskilt under de kalla vintermånaderna, så kan kallvatten ge din hud fler fördelar.

Fördelarna med att duscha i kallt vatten innefattar:
- Att göra porer mer strama, vilket gör att din hud känns fastare och minskar risken för att smuts fäster
- Förbättrad respons på skada
- Att bibehålla naturliga oljor, utan att huden torkar ut

Det är viktigt att hålla din hudtyp i åtanke. Om du har känslig eller väldigt torr hud, så kan du vilja överväga en mindre sträv kroppsskrubb och mer återfuktande krämer. Det kommer att hjälpa dig att hitta din perfekta duschrutin, och förstå hur ofta du bör duscha. Se hela vårt utbud av duschgeler och krämer här.

Exfoliera din hud

Exfoliering är processen genom vilken man tar bort döda hudceller, och är grunden för början på din hudvårdsrutin. Utöver att ta bort döda hudceller så främjar exfoliering även cirkulation, och förbereder din hud att på ett bättre sätt ta upp fördelarna från hudvårdsprodukter. Det är värt att ta sig tiden att lära sig hur man exfolierar på rätt sätt för att rengöra huden och motverka tilltäppta porer.

För att exfoliera kroppen, massera med cirkulära rörelser in en exfolierande skrubb i din fuktiga hud, och arbeta dig genom hela kroppen. Var uppmärksam på områden med sträv hud, såsom dina knän och armbågar. Vi älskar NIVEA Creme Peeling Shower Cream, som exfolierar och ger näring åt huden.

Kom ihåg att en skrubb för din kropp inte bör användas på ansiktet, då de är för sträva för ditt ansiktes känsliga hud – se även till att inte skrubba för hårt på övre delen av bröstet eller nacken, då dessa områden är mer känsliga (de kan exfolieras som en del av din ansiktsvårdsrutin). För att främja exfolieringsprocessen kan det vara en bra idé att använda en exfolierande handske eller borste.

Hudvänlig rakning

Delar av din hudvårdsrutin kanske innefattar rakning. Även om det inte är en del av din standardrutin så hjälper det att veta hur man på bästa sätt rakar.

Om nödvändigt efter exfoliering, använd rakkräm, rakfoam eller gel på de ställen på din kropp som du tänker raka. Varmt vatten från duschen kommer att mjuka upp ditt kroppshår och göra det enklare att raka. 

När rakgelen har applicerats, kom ihåg att raka i rätt riktning. Att raka mot håret kan ge en närmare rakning, men när man rakar känsliga delar kan det leda till irritation och inväxta hårstrån. För mer tips om hur du undviker irritation och får en mer bekväm rakning, så vår guide gällande att bli av med och undvik rakbränna.

Återfukta din hud

Huden är våra kroppars främsta skyddsbarriär som skyddar oss mot sjukdomar och infektioner. Varje dag utsätts vår hud för saker som kan göra att den torkar ut, spricker och blir skadad. Därför är det särskilt viktigt att återfukta för att hålla vår huds skyddsbarriär väl fungerande. Såväl rakning som exfoliering kan göra att huden torkar ut, så det är viktigt att återfukta huden efter. 

Efter att du har exfolierat din hud med en djup kroppsskrubb (och kanske rakat) så ska din hud vara rengjort från smuts och/eller döda hudceller. Nästa steg i din kroppsvårdsrutin är att återfukta med kroppsvårdsprodukter. Detta kan du göra i duschen med en återfuktande duschgel, eller med en traditionell kroppskräm efter att du har duschat (eller båda!). Det förstnämnda är att föredra, men det är absolut inte bättre – det är bara enklare!

Om du återfuktar i duschen, se till att använda en duschgel som är återfuktande. NIVEA har ett flertal kroppsvårdsprodukter särskilt utformade för att återfukta din hud i duschen, en av de mest populära produkterna är NIVEA Caring Shower Cream Moisture Creme. Men det finns många att välja mellan i ett flertal dofter. 

Utanför duschen så kan traditionella kroppskrämer använda för att återfukta huden under dagen, eller direkt efter duschen. Applicera en återfuktande kroppskräm på din kropp, arbeta in den i porerna och ge huden tid att ta upp den innan du kläder på dig. NIVEA har ett stort utbud av kroppskräm tillgängliga för alla sorts hudtyper. Vi älskar NIVEA Smooth Caring Body Lotion.

Skydda din hud

En stor del av din hudvårdsrutin kommer att kretsa kring duschen, där du rengör, exfolierar, rakar och återfuktar. Men det är viktigt att vara medveten om den skada detta kan orsaka huden

Saker som kan skada huden i vardagen är:

  1. Starka kemikalier, inklusive rengöringsprodukter
  2. För hett vatten
  3. Överexponering mot väder och vind

Se till att skydda dig mot solen genom att använda solskydd och undvika att exponera huden mot direkta solstrålar under längre perioder. Om du vill få en solkysst bronsad hud, överväg att använda hudvänliga produkter för solning som inte skadar din hud såsom NIVEA Gradual Tan, som stramar åt huden, återfuktar och ger naturlig lyster.