Förstå hudens pH-värde

Bibehålla hudens pH-värde hjälper till att stödja den defensiva barriärfunktionen & hålla det friskt. Lär dig vad som påverkar hudens pH och hur man stödjer det

Förstå hudens pH-värde

Huvudsyftet med huden är att skydda kroppen från skada, pH-värdet i huden är viktig för att hjälpa den uppfylla detta syfte
pH värde huden

Vad är det optimala pH-värdet i huden?

På den största delen av vårt ansikte och kropp är hudens primära pH värde runt eller strax under 5. Detta anses vara något surt enligt pH skalan, där 7 är helt neutralt och allt lägre är surt och högre är basiskt.

Detta pH-värde på huden beror på hudens sura mantel som hjälper till att skydda de övre skikten i vår hud som är mer utsatta för miljön. Att ha en svagt sur pH-nivå i huden är viktigt för att döda skadliga bakterier och andra irriterande ämnen. Det exakta pH-värdet i huden bestäms av faktorer såsom kön, område på kroppen och ålder.
pH hud

Hudbalanserat pH-värde: Varför är det viktigt?

Att ha hudbalanserade pH-nivåer är avgörande för att vår hud ska kunna utföra den skyddande funktionen. Hudens pH utmanas ständigt av miljöstressorer som den stöter på hela dagen, så huden behöver ständigt balansera sig för att bibehålla sitt naturliga försvar. Med ett obalanserat pH-värde kan huden bli:

- Dehydratiserad och torr
- Svagare och spricka på vissa platser
- Mindre motståndskraftig mot fria radikaler
- Mer och mer känslig hud, eller hyperkänslig
- Mer mottagliga för sjukdomar och infektioner, såsom rosacea

 

 

 

 
pH värde huden

Vad kan påverka hudens pH-värde?

Hudens pH-värde kan påverkas av både interna och externa faktorer, liksom placering på kroppen och underliggande hudförhållanden. Externa faktorer som kan förändra hudens pH-värde inkluderar:

- Temperatur och luftfuktighet
- Hur ofta du duschar eller tvättar dig, överdriven tvätt kan vara skadligt
- Kosmetika och produkter du använder
- Andra miljöfaktorer som föroreningar och smuts
- Tvättmedel
- Solexponering

Interna faktorer som kan påverka vår huds pH-värde inkluderar:

- Gener
- Hormoner
- Ålder - mogen hud har ett annat pH-värde än yngre hud
- Kön
pH hud

Ett balanserat pH i huden hjälper till att stödja dess skick

Syramanteln på hudens yta spelar en viktig roll i att bibehålla sin defensiva barriär. Den hjälper till att neutralisera basiska stressfaktorer, förhindrar tillväxt av bakterier och bibehåller ett svagt surt pH-värde där huden kan trivas.

 

Förutom detta hjälper syramanteln också essentiella lipider att syntetisera vilket hjälper till att hålla kvar vatten, håller oss hydratiserade och förhindrar torr hud. I en för basisk miljö kan dessa lipider inte bildas, detta i sin tur försvagar och torkar ut huden.

 

 

 

 

 


pH Hud

Hur kan du stödja hudens pH-värde?

Det bästa sättet att bibehålla en hälsosam pH-nivå i huden är att se till du har en solid hudvårdsrutin och använder produkter som hjälper dig att stödja din naturliga pH-nivå. Alltför basiska produkter är mer benägna att orsaka problem för din hud
Använd en mild rengöring som respekterar din huds naturliga balans som NIVEA Refreshing Wash Gel för att bli av med smuts och orenheter från ditt ansikte. Följ upp detta med att använda en toner som NIVEA Refreshing Toner, detta hjälper till att neutralisera eventuella kvarvarande basiska substanser på din hud, vilket gör det till ett utmärkt första steg för att stödja hudens pH-värde.

Det är också viktigt att se till att applicera daglig återfuktning på din hud för att stödja dess defensiva barriär och bibehålla dess pH-nivå. NIVEA Refreshing Day Cream SPF 15 ger affektiv 24 timmars återfuktning för huden, stödjer dess defensiva funktion som förstärks ytterligare av SPF 15 för att skydda din hud från skadligt UV-ljus som kan störa hudens pH-värde. 

Exfoliering två gånger i veckan är också viktigt för att bibehålla hudens hälsa och pH. Att använda en noggrann exfoliering som NIVEA Smooth Rice Scrub med exfolierande partiklar av naturligt ursprung hjälper till att avlägsna döda hudceller och förfina dess utseende.