woman without dead skin face

Så här tar du bort döda hudceller

All information du behöver för att ta bort döda hudceller. Lär dig vad som orsakar död hud och hur du förebygger det.

Så här tar du bort döda hudceller

Död hud är resultatet av att huden får för lite fukt, vilket får den att torka ut. Död hud kan ofta kännas obehagligt och irriterande, men det är enkelt löst. Död hud kan drabba vilken del av kroppen som helst, men de flesta märker oftast död hud i ansiktet. Här tar vi upp de tecken på död hud som du ska hålla utkik efter, vad som orsakar död hud och hur du kan slippa detta problem. Vi beskriver även några kurer som du kan göra hemma för att ta bort döda hudceller från ansiktet.

Symptom på död hud

Torr och död hud kan visa sig genom många olika symptom. Ofta varierar dessa symptom beroende på ålder, hälsa och orsaken till den döda huden. Några exempel på symptom: 

- Stramande hud - särskilt när du har duschat eller simmat
- Hud som fjällar, flagnar eller ser fjällig ut
- Klåda 
- Rodnad 
- Hud som ser grå eller glåmig ut
- Sprickor eller fina linjer på huden

ta bort döda hudceller

VAD ORSAKAR DÖD HUD?

Att känna till vad som orsakar död hud i ansiktet kan hjälpa dig att bättre förstå hur du ska ta bort död hud. Oftast orsakas död hud av förändringar i miljön. Det beror på att drastiska förändringar av väder eller temperatur kan påverka hudens förmåga att behålla fukt. Död hud kan även orsakas av saker man gör eller hudåkommor. Vi har sammanställt en lista över de faktorer som kan orsaka döda hudceller:
woman without dead skin on face
Väder - Vädret påverkar hudens förmåga att behålla fukt. På vintern, när temperaturen och luftfuktigheten är låg, är det svårt för huden att hålla sig återfuktad på naturlig väg. Det kan leda till att huden blir torr och tappar lystern. Vintern är en vanlig orsak till döda hudceller i ansiktet.
 
Varma duschar och bad - Varma duschar och bad kan skada hudens naturliga fuktbarriär, vilket gör att huden inte kan motverka torr hud lika effektivt. Det leder i sin tur till fler oönskade döda hudceller. 
 
Starka tvålar - Tvålar används för att rengöra kroppen och minskar mängden olja i huden. Alltför starka tvålar kan avlägsna alltför mycket olja från huden och få den att torka ut. Huden i ansiktet är känslig, och att använda starka tvålar till ansiktet kan orsaka döda hudceller. 
 
Andra hudåkommor - Andra hudåkommor, till exempel psoriasis och eksem, orsakar ofta död hud. (Rådfråga vårdpersonal eller din husläkare om du tror att du lider av någon av dessa åkommor.) 
 
Simbassänger - Offentliga simbassänger innehåller ofta klor för att rena vattnet. Klor är en kemikalie som kan irritera huden och få den att torka ut. Man kan drabbas av död hud i ansiktet och på kroppen om man badar mycket i simbassänger och ofta utsätts för klor.  
 
Hur blir vi då av med döda hudceller nu när vi vet vad som orsakar död hud?

SÅ HÄR TAR DU BORT DÖD HUD

Vi känner nu till symptomen på död hud och vad som orsakar det. Nu ska vi lära oss hur vi tar bort och förebygger död hud. Här är våra sex bästa tips för att ta bort döda hudceller.
1. Dra ner på tiden i duschen eller badet
Duscha och bada kort, högst tio minuter och en gång om dagen. På så sätt minskar du skadan på hudens fuktbarriär och förhindrar att döda hudceller bildas. Många människor känner inte till hur länge man bör duscha och tillbringar långt mer tid i duschen än de borde. Vi rekommenderar även att man badar i ljummet vatten, återigen för att minska den skada som ofta orsakas av hett vatten. 

2. Använd skonsamma hudvårdsprodukter!
Vissa hudvårdsprodukter kan vara tuffa mot huden och göra den torr, i synnerhet ansiktsvårdsprodukter. Ofta orsakas död hud i ansiktet av parfymerade produkter som skadar hudens naturliga fuktbarriär. För ansiktsrengöring rekommenderar vi milda produkter för att förebygga och ta bort död hud. NIVEA Biodegradable Cleansing Wipes rengör huden skonsamt samtidigt som huden bibehåller sin naturliga balans. 

