Solbränna

Hur man lindrar solbränna

VAD DU BEHÖVER ATT VETA OM LINDRING FRÅN SOLEXPONERING. Det är viktigt att ta hand om hud som exponerats för sol, även om du spenderat mestadelen av tiden i skuggan eller använt solskydd. Vi har sammanställt några användbara tips för att din hud ska återhämta sig på bästa sätt.

Ta hand om din hud!

Om du har blivit för utsatt för solljus och börjar känna dig röd och öm, är det viktigt att du håller dig borta från solen tills huden känns bättre. Även i skuggan eller på mulna dagar, se till att du smörjer in dig med solskydd!

Läkning från solbränna

Om din hud är röd, öm och varm vid beröring från solexponering eller om din solbränna kliar, är det viktigt att ge den lite omvårdnad och ta hand om den. Som sagt, se till att huden inte skadas ännu värre genom att hålla dig borta från solen och bär solskydd. Försök att svalka ner huden genom att använda en kallkompress, ett kallt bad eller en dusch och applicera en after sun-kräm som NIVEA Sun After Sun Moisture Lotion med tillsatt Aloe Vera.

Drick mycket vatten för att fylla på vätskorna i kroppen och hjälpa till att kyla ner dig. Huden kommer troligen att vara väldigt öm och torr. Applicera därför ett lager med after sun, såsom NIVEA After Sun Moisture Moisturizing Soothing Lotion, till de drabbade områdena för att ytterligare svalka av området och ersätta all fukt som förlorats. After sun-produkter skyddar dock inte din hud från långsiktig skada från solexponering. Den bör hjälpa till att svalka huden, ge fukt till torra områden och göra att huden känns bekvämare. Var mycket försiktig när du applicerar någon produkt på det drabbade området och använd en klappande rörelse istället för att gnugga in för att behandla solbränna. Om överexponerad hud inte visar några tecken på läkning eller lindring inom en vecka är det bäst att söka professionell medicinsk hjälp. 

Allvarlig solbränna ska aldrig tas lätt på

Även om solbränna brukar läka  på egen hand om några dagar är det viktigt att, om den är särskilt svår eller uppstår i kombination med andra symptom, uppsök läkare för att få hjälp. Det är särskilt viktigt om individen är ett spädbarn eller litet barn, eftersom de har extra känslig hud.

Tecken på allvarlig solbränna kan vara blåsor på huden, frossa, mycket hög feber eller yrsel och illamående. Dessa symtom kan också vara tecken på solsting, vilket kan vara farligt om det inte behandlas.

Ta hand om din hud och den tar hand om dig

För mycket exponering för solen kan göra huden uttorkad, sakna lyster, och bli oförmögen att fungera som den ska. För att din hud ska kännas frisk och se vacker och jämn ut, se till att du vidtar åtgärder för att förhindra skador från solexponering.

Hur man lindrar obehag vid överexponering: några snabba tips

 • Använd lösa kläder för att förhindra skav
 • Se till att du täcker all röd, torr eller öm hud med solskydd om du går tillbaka ut i solen
 • Undvik att använda tvål eller duschgeler på de drabbade områdena tills de har läkt.
 • Drick mycket vatten
 • Applicera after sun på bränd hud, men lita inte på att dess svalkande effekt ska hindra skador på huden
 • Upplever du stark smärta eller utvecklar du blåsor ska du kontakta din läkare.

VARFÖR SOLSKYDD ÄR VIKTIGT

Att ha solskydd med bra SPF är viktigt för att minimera skadorna från solbränna och skydda huden mot problem som för tidigt åldrande.

Solskydd och att begränsa solexponering är viktigt för att hålla huden sval och frisk

Förebyggande är alltid bättre än behandling. Att hålla huden sund och sval kan hjälpa till att förebygga problem med solbränna. Att bära ett bra solskydd innan du går ut i solen eller att täcka dina mest utsatta områden är en bättre idé än att försöka lindra huden efter solexponering senare. Att undvika solen under de hetaste timmarna på dygnet är det bästa förebyggandet, och kom ihåg att du alltid ska bära solskydd även i skuggan.

Solskydd som NIVEA Sun Sensitive and Protect Sun Lotion SK50+ med omedelbart skydd hjälper inte bara till att ta hand om huden vid solexponering, det förhindrar även att UV-strålarna orsakar för tidigt åldrande av huden och minskar risken för hudcancer.

Allteftersom globala temperaturer ökar på grund av klimatförändringar och människor blir mer medvetna om riskerna för långvarig solexponering, är det viktigare än någonsin att förhindra solskador hud och att smörja in dig med solskydd. När det är molnigt eller mulet tror många att de inte riskerar skada från solexponering, men så är det inte, eftersom 90% av solens strålar kan tränga igenom moln och dimma. Så se till att du använder solskydd.

