Hur man blir av med förhårdnader fot

Se vår förhårdnader fötter behandling och vad som orsakar det så du kan ha mjuka, vackra fötter helat iden.

Vad orsaker förhårdnader?

Att ta hand om orsaken till förhårdnader fot kan hjälpa dig kontroll detta i framtiden (oroa dig inte, snart ska vi titta närmare på hur det går till!) så du vet hur du bekämpar dem redan från början.

Förhårdnader är vanligtvis ett resultat av valkar eller liktorn. När huden blir hård, torr och skör av tryck och friktion så bildas nya hårdare hudceller som ett svar, och döda hudceller bildar en barriär av hård hud som ofta är gulaktig i färgen. Att ha väldigt torr hud på fötterna kan bidra till att förhårdnader bildas, och till och med sockar/skor eller ojämn gång kan vara orsaker.

Förhårdnader fötter behandling

Det finns en del olika sätt att ta hand om torra, tjocka och spruckna fotsulor, oavsett om förhårdnaden beror på valkar, liktorn eller problematiska hälar. Testa dessa behandlingar för förhårdnad fot.

Steg för att bli av med förhårdnader: Använd en pimpsten

En pimpsten är en naturlig vulkansten med sträv yta, den kan hjälpa till att ta bort förhårdnader på fötterna och liktornar från sulor och sidorna på dina fötter. Se till att lägga pimpstenen och dina fötter i varmt vatten, och använd skonsamma rörelser i sidled på de påverkade områdena. Ta bara bort det yttersta hudlagret, då den underliggande huden hjälper till att bilda nya hudceller.

När du är klar med pimpstenen, kom ihåg att återfukta den exponerade huden med NIVEA Soft All Purpose Cream.

Steg för att bli av med förhårdnader: Fotskrubb

Att köpa en fotskrubb över disk på ditt närmsta apotek eller hudvårdsbutik är ofta ett enkelt sätt att lindra förhårdnader. Leta efter den sorts rubb som har små granuler, då de är särskilt bra för att ta bort förhårdnader fot. Fokusera på den hårda huden på hälarna eller trampdynorna med hjälp av din handflata eller, ännu bättre, en borste för fotskrubbning. Massera in skrubben i dina fötter för att ta bort död hud. Avsluta med varmt vatten för att skölja bort hudceller och skrubben.

Eller varför inte använda duschvänlig exfoliering, såsom NIVEA Creme Peeling.

Det finns många variationer av fotskrubbning, hemmagjord fotskrubb kan bestå av allt ifrån att använda citronbad till havrebaserad skrubb.

Steg för att bli av med förhårdnader: Epsomsalt

Att använda epsomsalt och skapa ett saltbad kan hjälpa exfoliera sprucken hud, och även den hårda huden på hälarna. Låt en kopp epsomsalt lösas upp i ett hett bad, och blötlägg din hud. Använd en pimpsten för att ta bort hård hud för att påskynda processen.

Steg för att bli av med förhårdnader: Besök en salong

Många skönhetssalonger som erbjuder pedikyr tar även hand om förhårdnader på fötterna, för att motverka hård hud på tår och fötter. Sådan behandling tillämpar ofta paraffinvax. Vaxet smälts (men upphettas inte till skadliga temperaturer) och dina fötter doppas i vaxet flera gånger för att till slut packas in. Döda hudceller försvinner med vaxet, och ger dig mjukare hud.

Steg för att bli av med förhårdnader: Återfukta ofta

Det är viktigt att fötterna återfuktas. Torr och och hård hud orsakas ofta av uttorkade fötter, och att hålla dem återfuktade med en lotion såsom NIVEA Body Milk Rich Nourishing kan hjälpa. Det är viktigt att återfukta efter behandling, så den nya huden håller sig mjuk. Om du ofta har torra fötter så är återfuktning det första steget mot mjukare fötter.

Om torra fötter är ett återkommande problem, läs vår guide för torra fötter.