kvinna som har en dusch

FÖRDELAR FÖR HUDEN MED ATT DUSCHA KALLT

Allt du behöver veta om fördelarna med att duscha kallt

HÄLSO- OCH HUDFÖRDELAR MED ATT DUSCHA KALLT

Har du någonsin stått i duschen när varmvattnet har tagit slut? Det är på det viset som de flesta tar sin första kalla dusch. Men bortsett från detta hemska ögonblick med en tom varmvattenberedare, finns det faktiskt fina fördelar med att medvetet duscha i kallt vatten.

I den här artikeln tar vi upp de största fördelarna med ta en kall dusch, hur man duschar kallt och de NIVEA-produkter du kan använda när du duschar kallt. Genom att duscha kallt gör du allt från att kyla ner dig och väcka dig, till att stärka ditt immunförsvar och förbättra hudens utseende; det finns massor av anledningar till att välja kallvattenkranen nästa gång du ska duscha. 


VILKA ÄR FÖRDELARNA MED ATT DUSCHA KALLT?

För många av oss känns tanken på att duscha kallt ganska avskräckande, särskilt på vintern när allting ändå känns kylslaget. Duschgel och schampo löddrar sig lättare i varmt vatten, det är rent generellt är skönare att duscha i, så varför ens testa att duscha kallt? En kall dusch då och då kan förändra hur du känner dig. Läs vidare för att få veta hur du kan duscha i kallt vatten och vilka fördelarna är.
VILKA ÄR FÖRDELARNA MED ATT DUSCHA KALLT?

1. EN KALL DUSCH VÄCKER UPP DIG

Kalla duschar chockar systemet. Redan ett par ögonblick under kallt vatten kan öka din puls, ditt syreintag och din allmänna vakenhet. Du kan duscha kallt när som helst under dagen – till exempel efter ett träningspass på kvällen. Men att duscha kallt på morgonen kanske passar dig bäst eftersom det kan vara det perfekta sättet att väcka upp din kropp (och sätta fart på dagen).

VILKA ÄR FÖRDELARNA MED ATT DUSCHA KALLT?

2. LINDRAR KLIANDE HUD

Om du har en hudåkomma som gör att det klada, kan du lindra detta med en kall dusch. Detta beror på de kylande, anti-inflammatoriska effekter som det kalla vattnet har på din hud. Att ställa sig under en kall dusch kan åtminstone tillfälligt avhålla dig från att klia tillbaka.

VILKA ÄR FÖRDELARNA MED ATT DUSCHA KALLT?

3. KALLA DUSCHAR ÖKAR CIRKULATIONEN

Att duscha i kallt vatten gör att din hud drar ihop sig när den kommer i kontakt med vattnet. För att upprätthålla homeostas (din kropps termostat på 37,5 grader) kommer din kropp att låta blod cirkulera från djupare vävnader för att värma upp dig igen. Denna ökade cirkulation kan bidra till att motverka hjärt-kärlsjukdomar, minska inflammation och ge din hud en naturlig rodnad.

VILKA ÄR FÖRDELARNA MED ATT DUSCHA KALLT?

4. KALLA DUSCHAR ÄR ÅTERSTÄLLANDE

Eftersom kallt vatten har förnyande egenskaper kan kalla duschar hjälpa dig att återhämta dig efter hårda träningspass på gymmet eller efter en lång löprunda. Den kalla temperaturen kan reducera inflammation och få ömmande muskler att slappna av och återhämta sig snabbare än vad en varm dusch skulle kunna åstadkomma.


VANLIGA FRÅGOR OM ATT DUSCHA KALLT

ÄR DET BRA FÖR HUDEN ATT DUSCHA KALLT?
Ja! Tack vare den kalla temperaturen sköljer kallt vatten inte bort alla de naturliga oljorna från din hud. Detta innebär att en kall dusch inte torkar ut huden på samma sätt som en varm dusch gör. Ytterligare en fördel med en kall dusch är att det drar ihop dina blodkärl. En stor fördel i detta sammanhang är att blodcirkulationen ökar och det ger din hud en naturlig rodnad när den försöker bli varm igen. Efter duschen kommer din hud att se fastare ut. Fräschare med mindre överdriven rodnad.


HUR LÄNGE BÖR JAG DUSCHA KALLT?
Om du undrar hur länge du bör duscha kallt, se det som något du behöver vänja dig vid. Börja med att sakta vrida ner temperaturen till en kallare inställning i slutet av en varm dusch. Fortsätt att vrida ner temperaturen till en kall inställning som känns lite obehaglig. I detta skede kan du försöka att stå kvar under vattnet i 2–3 minuter. Att andas långsamt och medvetet hjälper dig att kontrollera impulsen att skruva på varmvattnet igen. Med tiden kan du prova att öka längden på din kalla dusch eller att t.o.m. duscha kallt redan från början.

Och det finns en verklig fördel med att införa kalla duschar i din dagliga rutin. Effekterna av att duscha kallt under längre tid jämfört med enstaka kalla duschar har visat sig vara att stärka immunförsvaret och göra dig mer motståndskraftig mot sjukdomar.

 
man som håller en Nivea duschgelflaska

KAN JAG FORTFARANDE TVÄTTA MIG I EN KALL DUSCH?
Ja, det kan du! Eftersom temperaturen är lägre måste du kanske jobba lite mer på att t.ex. få duschgelen att löddra sig. Men det hjälper ju bara dig att få upp värmen, inte sant? NIVEA Creme Care Shower är suverän för att låsa in fukt i huden när du duschar kallt. Den är tillverkad med vitamin C och E som lugnar huden och får den att kännas återfuktad. Kika igenom resten av NIVEA:s sortiment med duschgeler för att hitta den perfekta kompisen till din kalla dusch.

 

NÄR BÖR JAG INTE DUSCHA KALLT?

 


Att duscha kallt kan vara en toppengrej att införliva i sin dagliga rutin och innebär massor av fördelar. Men om du känner dig lite krasslig kan det kanske vara bättre att duscha varmt tills ditt immunförsvar har blivit starkare igen. Om du vid någon tidpunkt upptäcker att kalla duschar irriterar din hud rekommenderar vi att du vänder dig till en läkare.