SPF Solkräm Och Du

SPF Solkräm Och Du

Oavsett vilken hudtyp du har är det viktigt att skydda huden från solen. Ta reda på allt om olika typer av UV-strålar och vilken solskyddsfaktor som är bäst för dig.

Vetenskapen bakom solskydd

Kan du skilja på UVA- och UVB-strålar? Med den här guiden till solskyddsfaktor kan du ta hand om din hud och känna dig säkrare i solen.

Vad är SPF?

SPF står för solskyddsfaktor. Genom att multiplicera solskyddsfaktorn med din egen skyddstid (antalet minuter du kan vara ute i solen innan du bränns) kan du beräkna hur länge det är säkert för dig att vara ute i solen. Beroendes på din hudtyp ligger din skyddstid som regel mellan 5 och 30 minuter.

Hitta den bästa solkrämen

Nu när du vet hur solkräm fungerar är det dags att ta reda på hur du håller dig säker i solen och upptäcka vilken skillnad olika solskyddsfaktorer gör.

Vilken solskyddsfaktor ska jag använda?

Hur lång tid du kan vara ute i solen utan att bränna dig varierar beroendes på din hudtyp och din solkräms solskyddsfaktor. Om du har ljus hud eller spenderar hela dagen på stranden bör du använda en solkräm med högre solskyddsfaktor som NIVEA Protect & Moisture SPF 50+.

Avmystifiera UV

UV står för ultraviolett strålning. UV-strålar förekommer naturligt i solljus och kan delas upp i två grupper: UVA och UVB. 


När vi är ute i solen är det UV-strålarna som får vår hud att mörkna eller brännas. Huden mörknar för att skydda sig och förhindra att strålarna tränger djupare in i den.


Alla NIVEA Sun-produkter skyddar huden mot UVA- och UVB-strålar så fort du använder dem.

Allt om UVA-strålar

UVA är den typ av UV-strålning som orsakar solallergier och långvariga hudskador som förtida åldrande av huden. Jämfört med UVA-ljus är UVB-strålar mindre energirika men kan nå djupare in i hudlagren.

Avslöja UVB-strålar

Tack vare att de är såpass energirika kan UVB-strålar orsaka smärtsam solbränna och direkt skada DNA:t i hudcellerna. För mycket UVA- och UVB-strålar kan orsaka hudcancer. Därför är det viktigt att välja en sollotion som skapar en barriär mellan huden och UVA- och UVB-strålningar.