Så Sköter Du Om Torra Armbågar

Läs mer om vad som verkligen orsakar torra armbågar och kliande armbågar och om du kan göra det värre utan att inse det.

VARFÖR FÅR VI TORRA ARMBÅGAR?

VAD GÖR ARMBÅGARNA ANNORLUNDA ÄN RESTEN AV KROPPEN?

Torra armbågar är vanligare än andra torra hudområden på kroppen, men varför är det så?

Det beror på ett par faktorer:

 • Armbågarna är i kontakt med olika ytor mycket mer än många andra områden – oavsett om du lutar dig mot skrivbordet, håller huvudet i dina händer eller läser en bok. Detta gör huden tjockare än vanligt och utsätter den för högre risk för att få torra armbågar.
 • Dina armbågar är en led - huden på dem böjer och sträcker sig ständigt hela dagen när du rör dig, vilket ger ytterligare belastning på armbågens hud, vilket orsakar torra armbågar som även kan bli spruckna om de inte tas om hand.
  Läs mer om torr hud här.
 
dry elbows

JAG HAR missfärgade ARMBÅGAR, BÖR JAG VARA OROLIG?

Att ha missfärgade armbågar är helt normalt, det orsakas helt enkelt av en uppbyggnad av döda hudceller som kan göra att området ser ojämnt eller till och med flagnande ut. Se till att exfoliera regelbundet för att ta bort dessa döda hudceller för hud som ser ljus och ung ut på armbågen. Läs hela vår guide om exfoliering här.
ORSAKERNA TILL TORRA ARMBÅGAR

IRRITERANDE KLÄDER

Vissa syntetiska material som polyester kan irritera armbågens hud när de gnuggas mot den. Svett kan bidra till detta genom att klamra sig fast vid kläder vilket orsakar friktion mellan din hud och dina kläder. Detta kan strippa huden från sina naturliga oljor och göra den torr och uttorkad, vilket resulterar i torra armbågar.
ORSAKERNA TILL TORRA ARMBÅGAR

UPPVÄRMNING

Värmesystem kan ofta dra fukt ur luften, följaktligen torka ut huden, så du kanske märker att du har torra armbågar mer under vintermånaderna när du använder uppvärmning inomhus mer än du gör under våren och sommaren. Men att utsätta din hud för varma temperaturer i solen kan också vara ett problem, när du till exempel åker på semester kanske din hud inte är van vid för höga temperaturer och kommer att torka ut lätt. Du kan orsaka torra armbågar själv genom att duscha för varmt - detta strippar huden från dess naturliga oljor och får den att torka ut, vilket kan leda till kliande armbågar och torra armbågar.
ORSAKERNA TILL TORRA ARMBÅGAR

LUFTKONDITIONERING

På samma sätt som uppvärmning kan torka ut huden, kan luftkonditionering ha samma effekt genom att störa hudens naturliga fuktbalans. Detta kan ofta leda till kliande armbågar som känns torra vid beröring.
ORSAKERNA TILL TORRA ARMBÅGAR

RÖRELSE

Eftersom armbågarna sitter på en led, rör och böjer de sig hela tiden. Detta sätter extra tryck på huden och om den redan är uttorkad kommer den att vara mindre elastisk än vanligt och huden kan även spricka om den inte vårdas på rätt sätt.
 
ORSAKERNA TILL TORRA ARMBÅGAR

OTILLRÄCKLIG HUDVÅRD

Din hud behöver fukt - och det här är ännu viktigare när det gäller torra armbågar. Att hålla huden återfuktad regelbundet med hjälp av en rik fuktighetskräm som NIVEA Express Hydration Body lotion är viktigt för att undvika torr hud på armbågar.
ORSAKERNA TILL TORRA ARMBÅGAR

SOLSKADOR

Armbågar kan vara särskilt mottagliga för skador från UV-ljus - detta kan orsaka torra armbågar och överexponering från solen. Se till att alltid applicera ett bra solskydd överallt innan du utsätter armbågarna för solljus.
 
