kvinna som står i solen

UV-INDEX

Allt du behöver veta om UV-index, UV index idag och UV-indexskalan

KALKYLATOR FÖR UV-INDEX: BERÄKNA UV INDEX IDAG I DIN REGION

Att känna till UV-indexet i din region är avgörande för att du ska kunna vidta rätt försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv när du vistas utomhus. Så vad är UV-index? Vad betyder UV-index? Och vad är UV index idag? Här får du veta allt du behöver veta om UV-indexskalan så att du kan skydda dig.
SÖK LOKALT UV-INDEX

UV-SPÅRARE

kvinna på balkongen

UV-indexet meddelas dagligen för att du ska kunna veta hur starka solens UV-strålar är i din region. UV-indexskalan är indelad i fem nivåer och sträcker sig från lågt (1–2) till extremt högt (11+). 


För varje nivå rekommenderar vi att du använder en SPF-produkt som är skräddarsydd efter din huds behov. Kom ihåg att ju högre siffra på UV-indexskalan, desto starkare är solens strålar. Det är det som UV-indexet betyder. Och UV-indexklassificeringen gäller för alla hudtyper och för alla platser i världen. 

Kontrollera UV-index i din region nedan för att kunna vidta rätt försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv när du vistas utomhus. 
 
 

Vad är UV-index? Skriv in namnet på din ort, så upplyser vi dig om dagens UV-index.

UV-indexet mäter styrkan i solens skadliga strålar.

Det används ofta i väderprognoser – kanske hör du din favoritmeteorolog nämna UV-indexet ibland – och det används för att hjälpa allmänheten att förstå hår starka solens strålar kommer att vara under en specifik dag. Indexvärdet anges ofta för ”solens middagstid”, vilket avser den tidpunkt när solen står som högst på himlen.

 

VAD BETYDER UV-INDEXET?

UV-indexet mäts på en skala. Siffran motsvarar solens styrka och ökar när strålarna som är skadliga för huden ökar. 

Nedan fördjupar vi oss i hela skalan och berättar detaljerat om lämpligt hudskydd för varje situation. 

Tänk på att det är säkrast att använda solskyddskräm varje dag, oavsett UV-indexet. Detta hjälper dig att bibehålla ett ungdomligt utseende längre. 

kvinna i svart baddräkt

VAD ÄR UV-INDEXET I:

Tack vare namnet på staden kan vi lokalisera din region och få fram rätt UV-index.

DITT UV-INDEX ÄR [uvIndex]

Det är ett lågt UV index för [city]

DITT UV INDEX ÄR [uvIndex]

Det är ett medelhögt UV-index för [city]

DITT UV-INDEX ÄR [uvIndex]

Det är ett högt UV-index i [city]

DITT UV-INDEX ÄR [uvIndex]

Det är ett mycket högt UV-index i [city]

DITT UV-INDEX ÄR [uvIndex]

Det är extremt högt UV-index i [city]
Kolla upp en annan plats
UV-INDEXSKALAN - UV INDEX SOLBRÄNNA OG UV INDEX FÖR ATT BLI BRU

AVLÄSA DITT LOKALA UV-INDEX

 UV-INDEX: 0–2 Vad betyder uv index solbränna på denna nivå? Med ett lågt uv index solbränna från 0 till 2, finns det knappt någon risk för solskador. Men du bör alltid använda SPF-produkter för att skydda din hud. Är du osäker på vilket solskydd du ska välja? Solskyddsfaktorn (SPF) ska vara minst dubbelt så hög som det angivna UV-indexet. Men det är bara en allmän rekommendation. Du bör alltid använda produkter som är lämpliga för just din hudtyp.
 UV INDEX: 3 - 5   Vad betyder UV-indexet på denna nivå? Med ett medelhögt UV-index på 3 till 5, rekommenderar vi att du bär skyddande kläder såsom en T-shirt eller en blus. Solglasögon och solhattar kan också skydda dig mot UV-strålning. 
Dessutom bör du skydda din hud genom att applicera en solskyddsprodukt som passar just din individuella hudtyp. 
Du bör välja en solskyddsfaktor som är minst dubbelt så hög som det angivna UV-indexet. 

