ung kvinna som ler

Sju orsaker till känslig hud och hudvård för känslig hy

Allt du behöver veta om känslig hud och hur du bör ta hand om den

VAD ÄR KÄNSLIG HUD?

Känslig hud är ett vanligt problem för många, som karaktäriseras av en förhöjd reaktivitet mot olika externa och interna faktorer. Känslig hud visar sig i form av olika tecken såsom rodnad, klåda, en brännande känsla, torrhet samt känslig hud vid beröring. Huden kan reagera negativt på vissa hudvårdsprodukter, miljöfaktorer eller t.o.m. känslomässig stress. Att vara uppmärksam på dessa tecken kan hjälpa dig att identifiera känslig hud och anamma en lämplig hudvårdsrutin.

Varför känns min hud känslig?

SJU ORSAKER TILL KÄNSLIG HUD

De exakta underliggande orsakerna till känslig hud är komplexa, och åtskilliga viktiga faktorer bidrar till att känslig hud utvecklas och förvärras.
 1. Genetik:
  Familjehistorik kan påverka hudens naturliga barriärfunktion och dess förmåga att bibehålla fukt, vilket gör att vissa individer är mer mottagliga för hudirritation och allergiska reaktioner.
 2. Dåligt fungerande hudbarriär:
  Hudens yttersta lager är en skyddande barriär som skyddar mot miljömässiga stressfaktorer och upprätthåller hudens fuktbalans. Hos personer med känslig hud kan den hydrolipida barriären vara nedsatt eller försvagad, vilket låter irriterande ämnen, allergener och mikrober tränga in lättare.
 3. Miljöfaktorer:
  Exponering för bistert väder, föroreningar, UV-strålning och inomhusvärme eller luftkonditionering kan förvärra symptom på känslig hud. Dessa faktorer kan utlösa inflammation, oxidativ stress och uttorkning, vilket ytterligare skadar hudens barriärfunktion och ger ökad sensitivitet.
 4. Allergener och irriterande ämnen: 
  Känslig hud kan reagera på vissa ämnen i hudvårdsprodukter, smink, rengöringsprodukter och kläder. Allergener såsom vissa konserveringsmedel och färgämnen eller dofter kan ibland utlösa reaktioner, medan irriterande äsåsom starka rengöringsmedel och alkohol (etanol) kan orsaka rodnad.
 5. Underliggande hudåkommor:
  Hudåkommor som exempelvis eksem, rosacea, psoriasis och seborreisk dermatit involverar inflammation och nedsatt hudbarriärfunktion, vilket leder till förhöjd sensitivitet. Det är viktigt att rådfråga en dermatolog för att få en personlig hudvårdsplan för detta.
 6. Hormonella förändringar:
  Fluktuerande hormonnivåer, i synnerhet kan puberteten, graviditet, klimakteriet och menstruationscykler påverka hudens känslighet. Hormonella förändringar kan påverka talgproduktionen, hudens återfuktningsnivåer och hudens inflammatoriska respons.
 7. Livsstilsfaktorer:
  Vissa livsstilsfaktorer som till exempel stress, för lite sömn, dålig kost och rökning kan också påverka hudens hälsa och göra den känsligare.

   

HAR DU PLÖTSLIGT DRABBATS AV HUDSENSITIVITET? GÖR DÅ SÅ HÄR

Att plötsligt drabbas av hudsensitivitet kan kännas oroande och obehagligt, men det finns flera åtgärder man kan vidta för att hantera eller lindra detta problem:

 1. När du väl har identifierat en potentiell utlösande faktor bör du undvika att utsätta dig för den så att sensitiviteten inte förvärras.
   
 2. Byt till hudvård för känslig hy med produkter som innehåller lugnande ingredienser såsom Aloe Vera, Dexpantenol eller Kamomill, som kan bidra till att lindra rodnad, klåda eller irritation.
   
  Om din plötsligt påkomna sensitivitet håller i sig eller förvärras trots dessa åtgärder är det viktigt att du talar med en dermatolog eller hudvårdsspecialist för att få personliga råd och behandlingsalternativ.
 ung kvinna som använder Nivea Derma Skin Clear-produkt

Acne och känslig hud

Acne och känslig hud går ofta hand i hand, vilket skapar unika utmaningar för hudvårdsrutiner. Känslig hud kan reagera negativt på starka produkter mot acne, vilket leder till förvärrad rodnad, irritation och torrhet. Det är vitktigt att använda skonsamma, icke-komedogena produkter som utvecklats specifikt för känslig hud för att undvika att förvärra finnar eller andra acnesymptom. 

 • Var försiktig med känslig hud
  Undvik att använda produkter med starka ingredienser, eftersom det är viktigt att hantera känslig hud på ett skonsamt sätt. Exempelvis kan du välja skonsamma exfolieringsprodukter såsom mjölksyra, som exfolierar huden genom att avlägsna döda hudceller utan att irritera känslig hud.
   
 • Introducera produkter gradvis 
  När du införlivar nya hudvårdsprodukter i din rutin bör du gå försiktigt fram. Genom att gradvis introducera nya produkter kan du förstå hur huden reagerar och identifiera eventuell känslighet eller biverkningar.
   
