Solkräm på vintern – kalla fakta

Oavsett om du är ute i skidbacken eller myser hemma bör du ta reda på hur du skyddar och tar hand om din hud med en regelbunden hudvårdsrutin för vintern.

Allt du behöver veta om solkräm på vintern

Vi besvarar dina brinnande frågor om solkräm under olika årstider och kommer med tips om de bästa hudvårdsvanorna under vintern

Behöver man solkräm på vintern?

En av de vanligaste frågorna är om man behöver solkräm på vintern. Kort och gott är svaret ja. Det spelar ingen roll var du är i världen, det finns ändå UVA- och UVB-strålning. Dessutom är din hud inte lika van vid UV-strålning på vintern och har lägre melaninhalter. Vintersolkräm är ett måste!

Hudvård i snön

UV-strålningen är stark uppe i bergen eftersom snö och is reflekterar UV-ljus och intensiteten kan öka med 80 till 90 procent. UV-strålningens styrka ökar också desto högre upp man kommer. Det innebär att effekten av solen i bergen på vintern är jämförbar med en sommardag på stranden.

UV-strålningens styrka

När det gäller hudvård på vintern har många svårt att tro att de behöver bry sig om att använda solkräm. 

Hur ofta blir man solbränd på vintern? Så varför bry sig om att skydda huden?

För att förklara detta krävs en kort lektion i vetenskap. 

UVB-strålning från solen är kortare strålar som blir mer intensiva på sommaren. Dessa strålar är vad som orsakar solbränna.

UVA-strålar å andra sidan är längre och förekommer året runt. 

Även om du inte blir solbränd lika enkelt på vintern kan de långa UVA-strålarna fortfarande tränga igenom huden och orsaka många olika sorters skada, från förtida åldrande till hudcancer, om du inte använder solkräm.

Hur ofta behöver man använda solkräm på vintern?

De skadliga UVA-strålarna som vi behöver skydda huden från blir inte svagare på vintern. Det innebär att strålningen förblir lika stark. Därför är det bra att använda solkräm varje dag, även under vintern och särskilt om du är utomhus och utövar vintersporter.
De skadliga UVA-strålarna som vi behöver skydda huden från blir inte svagare på vintern. Det innebär att strålningen förblir lika stark. Därför är det bra att använda solkräm varje dag, även under vintern och särskilt om du är utomhus och utövar vintersporter.

Fem steg för den perfekta hudvårdsrutinen för vintern

  1. Var snäll mot huden – ge den fylliga krämer och fuktkrämer för att bekämpa torrhet.
  2. Använd solkräm som *NIVEA Anti-Age Face Sun Cream SPF 50+* över din fuktkräm innan du är aktiv utomhus, till exempel med skidåkning.
  3. Exfoliera inte för mycket på vintern.
  4. Näringsrika snarare än uttorkande och djupt renande masker är din vän under vintern.
  5. Lägg på fuktkrämen igen regelbundet för att slippa narig hud.

Tips på hur du använder solkräm på vintern

Oavsett om du packar för en vintersemester eller letar efter solskyddande lypsyl för vintern har vi tips för hur du håller huden säker från solen året om.

Hur du skyddar huden för vintersporter

Att komma ut på vintern är bra för både huden och hälsan. Men det är viktigt att komma ihåg att huden är känsligare för solen än på sommaren.

Solbränna eller melanin – hudens pigment – byggs upp som svar på UV-ljus för att skydda hudcellerna från UV-strålning. 

Eftersom UV-strålningen är svagare under vintern producerar huden mindre melanin, och därmed blir huden mindre solbränd men är också känsligare mot UV-strålning än när du ute och går på vintern eller utövar vintersporter.

När du packar för vintersemestern är det viktigt att ta med bredspektrumssolkräm med hög solskyddsfaktor för ansiktet, lypsyl med solskyddsfaktor och en kraftig fuktkräm.

 

Håll dig skyddad med solkräm för vintersport

Näsan

UV-strålningens blir intensivare desto högre upp man är, så anpassa solskyddsfaktorn därefter. När du är ute och går eller skidar i backarna bör du använda en solkräm som NIVEA Anti-Age Face Sun Cream SPF 50 på utsatta områden ansiktet, händerna och särskilt näsan och öronen.

Håll dig skyddad med solkräm för vintersport

Läpparna

Eftersom läpparna inte kan producera melanin kan de inte skydda sig själva från solen. Därför behöver du använda läppvårdsprodukter med hög solskyddsfaktor som Labello/NIVEA Sun Protect SPF 30. Detta hjälper till att förhindra munsår som orsakas av stark UV-strålning.


Håll dig skyddad med solkräm för vintersport

DINA ÖRON

Inget är värre än att se huden på öronen flagna av när du har varit försiktig med resten av ansiktet. Solkrämsformler för ansiktet som NIVEA Sun Protect & Bronze Face Cream SPF 30 är designade för att innehålla UVA- och UVB-filter för att förhindra solbränna.

background

Hitta den perfekta hudvårdsrutinen för vintern <br>