 UV INDEX: 6 - 7  Med ett högt uv index för att bli bru på 6 till 7 är det viktigt att du rent fysiskt täcker din överkropp. Solglasögon och solhattar skyddar dig också mot strålarna. Vi rekommenderar även ett läppbalsam med SPF – som exempelvis vår Sun Protect Caring Lip Balm. 

Denna UV-klassning ligger högt upp på UV-indexskalan, och därför rekommenderar vi att du även lägger till en solskyddsprodukt som passar just din hudtyp. Solskyddsfaktorn (SPF) ska vara minst dubbelt så hög som det angivna UV-indexet. Så för en klassning på 6–7, behöver du en solskyddsfaktor på minst SPF 14 – men det är även viktigt att du tar hänsyn till din individuella hudtyp. Så om du har mycket ljus hud är det klokt att välja en produkt med högre SPF. Du hittar bra alternativ i vår produktserie Protect & Moisture. Och var noga med att inte vistas hela dagen i direkt solljus – särskilt när solen står som högst på himlen, runt middagstid. Det är den perfekta tiden att koppla av i skuggan. 

 UV INDEX: 8 - 10 Vad betyder ett UV-index i intervallet 8–10? Detta anses vara en mycket hög gradering på UV-indexskalan. Det rekommenderas att du håller dig i skuggan eller stannar inomhus mellan 11.00 och 15.00 på dagen, när solen är som starkast. Tänk på att även om du håller dig i skuggan bör du skydda din hud genom att bära långärmade och solsäkra kläder. Var också noga med att täcka dina ben, ta på dig solglasögon med UV-skydd och bära en hatt som också skyddar det känsliga området kring halsen. När det gäller solskydd bör du vara noga med att använda en solskyddsprodukt med en mycket hög solskyddsfaktor som passar din hudtyp.
 UV INDEX: 11 AND HIGHER När du frågar dig ”Hur högt är UV-indexet idag?” och upptäcker att det är 11+, bör du undvika solen under lunchtimmarna och hålla dig inomhus. Om du måste vistas utomhus, se till att vistas i skuggan så ofta som möjligt. Det här är den högsta graderingen på UV-indexskalan, och därför bör du överväga att använda långbyxor och en långärmad, solsäker tröja, solglasögon med rätt UV-skydd och en hatt med skydd för nacken. Och till och med när du håller dig i skuggan är det viktigt att du använder en solskyddsprodukt med en mycket hög solskyddsfaktor som lämpar sig för just din hudtyp. 
   


LÄR DIG MER OM UV-STRÅLNING

VAD ÄR UV-LJUS?

Tillsammans med frågor såsom ”vad betyder UV-index?”, frågar sig många även vad UV-ljus är för något. Effekterna av UV-ljus är osynliga och omärkbara till att börja med. Små mängder UV-ljus hjälper oss att producera vitamin D, men överexponering för solen kan vara mycket skadligt. 

Ultraviolett ljus, UVA och UVB, omnämns ofta på solskyddsprodukter och kan vara skadligt för vår hud. 

Läs vidare för att få veta varför. 

UVB-strålar stimulerar inte bara produktionen av melanin i huden och skapar solbränna, utan orsakar även solskador. Å andra sidan spelar UVA-strålar en mindre roll när det gäller solskador. Båda stråltyperna kan utlösa solallergi och leda till att huden åldras i förtid. I NIVEA SUN använder vi en kombination av olika UV-filter för att säkerställa ett tillförlitligt högt skydd över hela UV-intervallet. Våra NIVEA SUN-produkter innehåller både UVA- och UVB-filter för optimalt skydd. NIVEA SUN använder mineral-UV-filter såsom titandioxid i sina solskyddsprodukter. 

