Grupp på tre vänner

Vad orsakar torr hud?

Upptäck allt du behöver veta om torr hud, inklusive sätt för att förebygga, behandla och vårda torr hud med NIVEA

Lindra torr hud: Orsaker, förebyggande och hudvårdsrutin

Torr hud är ett vanligt besvär som kan drabba oss alla vid någon tidpunkt. Det kan handla om allt från milda till obehagliga eller t.o.m. smärtsamma besvär med symptom såsom flagande, kliande och sprucken hud. 
  
Läs vidare för att lära dig mer om orsakerna till varför din hud är torr, vilka åtgärder du kan vidta för att slippa torr hud i ansiktet och på kroppen samt en hudvårdsrutin som kan hjälpa dig att lindra och vårda fnasig hud.

Vad är torr hud?

Huden behöver vatten och naturlig fukt för att hålla sig spänstig, stretchig och frisk.

 

 Huden är kroppens första försvarslinje som skyddar oss mot omgivningen och förhindrar att virus och bakterier kommer in i kroppen.

 

Torr hud uppstår om huden saknar fukt eller förlorar fukt alltför snabbt. Då blir huden uttorkad och kan inte göra sitt jobb på rätt sätt.  

 

 

 

Xeroderma är den medicinska

termen för torr hud,

och xerosis är termen för

allvarligt torr hud.

 

Kvinna som applicerar Nivea kroppskräm

Var kan man drabbas av torr hud?

Torr hud kan förekomma på de flesta ställen av kroppen, men främst:
  
 - Händer
 - Fötter
 - Ansikte
 - Ben
 - Armbågar
 - Mun
 - Könsorgan

Vilka är symptomen på torr hud?

Vanliga tecken på torr hud är hud som är:
  
 - Fnasig
 - Grov
 - Flagande
 - Fjällande
 - Stram
 - Kliande
 - Sprucken
  - Ljusare eller mörkare än din vanliga hudton

Allvarligt torr hud är mer ömtålig och benägen att spricka, blöda och orsaka smärta. När torr hud spricker blir det enklare för virus och bakterier att tränga in i kroppen, vilket utgör en risk för infektion. Kom ihåg att alltid rådfråga läkare om du har allvarliga symptom. 
  
 Mildare symptom på torr hud är vanligtvis enkla att upptäcka genom att helt enkelt titta på huden, men om du är osäker är följande ett bra sätt att testa saken. Dra lätt med fingernaglarna över ett stort hudparti, t.ex. armarna eller benen. Om din hud flagas är det ett tydligt tecken på att din hud är torr. Det kan se ut som damm eller pyttesmå snöflingor. Det kan även bildas en linje ungefär som på svarta tavlan.


Men varför är min hud så torr?

Torr hud är normalt och kan drabba oss alla. Men det finns många orsaker till torr hud, inklusive miljöfaktorer och vissa medicinska åkommor som kan beröva huden fukt. Tänk på att många av oss har torr hud helt naturligt, precis som andra kan ha oljig hud, även om t.o.m. oljig hud kan bli torr.
Kvinna vidrör hennes ansikte

1. Ålder

När man blir äldre är det normalt att huden blir torrare. Det beror på att porerna naturligt slutar att producera lika mycket olja. Även kollagenproduktionen minskar. Kollagen är ett naturligt protein i kroppen som ger huden dess elasticitet och styrka, och med mindre kollagen blir huden tunnare och torrare.

2. Årstid

Hud kan bli torrare på hösten och vintern när luften är kallare, luftfuktigheten är låg och vi värmer upp våra bostäder. På sommaren är luftfuktigheten högre, även om torra, varma platser och solen också kan ha en uttorkande effekt på huden.

3. Medicinska åkommor

 Vissa hälsoproblem kan leda till kroniskt eller allvarlig torr hud. Dessa inkluderar allergier, eksem, diabetes och njursjukdom. På samma sätt kan vissa läkemedel ha biverkningar som påverkar kroppens vätskebalans vilket kan torka ut huden, som exempelvis urindrivande medel, laxermedel, syrebindande medel, antihistaminer och blodtrycksläkemedel.

4. Yrke

Vissa yrken ökar risken för att få torr hud. Om du t.ex. arbetar utomhus och utsätts för väder och vind som stjäl fukt från huden. Andra exempel är sjukvårdspersonal eller frisörer som tvättar händerna ofta. Hett vatten, vissa tvålar och handsprit berövar huden dess naturliga oljiga barriär som håller den återfuktad.


