ORSAKEN TILL SPRUCKNA FINGERTOPPAR

Läs om olika orsaker till spruckna fingertoppar och ta reda på hur du kan behandla spruckna fingertoppar och motverka att sprickorna uppkommer från början.

ORSAKEN TILL SPRUCKNA FINGERTOPPAR

Om du någonsin har haft spruckna fingertoppar så vet du hur irriterande det kan vara. Till och med småsaker som att skriva, knäppa skjortan eller skruva av locket på en burk kan bli en plågsam uppgift.

I milda fall är nariga händer ett besvär som kan lindras med en bra handkräm och mjukgörande produkter. Däremot kan mer allvarliga fall av spruckna fingertoppar orsaka mycket smärta och att man börjar blöda. Ibland kan man till och med behöva besöka en läkare.

Läs vidare för tips på hur du vårdar dina spruckna fingertoppar.

VAD ORSAKAR NARIGA HÄNDER?

Fingertopparna kan spricka av mängder av olika orsaker, både av medicinska skäl och orsaker i omgivningen. Torr hud, även kallat xerosis eller xerodermi, är den vanligaste orsaken till spruckna fingertoppar och torr hud har flera olika orsaker:

  • Kallt väder – många får ofta hudsprickor på fingertopparna under vintern. Det är på grund av att kall och torr luft kan få huden att kännas torr och sträv.
  • När kall luft kommer in i hemmet under vintern och våren, torkar den ut den varma inomhusluften. Det i sin tur gör din hud blir torrare och mer känslig för irritation.
  • Exponering av varmt vatten kan minska hudens egen fuktnivå
  • Kemikalier i rengöringsprodukter vi har hemma kan irritera huden och få händerna att torka ut
  • Läkemedel: vissa läkemedel, till exempel kolesterolsänkande och vätskedrivande läkemedel har "torr hud" bland de potentiella biverkningarna


Det finns andra hudsjukdomar, till exempel psoriasis och eksem, som kan få huden att kännas mycket torr och leda till att den spricker.
 

Ärftliga hudsjukdomar, till exempel iktyos vulgaris, kan också få händerna att torka. Det kan även underliggande sjukdomstillstånd göra, till exempel diabetes och problem med sköldkörteln.

FÖREBYGGA SPRUCKNA FINGERTOPPAR

Det bästa sättet att behandla nariga händer är att förebygga:

- Fukta och smörj händerna med NIVEA Q10 Hand Cream flera gånger om dagen eller applicera NIVEA Repair & Care Hand Cream en gång om dagen för att ge dina torra, nariga händer skyddande vård och effektiv lindring i 24 timmar.
- Undvik att tvätta händerna för ofta. Använd mild tvål, till exempel NIVEA Creme Soft Hand Soap, som skyddar händerna när du tvättar dem och hindrar dem från att torka ut.
- Använd fuktgivande produkter som innehåller sheasmör. Det förbättrar cellförnyelsen och underlättar hudens återhämtning och reparerar skadade celler.
- Använd diskhandskar om du ofta handdiskar i varmt vatten.
- Stå emot frestelsen att ta långa varma bad ofta, ta hellre en kortare dusch i ljummet vatten.

LÄKA SPRUCKNA FINGERTOPPAR

Om fingertopparna redan är spruckna kan du följa stegen ovan för att läka dem. Det är viktigt att du tar hand om dina händer genom att smörja in dem ofta och skydda händerna mot kemikalier, varmt och kallt vatten.

Det här kan också underlätta fingertopparnas återhämtning:

- Använd flytande plåster för att helt läka sprickorna. Det finns många varumärken som gör flytande plåster och de går att köpa utan recept.
- Använd engångshandskar för att skydda dina spruckna fingertoppar och förhindra att de skadas ytterligare.

Vi rekommenderar att du kontaktar läkare om dina spruckna fingertoppar fortsätter att irritera och inte verkar bli bättre.