kvinna som applicerar Nivea Cellular-serum

Vad är B-vitamin bra för i hudvård?

Det finns olika typer av vitamin B, som alla erbjuder unika fördelar för din kropp och din hud. Utforska varje typ och upptäck hur de kan förbättra din hudvårdsrutin.

VAD INNEHÅLLER B-VITAMIN?

Vitamin B är en grupp av åtta nyckelnäringsämnen som spelar viktiga roller i kroppen – allt från organfunktion och blodcellsproduktion till hudförnyelse och stöd för immunförsvaret. Med sina åtta olika typer är detta en ypperlig vitamin som täcker alla former av hudvårds- och kroppsfunktionsbehov! 

Läs vår guide som innehåller allt du behöver veta om vitamin B, dess fördelar och hur du kan införliva vitamin B i din hudvårdsrutin.

VAD GÖR VITAMIN B? DE ÅTTA TYPERNA AV VITAMIN B

Vitamin B gör massor av bra saker för våra kroppar och vår hud, allt från att förbättra blodcirkulationen till att öka cellproduktionen. Här är de åtta olika typerna och hur de påverkar kroppen:

VITAMIN B1 – TIAMIN:

Vitamin B1 finns i alla våra vitala organ och ansvarar för att omvandla mat till energi, en avgörande process för nervernas, musklernas och hjärtats funktion.

VITAMIN B2 – RIBOFLAVIN:

Vitamin B2 hjälper även kroppen att utvinna energi från maten för att hålla hud, ögon och nervsystem friska.

Vitamin B3 – nikotinsyra (niacinamid):

Niacinamid främjar blodcirkulationen i din kropp, vilket i sin tur bidrar till att lindra trötthet och förnya huden – perfekt för en fräsch hy med lyster. Vitamin B3 har även effektiva anti-inflammatoriska egenskaper som minskar påverkan från yttre aggressorer och bidrar till att förhindra att hudåkommor blossar upp.

Vitamin B5 – pantotensyra:

Vitamin B5 spelar en avgörande roll i produktionen av röda blodkroppar, som är oumbärliga för att hjälpa kroppen att fungera effektivt.

VITAMIN B6 – PYRIDOXIN:

Vitamin B6 främjar protein- och kolhydratsomsättningen samt stöder hjärnans utveckling – en avgörande roll i allas kroppar.

VITAMIN B7 – BIOTIN:

Vitamin B7 är avgörande för levermetabolism och främjar celltillväxt, och det är därför som vitamin B så ofta rekommenderas för hår-, nagel- och hudvårdsrutiner.

VITAMIN B9 – FOLSYRA (FOLAT):

I din kropp främjar folsyran cellernas funktion, celltillväxt och utvecklingen av nya celler – vilket förbättrar de röda blodkropparnas effektivitet och transporten av syre runt om i din kropp. Tack vare detta hjälper vitamin B9 din hud att fungera och förnyas snabbare, vilket är perfekt för att få en frisk hy.

VITAMIN B12 – KOBALAMIN:

Vitamin B12 hjälper till med produktionen av DNA och bidrar till att hålla blod- och nervceller friska – och det är därför vitamin B är bra för att förebygga utmattning och trötthet.


VAD ÄR B-VITAMINETS ROLL OCH VAD ÄR DET BRA FÖR?

kvinna leende

Som du ser har vitamin B massor av olika roller att spela i kroppen och för huden. Dessa roller och vad vitamin B används för beror på individens behov och vad han/hon försöker åstadkomma. 

Om en person t.ex. lider av utmattning och huvudvärk, kan vitamin B12 (kobalamin) bidra till att öka flödet av röda blodkroppar och minska effekterna av både utmattning och huvudvärk. Om en person lider av torr, matt hud, kan vitamin B3 (niacinamid) öka cellomsättningen och förbättra hudförnyelsen för en klar hy med lyster. 

Det är uppenbart att vitamin B kan användas för ett brett spann av kropps- och hudbehov, men vitamin B kan även användas på en rad andra olika sätt. Du kan hitta vitamin B i topiska krämer som ska smörjas in på huden eller i kosttillskott som du kan ta utöver din vanliga kost.


VAD ÄR VITAMIN B BRA FÖR? DE FEM FÖRDELARNA MED B-VITAMIN FÖR DIN HUD

Vitamin B används ofta i hudvårdsprodukter eftersom det erbjuder så många olika sorters fördelar. De fem främsta fördelarna för huden med vitamin B inkluderar:
blå ögon kvinna
FÖRDELAR MED B-VITAMIN

1) ANTI-AGEING-EGENSKAPER

En viktig fördel med B-vitamin är att den bidrar till att upprätthålla nivåerna av kollagen – den ingrediens i din hud som håller huden elastisk och motverkar rynkor. När du åldras minskar kollagennivåerna i din hud sakta, och det är därför som rynkor börjar framträda. Så genom att upprätthålla kollagennivån i din hud med B-vitamin, kan du reducera dessa tidiga tecken på åldrande. 