Vårda torr hud i ansiktet

Att ha torr hud i ansiktet innebär att man inte är lika skyddad mot yttre påverkan såsom smink och solljus. Detta kan leda till skadad hud och tecken på för tidigt åldrande.
  
Att följa en regelbunden rutin är ett bra sätt att börja vårda den torra huden i ansiktet:
Kvinna som applicerar Nivea-kräm på handen

1. Rengöring
 Tvålar och ansiktstoner eller kraftiga sminkborttagningsprodukter som innehåller alkohol kan lösa upp hudens naturliga oljor och förstöra hudens naturliga skyddsbarriärer. Rengör din hud på ett extra skonsamt sätt, till exempel med en lipidbalanserande rengöringsmjölk.
  
 2. Exfoliering
 Exfoliering är en knepig balansgång för torr hud. Du vill inte överdriva exfolieringen och torka ut huden ännu mer. Men att använda en skonsam exfolieringsprodukt en gång i veckan, t.ex. NIVEA Anti Blemish Daily Wash Scrub, avlägsnar döda hudceller och låter serum och fuktkrämer tränga in i huden på djupet för en mer återfuktande effekt. Dessutom är vår skrubb berikad med återfuktande vitamin E som hjälper huden att behålla sin naturliga fuktbalans.
  
 3. Serum
 Serum är ett suveränt sätt att innesluta extra fukt i huden. Håll utkik efter serum som innehåller vitamin C eller hyaluronsyra. Hyaluronsyra är ett fuktbindande ämne som drar in vatten i huden och även bidrar till att motverka framkomsten av fina linjer och rynkor.

 4. Återfuktning
 När du väljer en återfuktande produkt för ansiktet, håll utkik efter feta återfuktningsprodukter som kan motverka stramhet och uttorkning.
  
 Det finns så många produkter på marknaden att det kan kännas hopplöst att hitta den bästa återfuktningsprodukten för dig och din torra hud. Kraftfulla, återfuktande krämer motverkar att huden känns stram och torr. NIVEA förstår behoven hos torr hud och vi kombinerar naturliga ingredienser i våra produktformler. Resultatet är en produktserie som stärker och skyddar hudens naturliga skyddsfunktion och behandlar befintlig torr hud.


Vård av torr hud på kroppen

Vi har ofta en bra hudvårdsrutin för ansiktet, men glömmer bort resten av kroppen. Det lönar sig att skapa en bra hudvårdsrutin för kroppen samt att ta reda på vilka produkter som fungerar bäst för att ge näring och lyster åt din torra hud.

1. Bad 
 Se till att inte duscha eller bada för varmt eftersom det kan vara skadligt, i synnerhet för torr hud. Hett vatten kan skada hudens skyddande film och torka ut huden ytterligare. NIVEA har gott om vårdande produkter som är utvecklade specifikt för att återfukta din hud i duschen.
  
 2. Exfoliering
 Exfoliering handlar om att avlägsna döda hudceller och är själva grunden i en hudvårdsrutin för kroppen. Utöver att avlägsna döda hudceller förbereder exfolieringen även din hud för att bättre absorbera och låsa in fuktgivande ämnen. Var dock försiktig om du har torr hud – välj en skonsam skrubb och överdriv inte exfolieringen.

 
Kvinna som applicerar Nivea bodylotion

3. Återfuktning
 Återfuktning är avgörande för att hålla hudens försvar i trim och förhindra att huden torkar ut, spricker och skadas. Både rakning och exfoliering kan torka ut huden, och därför är det viktigt att återfukta huden efter såväl rakning som exfoliering. Smörj in hela kroppen med en återfuktande hudkräm, massera in den och låt den absorberas av huden innan du klär på dig. 
  
 NIVEA har ett stort urval av fylliga kroppslotioner och närande kroppsmjölker som motverkar torr hud, vare sig du behöver en lättare eller en mer uppstramande produkt. Upptäck NIVEA Body Lotion.
  
 Knepet med hudvård för torr hud är att den måste vara konsekvent. Huden gillar rutiner, så var noga med att återfukta huden dagligen med särskilda återfuktande och vårdande produkter.

