wrinkle-cream

SÅ BEHANDLAR DU EN RYNKIG HALS

Läs vår guide om hur du behandlar en rynkig hals samt de bästa behandlingstipsen för att strama upp huden på halsen.

SÅ BEHANDLAR DU EN RYNKIG HALS

Rynkor är en del av den naturliga och vackra åldrandeprocessen – samma sak som gör oss klokare med åren! Rynkor på halsen hör till. Dekolletaget – området från hakan ned till bröstet – är den del av kroppen som mest sannolikt är det första där du ser tecken på åldrande.

Rynkorna på halsen orsakas delvis av att huden efter hand blir mindre spänstig och utsätts för UV-ljus. Linjerna kan visa sig tidigare om du ofta tittar ned på mobilen eller datorn, röker eller inte använder solskydd. Rynkor på halsen är inget att oroa sig för, det är ett naturligt och vackert tecken på att din kropp blir äldre. Om du ändå väljer att göra något åt dem kan några livsstilsförändringar samt mjukgörande krämer med aktiva ingredienser bidra till att göra dem mindre framträdande.

Läs vidare för fakta om rynkor på halsen samt den bästa behandlingen för en rynkig hals och hur du kan förebygga detta.
SÅ BEHANDLAR DU EN RYNKIG HALS

VARFÖR FÅR VI RYNKOR PÅ HALSEN?

Halsen är lika känslig för åldrande som ansiktet – eller t.o.m. ännu mer eftersom huden på halsen, precis som den runt ögonen och på händerna, är extremt tunn och känslig. Den har också färre oljekörtlar som ökar hudens smörjförmåga, vilket gör den mer utsatt för rynkor än huden i ansiktet. En välsmord hud har mer "vaddering" skulle man kunna säga, vilket gör att linjer och rynkor inte syns lika mycket.

 

 

 

 

 

 

 

SÅ BEHANDLAR DU EN RYNKIG HALS

Dessutom rör vi mycket på halsen! Vi håller den också i skumma positioner i flera timmar. Oavsett om vi vänder oss för att se på någon, sitter hukade över våra datorer, nickar jakande på ett Zoom-möte eller sover så får halsen jobba hårt hela dagen (och natten).
 
Glöm inte att halsen också utsätts för samma externa faktorer som ansiktet – vädret, föroreningar och allt möjligt annat. Ålder och repetitiva rörelser kan bidra till rynkig hals, men det finns också andra faktorer:

Ärftlighet – en rynkig hals kan i stor utsträckning bero på dina gener
Rökning – det här har en enormt uttorkande effekt på huden och rynkorna syns mer på torr hud
Otillräckligt solskydd – UV-ljus skadar huden om du inte använder ett bra solskydd

SÅ BEHANDLAR DU EN RYNKIG HALS

Vi börjar med lite fakta om rynkor och ålder: efter 25-årsåldern börjar kroppen producera mindre kollagen (vilket är det som ger huden dess ungdomliga spänst) – ungefär en procent mindre kollagen i huden per år. När vi börjar närma oss 30-årsåldern har huden på halsen, särskilt högre upp, blivit lösare och vågräta linjer på halsen blir mer synliga.

Det finns inget magiskt sätt att släta ut en rynkig hals, men det finns saker du kan göra för att hjälpa huden.

Använd solskydd
När du applicerar solskydd i ansiktet – sluta inte där! Många missar att skydda halsen från solen, men den är precis lika utsatt för skadliga UV-strålar som hyn i ansiktet. Studier har visat att solskydd kan fördröja tecken på åldrande. Använd solskydd regelbundet och applicera på nytt varannan eller var tredje timme – oftare om du svettas mycket eller badar. 
 
Tänk på din ställning när du håller på med mobilen eller datorn
Om du sitter för länge i samma ställning kan det påverka hudens utseende. Exempelvis kan linjer kring ögonen, så kallade kråkfötter, förstärkas om du kisar mycket. Samma sak gäller när du håller på med mobilen eller datorn. Om du sitter och stirrar på en skärm en längre tid kan det orsaka veck på halsen, vilket i sin tur kan leda till uttalade linjer och rynkor. 
 
Försök att hålla telefonen rakt framför ansiktet – det här kan kännas lite skumt till en början (särskilt om du gör det bland andra människor!) – och ha datorns skärm i ögonhöjd. De här enkla tipsen kan göra stor skillnad för huden.
 
STRAMA UPP HUDEN PÅ HALSEN

ÖVNINGAR MOT RYNKIG HALS

Som med alla delar av livet kan specifik träning vara ett utmärkt sätt att strama upp huden på halsen. Här är några snabba övningar som du kan göra vid skrivbordet, medan du väntar vid kaffemaskinen eller i sängen. 

1. Lyft hakan mot taket och skjut fram underkäken. Håll positionen i fem sekunder och upprepa övningen tio gånger.
2. Sätt en hand i pannan och tryck huvudet mot handen utan att låta huvudet röra sig framåt. Håll positionen i tio sekunder. 
3. Håll båda händerna – ovanpå varandra eller hopflätade – bakom huvudet. Tryck mot händerna med halsen. Håll positionen i tio sekunder.

Du hittar fler övningar för ansiktet här.
SÅ BEHANDLAR DU EN RYNKIG HALS

NIVEA-PRODUKTER MOT RYNKOR PÅ HALSEN

Regelbunden användning av fuktkräm med ingredienser som motverkar tecken på åldrande och solkräm kan göra mycket för att förhindra eller i alla fall fördröja rynkor på halsen.
När du väljer en mjukgörande kräm för ansikte och hals ska du titta efter produkter som innehåller ingredienser som motverkar tecken på åldrande såsom Coenzyme Q10, till exempel NIVEA Q10 Power Firming Day Cream. Den ger en intensiv återfuktning av huden i upp till 24 timmar medan SPF 15 skyddar huden mot solskador och för tidigt åldrande. Till natten kan du välja NIVEA Q10 Power Firming Night Cream.
Om du är ute efter mer naturliga alternativ kan du prova NIVEA Naturally Good Anti-Age Day Cream som är berikad med ekologiskt kardborrextrakt och 99 procent naturliga ingredienser. Den veganska formulan ger en synbar reducering av rynkor och fina linjer, stramar upp huden och ger den en fast och mjuk känsla. Hjälp huden medan du sover med NIVEA Naturally Good Anti-Age Night Cream.
Mogen hud brukar vara torrare och därför är det mycket viktigt att återfukta den med vårdande ingredienser och ansiktsoljor. NIVEA Q10 Power Extra Nourishing Day Cream med Q10 och ekologisk arganolja vårdar och stärker huden på djupet så att fina linjer och rynkor synbart reduceras. Du kan vårda huden ytterligare på natten med NIVEA Q10 Power Extra Nourishing Night Cream.