kvinna som använder folsyra

Vad är folsyra och varför är folsyra bra för huden?

Folsyra, eller vitamin B9, är en form av folat som har fantastiska anti-ageing-egenskaper för huden. Den är även bra för huden på andra sätt. Läs vidare för att ta reda på mer.

FOLSYRA: VIKTEN AV VITAMIN B9 I HUDVÅRD

De första ålderstecknen börjar vanligtvis dyka upp i 25-årsåldern. När huden mognar kan man börja få rynkor och slappare hud. Många kan bli bekymrade över det. Ett sätt att förebygga för att behålla sitt ungdomliga utseende kan vara att börja använda anti-aging-produkter när de första ålderstecken börjar visa sig.

Du kanske redan vet att hyaluronsyra och C-vitamin brukar användas i anti-aging-produkter. Men en annan viktig ingrediens att hålla utkik efter är folsyra. Så vad är folsyra? Vad är folsyra bra för och varför folsyra för anti-aging? 

VAD ÄR FOLSYRA?

Folsyra, som är en form av vitamin B9, är en syntetisk version av ett folat som finns naturligt i vissa livsmedel. Vad gör folsyra i kroppen? Folsyra är viktigt för kroppen eftersom den reglerar bildandet av nya friska celler, bland annat de röda blodkroppar som transporterar syre. Din kropp kan inte själv producera folat, så att äta nyttigt eller ta kosttillskott med vitamin B9 kan bidra till att förebygga anemi. Den kallas ofta för livets vitamin.

FOLSYRA BIVERKNINGAR

Folsyra främjar cellerna i allmänhet, bidrar till att de förnyar sig och att nya celler utvecklas och minskar på så sätt ålderstecknen. Folsyra återfuktar även huden, skyddar den mot solen och kan bidra till att förebygga akne.


ÄR FOLSYRA BRA FÖR HUDEN?

FOLSYRA FÖRDELAR FÖR HUDEN

1. FOLSYRA MINSKAR ÅLDERSTECKEN
Om man regelbundet applicerar folsyra stimuleras huden att producera mer kollagen, hudens huvudsakliga strukturella protein. Mer kollagen innebär fastare hud så att du ser yngre ut och minskar tecknen på förtida åldrande.

2. FOLSYRA HAR SOLSKYDDANDE EGENSKAPER
Ytterligare fördelar med folsyra för huden är minskad risk solskador när huden exponeras för UV-strålar. Folsyran kan minska DNA-skador på utsatt hud och de uppstramande egenskaperna gör att huden blir mindre uttorkad och rynkig när du vistas i solen.
3. FOLSYRA ÄR FUKTBEVARANDE

Folsyra bidrar även till hudens återfuktning eftersom den gynnar hudbarriären. På så sätt bevaras fuktbalansen så att andra tecken på uttorkning motverkas. 

4. FOLSYRA BIDRAR TILL ATT FÖREBYGGA AKNE]

Du kan även minska mängden toxiner i hela kroppen genom att använda folsyra varje dag. De antioxidanter som finns i folsyra är kända för att minska oxidativ stress på huden. Resultatet? Mindre och lindrigare akne och finnar.   

5. FOLSYRA MOTVERKAR HUDPIGMENTERING ORSAKAD AV FOLATBRIST
Ett av de symptom som orsakas av folatbrist är hudpigmentering. Din hud kan börja se mer trött ut om du har folatbrist, och det är i sådana fall som hudvårdsprodukter med folsyra (vitamin B9) kan bidra till återskapa den där lystern hos huden.

kvinna som håller en Nivea ansiktskräm

 

Att applicera folsyra regelbundet stimulerar din hud att producera mer kollagen, din huds huvudsakliga strukturella protein.

kvinna som applicerar Nivea ansiktskräm

kvinna som applicerar Nivea ansiktskräm

Mat med folsyra kan få mängder av positiva effekter för hälsan. Genom att öka ditt intag av vitamin B9 kan du enkelt få friskare hår och starkare naglar. Folsyra kan bidra till att motverka skadliga sjukdomar och reducera neuralrörsdefekter under graviditeten, så folsyra är bra för kroppen på en rad olika sätt.

 

VAR HITTAR JAG FOLSYRA?

Folsyra finns naturligt i vissa livsmedel, till exempel i broccoli, sparris och andra bladgrönsaker, citrusfrukter, solrosfrön, spannmål, ägg, fisk och skaldjur. Folsyra finns även i till exempel bröd, pasta och flingor. Ett glas mjölk är också en ypperlig källa till folsyra. 