Så här förebygger du torr hud

Utöver att börja använda en konsekvent hudvårdsrutin för torr hud, är det klokt att hitta sätt att förebygga torr hud. Det finns några enkla steg man kan vidta för att förhindra torr hud och torra fläckar på huden. Här är de vanligaste: 
  
 - Tvätta dig med ljummet – inte hett – vatten. 
 - Bada/duscha i högst 10 minuter.
 - Använd enbart skonsamma rengöringsprodukter.
 - Klappa huden torr efter tvätt i stället för att gnugga den.
 - Undvik att sitta eller stå nära värmekällor, t.ex. eldstäder.

Livsstilstips som bidrar till att motverka torr hud

När vi tar väl hand om oss, syns det på huden. Att göra några få livsstilsförändringar kan göra stor skillnad för din hälsa och återfuktningen av din hud.

1. Ät nyttigt
 För att se frisk ut behöver din hud en rad olika näringsämnen, omättade fettsyror och vitaminer. Brist på dessa kan bidra till att torka ut huden.
  
2. God sömn
 Att sova ordentligt låter hudens cellreparations process äga rum. Det finns en anledning till att det kallas för skönhetssömn!
 
3. Håll huden återfuktad
 Genom att dricka mycket vatten håller du även din hud återfuktad! Drick minst två liter om dagen. Om du har svettats bör du dricka ännu mer för att kompensera detta.

4. Koppla av!
 Stress kan också få huden att torka ut. Skäm bort dig själv och din hud med regelbunden avkoppling, till exempel med en vårdande återfuktande mask. Bra planering resulterar i mindre stress, så försök att avsätta lite egentid i kalendern.
 
5. Håll balansen
 En timmes träning eller en snabb spabehandling på kvällen gör ofta underverk. Med ett program för välbefinnande som balans kommer även din hud att genast må bättre. Detta hjälper dig att återfå din styrka och energi för resten av de uppgifter du behöver utföra.
  
6. Skydda dig mot solen
 Överdriven exponering för solljus kan verkligen torka ut huden. Var noga med att använda en solskyddsprodukt för torr hud som innehåller såväl återfuktande ingredienser som SPF.


Fem huskurer för torr hud

Hur behandlar man torr hud hemma? Det finns vissa naturliga huskurer som man kan prova hemma som kan bidra till att lindra symptomen och ge en fuktkick till torr hud.

1. Kokosolja
 Kokosolja är ett uppmjukande ämne, vilket innebär att det fyller i mellanrummen mellan hudceller och skapar en jämn yta. Dessutom innehåller den mättade fettsyror som kan återfukta huden och göra den mjukare. Applicera oljan på fuktig hud och låt den sjunka in.
 
 2. Aloe vera
 Med sina naturliga antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper är aloe vera-gel en suverän naturlig huskur för att lindra torr hud. Den är extra bra för händer och fötter. Applicera gelen på dina fötter eller händer innan du går till sängs, ta på dig strumpor och handskar och låt verka under natten.
  
 3. Havrebad
 Med sina antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper kan havre lindra den irritation och klåda som kan uppstå när man har torr hud. Doppa ner händerna i ett vattenbad med rå eller tillagad havre – men tänk på att vattnet inte ska vara för hett. Var noga med att återfukta huden efteråt för att låsa in den skyddande barriären.
  
 4. Petroleumgel
 Denna mineralolja täcker huden med ett skyddande lager och innesluter fukten under ytan för att bidra till att läka torra, såriga partier. Massera in den i huden och låt den absorberas. 
  
 5. Drick mjölk
 Studier tyder på att mjölkdrickande kan lindra torr hud. Mjölk är fullt av 
 biotin och kan bidra till att ge nytt liv åt torr och vissen hud, medan mjölksyran i mjölk bidrar till att återfukta och ge näring åt huden.

Kvinna som håller en flaska Nivea bodylotion

Slutsatser

Torr hud är helt normalt och vanligtvis inget man behöver oroa sig över. Det finns massor av enkla saker som vi kan göra för att återställa och bevara hudens fuktbarriärer för att få en frisk och återfuktad hud. 
  
Men om din torra hud inte blir bättre med behandling eller förebyggande åtgärder eller om den påverkar ditt dagliga liv negativt, bör du uppsöka läkare.

Upptäck Nivea-produkter För Torr Hud