Mineral-UV-filter reflekterar bort solens UV-strålar från huden, som små speglar. 

Dessutom finns det organiska UV-filter med skyddsmekanismer baserade på absorberande UV-strålning. I detta fall omvandlas den skadliga UV-strålningen till ofarlig värme. 

För att åstadkomma ett högt skydd mot både UVA och UVB, kombineras olika UV-filter. NIVEA Protect & Moisture Sun Lotion är speciellt utformad för att uppfylla alla dina behov. 
kvinna i solen

EN KOMMENTAR OM DET DAGLIGA UV-INDEXET

 

UV-indexgraderingen förändras från dag till dag. Det är viktigt att kontrollera den så att du kan klä dig rätt. Och kom ihåg att en solskyddskräm är oumbärlig om du vill skydda din ömtåliga hud i ansiktet från solskador och effekterna av UV-strålar.


LÄR DIG MER OM DE POTENTIELLA FARORNA MED UV-STRÅLAR

DÄRFÖR BEHÖVER DU ALLTID UV-SKYDD

kvinna som står i solen

SOLSKADOR

I allmänhet är solens strålar bra för kroppen. De främjar produktionen av lyckohormoner – serotonin, så solen gör oss alltså lyckliga. Men UV-strålar kan även ha negativa effekter på vår hud. UVB-strålar penetrerar hudens översta lager, epidermis, och ansvarar även för smärtsamma solskador. Därför är det alltid klokt att fråga sig: ”vad betyder uv index solbränna?” och ”vad är UV index idag?”.
 kvinna i bikini

HUDSKADOR

Solens strålar ger oss en vacker lyster och stimulerar hudens produktion av vitamin D, som är särskilt viktig för skelettstabilitet och vår allmänna hälsa. Men du bör alltid vara medveten om riskerna med UV-strålar. På grund av deras höga energinivåer kan UVB-strålar direkt skada vårt DNA, vilket i värsta fall kan leda till hudcancer.
Nivea Sun Protect och Bronse SPF 30

HUDENS ÅLDRANDE

UVA-strålar penetrerar huden på ett djupare sätt – hela vägen in i dermis. Trots att vi vanligtvis inte är medvetna om dem eftersom de inte gör ont, bildar de fria radikaler som kan skada celler och DNA. Detta kan leda till allergier och hudåldrande: cirka 80 % av rynkor orsakas av UVA-ljus. Därför är det extremt viktigt att fråga sig ”vad är UV index idag?” och ”vad betyder UV-indexet?”, så att du kan se till att ha med dig sollotion och klä dig rätt för att skydda din hud extra väl. 

Upptäck NIVEA Solskydd

Vår Protect and Moisture-produktserie innehåller allt du behöver – med UVA- och UVB-skydd som genast skyddar dig mot solskador och att huden åldras i förtid.
kvinna ler i solen

UPPTÄCK FLER SOLSKYDDSTIPS FRÅN NIVEA SUN

 

Vi har besvarat massor av vanliga frågor, inklusive frågan om UV-indexets betydelse och vikten av att känna till dagens UV-index. Att beräkna din regions UV-index är en bra början för att lära sig mer om solskydd. Rekommendationerna kring UV-index är dock endast en allmän riktlinje. 

UV-strålningens intensitet varierar under dagen, året och beroende på din region. Dessutom ökar snö, vatten och sand strålningsexponeringen. Därmed kan det faktiska värdet vara högre än det förväntade UV-indexet, och därför bör du använda ett lämpligt UV-skydd för dina aktiviteter. 

Det finns många olika faktorer som spelar in när det gäller ett tillförlitligt solskydd: Din hudtyp, hur man applicerar solskydd på rätt sätt, hur du hittar rätt SPF för dig osv. Om du har några specifika frågor om dina individuella solskyddsbehov, rekommenderar vi alltid att du rådfrågar en dermatolog. Och om du behöver en viss produkt, kan du kolla in NIVEA:s webbplats här