Hur påverkar solen dig när du är på stranden, i bergen eller på stan?

Där solen skiner, skiner vi. Och det bästa tillfället att få lite extra sol är på semestern. Oavsett om du spenderar din tid på stranden eller i bergen, låter NIVEA dig njuta av semestersolen utan minsta bekymmer. Upptäck vår en-gång-om-dagen-solkräm, strandsolkräm och skidsolkräm.

Iväg till stranden

Stranden är favoritplatsen på sommaren. Vågorna som lappar, sanden som kittlar dina tår och solen som skiner... helt enkelt underbart! Men det finns några saker du bör tänka på om du spenderar dagen på stranden.

Njut av varje ögonblick på stranden

På stranden känns även de hetaste temperaturerna sköna. Havsvinden kyler ned oss till en behaglig temperatur, och om det ändå känns för varmt kan man ta sig ett dopp i havet. Men låt dig inte luras. Även om det blåser upp en välkommen svalkande bris finns solens strålning ändå där. Detsamma gäller i vattnet: 60 % av UVB-strålningen och 85 % av UVA-strålningen når dig upp till 50 cm under vattnet. Därför är det väldigt viktigt att du skyddar dig med vattenfast solkräm. Det bästa är att alla NIVEA:s solskyddsprodukter är vattenfasta och skyddar huden även när du badar. Därmed kan du enkelt välja din favoritprodukt.
Sunscreen at the beach

Njut av solen säkert

Om du alltid använder solkrämen efter att ha badat och torkat dig kan du vara lugn och njuta av din dag i solen.

Skugga är det bästa solljuset

Den bästa platsen i solen är i skuggan. Detta gäller även på stranden, särskilt om du vill få en fin solbränna. Även om skugga skyddar väl mot UV-ljus ger det inte fullständigt skydd. Upp till 40 % av UV-strålningen når dig i skuggan. Det betyder att du kan sola även i skuggan. Så risken att bli solbränd är betydligt större än de flesta tror. Inte ens moln skyddar helt. Även om det är molnigt och grått minskar UV-strålningen med bara några få procent. Så även om sitter i skuggan eller om det är molnigt bör du använda solkrämen.

sunscreen at the beach

Solkräm på skärmen

Som regel bör du se till att hela kroppen är tillräckligt skyddad. När du använder krämen måste du vara extra noga med kroppens så kallade ”solfällor” (näsan, kinderna, axlarna, nacken, hålfoten och kala hjässor) då dessa är särskilt utsatta för solens strålar.

After Sun

Även om du är noga med att ta hand om dig känns huden ofta varm och torr efter en lång dag ute i solen. Den behöver också återfuktas. After Sun-produkterna är särskilt designade för din huds behov och för att ge den allt den behöver.

Viktigt för en dag på stranden

  • Parasoll  – slappna av och njut av en dag i skuggan. 
  • Men glömt inte bort att använda solkräm
  • Solkräm – och tänk alltid på att använda igen efter att ha simmat och torka dig.
  • En hatt, mössa eller scarf – ditt hår och din hårbotten måste också skyddas
  • Solglasögon – du bör alltid vara särskilt noga med att skydda dina glasögon med ett bra par solglasögon. Och glöm inte bort att skaffa dem åt barnen!
Woman water
Se också till att du får i dig tillräckligt med vätska på stranden.

Uppe i bergen

Bergen har blivit ett allt mer populärt resmål. Och inte bara för skidåkning på vintern. Bergen ligger också högt upp på allas lista under resten av året för hajkning, vandring och terrängcykling. Om du planerar att vistas i bergen måste du komma ihåg att packa skidsolkrämen.

This is what makes the mountains so special

Att vara högt upp, skåda ut över allting annat och njuta av den otroliga utsikten – bergen är toppen! Njut av varje ögonblick. Men precis som på stranden kan en sval bris vara bedräglig eftersom UV-strålningen fortfarande finns där. En sval bris kan också snabbt gå över i isande vind, särskilt på hög höjd. Huden måste skyddas från inte bara UVA- och UVB-strålning utan också från kylan. I sådana områden kan snön ligga kvar långt in på våren eller sommaren. Var särskilt noga i sådana fall: snön reflekterar solljuset och förstärker det med upp till 90 % av den befintliga UV-strålningen. Investera i skidsolkräm!
Sunscreen in the mountains

Använd solkräm regelbundet

Obs: man svettas ofta mycket när man vandrar. Detta sköljer bort solkrämen en liten bit i taget. Så länge du fortsätter att lägga på solkräm medan du vandrar kan du ta det lugnt och njuta av dagen.
Sunscreen skin

De här delarna av huden behöver extra skydd i bergen.

När du är i bergen bör du tänka på att skydda alla delar av kroppen som kommer i kontakt med solljuset. Var särskilt noga med ansiktet, näsryggen, nacken, armarna och öronen.

Viktigt för en dag i bergen

 Du kan enklare njuta av din dag i bergen om du har med dig allt du behöver. Här följer en liten checklista med saker som allt för ofta lämnas hemma: 
  • Solglasögon – se till att glasen har UV-skydd
  • Huvudskydd –  kyla och sol skadar både huden och håret.
  • Gott om vätska – tips: en lätt plastflaska är enklare att bära. 
  • Läppbalsam – tänk på dess solskyddsfaktorn.
  • Något att knapra på – pröva torkade aprikoser. De är mättande, smakar gott och betakaroten ökar hudens skyddsförmåga.
Mountain UV radiation

UV-skydd för bergen

En annan sak att tänka på i bergen: UVB-strålningens intensitet ökar med höjden med 15–20 % för varje 1 000 meter. Det innebär att du behöver en högre solskyddsfaktor desto högre du klättrar.

Hemma, på stan eller på landet: solbada för att fylla på reserverna

Smit ut under lunchen och få i dig lite solsken. Det spelar ingen roll var du är, nästan var som helst går bra. Oavsett om det är i parken eller på företagets terrass hjälper en stund utomhus dig att slappna av och samla tankarna. Dock underskattar man ofta solens styrka och vips drar läpparna ihop sig och huden bränner. För att förhindra detta bör du inte vara ute solen i mer än 15 minuter utan skydd. Naturligtvis beror tiden på din hudtyp, men som en grov riktlinje bör du inte utsätta dig för solen i mer än en kvart. Om du vill vara ute i solen längre utan att oroa dig bör du använda solkräm på ansiktet, såsom Moisturizing Day Care med solskyddsfaktor 15.
sun
En liten paus i solen? Tyvärr vilar aldrig de fria radikalerna. Bränn inte ansiktet i onödan. Tyvärr är 10–15 minuter i solen utan skydd allt som krävs.

Hur enkelt kommer solkrämen av?

Vi har använt en UV-kameralins för att se hur länge solkrämen varar efter att den lagts på. Om man tittar på solkrämen genom en UV-lins kan du se hur mycket av huden som är skyddad. Att svettas, simma och torka av huden påverkar solskyddet.