Vilket solskydd behöver jag?

Solskyddsfaktorn bestämmer hur effektivt och hur länge en solcreme skyddar din hud. Ta reda på hur du beräknar värdet för din hudtyp.

Kul i solen – med rätt solskyddsfaktor

Solskyddsfaktor (SPF)

Vi älskar solsken, både på stranden och i skidbacken. Vi har roligt och mår bra. Vi skyddar oss. Solskyddsfaktorn (SPF) är en av de faktorer som bestämmer effektiviteten hos en solcreme. NIVEAs solskyddsprodukter skyddar huden mot UV-strålning, mot att bli brända i solen och fria radikaler. Visst är solen underbar men vi är alla känsliga för solljus på ett eller annat sätt. Det finns olika hudtyper beroende på färgen på vår hud, hår och ögon. Eftersom ljus hy behöver ett högre skydd mot solen än mörkare hy så finns det en lämplig solskyddsfaktor för varje hudtyp. 
Viktigt att veta: Den SPF som är lämplig för vår hudtyp bestäms av hur lång tid huden kan skydda sig själv. Det här är den period under vilken huden kan utsättas för solen utan att brännas. Beroende på hudtyp, plats och årstid motsvarar denna period i genomsnitt 5 till 30 minuter. 
 
Högre solskyddsfaktor
Denna formula hjälper dig att bestämma vilken solskyddsfaktor som är bäst för dig – och välja rätt solskyddsprodukter så att du kan koppla av i solen, oavsett om du är på stranden eller i bergen.
 
Högre solskyddsfaktor
En hög solskyddsfaktor förlänger nöjet att sola och garanterar en hälsosam solbränna. Solskyddsfaktorer delas upp i följande nivåer: Låg (6–10), medel (15–25), hög (30–50), mycket hög (50+).

Hur hittar jag rätt solskyddsfaktor för min hy?

Följande kriterier bör beaktas vid val av rätt solskyddsfaktor:

  • Hur länge du vill vara i solen
  • Vilken hudtyp du har
  • Var du är i solen
  • När du är i solen
 

För ett allsidigt skydd är kvalitetscremer effektivare

Viktigt: Solskyddsfaktorn i solcremer beskriver huvudsakligen UVB-skyddet. NIVEAs solvårdsprodukter skyddar dig också mot UVA-strålar. Det korrekta förhållandet mellan UVA- och UVB-skydd definieras enligt rekommendationer från Europeiska unionen. Självklart uppfylls detta förhållande av alla NIVEAs solvårdsprodukter.
 

UV-FILTER

MINERALFILTER

Mineralbaserade UV-filter i solskyddsprodukter består huvudsakligen av titandioxid och zinkoxid. Skyddsmekanismen hos dessa UV-filter baseras inte bara på absorberande av solljus utan även på fysiska effekter, nämligen reflekterande och spridande av solljus.
 

KEMISKA FILTER

Dessutom finns kemiska UV-filter med skyddsmekanismer som enbart bygger på absorption av UV-strålning. I detta fall omvandlas den skadliga UV-strålningen till värmeenergi. För att uppnå önskat UVA/UVB-skydd kombineras olika UV-filter med varandra för att uppnå ett optimalt skyddsspektrum. Förutom den solskyddsfaktor som ska uppnås spelar sensoriska aspekter och andra kriterier som vattenmotstånd också en roll vid val av rätt filter.
 

UNDVIKA DNA-SKADOR

UVA-strålar orsakar inte några smärtsamma symptom på huden men de tränger in mycket djupt in i cellerna i dermis. De stimulerar bildandet av fria radikaler och kan skada celler och DNA på lång sikt. UVB-strålar tränger ”bara” in i epidermis. De ansvarar för din solbruna hud men också för när du bränner dig i solen och för hudcancer. Eftersom de direkt kan skada DNA kan de också leda till hudcancer. Användning av solskyddsprodukter hjälper till att skydda oss mot de negativa egenskaperna hos UVA/UVB-strålning. 
 
Applicera solskyddscreme
En solskyddsfaktor ger ett bättre skydd mot UV-strålning än en lägre faktor. 

Långvarig, naturlig solbränna

Om du skyddar dig med en hög solskyddsfaktor tar det längre tid för huden att utveckla en naturlig solbränna. Det innebär att solandet medför färre risker och därmed är hälsosammare. Dessutom kommer din solbruna hud att vara längre. 

Spännande nyheter: NIVEA SUN har utvecklat en ny produkt som aktiverar naturlig solbränna: Serien NIVEA® SUN Protect & Bronze innehåller ett naturligt växtextrakt som aktiverar hudens egen melaninproduktion. Melanin produceras naturligt av kroppen och ansvarar för att skydda huden och göra den brun. Resultatet: en hållbar och naturlig solbränna.