blond kvinna

Känslig hud

Allt du behöver veta om känslig hud och hur du vårdar den

NIO ORSAKER TILL KÄNSLIG HUD

Stress, kyla, vind, solljus eller t.o.m. fel produkter kan vara irriterande för känslig hud. Att regelbundet utsätta känslig hud för irritation försämrar hudens naturliga skyddsfunktion, vilket inte är bra för dig. Men oroa dig inte, NIVEA finns här för att hjälpa dig att upptäcka några vanliga orsaker till irritation. Vi hjälper dig att hålla dig (och din hud) i ordning, omskött och skyddad mot allt som kan hända i livet.

VARNING: KÄNSLIG HUD

Dagliga påfrestningar som att duscha i hårt vatten, utsättas för kall blåst, använda parfymer med alkohol eller UV-exponering är några vanliga utlösningsfaktorer.

 

Att ha känslig hud innebär ofta att du lättare kan drabbas av hudirritation

 

När det gäller att välja en kräm för känslig hud är det viktigt att hitta en produkt som lyfter fram dina styrkor och vårdar din hud skonsamt för att ge den vad den behöver utan att orsaka ytterligare irritation.

kvinna med lockigt hår

Egenskaper hos känslig hud

VISAR DIN KROPP UPP SIN KÄNSLIGA SIDA?

Din hud kan vara känslig av olika orsaker. Miljöfaktorer såsom kyla eller hetta samt interna processer såsom hormonförändringar är vanliga orsaker.

kvinna som applicerar bodylotion

NIVEA har ett urval av hudvårdsprodukter som är specifikt utvecklade för att ersätta det som saknas hos din känsliga hud och hålla huden fuktig och ge den lindring. 

 

Hur ser känslig hud ut? Synliga tecken såsom rodnad, svullnad eller torrhet som kopplas till grov eller flagande hud, syns extra tydligt när du har känslig hud. Detta åtföljs ofta av mindre synliga subjektiva känslor såsom stramande hud, klåda, sveda eller t.o.m. en stickande känsla i huden. Känslig hud kan påverka alla delar av kroppen, men i synnerhet ansiktet, i form av känslig hud ansikte röd. Var du än har drabbats av känslig hud, är det avgörande att hitta en lämplig hudvårdsrutin för känslig hud för att hantera problemet.

Det finns vissa likheter med andra hudåkommor som är följden av brist på fukt, såsom torr hud. Effektiviteten hos din huds funktion beror på enzymaktivitet, som ofta också är nedsatt hos torr hud. Till följd av detta påverkas hudens naturliga barriär vilket leder till förlust av fukt och ökad inträngning av irriterande partiklar. Dessutom är hornhuden ofta tunnare och nervändarna är känsligare. 

UTLÖSANDE FAKTORER FÖR KÄNSLIG HUD

Det finns många saker som bidrar till känslig hud, utifrån och in. Yttre faktorer kan få din hud att kännas torr och inflammerad, medan inre faktorer, anlag och tid också kan påverka.


Nivea Soothing Night Cream
Yttre faktorer såsom: 
- Kyla och blåst – detta torkar ut din hud och minskar dess solskyddande effekter. 
- UV-strålning, ozon – kan orsaka solsveda, förtida åldrande och rynkor.
- Torr luft eller drastiskt byte av klimat kan torka ut huden.
- Intensiv kroppsrengöring, i synnerhet med tvål, kan irritera huden, orsaka rodnad och beröva huden dess essentiella oljor.
- Vissa läkemedel – kan orsaka torrhet och finnar.

Inre kroppsfaktorer såsom:
- Ålder (både mycket unga och mer mogna) – personer med känslig hud är mer utsatta i dessa åldrar.
- Psykisk stress – högre kortisolnivåer på grund av stress kan utlösa utbrott och oljeproduktion.
- Hormonförändringar såsom menstruationscykeln kan förvärra effekterna på känslig hud. 
- Tendens till allergi – personer med känslig hud är mer benägna att få lokala reaktioner på dofter, kemikalier och färgämnen som finns i produkter och kläder.


ATT VÄLJA RÄTT HUDVÅRDSPRODUKTER FÖR KÄNSLIG HUD

Hitta de krämer och fuktgivare som passar din känsliga hud.

Om du har känslig hud bör du se till att du använder extra milda och skonsamma rengöringsprodukter för känslig hud.

Undvik att använda vanlig alkalisk tvål som försämrar hudens skyddande syraskikt och kan vara tufft mot huden, särskilt om huden redan saknar fukt och essentiella enzymer. Använd i stället produkter som är specifikt utvecklade för känslig hud. Detta gäller särskilt krämer för känslig hud, fuktgivare för känslig hud och andra hudvårdsprodukter.