 • Överbelasta inte din hud
  Att använda alltför många produkter kan ibland förvärra hudåkommor, leda till ytterligare inflammation och utbrott av acne, och därför kan det vara fördelaktigt att satsa på en minimalistisk hudvårdsrutin.

VIKTEN AV SOLKRÄM FÖR KÄNSLIG HUD

Känslig hud är extra sårbar för solexponering pga. dess svagare struktur och nersatta motståndskraft mot yttre faktorer såsom UV-strålning. Därför är solskydd avgörande eftersom det bidrar till att skydda hudens barriär mot UV-framkallad hudskada, som kan öka risken för rodnad och irritation.
 
Genom att införliva ett bredspektrumsolskydd i den dagliga hudvården för känslig hy, kan personer med känslig hud minimera risken för skada på lång sikt, bevara hudens hälsa och bibehålla en jämnare hudton och textur.

ÖVERSIKT ÖVER FAKTA

Känslig hud

Förekomst: Känslig hud drabbar en stor andel av befolkningen, och det har uppskattats att det är så många som mellan 20 % och 50 % som uppger att de upplever en viss nivå av sensitivitet.
 
Tecken:
Rodnad, klåda, brännande känsla, torrhet och obehag vid exponering för vissa utlösande faktorer.
 
Utlösande faktorer:
Olika faktorer såsom allergener, vissa hudvårdsprodukter, hormonella förändringar, väderförhållanden och underliggande hudåkommor kan leda till känslig hud.
 
Behandling:
Behandling för känslig hud handlar ofta om att använda skonsamma hudvårdsprodukter, att undvika kända utlösande faktorer, hantera underliggande hudåkommor samt att införa livsstilsförändringar för att minska sensitiviteten.

ATT VÄLJA RÄTT HUDVÅRD FÖR KÄNSLIG HY

Om du har känslig hud bör du vara noga med att använda extra skonsamma och milda produkter för att behandla torr och känslig hud. Här följer några tips som hjälper dig att välja rätt produkter:
Ung kvinna som använder NIVEA Repair & Care Fragrance Free Body Lotion
 1. Hypoallergena formler: Satsa på krämer och återfuktningsprodukter som är märkta som hypoallergena, eftersom dessa produkter är utvecklade för att minimera risken för allergiska reaktioner och irritation. Om du inte har några specifika allergier utan en mer generell känslighet, kan du också välja att använda produkter som är utvecklade för känslig hud.
 2.  Lindrande ingredienser: Håll utkik efter produkter med lindrande ingredienser som lugnar och återfuktar känslig hud utan att orsaka irritation. Till exempel tillhandahåller Glycerin återfuktning och en lindrande effekt, medan Provitamin B5 (Dexpantenol) läker och skyddar, lugnar klåda och känslan av obehag. En kombination av båda dessa ingredienser återfinns hos NIVEA Repair & Care Body Cream, som bidrar till att lugna mycket torr och känslig hud samt stärker dess skyddande barriär för att undvika fuktförlust.
 3. Textur och konsistens: Välj krämer och återfuktningsprodukter med en lätt, kladdfri textur som absorberas enkelt av huden. Kraftiga formler kan kännas obehagliga och förvärra känsligheten hos vissa individer.
 4. Lapptester: Innan du applicerar en ny kräm eller återfuktningsprodukt i hela ansiktet, gör ett lapptest på ett litet hudområde (oftast vid armbågsvecket) för att kontrollera hur produkten påverkar din känsliga hud.
 5. Rådfråga en dermatolog: Om du är osäker på vilka produkter som är lämpliga för din känsliga hud, överväg att rådfråga en dermatolog. En dermatolog kan ge dig personliga rekommendationer baserade på din hudtyp och dina specifika problem.

HUDVÅRDSRUTIN FÖR KÄNSLIG HUD

För att vårda din känsliga hud kan det vara fördelaktigt att anamma en minimalistisk rutin.
 1. Rengör: Börja med en mild rengöringsprodukt eftersom den effektivt kommer att avlägsna smuts, olja och orenheter från din hud, utan att beröva din hud dess naturliga oljor eller orsaka irritation.
   
  Testa den parfymfria NIVEA Micellar Water Soothing för känslig hud med Aminosyrakomplex och Dexpantenol, för att skonsamt rengöra huden och avlägsna sminkrester, samtidigt som huden lindras och återfuktas.

 2. Återfukta: Använd en mild rengöringsprodukt för att återfukta din hud. NIVEA Nourishing Day Cream ger intensiv näring åt huden och återfuktar den i 24 timmar. Denna produkt ger en behaglig känsla tack vare dess formula som är specifikt berikad med NIVEA:s intensiva återfuktningskomplex, Naturlig Sötmandelolja och Sheasmör.
   
   För mer mogen hud, satsa på NIVEA Q10 Sensitive Day Cream, som reducerar rynkor och lugnar känslig hud.

