Kvinna med ingefära och lockigt hår

Vad är SPF?: Hur länge varar det och hur hög SPF ska man ha?

SPF är avgörande för att skydda huden mot UV-strålar i vardagen. Upptäck hur SPF fungerar, vad siffrorna betyder, vilken SPF du ska välja och hur du applicerar den.

VAD ÄR SPF OCH VAD STÅR SPF FÖR?

Vad betyder SPF? SPF står för solskyddsfaktor (Sun Protection Factor), och anger hur länge solskyddet kan skydda din hud mot UV-strålar. Ju högre SPF, desto längre varar skyddet. Ta reda på allt du behöver veta om SPF, bland annat hur länge faktor 50 varar, hur det fungerar och vilken SPF som passar bäst för din hud.

VAD BETYDER SPF-FAKTORN?

SPF-faktorn upplyser dig om hur lång tid det kan ta innan du bränner dig i solen efter att ha applicerat solskyddet jämfört med om du inte använde något solskydd alls. Som ett exempel: om du kan tillbringa tio minuter i solen utan att bränna dig, kommer en lotion med SPF10 att multiplicera din egna ”solskyddstid” med tio, det vill säga 100 minuter.

Men tänk på att det här bara är en uppskattning eftersom det kan gå fortare att bränna sig i solen beroende på årstid, väder eller till och med var i världen du befinner dig.

HUR FUNGERAR SPF?

De aktiva ingredienserna i solskydd skyddar huden genom att antingen reflektera eller absorbera UV-strålar och förebygga skador på grund av solen. Fysikaliska solskydd (eller mineralskydd) reflekterar UV-ljus, medan kemiska solskydd absorberar UV-ljus. Den mängd UV-strålar som filtreras beror på vilken solskyddsfaktor du applicerar: 

SPF15 blockerar 93 % av UVB-strålarna
SPF30 blockerar 96,7 % av UVB-strålarna
SPF50 blockerar 98 % av UVB-strålarna
SPF100 blockerar 99 % av UVB-strålarna

UVB-strålar kan aldrig filtreras bort helt. Därför är det viktigt att applicera SPF igen åtminstone varannan timme.

Afrohårkvinna som applicerar Nivea SPF-kräm

VILKEN SOLSKYDDSFAKTOR SKA MAN HA?

Du ska ha minst solskyddsfaktor 30, men du behöver även fundera på vilken hudtyp du har, hur du ska applicera solskyddet och dina planer för dagen när du väljer SPF.
Kvinna som applicerar Nivea SPF-spray

ATT VÄLJA RÄTT SPF FÖR DIN HUDTYP

Tvärtemot vad man kanske tror påverkar hudens melaninhalt, det som gör din hudton mörkare, inte vilken solskyddsfaktor man ska ha. Mörkare hud behöver också skyddas mot skadliga strålar med en solskyddsfaktor på minst 30. Men om du har ljusare hy behöver du applicera solskydd oftare, eftersom melaninet i din hud förmodligen inte klarar av solen lika länge.

Den lägsta solskyddsfaktorn som rekommenderas för olika hudtyper under en vanlig dag är:
Torr hud: använd SPF 30 
Känslig hud: använd SPF 50 eftersom känslig hud lättare tar skada, och solskyddsfaktor 50 ger ett starkare skydd
Mogen hud: använd SPF 50 av ungefär samma anledningar som för känslig hud, eftersom huden blir ömtåligare med åren

Det man måste komma ihåg när det gäller solskyddsfaktor är att ju högre den är, desto längre och bättre skyddad är din hud mot UV-strålar. Prata med din läkare om du har någon hudåkomma och är osäker på vilken SPF du ska använda.

SKA DU VÄLJA SPF 50 ELLER 30? VAD ÄR SKILLNADEN?

SPF 50 erbjuder omkring 98 % skydd mot UVB-strålar, till skillnad mot de omkring 96,7 % som erbjuds av SPF 30. Skyddsnivåer över SPF 50 ger endast ett marginellt starkare skydd och det finns ingen solskyddsfaktor som kan ge 100 % skydd. I de flesta situationer räcker SPF 30, under förutsättning att solskyddet appliceras på rätt sätt – men SPF 50 är det säkrare alternativet för att undvika skador på grund av solen.


