hampa olja

Hampaolja för huden

Vår guide som med allt du behöver veta om fördelarna med hampa i din hudvårdsrutin och hampaolja för huden.

Vad är hampaolja?

Hampafröolja, som ofta kallas hampaolja, är en fantastisk ingrediens i hudvård som erbjuder massor av fördelar för alla hudtyper. Utforska vår guide och ta reda på mer om hampaolja för huden, på vilket sätt hampaolja är bra för huden och vilka hudvårdsprodukter med hampaolja som finns.

Vad är hampafröolja?

Hampafröolja kommer, som namnet antyder, från hampaväxten. Den innehåller inte THC och har inga som helst psykoaktiva egenskaper och är helt ofarlig att använda. Trots att båda kommer från samma växt skiljer sig hampaolja från CBD-olja, som utvinns från hampaväxtens blommor och blad. 

Är hampaolja bra för huden? Fördelar med hampaolja för huden

Med sin höga fetthalt är hampaolja djupt närande och återfuktande och det är med rätta som den erkänns för sina hudfrämjande egenskaper. Hudvård med hampa har mängder av fördelar - den är djupt återfuktande för torr hud, samtidigt som den balanserar upp fet hud. Hampaolja för hudvård kan främja hudens cellföryngring och reducera uppkomsten av fina linjer och rynkor.  

Ta en titt på vår lista över hampaoljans fördelar för huden: 


Hampafröolja för huden - torr hud:

Den huvudsakliga källan till hampaolja effekt fördelar för huden kommer från den höga halten av tre fleromättade fettsyror: linolsyra, alfalinolensyra och gammalinolensyra, med en hög halt av omega-6.

Hampafröolja är rik på fettsyror som ger djup näring åt torr hud och skyddar den från att torka ut. Om du har ett kliande skägg är hampafröolja en suverän ingrediens för dig, eftersom den är känd för att skydda huden från att bli torr och irriterad - ett av de största problemen när man vill odla skägg.

Hampaolja kan tränga in i huden på ett bättre sätt än vissa essentiella oljor, vilket gör att den effektivt kan verka på  problem i stället för att bara täcka skägget eller huden. Hampaolja sjunker in i huden, så att den kan tränga in i hudceller och mjuka upp hårstråna utan att skägget blir flottigt eller oljigt. 

Med en lotion berikad med hampafröolja kan du återfukta ansiktet och skägget varje dag och ge fukt och näring åt torr hud. 

hampa olja
man rakar sig

Hampafröolja för huden - aknebenägen och fet hud:

Hampafröolja gör underverk med aknebenägen och fet hud, eftersom den återfuktar huden utan att täppa igen porerna. Vi vet att det kan låta konstigt med olja till oljig hud - men en av hampaoljans fördelar för huden är att oljigheten har en förmåga att balansera upp oljeproduktionen. 

Hampafröolja bidrar till att balansera hudens talgproduktion och motverkar att överskottstalg ansamlas - vilket kan orsaka akne och finnar. Hampaoljans omega-3- och -6-fettsyror bidrar också till att återfukta huden och lindra den rodnad och hudirritation som ofta orsakas av akne. Omegasyrorna i hampaoljan ger den också antibakteriella egenskaper, vilket är perfekt för personer som lätt får akne och finnar. 

Hampaoljan anses också vara en torr olja vilket innebär att oljig hud är särskilt mottaglig för den eftersom den absorberas snabbt utan att lämna kvar ett fettlager. 

Hampafröolja för huden - rynkor och mogen hud:

Hampaolja för huden innehåller vitamin F och fettsyror såsom olje- och linolsyror, som spelar en viktig roll för att motverka hudens ålderstecken och behandla fina linjer och rynkor. Linol- och oljesyror kan inte produceras av kroppen, men kan vara ett viktigt försvar mot rynkor och fina linjer eftersom de bidrar till att göra hudens ytterlager starkare. 

När vi blir äldre minskar mängden kollagen i vår hud, vilket gör det svårare för huden att dra ihop sig igen - vilket orsakar rynkor. En annan fördel med hampaolja för huden är dess förmåga att förbättra hudens kollagenproduktion, vilket i sin tur bidrar till att motverka rynkor.

Dessutom är hampafröolja rik på antioxidanter som bekämpar fria radikaler. Dessa fria radikaler kan skada huden och påskynda hudens åldrande.


man återfuktande
 man med skägg

Hampafröolja för huden - känslig hud:

Hampafröolja har unika antiinflammatoriska egenskaper som tillsammans med den höga fettsyrehalten gör den extra bra för känslig hud. Utöver att lindra känslig hud stärker hampaolja även huden - så att den blir mindre känslig och klarar infektioner bättre. 

NIVEA MEN Sensitive Pro Facial Balm lindrar torr hud, irritationer och andra hudåkommor, samtidigt som den lugnar och återfuktar huden. Den här produkten är snabbabsorberande och lämnar ingen fet yta. Den passar dessutom bra för skägg och bidrar till att lugna irritationer som uppstår när skägget växer och tränger samtidigt in i den underliggande huden.

Hampafröolja mot irritation efter rakning:

Rakning kan vara en av de främsta orsakerna till att huden blir irriterad. Regelbunden rakning kan göra huden röd, torr och inflammerad. Hudvårdsprodukter med hampaolja kan verka på irritationen samtidigt som de bidrar till en smidigare rakning för att reducera risken för att huden blir irriterad. Hudvård med hampa mjukar upp skäggstråna och erbjuder en smidig rakning som skyddar hud mot irritationer efter rakning.

Hampafröolja för att odla skägg

Fettsyrorna i oljan bidrar till att stärka skäggstråna och förbättra skäggväxten. Dessutom främjar den ny hårväxt, vilket kan vara bra om man har lite glest skägg.

Hudvård med hampaolja - så här applicerar du hampaolja i ansiktet

Som du kan se erbjuder hampaolja för huden massor av fördelar. De är lika relevant för ansiktsvård. Vi har lyft fram några tips på hur du applicerar hampaolja i ansiktet:
  1. Rengör först huden och massera sedan in en kräm med hampafröolja i  ansiktet. Den bidrar till att kapsla in fukten och hålla ansiktet återfuktat.

  2. Använd en rakkräm med hampaolja när du rakar dig. Det bidrar till att mjuka upp skäggstråna, vilket minskar irritation och ger ansiktet maximal komfort.

  3. Applicera ett balsam med hampaolja efter rakningen. Det återfuktar och lugnar huden omedelbart, så att du slipper irriterad eller torr hud efter rakningen.

Andra sätt att använda hampafröolja

- Massera in den på naglarna - massera in en liten mängd hampafröolja på dina naglar och nagelband för att stärka dem. Detta fungerar lika bra för fingernaglar som för tånaglar.

- Läk små skärsår och skrapsår - på samma sätt som andra antiinflammatoriska oljor som till exempel tea tree-olja och kokosnötsolja, har hampafröolja en naturlig förmåga att att läka sprucken och skadad hud.

- Ät den! Man kan även äta hampafröolja! Den är rik på hälsosamma fetter såsom omega-3 och omega-6, som inte bara är nyttiga för huden, utan även för hjärnan, hjärtat och levern. Droppa oljan över sallader, rostade grönsaker eller tillsätt i en soppa för att ge den en nötaktig smak. Tänk bara på att inte hetta upp oljan, eftersom den då förlorar sina närande egenskaper.

PRODUKTER MED HAMPOLJA FÖR HUD