Läs mer om det bästa solskyddet för dig

Ultravioletta strålar kan orsaka långvarig skada på huden

UV-kameror avslöjar vilken stor skillnad det är för potentiell solbränna eller hudcancer om du bär solskydd eller om du inte gör det. Även om det inte är synligt på utsidan, kan ett effektivt solskydd ge dig sinnesro medan du njuter i solen.

Solexponering: hur länge kan du stanna i solen utan solskydd?

Hur länge håller solskydd?

För att hålla din hud säker från solexponering, rekommenderas att applicera solskydd 30 minuter innan du går ut, men NIVEA SUN-produkter skyddar omedelbart.
Exponering för solljus har självklart också hälsofördelar. Men antalet UV-strålar din hud kan klara av beror på ett antal faktorer, som en individs hy, genetik, tid på dagen och plats. Vanligtvis är huden endast säker i mellan 5-30 minuter.
För att vara på den säkra sidan och ha bästa chans att hålla huden säker, smörj  alltid in dig med ett solskydd som NIVEA SUN Protect & Moisture Spray SPF 30 innan du utsätter dig för solljus. 

Du behöver inte offra den där härligt fräscha solbrännan

Användning av solskydd är ett måste när du är på semester, men du kan fortfarande komma tillbaka hem och se solkysst ut. NIVEA Sun Protect & Bronze Tan Activation Oil SPF 30 möjliggör en säker vistelse i solen samtidigt som hudens naturliga solbränningsprocess hjälper en vacker och långvarig glöd.

Solskydd: 5 användbara tips för att smörja in på rätt sätt för att förhindra solskadoR

 • Skaka väl innan användning
 • Applicera tjockt och noggrant
 • Applicera alltid under hela dagen, särskilt efter simning, handdukstorkning och svettning.
 • Glöm inte områden som öron, näsa och axlar, eftersom dessa delar är mer utsatta än andra kroppsdelar.
 • Be en vän att hjälpa till på svåråtkomliga områden som baksidan. 

JU LÄNGRE DIN HUD ÄR UTSATT FÖR SOL, DESTO HÖGRE SPF

Se till att den SPF du använder är lämplig för din hud och ger dig tillräckligt med skydd.

Vad står SPF för och hur förhindrar det solbränna?

SPF står för Sun Protection Factor, eller solskyddsfaktor. Ett mått på solskyddets förmåga att förebygga solskador hud från solexponering. Det finns många SPF-produkter på marknaden - här är vad detta betyder.

Enkelt sagt: ta det antal minuter din hud kan skydda sig utan solskydd och multiplicera detta med SPF-siffran - detta ger dig det maximala antalet minuter med solexponering som du kommer att skyddas för. Låt oss anta att din hud kan skydda sig själv under 20 minuter. Användningen av SPF 15-lotion ökar din skyddstid med en faktor 15. Så du kan stanna ute i solen i 300 minuter (eller 5 timmar).

Svettning, simning, handdukstorkning och lek på stranden kan leda till att ditt solskydd minskar över tid. Det rekommenderas att smörja in ny solkräm åtminstone varannan timma och efter simning. NIVEA SUN-skydd, som NIVEA SUN Protect & Moisture-linjen, är tillgänglig från SPF 10 till SPF 50. Välj helt enkelt den SPF som passar dina behov. 

Vissa områden är mer utsatta vid solexponering

Områden som kan vara särskilt känsliga för solexponering är ansiktet, öronen, nacken, axlarna, fötterna och hårpartiet. Var särskilt noggrann med att försiktigt applicera solskydd på dessa områden för att undvika bränna och se till att du, om huden blir varm och öm, har något att svalka med, såsom after sun, till hands för att ge lättnad, men kom alltid ihåg, förebyggande är det bästa du kan göra!

Solskador ansiktet:
För att förhindra solskador på ansiktet, använd ett speciellt formulerat solskydd för ansiktet, som NIVEA Sun UV Face Anti-Age & Anti-Pigments SPF 30, eftersom dess lätta och icke-feta formel ger bästa skydd för ansiktet och börjar fungera omedelbart.

Vilken SPF ska jag använda?

UVA- och UVB-strålar tränger in i huden och kan orsaka skador. UVA-strålar tränger in djupare och ansvarar för solbränna. Men de är också vad som orsakar för tidigt åldrande av huden från solexponering. UVB-strålar är förknippade med hudrodnad och att bli öm från solexponering. UVB-strålar är också associerade med att orsaka cancer. För att skydda dig från dessa problem, se till att du använder en lämplig SPF!

Hudtyp och genetik är solbrännefaktorer

Människor med ljus hy med ljust eller rött hår brukar vara mer benägna att drabbas av solbränna. Om du inte är säker på hur effektiv din SPF är för din hudtyp, försök att hålla dig borta från solen under de hetaste timmarna kl. 11.00- 15.00 och välj en SPF med 30 eller 50.