PARABENER I HUDVÅRD: VILKEN ROLL SPELAR DE

Du lagrar din dagkräm i ett varmt badrum. Du tar med dig ditt solskydd till stranden. Och du använder din duschgel i flera månader efter att du öppnat den. För att dina krämer, lotioner och geler inte ska behöva lagras i kylskåp innehåller de flesta kosmetiska produkter konserveringsmedel.

PARABENER SKYDDAR OCH ÄR VÄLTOLERERADE

Parabener är säkra och tolerabla konserveringsmedel som spelar en viktig roll.
water
Parabener är säkra och tolerabla konserveringsmedel som spelar en viktig roll.
Vattenbaserade hudvårdsprodukter kan bli dåliga snabbt.
NIVEA Creme
Parabener är säkra och tolerabla konserveringsmedel som spelar en viktig roll.
Produkter som innehåller mycket olja, som NIVEA Creme, behöver ofta inte konserveringsmedel.
Parabener är säkra och tolerabla konserveringsmedel som spelar en viktig roll.
Ett klassiskt konserveringsmedel som kan användas är alkohol - men det kan tyvärr irritera känslig hud.

Effektiv och vältolererad 

Parabener är särskilt effektiva konserveringsmedel, som är mycket tolererade. Därför används de oftast över hela världen, inte bara för att skydda kosmetika utan också för hushållsprodukter, läkemedel och livsmedel. Och de har använts så här i över 80 år. NIVEA använder parabener i cirka 30 procent av sina produkter, främst inom kroppsvård, solskydd och ansiktsvårdsprodukter. Liksom alla ingredienser som används av NIVEA tillsätts parabener endast vid behov.

Den klassiska NIVEA Creme, till exempel, behöver vanligtvis inte några konserveringsmedel eftersom dess oljiga recept skyddar den naturligt från bakterier och mögel. Parabener kritiseras av konsumentskyddsorgan, media och producenter av naturlig kosmetik. Det påstås att parabener lagras i människokroppen, stör hormonsystemet, orsakar cancer och begränsar vår reproduktionsförmåga. Dessa rädslor har dock visat sig ogrundade. Europeiska kommissionen och dess vetenskapliga rådgivande kommittéer samt den oberoende amerikanska bedömningskommissionen, Cosmetic Ingredient Review (CIR), har upprepade gånger bekräftat att parabener inte utgör någon risk för vår hälsa.

Enligt dessa studier bryts alla parabener som absorberas av våra kroppar ner snabbt, och därför är parabener i allmänhet vältolererade. Liksom alla ingredienser kan de utlösa allergier i enskilda fall, men det händer sällan än med andra konserveringsmedel.

Parabener ger dig tryggheten att produkterna kommer att behålla sin kvalitet.

Vad är parabener?

Många produkter skulle snabbt nå sitt bästa före datum efter öppnandet om de inte innehöll konserveringsmedel. De skulle bli dåliga och oanvändbara inom en kort tid. Det beror på mikroorganismer som bakterier och mögel som hamnar i produkten via kontakt med din hud som enkelt förökar sig i vattenbaserad kosmetika. Resultatet är att produkterna blir förorenade, och kan inte längre uppnå sin fulla effekt. Vid denna tidpunkt kan de orsaka sjukdom.

Parabener hindrar kosmetiska produkter från att bli dåliga genom att döda bakterier och mögel. Och detta ger dig trygghet. Genom att använda parabener i hudvård kan NIVEA garantera att kvaliteten på våra produkter upprätthålls under lång tid.
Hormonal effect
Konserveringsmedel används endast i mycket liten mängd.

Är parabener farliga?

Svaret är ett entydigt "nej".
Det är sant att många olika ingredienser i laboratorieförsök har en effekt liknande hormoner - inklusive parabener - men det gör också soja och andra livsmedelsprodukter. Effekten är dock mycket mindre än effekten av många andra naturliga östrogener.

Detta betyder inte att det ger en hormonell effekt vid användning av produkten. För det första används konserveringsmedel endast i minsta möjliga mängd. För det andra används produkter vanligtvis bara på huden, och slutligen bryts parabener snabbt ner om små mängder hamnar i kroppen.

Under deras långa användningshistoria har ingredienser som parabener alltid testats av erkända experter. Parabener är säkra enligt de slutsatser som dragits av många vetenskapliga studier.

Parabener används inte alltid

Parabener i hudvård är ett säkert och tolerabelt konserveringsmedel som spelar en viktig roll. Även om vissa källor säger att de är "farliga kemikalier", finns parabener i naturen och används i så små kvantiteter att inga hormonella effekter kan bevisas. Även om NIVEA mycket medvetet använder parabener på grund av deras många fördelar (god tolerabilitet, mycket efterforskat och god effekt), ger vi också våra konsumenter möjlighet att köpa parabenfria produkter. Som en välinformerad köpare bör du själv bestämma vilken produkt som är bäst för dig. Cirka 70% av NIVEAs sortiment innehåller inte parabener.
Paraben
Parabener i hudvård är ett säkert och tolerabelt konserveringsmedel.