woman with cellulite

Celluliter behandling

Vill du veta hur du kan bli av med celluliter? Här kan du läsa om alla tips och knep samt orsaker och behandlingar.

Celluliter behandling

Celluliter är helt naturligt och normalt, men det är ändå många som kan känna sig besvärade av dem och vill veta hur man kan ta bort celluliter. Därför brukar många vilja veta hur man kan bli av med celluliter och vilken som är den bästa behandlingen mot celluliter. Här berättar vi om varför man får celluliter och hur man kan bli av med celluliter på låren. Läs vidare för att ta reda på mer om celluliter och om det är möjligt att bli av med dem.

Varför får man celluliter?

Celluliter är resultatet av att fettceller under huden trycker uppåt mot ytskiktet. När dessa fettceller ansamlas och trycker huden uppåt, dras de bindande fibrer som binder huden till de underliggande musklerna neråt, vilket får huden att bli bucklig och gropig.

Fettceller och bindväv i kvinnors hudlager är vertikala, medan de hos män har en sicksackliknande struktur, vilket kan vara en av anledningarna till att kvinnor får mer celluliter än män. Dessutom är kvinnors fett vanligtvis fördelade på lår, höfter och stuss, områden som ofta drabbas av celluliter.

Om man känner till knep för celluliters behandling och vad som orsakar celluliter, kan det vara enklare att förstå hur man kan bli av med celluliter.

Vad är celluliter? Och går det verkligen att bli av med celluliter?

Ingen ska behöva skämmas för att de har celluliter eller att det är något man måste bli av med till varje pris. Celluliter är helt normalt och något som mer än 90 % av alla kvinnor i någon utsträckning har (eftersom de är mer mottagliga för celluliter än män). Celluliter uppstår när fettceller under huden trycker mot bindväv, så att det bildas gropar i huden. På grund av hur celluliter bildas, är det så gott som omöjligt att helt bli av med dem hemma, men det finns dock några saker man kan göra själv för att minska celluliterna.

Det finns en graderingsskala för celluliter - mild, måttlig, allvarlig. Ju mildare förekomsten av celluliter är, desto enklare är det givetvis att minska dem. 

Vad orsakar celluliter?

Hur får man celluliter? Vad som verkligen orsakar celluliter och hur de uppstår är inte helt klarlagt, men man tror att några anledningar kan vara:

Hormoner

Hormoner tros vara en av de främsta anledningarna till att celluliter bildas, särskilt hos kvinnor. När kvinnor åldras börjar de naturliga östrogennivåerna att minska, och när man kommer i klimakteriet kan även blodflödet till bindväven minska. Mindre blod innebär att mindre syre transporteras till celler för att producera kollagen, vilket saktar ner återbildning och reparation. När de bindande cellerna försvagas, blir fettet mer synligt genom dem.
 

Gener

Genetik bidrar till sådana saker som en persons ämnesomsättning, fettfördelning och blodcirkulation - som alla kan bidra till att celluliter bildas. Detta gör att vissa personer har mer anlag att få celluliter än andra. 

En ohälsosam livsstil

Osund kost och brist på fysisk träning kan öka risken för celluliter. Det beror på att en ohälsosam livsstil ökar sannolikheten för att man ansamlar fettceller som trycker mot huden och gör den gropig. Dessutom påverkas cirkulationen om man är stillasittande under långa perioder, och ett bristfälligt blodflöde begränsar kroppens återbildning och reparation. Risken för att man får celluliter ökar även om man äter mycket processad mat eller till exempel mat med mycket socker och salt.

Dålig blodcirkulation

En bra cirkulation ger kroppens celler den energi och näring de behöver för att föryngras och repareras. Utan god cirkulation kan vår hud bli svagare, och därmed ökar risken för att det ska bildas celluliter.
 

Ålder

När vi åldras blir huden tunnare och mindre elastisk, vilket också ökar risken för att man ska få celluliter. Många börjar få celluliter i åldern 25-35 år. Östrogen påverkar blodkärlen, så när östrogenhalten börjar sjunka förlorar du receptorer i dina blodkärl och lår, vilket leder till försämrad cirkulation som kan resultera i celluliter på låren.

Stress

Experter tror också att stresshormoner såsom kortisol kan vara en faktor. Stress har stor effekt på kroppen och påverkar bland annat matsmältningen och levern, vilket kan förvärra celluliterna. Stress kan även ge upphov till andra bidragande faktorer som kan orsaka celluliter, till exempel sämre kost, rökning eller att man dricker för mycket alkohol. Träning och bra kost kan bidra till att minska stressnivåerna och vara till stor hjälp vid celluliters behandling. 
Bli av med celluliter

Celluliter behandling

Vill du veta vilka cellulitbehandlingar som är effektivast på benen och andra områden? Tyvärr är det nästan helt omöjligt att bli av med celluliter utan operation. Däremot är det möjligt att minska förekomsten av celluliter. Här är några saker du kan testa för att minska celluliterna. Läs våra tips om celluliters behandling: 

1) ÄT HÄLSOSAMT FÖR ATT MINSKA CELLULITERNA

Onyttig mat full med toxiner och fett främjar uppbyggnaden av fettvävnad under huden och bidrar till celluliter. Mycket fullkorn och fibrer bidrar hjälper kroppen att göra sig av med toxinerna. Det rekommenderas även att man undviker alltför mycket salt eftersom det kan orsaka uttorkning och svullnad - som båda bidrar till celluliter. En kalorisnål kost underlättar fettförbränningen och fett kan bidra till celluliter.

