Behandla Handsvett

Nu behöver du aldrig mer lida av handsvett. Ta reda på vad som orsakar handsvett och 5 snabba sätt att undvika det med NIVEA.

VARFÖR HAR DU SVETTIGA HÄNDER OCH HUR KAN DU BEHANDLA DET?

Det finns inget mer frustrerande än att gå på jobbintervju och inse att händerna är blöta och svettiga precis när du ska skaka hand med intervjuaren. Eller ännu värre, att äntligen ha fått till en första dejt och upptäcka att händerna badar i svett. Alla omsorgsfulla förberedelser till ingen nytta.

Men oroa dig inte, vi vet hur det känns. Vi har varit där själva, och vi har lösningen! Vi berättar varför man får svettiga händer och ger 5 tips på hur man slipper svettiga händer.

VARFÖR FÅR VI SVETTIGA HÄNDER?

Den här stora frågan har 2 förklaringar. Först och främst ska vi komma ihåg att det är mycket vanligt med svettiga händer och det drabbar både män och kvinnor.

NÄR VI ÄR NERVÖSA

Det händer oftast när vi är nervösa i pressade situationer eller när vi kanske är väldigt förväntansfulla. Det beror på att svettkörtlarna är kopplade till vårt sympatiska nervsystem och de flesta finns i händerna, pannan och fötterna. Så när vi hamnar i en situation som gör oss nervösa kickar svettkörtlarna plötsligt igång och ger oss svettiga händer. Men det är ingen fara. Det är helt normalt. Det är bara kroppens naturliga sätt att reagera på adrenalinkickar och att hjärtat börjar slå snabbare, men det orsakar ingen kroppslukt.

ETT MEDICINSKT BESVÄR

Den andra förklaringen är mycket ovanligare och drabbar bara en liten del av befolkningen. Det här tillståndet kallas Palmar Hyperhidros, och det är när ett vanligt problem som handsvettning blir mer allvarligt. Man kan födas med det eller utveckla det när man blir äldre. Kontakta din hudläkare för råd om lämpliga behandlingar om du tror att du har Palmar Hyperhidros.

FEM SÄTT ATT UNDVIKA HANDSVETT

Nu när vi vet vad som orsakar svettiga händer kan vi försöka att göra något åt det. Det finns inget sätt att helt bli av med handsvett, men vi har fem snabba och enkla tips på hur man kan undvika svettiga händer.

Handsvettning är inte bara irriterande. Det kan även göra oss ännu mer stressade än vad vi redan är. Därför är det mycket viktigt att våga söka hjälp om du känner att du lider av oro och ångest. Det är mycket vanligare än man kan tro att känna oro och ångest. Dessutom kan vi undvika svettiga händer i framtiden om vi söker hjälp.
5 Sätt Att Undvika Svettiga Händer

Avslappningsövningar

Försök att slappna av genom att ta djupa andetag och tänka positiva tankar om situationen. Det lugnar nerverna och dämpar oron. Upptäck våra tips på hur du kan bli mindre stressad här.
5 Sätt Att Undvika Svettiga Händer

Ha med dig Handsprit

Ett enkelt men effektivt sätt att undvika handsvett är att förbereda händerna. Det är helt normalt att bli lite nervös inför en intervju, en dejt eller ett möte. Applicera lite handsprit för att rengöra händerna och hålla dem svala, så slipper du oroa dig för att händerna ska börja svettas.
5 Sätt Att Undvika Svettiga Händer

Vattnets Kraft

Ibland kan vi bli ännu mer stressade och svettas ännu mer när vi börjar oroa oss för handsvett. Vi har ofta ett handfat i närheten, så det finns alltid en lösning för svettiga händer nära till hands. Då kan vi spola händerna och handlederna under kallt vatten för att svalka oss. Använd en mild tvål med återfuktande egenskaper för att undvika att händerna torkar ut, till exempel NIVEA Creme Soft Soap Bar.
5 Sätt Att Undvika Svettiga Händer

Lösningar När Vi Är Ute

Med handsprit och tygnäsdukar kan vi hålla händerna torra och fräscha även när vi är ute. Det är bara att klappa händerna lite med en näsduk för att undvika den där handsvetten. 
5 Sätt Att Undvika Svettiga Händer

Använd Majsstärkelse Eller Bikarbonat

Dutta lite majsstärkelse eller bikarbonat i handflatorna för att minska svetten.
Det är viktigt att hålla porer och svettkörtlar rena när vi har att göra med svettiga händer. Undvik duschgeler med mycket tillsatt olja. Det är bättre att använda rengörande duschgeler, till exempel NIVEA Clay Fresh Hibiscus & Sage Shower, som har en perfekt balanserad formula som vårdar huden med en uppfriskande doft. Den här duschgelen är perfekt att använda varje dag och bidrar till att balansera hudens pH.

I hemmet passar tvålar som till exempel NIVEA Creme Soft Hand Soap för att rengöra och vårda händerna och ge huden en ren och fräsch känsla.

En antiperspirant är ett måste i handväskan. Roll-on-deodoranten NIVEA Magnesium Dry Roll On är NIVEA:s första skydd mot svett med en formula med naturligt magnesium, som effektivt motverkar svett och lukt och ger en fräsch doft istället. Produkten är inte bara skonsam mot huden, utan även mot miljön - med en förpackning som går att återvinna. Det finns även en version för män som du hittar här.

VILKA NIVEA-PRODUKTER KAN ANVÄNDAS FÖR ATT UNDIVKA SVETTIGA HÄNDER?

UNDVIK SVETTIGA HÄNDER MED HJÄLP AV KOSTEN

Som vi sa tidigare går det inte att helt bli av med svettiga händer, men det finns ändå några sätt att undvika handsvett genom att äta rätt. 

- Ät mindre ultraprocessad mat och raffinerat socker - den här typen av mat kan generera mer värme än andra på grund av att de är svårare för kroppen att smälta.
- Undvik stark mat - stark mat, till exempel chili och chilipeppar, värmer naturligt upp kroppen.
- Svalka kroppen med mjölk eller yoghurt - kalciumrik mat och dryck i allmänhet kan dämpa värmen i kroppen.
- Återställ vätskebalansen med vatten - bada i vatten, tvätta händerna med vatten, och viktigast av allt - drick vatten! Kroppen svalkas naturligt om vi har en bra vätskebalans.
- Läs mer om vitaminer för huden här.