Betakaroten & Solning

Betakaroten är en kraftfull antioxidant som har ett flertal hälsofördelar. Upptäck var man hittar betakaroten och hur det kan förbättra ditt solande.

Vad är betakaroten?

Betakaroten är en av flera provitamin A i form av karotenoider. Det är ett röd-orange pigment som finns i orangea växter och frukter, särskilt morötter och andra färgglada frukter och grönsaker. Det är även en väldigt kraftfull antioxidant – antioxidanter skyddar kroppen och förhindrar den cellskada som kan orsakas av fria radikaler.

Betakaroten är den mest kända och väl studerade av alla karotener, då den anses vara den för människokroppen mest näringsmässigt viktiga.

Fördelar med betakaroten

Betakaroten är en antioxidant som omvandlas till vitamin A – en essentiell vitamin för hälsosam hud, starkt immunförsvar och ögonhälsa.

Kroppen kan få tillgång till vitamin A genom betakaroten i den mat som vi äter. Fördelen med detta är att kroppen bara omvandlar så mycket vitamin A som den behöver. För mycket vitamin A kan vara skadligt för kroppen – och för höga nivåer kan uppstå om man äter tillskott innehållandes vitamin A.

Betakaroten kan även motverka rynkor och förbättra hudens elasticitet.

Vilken mat är rik på betakaroten?

Morötter är en av de bäst kända grönsaker som är rika på betakaroten, men du hittar det även i sötpotatis, pumpa, ärtor, broccoli, spenat, kål och andra bladgrönsaker. Det finns även i aprikos, cantaloupmelon, nektarin och papaya.

Eftersom vitamin A är fettlöslig så är det viktigt att få i sig både betakaroten och fett, så som från olivolja och nötter, för bästa möjliga upptag. Större mängder betakaroten frigörs när frukt och grönsaker tillagas, jämfört med när de är råa.

Kom ihåg – att få i sig mycket betakaroten från kosten anses vara oskadligt, men höga doser av betakaroten från tillskott kan ha negativ inverkan på dina lungor eller hjärt- och kärlsystemet. Prata alltid med en läkare innan du äter tillskott.
 

NIVEA solkräm & karoten

Ja, stora mängder mat som är rik på karoten kan göra att din hud ändrar färg och får en lätt orange och hälsosam ton. Men detta skulle kräva att du äter väldigt mycket morötter. Det finns ett enklare sätt att få en djup solkysst hudton.


Testa NIVEA Carotene Sun Lotion – en solkräm med solskyddsfaktor (SPF) 6 som skyddar din hud från solbrändhet. Med vitamin E och betakaroten så påskyndas en långvarig brunhet samtidigt som huden återfuktas.

nivea sun carotene sun lotion spf 6