Folsyra återfinns även i kosttillskott och tabletter eller i hudvårdsprodukter, till exempel geler, fuktprodukter, krämer och serum. Aloe vera är en suverän källa till folsyra och vitamin B12, som också är en ingrediens som används för att förbättra hudpigmentering.


LÄGG TILL FOLSYRA I HUDVÅRDSRUTINEN MED NIVEA:S CELLULAR-SORTIMENT

NIVEA Cellular Expert Filler-sortimentet verkar för att förnya och föryngra hudEN och innehåller mycket effektiva anti-aging-ingredienser för att minska hudens ålderstecken. 

Vi använder två typer av hyaluronsyra, ren folsyra och ingredienser som förbättrar anti-aging-egenskaperna (kreatin, glycerin, magnoliaextrakt). NIVEA Cellular Expert Filler-sortimentet har utvecklats för att hjälpa huden att behålla sin naturliga skönhet genom att behandla grundorsaken och minimera tecknen på åldrande. 

Med NIVEA Cellular Expert Filler-sortimentet kan din anti-aging-hudvårdsrutin till exempel se ut så här:
 

STEG 1: NIVEA Cellular Expert Filler Eye Cream

Huden är som tunnast runt ögon och läppar, vilket gör dessa partier mer benägna att uppvisa synliga tecken på åldrande innan de syns i andra delar av ansiktet. Börja med att rengöra ansiktet från smuts och annat. Använd sedan NIVEA Cellular Expert Filler Eye & Lip Contour Cream för att fylla ut statiska och dynamiska rynkor samtidigt som du stramar upp konturerna runt ögon och läppar. 

Vår parfmyfria Eye & Lip Contour Cream är berikad med ren folsyra och höga koncentrationer av hyaluronsyra och har visat sig reducera fina linjer och kråksparkar med 20 % på bara en vecka.*
* Poängförbättringsfrekvens, 4-veckorsstudie med 39 kvinnor 2021.

 

STEG 2: NIVEA Cellular Expert Filler Day Cream

Med serum i din rutin förser du huden med bra och näringsrika ingredienser. NIVEA Concentrated Anti-Age Serum är berikat med ren folsyra och hyaluronsyra som kan bidra till att strama upp huden och ge ansiktet struktur genom at fylla i synliga rynkor. 

NIVEA Cellular Expert Filler-sortimentet erbjuder två olika serum, så om du är på jakt efter ett snabbabsorberande anti-age-serum som omedelbart slätar ut huden i ansiktet med en enda applicering och ger huden den fukt den behöver, kan du även välja NIVEA Cellular Expert Filler Replumping Hyaluronic Anti-Age Serum.

​STEG 3a (dag): NIVEA Cellular Expert Filler Intensive Anti-Age Day Care

Avsluta din morgonrutin med NIVEA Cellular Expert Filler Intensive Anti-Age Day Care, en lyxig, silkeslen ansiktskräm i rosa. Denna dagkräm finns både med SPF 15 och SPF 30 och har en formula med ren folsyra och de två typerna av hyaluronsyra. På bara en vecka förbättras hudens fasthet påtagligt med 20 %, hudvolymen med 40 % och rynkor reduceras med 25 %.**

** Poängförbättringsfrekvens, 4-veckorsstudie med 39 kvinnor 2021

 

STEG 3b (natt): NIVEA Cellular Expert Filler Night Cream

Sätt guldkant på skönhetssömnen med NIVEA Cellular Expert Filler Intensive Anti-Age Night Care. Den här krämen främjar cellernas förnyelse och låter dig vakna upp med ett fräscht och föryngrat utseende. 

NIVEA Cellular Expert Filler Intensive Anti-Age Night Care är berikad med ingredienser som hjälper huden att bli len och få lyster. Den fungerar dessutom perfekt tillsammans med de övriga produkterna i sortimentet. Efter en vecka känns huden återställd och den blir fastare (+17 %) och fylligare (+25 %) så att linjer och streck efter sömnen blir mindre tydliga.

 Poängförbättringsfrekvens, 4-veckorsstudie med 39 kvinnor 2021

Utforska NIVEA Cellular Expert Filler-sortiment med folsyra:
-produktteaser med alla Cellular Expert Filler-produkter-