SÅ HÄR APPLICERAR DU SOLSKYDDSFAKTOR

För det första behöver du smörja in hela kroppen med solskydd. Om du inte smörjer in dig på rätt sätt spelar det ingen roll att du har den bästa solkrämen eftersom delar av huden ändå kommer att vara utsatt för farliga UV-strålar. För att smörja dig med solskyddsfaktor på rätt sätt ska du helt täcka alla områden som inte skyddas av kläder och smörja dig igen regelbundet för att hela tiden ha ett bra UV-skydd.
Hur mycket solskyddsfaktor man behöver för att täcka hela kroppen varierar beroende på ålder:

Under 3 års ålder: Använd minst 5–10 ml solskydd, men håll alltid spädbarn borta från direkt solljus och låt dem vara i skuggan i stället.
Barn (3–5 år) behöver minst 10–15 ml – för mer information om hur du skyddar barn i solen, läs NIVEA:s råd om solskydd för barn
Barn (5–10 år) behöver minst 15–20 ml.
För att täcka hela kroppen behöver vuxna minst 30 ml.För att applicera solskyddsfaktor på rätt sätt i ansiktet ska du applicera solskyddet som det allra sista steget i din hudvårdsrutin. Se även till att smörja bröstkorg och hals. NIVEA rekommenderar att du applicerar solskydd 20–30 minuter innan du går ut i solen, eftersom din hud behöver en stund på sig för att absorbera SPF-skyddet.

kvinna som applicerar Nivea solskyddskräm på sin son

HUR LÄNGE VARAR SPF 50 OCH HUR OFTA SKA MAN SMÖRJA SIG IGEN?

Nivea Sun Protect 30 SPF

SPF50 ska skydda dig 50 gånger längre än vad din egen hud skulle kunna göra på naturlig väg. Men tänk på att ju lägre solskyddsfaktor och ju längre det gått sedan du applicerade solskyddet, desto färre UVB-strålar filtreras. Därför rekommenderas det att du applicerar solskydd på nytt varannan timme. 


Du bör smörja in dig med solskyddsfaktor oftare om du badar eller sportar. Svett och vatten kan nämligen gör att solskyddet försämras snabbare. Det kan vara praktiskt att ha med sig en reseförpackning med SPF 30 eller 50 så att du kan smörja in dig med solskyddsfaktor igen under dagen.

VILKEN SOLSKYDDSFAKTOR SKA JAG ANVÄNDA I ANSIKTET?

SPF 50 ger dig det bästa skyddet, men även en lägre solskyddsfaktor kan gå bra under förutsättning att den appliceras på rätt sätt och att du smörjer in dig igen under dagen.

Skador orsakade av solen skada är en av de främsta orsakern till för tidigt åldrande, så att skydda din hud från solens strålar kan hjälpa dig att behålla ett ungdomligt utseende. Även om det är vackert att åldras, bör man undvika solskador.

Ditt ansikte är en av kroppens mest exponerade delar, så vi rekommenderar verkligen att du applicerar SPF varje dag för att skydda ansiktet. En ansiktskräm med SPF är ett av de bästa sätten att göra det varje dag. Annars är det lätt att glömma, särskilt när det är molnigt ute.

NIVEA:s fuktkrämer med SPF är enkla att inkludera i hudvårdsrutinen. Alla har omsorgsfullt utvecklats med närande ingredienser för att uppfylla hudens dagliga behov, samtidigt som de ger ytterligare SPF-skydd. Du hittar allt från uppfriskande dagkrämer och tonade krämer till anti aging-krämer, som alla skyddar dig mot UV-strålar.

Kvinna som håller en Nivea Cellular ansiktskräm

ÅTERFUKTA OCH SKYDDA HUDEN MOT SOLEN PÅ SAMMA GÅNG

Kvinna med lockigt hår som håller en Nivea Protect and Moisture SPF-kräm

Om du vill förse huden med det allra starkaste skyddet mot UV-strålar, ska du välja NIVEA Protect & Moisture Ultra Sun Lotion. Den här solkrämen innehåller E vitamin, antioxidanten som skyddar och stärker din hudbarriär, samtidigt som den återfuktar i 48 timmar. Den hållbara formulan är utvecklad för att vara svettålig och klibbfri, så att du kan njuta av att vara ute utan att behöva oroa dig för solskador.
NIVEA UV Face Triple Protect Fluid SPF 50+ är omsorgsfullt utvecklad för att ge ansiktet ett omedelbart och tillförlitligt skydd. Krämen absorberas snabbt av huden så att skyddet verkar snabbare. Samtidigt slipper du att känna dig kladdig. Den passar även bra att använda under smink. Detta solskydd för ansiktet skyddar din hud mot UV-strålar, föroreningar och blått ljus.

Hela NIVEA:s utbud av solskydd har utvecklats och testats av experter för att ge ett tillförlitligt och effektivt skydd, samtidigt som produkterna innehåller ytterligare närande ingredienser som vårdar din hud.