Hudvård för Känslig Hud

Stress, kyla, vind eller till och med fel hudvårdsprodukter kan irritera känslig hud omedelbart, vilket leder till ytterligare irritation och försämrar hudens naturliga skyddande funktion. Därför är rätt hudvård för din känsliga hud extra viktigt och behöver extra uppmärksamhet – tillsammans med NIVEAs hjälp.

Känslig hud: orsak och verkan

Irritation av känslig hud kan ha många orsaker - vardagliga påfrestningar som duschande, parfymer samt solexponering är bara några av dem. Därför är det viktigt att välja rätt kräm för din känsliga hud.

Så här känner du igen känslig hud

Synliga tecken som rodnad, svullnad eller torrhet i samband med grovhet eller flagnande hud, är särskilt märkbara. Dessa åtföljs ofta av subjektiva känslor som till exempel spänningar, klåda, brännande eller sveda. Känslig hud kan påverka alla delar av kroppen, men speciellt ansiktet. En passande hudvårdsrutin är därför avgörande för att hantera känslig hud.

Det finns vissa likheter med andra hudåkommor, särskilt vad gäller de tecken som medföljer en brist på fukt. Hur effektiva hudens funktioner är beror på enzymaktivitet, som ofta minskar i känslig hud. Som ett resultat påverkas hudens naturliga barriär vilket resulterar i förlorad fukt och ökad penetration av irriterande ämnen.

Hornhinneskiktet är också ofta tunnare och nervändarna är känsligare. Att välja rätt hudvårdsprodukter så som fuktgivare som är avsedda för känslig hud kan hjälpa dig att undvika att irritera kroppens största organ.

Triggering factors for sensitive skin

Externa faktorer som: 

 • Kyla, vind
 • UV-strålning, ozon
 • Torr luft, klimatförändring
 • Intensiv kroppsrengöring (särskilt med vanlig tvål)
 • Vissa mediciner
 

Interna kroppsfaktorer som:

 • Ålder (både mycket ung och mer mogen)
 • Psykologisk stress
 • Hormonella förändringar
 • Tendens mot allergier


Att välja rätt hudvårdsprodukter för känslig hud

Se till att dina krämer och fuktgivare är lämpliga för känslig hud

Om du har en tendens till känslig hud, bör du se till att använda särskilt milda och skonsamma hudvårdsprodukter. Undvik att andvända vanlig alkalisk tvål, vilket försämrar hudens skyddande syralager. Använd istället produkter som har utvecklats för känslig hud. Detta gäller framförallt för kräm till känslig hud, fuktkräm för känslig hud och andra hudvårdsprodukter (t.ex. produkter från NIVEA Sensitive Range).
Dessa bör endast innehålla hudvänliga ingredienser - det vill säga de ska vara fria från alkohol och dofter. Effektiva komponenter som kan förhindra symtom på känslig hud eller lindra tecken på känslig hud är också viktiga, till exempel lakritsxtrakt eller dexpanthenol.Ingredienser: Vad hjälper till med vård av känslig hud?

När det gäller vård av känslig hud, krävs ingredienser som håller huden fuktig, stärker hudens barriär och har en lugnande effekt för att minska hudens känslighet.
Särskilt lämpliga ingredienser innefattar:

 • Dexpanthenol, föregångaren till vitamin B5. Det stärker hudens naturliga skyddande funktion och bidrar till att minska sin fuktförlust.
 • Glycerin, en naturlig fuktgivare som stöder hudens fuktbalans.
 • Druvkärneolja, som är rik på linolsyra, är en viktig del av de naturliga, barriärstärkande hudlipiderna.
 • Lakritsextrakt från roten av den kinesiska lakritsplantan, som har antioxidantegenskaper, lugnar irriterad hud och lindrar hudrödhet.