2) DRICK MYCKET VATTEN FÖR ATT MINSKA CELLULITERNA

Vår kropp består av nästan 60 % vatten, och utan vatten kan huden blir svagare, tunnare och skrumpen. När huden är uttorkad syns celluliter lättare, så att dricka massor av vatten kan förbättra hudens elasticitet, vilket bidrar till att motverka celluliter.        

3) TORRBORSTA ELLER MASSERA HUDEN FÖR ATT MINSKA CELLULITERNA

Torrborstning eller massage är ett bra sätt att främja lymfdräneringen - en process som avlägsnar ansamlade toxiner från fettlager. Torrborstning ökar cirkulationen och exfolierar huden, och tros även bidra till att bryta ner de fettdepåer under huden som kan leda till celluliter.

Ett steg för att bli av med celluliter på låren och benen kan vara att massera eller borsta de berörda områdena två gånger om dagen, morgon och kväll. Använd en hård torr borste före duschen eller badet  och borsta huden i små cirklande rörelser. Smörj sedan in dig med en kroppslotion eller fuktkräm efter duschen eller badet för att maximera effekten av din cellulitbehandling. 

Du kan själv massera området före eller efter badet eller duschen för att stimulera lymfsystemet och det kan förbättra hudens allmänna utseende och ton. Använd oljor eller din favoritkroppslotion för att ge huden näring. Massera nerifrån och upp, helst i cirklande rörelser.

4) TRÄNA MYCKET FÖR ATT MINSKA CELLULITERNA

Se till att träna underkroppen så mycket som möjligt för att bli av med celluliter på låren och benen, även om du bara hinner göra det i 20 minuter några gånger per vecka. Regelbunden motion främjar blodflödet och fettförbränningen - två saker som båda motverkar celluliter.

5) UNDVIK TAJTA KLÄDER FÖR ATT MINSKA CELLULITERNA

Det kan hämma blodcirkulationen att ha på sig kompressionskläder för länge och för ofta, vilket betyder att risken för celluliter ökar.

6) ANVÄND EN HUDSTÄRKANDE KRÄM FÖR ATT MINSKA CELLULITERNA

Grundorsaken till celluliter handlar om mer än bara huden, men svag, hängig och undernärd hud kan förvärra celluliterna. Brist på kollagen i huden kan göra den svagare och mer benägen att låta fettet tryckas fram. Pröva vår Repair & Care Body Lotion, som utvecklats av dermatologer och som vårdar din hud och samverkar med hudens mikrobiom, som bidrar till att återfukta och strama upp huden.

7) UNDVIK STRESS

Hormoner spelar en avgörande roll när det gäller celluliter, och östrogen är inte den enda boven I dramat. Att lära sig att hantera stress är centralt. Stress höjer kortisolnivåerna, vilket bidrar till celluliter. Att hantera stress och sänka kortisolnivåerna kan bidra till att bli av med celluliter på benen och andra områden. 

Ägna tid åt dig själv för att låta kroppen och sinnet slappna av. Gå på yoga, läs en timme eller ta ett härligt bad. Andningsövningar kan också vara bra om du känner dig extra stressad. 
 kvinnors lår utan celluliter

8) EXFOLIERA HUDEN

En kroppsskrubb på celluliter på lår eller ben kan avlägsna döda hudceller och stimulera blodflödet, vilket kan bidra till att minska celluliterna.

9) UNDVIK MAT MED MYCKET SALT

Salt, fettrik och söt mat kan bidra till att det bildas celluliter på benen eftersom det bygger upp fettceller I kroppen, som kan orsaka inflammation. Mycket salt mat kan bidra till vävnaden svullnar, vilket kan gör att celluliterna syns mer efter en saltrik måltid.

Bli av med celluliter på låren och och bli av med celluliter på benen

Låren och resten av benen är särskilt benägna att drabbas av celluliter. Många kvinnor får celluliter efter puberteten - och det har inget med vikten att göra. 

Stimulera lymfsystemet
Ett dåligt fungerande lymfsystem kan orsaka celluliter, eller förvärra dem, och det är här som kroppsborstning eller skrubb kommer in i bilden. Man kan stimulera blodcirkulationen och lymfdräneringen genom att försiktigt massera, exfoliera eller borsta de drabbade områdena. Detta måste göras regelbundet för att se en förändring. 

Ät mycket grönsaker 
Att äta gröna, bladrika grönsaker och undvika processad mat och alkohol hjälper dig också att bli av med celluliter på låren och benen.


