lockigt hår flicka som håller en Nivea ansiktskräm

Vad är glycerin? Sju fördelar med glycerin för huden

Upptäck allt du behöver veta om glycerin, inklusive vad glycerin är för något och dess fantastiska fördelar för huden.

VAD ÄR GLYCERIN?

Glycerin är en typ av kolhydrat, som även kallas för glycerol. Det är en naturlig ingrediens som utvinns både från animaliska fetter och växter, vanligtvis sojabönor eller rörsocker. Det är färglöst och klart med en trögflytande, sirapsliknande konsistens och söt smak. Glycerin är en mycket vanlig ingrediens som återfinns i åtskilliga skönhetsprodukter, läkemedel och livsmedel och är känt för sina återfuktande och förtjockande egenskaper.
blond kvinna leende

Glycerin för huden

Glycerin används i de flesta hudvårdsprodukter och är en av de vanligaste ingredienserna efter vatten och parfym, vilket innebär att du förmodligen redan använt produkter som innehåller glycerin. Användning av glycerin är vanligast i följande:
- Ansikts- och ögonkrämer
- Ansiktsrengöring 
- Ansiktstoner
- Kroppstvätt
- Rakkrämer och -geler
- Solskydd 
- Läppvård

Glycerin är känt för att vara en ”fuktbindare” på grund av sin kraftfulla förmåga att dra vatten från den närmaste källan som exempelvis luften eller hudens djupare lager, till hudens yttre lager. Det anses allmänt vara en av de bästa fuktbindarna som t.o.m. möjliggör ännu mer återfuktning av huden än hyaluronsyra, som det ofta används tillsammans med. Denna kombination har rapporterats förbättra hudens barriär i upp till 24 timmar efter applicering.

En annan ingrediens som glycerin ofta kombineras med är känd som ett ”ocklusiv” ingrediens, som bidrar till att hålla kvar den fukt som glycerinet drar till sig. 


ÄR GLYCERIN BRA FÖR HUDEN?

Ja, glycerin är bra för huden och kan utan risk användas dagligen som en ingrediens i en blandad produkt. Eftersom glycerin härmar hudens naturliga fukt är den mycket återfuktande och får huden att se len, fräsch och fuktig ut – samtidigt som den känns lätt på huden.

 

Glycerin finns i de flesta av NIVEA:s produkter, men vad är glycerin bra för? 

Sju fördelar med glycerin för huden

Glycerin erbjuder många fördelar för huden, inklusive:

1. Förbättrar hudens kapacitet att behålla vatten och förhindrar att den torkar ut. 
2. Gör huden mjukare.
3. Förbättrar hudens skyddande barriär.
4. Eftersom glycerin håller kvar fukt, skyddar det även huden mot irriterande ämnen och bistert väder såsom intensiv kyla eller kall luft.
5. Påskyndar sårläkning.
6. Naturlig exfoliering
7. Det har även rapporterats att glycerin bidragit till att förbättra vissa hudåkommor. NIVEA:s produkter är dock, såvida inget annat anges, inte utvecklade för att behandla specifika medicinska hudåkommor. 

flicka som applicerar Nivea ansiktskräm

ÄR GLYCERIN BRA FÖR OLIKA HUDTYPER?

kvinna som håller Nivea-produkter

Eftersom glycerin är återfuktande men icke-komedogent, är denna ingrediens bra för alla hudtyper. Se fördelarna med glycerin för olika hudtyper nedan:

1. Torr hud: Glycerin är extra bra för torr hud tack vare att dess viktigaste egenskap är att återfukta. Dessutom skyddar glycerin huden och håller kvar fukt i den så att huden inte spricker, särskilt under vintermånaderna.

2. Fet hud: Även om huden är fet är det viktigt att återfukta den, eftersom huden annars kan börja överproducera olja eller talg för att kompensera. Eftersom glycerin inte bara är återfuktande utan också icke-komedogent täpper det inte igen porerna, vilket gör glycerin perfekt för fet hud.

3. Blandhy: Glycerin fungerar bra till såväl torr som oljig hud, vilket gör det till en effektiv ingrediens för personer som har både och i form av blandhy.

4. Känslig hud: Glycerin återfuktar huden men har också rapporterats ha en lugnande inverkan på huden, vilket gör glycerin till ett bra alternativ för personer med känslig hud. Utöver att skydda hudens fuktbarriär kan glycerin även skydda huden mot irriterande ämnen.Glycerin mot rynkor

Eftersom glycerin är otroligt återfuktande och har förnyande egenskaper, är det en perfekt ingrediens som ger stöd åt huden under åldrandeprocessen, särskilt eftersom vår hud i allmänhet blir torrare när vi blir äldre. I synnerhet kan det bildas rynkor under ögonen, eftersom huden runt ögonen är så tunn. Att använda en ögonkräm med glycerin såsom NIVEA Cellular Expert Filler Eye Cream kan bidra till att motverka detta.

En hudvårdsrutin som innehåller glycerin kan hålla huden frisk, spänstig och minska förekomsten av rynkor. Glycerin är en av toppingredienserna i vårt Cellular Filler-sortiment.

nivea cellular filler ögonkräm

RISKER/BIVERKNINGAR

lockigt hår kvinna som applicerar Nivea ansiktskräm

Glycerin är en ofarlig ingrediens när den används i lägre doser, och ämnet förekommer oftast som en blandad ingrediens i hudvård. Vi skulle aldrig rekommendera att du applicerar 100 % ren glycerin på huden eftersom det skulle orsaka irritation och vara extra skadligt om du fick det i ögonen. 

På samma sätt som för alla ingredienser eller nya produkter, rekommenderar vi att du testar lite på huden innan du applicerar produkten på ett större hudparti. Om det skulle uppstå några problem bör du skölja av det direkt.

Utöver glycerin i hudvård finns det många andra sätt att använda ämnet

Glycerin är inte bara en fuktbindare för huden, utan används även i följande syften:
- Behandla förstoppning genom att dra fukt till tarmarna
- I läkemedel
- Som förtjockningsmedel
- Som sötningsmedel
- Som konserveringsmedel