B-vitamin främjar även cellomsättningen, eftersom döda hudceller byts ut mot nyare celler. Denna process gör huden mycket fastare och mindre benägen att hänga, vilket är en avgörande faktor för att rynkor ska framträda.

FÖRDELAR MED B-VITAMIN

2) MINSKAR INFLAMMATION

B-vitamin har även anti-inflammatoriska egenskaper, vilket innebär att det kan bidra till att reducera problem med inflammerad hud såsom acne, dermatit och psoriasis. B-vitamin är lugnande för huden och kan minska påverkan av alla de yttre faktorer som ofta kan förvärra inflammationen.

långt hår kvinna leende
FÖRDELAR MED B-VITAMIN

3) STÄRKER IMMUNFÖRSVARET FÖR EN FRISKARE HUD

En annan fördel med B-vitamin är att det stärker kroppens produktion av röda blodkroppar, vilket hjälper kroppen att fungera så effektivt som möjligt. Detta påverkar även hur bra ditt immunförsvar fungerar, och ett effektivt immunförsvar är mycket bättre på att förebygga infektioner och hudirritation såsom acne eller psoriasis.

Var noga med att kontakta läkare för att få råd om du lider av hudirritation eller ett försvagat immunförsvar.

FÖRDELAR MED B-VITAMIN

4) UPPRÄTTHÅLLER HUDENS OLJEPRODUKTION

Den fjärde fördelen med B-vitamin är att det hjälper huden att balansera sin oljeproduktion, för att säkerställa att huden varken producerar för mycket eller för lite olja. Hud som producerar för mycket olja råkar mycket oftare ut för blemmor och acne, medan hud som producerar för lite olja har mycket lättare för att bli torr, sprucken och irriterad. Genom att balansera oljeproduktionen bidrar B-vitamin till att förebygga såväl acnebenägen hud som torr hud.

FÖRDELAR MED B-VITAMIN

5) ÖKAR BLODFLÖDET FÖR EN HY MED LYSTER

Sist men inte minst bidrar B-vitamin till att öka blodflödet runt om i kroppen, så att fler näringsämnen kan transporteras runt i kroppen och till huden. På samma sätt som en blomma som fått mycket näring, blir hud som innehåller fler näringsämnen mycket klarare och friskare, vilket syns på din hy. Detta gör B-vitamin till en suverän partner för en frisk hud med ungdomligt utseende.


VITAMIN B INOM HUDVÅRD – PRODUKTER MED VITAMIN B

Vitamin B är inte en ny och trendig ingrediens inom hudvård, utan den har använts sedan mycket länge – vilket innebär att den har klarat tidens tand och fortfarande är lika populär!

Hudvårdsprodukter med vitamin B finns i många olika former, från dag- och nattkrämer till serum och ansiktsmasker, vilket gör det mycket enkelt att införliva vitamin B i din hudvårdsrutin.
Nivea Q10 Power ansiktskräm
VITAMIN B INOM HUDVÅRD – PRODUKTER MED VITAMIN B

VITAMIN B9 FÖR ANTI-AGEING

Med sin förmåga att främja cellomsättningen och öka kollagennivån, är vitamin B-produkter avgörande för alla anti-ageing-hudvårdsrutiner. Upptäck NIVEA Cellular Expert Filler-sortimentet, skapat med vitamin B9-folsyra för att öka kollagenproduktionen och göra din hud extra fast för att förebygga tidiga tecken på rynkor.

VITAMIN B INOM HUDVÅRD – PRODUKTER MED VITAMIN B

VITAMIN B3 FÖR ACNEBENÄGEN HUD

Vitamin B används också ofta inom hudvård mot acne och acnebenägen hud. Dess anti-inflammatoriska egenskaper kan bidra till att reducera acne och förhindra att acne förvärras av yttre faktorer. Vitamin B3-niacinamid är särskilt effektivt för att förebygga inflammerad acne genom att återställa hudens naturliga barriär, samtidigt som det även lugnar inflammation. NIVEA Derma Skin Clear-sortimentet är berikat med vitamin B3-niacinamid för att rensa porer och bidra till att minska uppkomsten finnar utan att torka ut huden, vilket är perfekt för acnebenägen hud.

kvinna som applicerar ansiktskräm