Behandlingar för att bli av med celluliter

HUDUPPSTRAMNING MED NIVEA FÖR ATT MINSKA CELLULITERNA

Även om våra krämer kan göra underverk för din hud, är celluliter egentligen inte ett hudproblem och därmed kan krämerna inte lösa problemet helt. Med detta sagt, våra NIVEA Q10-produkter bidrar till att stärka och strama upp huden för celluliters behandling. Pröva vår Q10 Firming + Radiance Gradual Tan Moisturizer som är omsorgsfullt utvecklad med Q10 som tonar huden och riktar in sig på celluliter.

Behandlingar för att bli av med celluliter

Träna och motverka celluliter naturligt - Celluliter behandling

Det är inte lika roligt att sätta på sig shortsen eller en fin kjol på sommaren när man vet att de fruktade groparna i huden på benen syns. Ta itu med celluliterna i god tid: se till att få dina ben och stuss i form igen med ett speciellt skräddarsytt träningsprogram, och dessa vårdande tips kan bidra till att minska celluliterna.

Celluliter: bli av med celluliter och göra huden mjukare

  • Celluliters behandling är ett verkligt problem för många kvinnor.
  • De besvärliga fördjupningarna försvinner inte över en natt. Börja med ditt anti-cellulitprogram på vintern, så att din hud har blivit vacker igen när det är dags för bikinisäsongen.
  • Cykling, jogging och trappmaskinen är dina allierade på vägen mot vackrare hud. Träning stramar inte bara upp musklerna, utan gör även huden mjukare.
  • Med särskilda åtgärder i cellulitbehandlingen stärker du vävnaden: Vårt NIVEA Q10-sortiment har en uppstramande och stärkande effekt och kan förbättra din cellulitbehandling.
  • Koffein ökar spänsten i hudens ytterlager. En skrubb med maltet kaffe renar också och stimulerar cirkulationen i cellerna.
  • Duscha växelvis i kallt och varmt vatten. När du duschar kallt drar kärlen ihop sig, och när du duschar varmt öppnar de upp sig. Detta främjar blodcirkulationen och vävnaden blir stramare.
  • Rikta duschhuvudet på det berörda området för extra stimulans - till exempel celluliter på låren eller benen. 

Massage med rätt ingredienser gör huden märkbart mjukare

KNEP FÖR FASTARE HUD – CELLULITER BEHANDLING
- Massage förbättrar cirkulationen och stimulerar lymfflödet. Massera huden på stuss och ben med en exfolierande handske eller cellulitborste. 
- Se upp med åderbråck: prata med din husläkare innan du behandlar dem.
- Ett alkaliskt bad cirka en gång i veckan renar kroppen och rensar den från toxiner. Tillsätt cirka fyra matskedar med alkaliskt salt i badvattnet och ta dig tid att njuta av badets helande effekt. 
- Vår hud speglar vår kropp. Om vi är friska, så strålar huden. Om du äter mycket vitaminer och har en balanserad kost – så syns det på dig! Bekämpa celluliterna inifrån genom att äta saltfattig mat. Salt absorberar vatten i kroppen, vilket gör vävnaden svullen. Krydda i stället maten med aromatiska örter.
- Grönsaker som är rika på kalium, till exempel broccoli, baljväxter och spenat, ser också till att överflödig vävnadsvätska sköljs ut.

STRAMA UPP HUDEN UNDER DUSCHEN
Ditt arbete med att strama upp huden börjar i duschen på morgonen. Använd en duschgel eller duschkräm som är framtagen för att strama upp och tona huden.

Regelbunden träning – det bästa sättet att bekämpa celluliter

Träning stärker musklerna och bränner fett – förklara krig mot dina celluliter genom att träna ofta.
Bli av med celluliter på lår och ben
Nya celluliter kan motverkas med ett par enkla övningar – om du ser till att göra dem regelbundet. Alla kan drabbas av celluliter, även personer som tränar regelbundet. Men träning kan hjälpa dig att tona ett specifikt område där du har celluliter, vanligtvis benen, stussen och magen. Testa de här övningarna för att tona dessa områden:


Allt du behöver är en träningsmatta. Lägg dig på rygg och lyft upp benen. Böj båda knäna i en rät vinkel med ungefär en hands mellanrum mellan dem. Lyft sedan upp höfterna och sträck ut det ena benet framåt. Räkna långsamt till tio och byt därefter ben. Det räcker att upprepa den här övningen tio gångar varje dag får att se en märkbar förändring av figuren och huden. 

Tajtare överlår:

Lägg dig på sidan på en träningsmatta och böj det nedre benet en aning. Räta nu på det övre benet och lyft upp det samtidigt som du andas ut. Håll benet i luften en kort stund och sänk det sedan samtidigt som du andas in. Byt sida efter 20 repetitioner.

Dessa träningsformer kan också bidra till att ta bort celluliter 

- Yoga
- Aerobisk träning, till exempel löpning eller cykling 
- HIIT - högintensiv intervallträning - höjer pulsen och hjälper dig att bränna mer fett
- Styrketräning - till exempel knäböjningar, utfall och vikter

Celluliter behandling – produkter