Produkterna du använder ska endast innehålla hudvänliga ingredienser – dvs. de ska inte innehålla alkohol och dofter. Effektiva komponenter som kan motverka symptomen på känslig hud eller lindra tecknen på känslig hud är också viktiga, som till exempel lakritsextrakt eller dexpantenol.

kvinna som rengör känslig hud

HUDVÅRDSINGREDIENSER FÖR KÄNSLIG HUD

När det gäller känslig hud vid beröring bidrar ingredienser som håller huden fuktig, stärker hudens barriär och lugnar huden till att minska hudens känslighet. 
kvinna leende

Lämpliga ingredienser inkluderar:

Dexpantenol, föregångaren till vitamin B5. Den stärker hudens naturliga skyddsfunktion och bidrar till att minska fuktförlust hos huden. 

Glycerin, en naturlig fuktgivare som stöder hudens fuktbalans.

Druvkärnolja, som är rik på linolsyra, är en viktig komponent i naturliga, barriärstärkande hudlipider. 

Lakritsextrakt från roten på den kinesiska lakritsplantan har antioxiderande egenskaper, lugnar irriterad hud och lindrar hudrodnad.


DITT KÄNSLIGASTE OMRÅDE: DITT ANSIKTE

Känslig hud märks mest i ansiktet eftersom det oftast är mer utsatt för yttre påverkan såsom blåst, UV-strålning med mera. Som tur är har NIVEA ett urval av produkter som du kan införliva i din hudvårdsrutin för känslig hud.

TIPS PÅ HUR DU TAR HAND OM KÄNSLIG ANSIKTSHUD

Smink för känslig hud: använd foundation och concealers som är avsedda för just din hudtyp. 

Använd hudvårdsprodukter som är särskilt utvecklade för känslig hud. De håller din hud fuktig, stärker dess barriärer och lindrar symptomen hos känslig hud. 

Använd extra skonsamma produkter för ansiktsrengöring känslig hud. Det bästa är att använda flytande produkter eller rengöringsservetter som är specifikt utvecklade för känslig hud. Utforska vårt Naturally Good-sortiment med de perfekta produkterna för känslig hud.

Undvik ansiktsskrubb med pärlor eftersom de kan förvärra känsliga områden. 
På vintern bör du vara noga med att regelbundet applicera ansiktsvårdsprodukter morgon och kväll. Det förhindrar att din hud torkar ut, vilket kan vara smärtsamt.

Känslig hud är extra mottaglig för UV-strålning. Använd solskydd varje dag. För extra känsliga hudområden såsom ansikte, hals och övre bröstkorg bör du satsa på solskyddsfaktor 50, till exempel NIVEA UV Face Moisture Mousse SPF 50+ eller NIVEA Sun Protect Sensitive Sun Lotion, som är specifikt utvecklade för den känsliga huden i ditt ansikte.

Rök inte, eftersom det stressar din hud ännu mer. 


För ytterligare produktrekommendationer från NIVEA, se vårt ansiktsvårdssortiment.HUDVÅRD FÖR KÄNSLIG HUD:

FEM TOPPENTIPS SOM VÅRDAR DIN KROPP

Undvik att exponera din hud för vatten under längre tidsperioder: duscha i stället för att bada, men högst en gång per dag i max. Tio minuter, och duscha hellre varmt än hett. 

Använd hudvänliga rengöringsprodukter – använd inte vanliga tvålar. Idealiska produkter är milda, pH-neutrala duschgeler och återfuktande duscholjor såsom en duschgel med naturliga oljor eller en duschkräm för känslig hud från NIVEA. Och gnugga inte huden för hårt när du torkar dig. 

Glöm inte bort att ta hand om din hud: Applicera alltid kräm när du har duschat. 

Undvik åtsittande textiler och kläder i material som ”kliar”. Detta leder till onödig hudirritation, och förvärrar din irritation.

Välj en deodorant utan aluminiumsalter. Kika igenom vårt omfattande urval av deodoranter. 


kvinna som tar hand om kroppen

AVSLAPPNINGSPROGRAMMET FÖR KÄNSLIG HUD

yoga

Stress kryper in under huden. Våra sinnen och personligheter har en stor påverkan på hur vår hud ser ut. Avstressande övningar låter känslig hud slappna av och hjälper dig att känna dig vacker.

En hälsosam kropp behöver ett hälsosamt sinne – det är bara när vi lyckas uppnå balans i vårt liv som vi kan hitta vårt inre lugn och jämvikt. Och detta avspeglas hos oss själva och vår hud. Läs mer om hur du uppnår inre balans här.

Avslappningsövningar är helt oumbärliga för äkta inre skönhet. Rörelse håller oss i form och minskar stress. Oavsett om det handlar om klassisk yoga (t.ex. Vinyasa Flow) eller den trendiga ”Nia”-träningen: avslappningsövningar skapar inre jämvikt och hjälper dig att trivas med dig själv.

Massage hjälper dig att slappna av och ger dig förnyad energi. Det hjälper dig att starta om och skapar en lugn oas i våra ofta hektiska vardagsliv.