3. Exfoliering
Exfoliering av huden tar bort all oönskad död hud, särskilt i ansiktet. Det är viktigt att du känner till hur du exfolierar huden på ett säkert sätt för att undvika ytterligare skada på huden. NIVEA Purify Rice Scrub är berikad med aloe vera och ger en intensiv exfoliering utan att skada huden och ta bort all naturlig fukt från den. Vi rekommenderar att du exfolierar de berörda områdena på ett varsamt sätt två gånger i veckan för att bli kvitt död hud. Exfoliera inte huden för ofta eftersom det kan skada hudcellerna och irritera huden.

4. Använd en luftfuktare
Om du har problem med död hud kan en luftfuktare förbättra miljön i hemmet genom att tillföra fukt och förhindra att din hud torkar ut. Tack vare detta tar du inte bara bort död hud utan förebygger också död hud.

5. Klä dig varmt
Att skydda huden mot väder och vind på vintern motverkar att den torkar ut. Som vi nämnde tidigare är det svårt för huden att behålla fukt i kallt väder. Försök att klä dig varmt när det är kallt ute: mössor, handskar, halsdukar, rubbet!

6. Använd en fuktgivande produkt när du har tvättat dig
Vårt slutliga förslag är att du är noga med att återfukta huden när du har tvättat dig. Detta bidrar till att hålla kvar hudens fukt och motverkar uppbyggnad av död hud. NIVEA Soothing Day Cream är en återvitaliserande fuktkräm som gör huden mjuk och spänstig. 
 
Dessa sex tips hjälper dig att förstå hur du både tar bort och förebygger döda hudceller.
woman without dead skin face
woman avoiding dead skin cells on face in shower

KURER DU KAN GÖRA HEMMA - DÖD HUD I ANSIKTET

Döda hudceller i ansiktet kan vara frustrerande och ibland kan det kännas som att man måste använda starka, nötande produkter för att bli av med dem. Men oroa dig inte, vi har tagit fram några kurer med naturliga ingredienser som du kan göra hemma. 
coconut oil for dead skin
Kokosolja
Kokosolja är suveränt för att återfukta och lindra huden, vilket bara är några av dess fördelar. Den är också användbar till känsliga områden såsom ansiktet. Oljan förhindrar att din hud blir torr och att döda hudceller bildas. Allt du behöver göra är att applicera kokosoljan på det torra området och låta den absorberas. Skölj därefter med varmt vatten och applicera en fuktkräm för att återfukta huden.


Kaffeskrubb 
En kaffeskrubb kan användas för att exfoliera och ta bort död hud. Kaffe är även effektivt för att förbättra hudtonen, särskilt i ansiktet. Du tillverkar kaffeskrubben genom att blanda ihop ingredienserna nedan och applicera skrubben på önskat område. Låt skrubben verka i 5-10 minuter. Skölj med varmt vatten efteråt och applicera fuktkräm för att återfukta huden. 

3 x matskedar malet kaffe
1 x matsked olivolja
1 x matsked honung
1 x matsked socker


Havregrynsskrubb 
Havregryn är särskilt bra för torr hud som kliar. Havregryn innehåller antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper som lindrar irritation. De grova havregrynen kan även användas som exfoliering för att ta bort död hud i ansiktet. Använd cirkulerande rörelser när du applicerar skrubben i ansiktet. Låt verka i tio minuter och skölj sedan med varmt vatten. Återigen, var noga med att använda en fuktkräm efteråt för att återfukta huden. Ingredienser:

2 x matskedar havregryn
2 x matskedar yoghurt 
1 x matsked honung
Ta bort döda hudceller

NIVEA MagicBar Exfoliation Cleansing Bar

Upptäck NIVEA Exfoliating MagicBar som är berikad med aktivt kol för att rengöra huden på djupet och ta bort eventuella döda hudceller och smuts, samt för att ge huden en matt yta. Tillverkad av 100 % naturliga ingredienser med en vegansk formula utan stark tvål som är skonsam mot huden. Denna produkt vårdar inte bara huden utan värnar även om vår planet med en pappersförpackning som är 100 % återvinningsbar och 100 % fri från plast.