woman applying suncream

Soleksem

Vår guide om soleksem och soleksem behandling.

Soleksem

De flesta älskar solen och längtar efter att njuta av sommarens varma omfamning – den tycks göra allting så mycket bättre. Men för en del är sommarens ankomst inget att glädjas över. De som lider av eksem kan upptäcka att solens varma strålar förvärrar deras eksem och förvandlar sommaren från njutning till obehag. 

Å andra sidan kan solens strålar faktiskt lindra soleksem i mildare fall. Vi har tagit fram den här guiden för att hjälpa dig att förstå fördelarna och nackdelarna med solen när det gäller eksem och den innehåller allt du behöver veta om behandling av soleksem.


Soleksem lindring

Eksem är en typ av inflammation som kan ge torr och irriterad hud. Huden är ofta mycket känslig för irriterande faktorer, som allergener och bakterier, vilket kan orsaka skov. En sak som kan lindra eksem är solens strålar. 

Solens UV-strålar ger ett anti-inflammatoriskt stöd. Därför kan solen bidra till att reducera eksem och inflammation samt motverka irritation. Du kanske redan har upptäckt att dina problem med eksem blir bättre under de varmare månaderna – nu vet du varför! 

UV-strålarna är så effektiva mot eksem att de nu används i medicinsk behandling av patienter med allvarliga eksem – så kallad ljusbehandling. Om du har allvarliga problem med eksem bör du rådgöra med en läkare. 
suncream on skin

Soleksem lindring

Var försiktig!

Trots att vi nämnt hur användbar solen kan vara för att lindra eksem, kan den ändå vara skadlig! Överdrivet solande kan orsaka solallergi, tidiga tecken på åldrande, solfläckar och till och med cancer. 

Läs våra tips om att lindra eksem samtidigt som du håller dig säker i solen:
woman checking her face in the mirror

1) Konsekvent hudvård

En konsekvent hudvårdsrutin är ett utmärkt sätt att motverka eksem och minimera risken för att nya faktorer ska irritera huden. En dagkräm med solfaktor kan hjälpa dig att skydda huden mot solens strålar. Prova vår Nourishing Day Cream SPF 15 i 24 timmar för återfuktning och skydd. Kom ihåg att följa din hudvårdsrutin även när du åker på semester. Det är viktigt att vara konsekvent!
woman smiling with suncream on

2) Solskydd

Ett solskydd med hög solfaktor är ett utmärkt sätt att kunna njuta av solen samtidigt som du skyddar huden. Vår Protect & Moisture Sun Lotion SPF 50+ ger ett mycket effektivt skydd mot UVA- och UVB-strålar samtidigt som huden återfuktas, vilket är ett perfekt sätt att lindra soleksem. Du kan också prova vår UV Face Soothing Sensitive Sun Cream, ansiktsvård för känslig hud, såsom soleksem. Vi rekommenderar att du applicerar solskyddet 10–15 minuter innan du går ut och är noga med att applicera på nytt varannan timme för att bibehålla hudens skydd.
woman wearing a hat in the sun

3) Skydda dig mot solen

Solskydd ger som sagt ett bra skydd mot solens strålar, men du kan också göra andra saker utöver att applicera solskydd som soleksem lindring. Till att börja med kan du använda kläder som skyddar mot solens strålar. Det kan till exempel vara en T-shirt, en hatt eller bara en handduk som du sveper in dig i. Det viktiga är att du har på dig något som förhindrar att du överexponeras för solens strålar. Du kan också hålla dig i skuggan när solen står som högst på himlen. Då är strålarna som kraftigast och risken för skador störst.

Soleksem ansikte

Hur ser soleksem ut?

Hur soleksem ser ut kan variera beroende på hur allvarligt det är, hur länge någon varit exponerad för solens strålar samt hur känslig personens hud är. Här är de två vanligaste formerna av soleksem: 
1) Soleksem – klåda
Soleksem kan klia mycket och vara extremt irriterande. Det orsakas av överexponering av solens strålar och kan variera från person till person. En del kan få besvär efter bara några minuter i solen medan andra kan vistas i solen i flera timmar innan de får problem. Men hur ser eksemet ut då? Det dyker upp i områden som har utsatts för solens strålar och huden ser ofta röd och flammig ut.


2) Soleksem – blåsor
Blåsor av soleksem är en mycket allvarligare form av soleksem. De orsakas av långa perioder med överexponering för solens strålar och framträder vanligtvis några timmar efteråt. Soleksemblåsor är mycket ömma och kan orsaka obehag i några dagar. För att förhindra fortsatt skada rekommenderar vi att du inte utsätter det berörda området för direkt solljus. Du bör också prova vår After Sun Sensitive Cream-Gel som är formulerad med aloe vera för att vårda huden och minska irritation. 

Om du lider av soleksemblåsor ska du hålla koll på dem ordentligt och söka läkarvård om de inte visar några tecken på att bli bättre.
 
woman in sun hat

Soleksem behandling


Vi vill att du ska kunna njuta av solen så mycket som möjligt och därför har vi tagit fram den bästa soleksem behandling, så att du kan fortsätta ha kul i solen.

1) Tvätta områden med mycket svett
Som nämnt ovan kan svett göra huden torr och irriterad, särskilt för personer som lider av eksem. Tvätta områden med mycket svett så att svetten inte samlas där och orsakar skov av eksem! Använd kranvatten och skölj de områden där svetten samlas mest – knänas baksida, armbågarnas insida, halsen och ansiktet. 

2) Undvik helt att svettas!
Det kan låta självklart, men för att undvika soleksem orsakat av svett kan du försöka undvika att svettas! Ju varmare du blir, desto större är risken att du börjar svettas. Vi rekommenderar att du håller dig sval i skuggan för att undvika överhettning.

3) Solskydd och hudkräm för att lindra solens effekter
Det bästa sättet att skydda huden mot soleksem är att använda ett effektivt solskydd. Det skyddar huden mot irritation orsakad av solens UV-strålar. För barn kan du prova vår Kids Sensitive Protect & Play Sun Lotion SPF50+ som vårdar och skyddar barnets känsliga hud. Prova även vår Sensitive Immediate Protect Soothing Sun Spray SPF30 som omedelbart reducerar risken för soleksem. 

Du bör också använda en hudkräm som lindrar solens effekter som soleksem behandling. Det här bidrar till att lindra klåda orsakad av soleksem samt motverkar irritation orsakad av soleksemblåsor. Vår After Sun Moisture Lotion, berikad med aloe vera, är perfekt för att lindra solskadad hud.