Fördelar med solen

Solljus ger dig den bekanta känslan av sommar. Men solens strålar gör dig inte bara på bra humör, det är viktigt för hälsan också!

Solljus - vad ligger bakom sommarkänslan?

Innan skolan är slut för terminen och det är dags för sommarlov, ska vi ta ett besök i klassrummet och lära oss lite mer om vetenskapen bakom solljus och UV-strålar.

Varför är solljuset så viktigt för oss?

Solens strålar innehåller ultraviolett strålar, också känt som UV strålning. Att utsättas för denna strålning ett par minuter räcker för att kroppen ska producera D-vitamin, men mer solljus kan vara skadligt för huden.Uv-strålarna kan skada både hudens elasticitet och utseende. 

Varför blir man glad av solljus?

Vi behöver solljus för att bibehålla en god hälsa, både mentalt och fysiskt. När solen lyser starkt boostas serotonin produktionen, vilket är en starkt humör höjande signalsubstans. 

Livet känns bättre med lite sol

När solen kommer fram efter en lång vinter, kommer vi alla krypandes likaså. Alla vill gå ut och leka, njuta av solen. Härligt solbrun hud, fräknar och en ljus tillvaro hänger ihop med solens strålar. 


Solen skiner, precis som du

Upptäck varför sommarkänslan lyfter ditt humör och vad exponeringen för solens strålar kan göra för din hälsa. 

Aktivera dig!

Att träna i gymmet kan kännas som ett jobb. Att vara aktiv på stranden å andra sidan är inte bara otroligt hälsosamt, utan också kul. Simning är bra för att stärka hela kroppen utan att anstränga lederna. Och ingenting slår en omgång beachvolleyboll med familj och vänner.

3 sätt solen kan göra dig till en mer hälsosam person

Förbättra din mentala hälsa

Hormonet Serotonin triggas av solljus. Därför kan årstider och avsaknaden av solljus ge svajigt humör och mild nedstämdhet. Studier har visat att solen är ett effektivt sätt att höja humöret.

3 sätt solen kan göra dig till en mer hälsosam person

Fräsch hud

Som en respons efter att ha blivit utsatt för solens strålar, producerar våra kroppar ett pigment för att skydda sig. Om detta pigment - melanin - inte är jämt fördelat över din hud kommer fräknar uppstå vid solexponering.

3 sätt solen kan göra dig till en mer hälsosam person

Höja ditt humör

Applicera solskydd och njut av en avslappningde och härlig dag på standen. Plaska runt i vattnet och njut av solen, både din kropp och din knopp kommer tacka dig. Men glöm inte att återapplicera solkräm under dagen för att inte huden ska skadas!

background

6 saker du bör veta om solskydd

Njut av livet på stranden! Men det finns några saker du bör ha koll på för att vara skyddad mot UV strålarna. Lär dig mer om SPF, hur snabbt du blir skyddad, hur länge solskyddet hållet, skillnaden mellan en hudkräm med SPF och en solkräm och hur du applicerar solskyddet på bästa sätt!