ORSAKERNA TILL TORRA ARMBÅGAR

KLOR

På semestern är simning och avkoppling i solen det viktigaste du tänker på, men om du simmar i en pool, finns det en stor risk för att klor torkar ut din hud. Återfukta din hud efter att du torkat av dig från poolen med fuktkräm, och om du kommer att njuta av solen igen kan du göra detta genom att återapplicera solskydd.
ORSAKERNA TILL TORRA ARMBÅGAR

RÖKNING

Rökning torkar ut din hud, och delar av kroppen som redan är naturligt torrare kommer att vara de första som märker, så du kan utveckla torra armbågar om det här är du.
ORSAKERNA TILL TORRA ARMBÅGAR

HORMONELLA FÖRÄNDRINGAR

Hormonala förändringar som klimakteriet torkar ut huden vilket orsakar torra armbågar.

SÄTT ATT TA ITU MED TORR HUD PÅ ARMBÅGAR

Torra armbågar kan vara vanliga, men det finns steg du kan ta hemma för att hålla huden mjuk och smidig:

 • Använd ljummet vatten när du tvättar, eller duschar dig för att förhindra att få torra armbågar.
 • Exfoliera din hud för att bli av med den torra, flagnande huden med en mild body scrub. Det är viktigt att skrubben är mild på din hud eftersom din torra hud blir känsligare och kan leda till kliande armbågar.
 • Återfukta huden efter att du duschar för att låsa inne fukt och hålla huden återfuktad och närd för att förhindra torra armbågar. Fuktkrämer är också lugnande för din hud och kan ge välbehövlig komfort från kliande armbågar. Prova Nivea Lotion - Dry Skin för långvarig näring
 • Tvätta med milda, närande duschgeler eftersom vissa ingredienser kan orsaka torr hud och torra armbågar. Krämer och geler med Shea eller Kakaosmör är bra för att ge din hud näring. NIVEA Indulgent Moisture Cocoa Shower Cream är rik och håller huden mjuk och smidig, även efter torkning.
 • Byt kläder och använd istället kläder gjorda av mjukare och mer andningsbara material som bomull som känns mildare på din hud.
 • Byt sköljmedel om din hud reagerar eller blir känslig mot det för att förhindra kliande armbågar.

När du går ut i solen, se till att tillämpa solskydd till din kropp för att skydda mot UV-ljus samt att värmen torkar ut din hud. Om du simmar, se till att den är vattenavvisande och efter simning bör du se till att tvätta bort klor eller havsvatten och snabbt återfukta för att återställa hudens fuktnivåer. Om du lämnar salt havsvatten på din kropp kan du få kliande armbågar eftersom saltet kan vara grovt mot huden så detta är en användbar vana att lära sig.
Om dina torra armbågar kvarstår eller förvärras, uppsök din läkare eftersom de kommer att kunna ordinera medicinska behandlingar som hjälper till att behandla dina torra armbågar och kliande armbågar.

 
dry elbows

5 SKÄL ATT EXFOLIERA DINA TORRA ARMBÅGAR

Döda hudceller är en stor orsak till fula armbågar med torr och flagnande hud. Att exfoliera regelbundet kommer att bli av med dessa och avslöja den ljusa, friska huden som gömmer sig under det fula lagret.

Bara ta en bra body scrub och försiktigt massera in den över hela huden, med fokus på områden med särskilt torr hud som armbågar och knän. Tvätta sedan av den och njut av föryngrad hud.
En kroppsborste kan vara ett annat nyckelverktyg för att hålla armbågsområdet exfolierat.

 
 1. Huden kommer att se ljusare ut
 2. Döda hudceller kommer att tas bort för att avslöja fräsch, frisk hud
 3. Massagen ger hudens cirkulation ett uppsving
 4. Hårda fläckar av huden kommer att kännas mjukare
 5. Hudtonen kommer att se jämnare ut och mörka armbågar kommer så småningom elimineras

Även om exfoliering av armbågarna är mycket viktigt om du har torra armbågar, är det viktigt att inte göra det alltför ofta eftersom detta kan bli hårt mot huden och du kan börja ta bort friska hudceller som ger dig torra armbågar, som också kan kännas ömma. Experter rekommenderar att du använder bodyscrub inte mer än två gånger i veckan om du vill skörda fördelarna utan att orsaka ytterligare skador. När du har torra armbågar är det viktigt att ha tålamod med dina behandlingar eftersom att bara gör något en gång inte kommer att åtgärda problemet. Du måste föra in nya tekniker i din rutin för att lyckas och säga adjö till torra armbågar på lång sikt.

background