 3. Solskydd: Låt appliceringen av solskydd vara en självklar del i din hudvårdsrutin på morgonen, och glöm inte bort att fylla på solskyddet varannan timme. NIVEA:s sortiment med solskydd för ansiktet erbjuder skydd för alla hudtyper så att du kan njuta av solen på ett säkert sätt.

HUDVÅRDSRUTIN FÖR MÄN MED KÄNSLIG HUD

Män med känslig hud står ofta inför unika utmaningar när det gäller ansiktsvård och rakning. Att skräddarsy en hudvårdsrutin specifikt för känslig hud kan bidra till att minska obehag och bibehålla en hud som ser frisk ut.
man som använder NIVEA MEN Sensitive Post-Shave Balm
 1. Rengöring: Inled din hudvårdsrutin med en ansiktsrengöring för känslig hud som avlägsnar orenheter, smuts och överskottsolja. Vitamin E och mentol i NIVEA MEN Sensitive Face Wash kan bidra till att öppna upp igentäppta porer och förebygga acneutbrott, samtidigt som huden känns mjuk.
 2. Rakning: Våtrakning är skonsammare för känslig hud jämfört med torrakning, och därför är det viktigt att du fuktar hela ansiktet grundligt i förväg.
  Applicera därefter NIVEA MEN Sensitive Shaving Gel på det område som du vill raka. Denna alkoholfria formula (0 % etylalkohol) innehåller extrakt av Kamomill och Hamamelis (även känt som Trollhassel) som skyddar huden mot tecken på irritation i samband med rakning, för en nära och behaglig rakning. Överväg att raka dig åt samma håll som hårstråna växer, eftersom att raka mot hårstrånas växtriktning kan orsaka irritation och inåtväxta hårstrån.
 3. Efter rakning: När du har rakat dig, skölj ansiktet med ljummet vatten. Torka huden genom att klappa den varsamt med en handduk. Undvik att gnugga eftersom det kan irritera huden ytterligare. NIVEA MEN Sensitive After Shave Balm innehåller Kamomill och Vitamin E som bidrar till att lugna tecken på irritation på nyrakad hud och ger intensiv återfuktning.
 4. Återfukta: För att hålla huden återfuktad, införliva NIVEA MEN Sensitive Moisturiser Face Cream i din rutin. Dess milda, alkoholfria (etylalkohol) formula innehåller Vitamin E, Provitamin B5 (Dexpantenol) och Kamomillextrakt och ger känslig hud omedelbar och långvarig lindring.
 5. Solskydd: För att slutföra din rutin, införliva ett solskydd för ansiktet för att skydda din hud mot skadliga UV-strålar.

SAMMANFATTNING

Känslig hud karaktäriseras av en ökad sensitivitet mot yttre och inre faktorer. Det är avgörande att förstå och vårda känslig hud på ett effektivt sätt för att bevara dess friska och klara utseende. Känslig hud manifesterar sig genom olika tecken såsom rodnad, klåda, brännande känsla och torrhet. Huden kan reagera negativt på vissa hudvårdsprodukter, miljöfaktorer eller t.o.m. känslomässig stress. Behandling handlar oftast om att använda skonsamma produkter, undvika utlösande faktorer, hantera underliggande åkommor samt göra livsstilsförändringar för att minska sensitiviteten. Tänk även på att om du både behandlar känslig hud och acne, måste du välja skonsamma behandlingar.

Vanliga frågor och svar

Vad orsakar känslig hud?

Känslig hud kan orsakas av en rad olika faktorer, inklusive genetik, miljöfaktorer, hudvårdsprodukter, hormonförändringar, underliggande hudåkommor samt livsstilsfaktorer.

Hur tar jag hand om känslig hud?

Du vårdar känslig hud genom att använda milda hudvårdsprodukter, undvika vissa ingredienser och miljömässiga utlösande faktorer som sannolikt får huden att reagera, skydda huden mot UV-strålning med hjälp av solskydd samt att anamma en hälsosam livsstil med stresshantering och adekvat återfuktning.

Kan jag använda exfolieringsprodukter eller retinoider om jag har känslig hud?

Exfolieringsprodukter och retinoider kan vara för kraftfulla för känslig hud och orsaka irritation. Det är viktigt att du provar dig fram med försiktighet och väljer skonsamma exfolieringsprodukter med milda ingredienser eller rådfrågar en dermatolog innan du införlivar sådana produkter i din hudvårdsrutin.

Hur behandlar jag röd och känslig hud i ansiktet?

Behandla känslig hud som blivit röd i ansiktet genom att välja skonsamma produkter som är utvecklade för känslig hud, återfukta huden regelbundet och skydda huden mot solen med ett solskydd med minst SPF 30.

Hur vet jag om jag har känslig hud?

Om du ofta upplever rodnad, klåda eller obehag när du har använt hudvårdsprodukter eller t.ex. har duschat ofta, exponerats för föroreningar eller vissa väderleksförhållanden, har du troligtvis känslig hud.

Vilka ingredienser är bra i hudvård för känslig hy?

Ingredienser som exempelvis Provitamin B5 (Dexpantenol), Glycerin och Druvkärnolja kan vara fördelaktiga för känslig hud och bidra till att återfukta, stärka hudens barriär och lindra tecken på irritation.