VAD ÄR HYPERPIGMENTERING?

Allt du behöver veta om hyperpigmentering.

HYPERPIGMENTERING: VAD ÄR DET OCH HUR BEHANDLAR JAG DET?

En ojämn hudton eller färg – så kallad hyperpigmentering – är ett vanligt hudproblem då mörka fläckar (ofta kallade sol- eller åldersfläckar) eller större mörka partier framträder på huden, ofta på områden som regelbundet exponeras för sol, som ansikte och händer. Det finns flera olika typer av hyperpigmentering. Det kan uppträda i mindre partier, täcka stora områden eller – i sällsynta fall – täcka hela kroppen. Hyperpigmentering kan drabba män och kvinnor i alla åldrar, hudtyper och färger.

Här tar vi en titt på vad hyperpigmentering är, vad melanin är, vad hudpigment är och olika behandlingar för att minska mörka fläckar och partier när de väl har bildats.

Vad är hyperpigmentering och vad är melanin?

Melanin är det pigment i huden som ger din hud dess färg; pigmentering är hudens färgsättning. Hyperpigmentering förekommer när din hud producerar mer melanin än normalt. Överskottspigment ger det berörda området en mörkare ton än huden runt omkring, vilket leder till en ojämn pigmentering – vilket även kallas hyperpigmentering.

Vad orsakar hyperpigmentering? 

Solexponering. Att använda ett högt solskydd med hög SPF-solskydd för att skydda huden mot skadliga UV-strålar är det bästa sättet att förebygga solpigmentering eller hindra hyperpigmentering från att bli mörkare. Andra typer av hyperpigmentering uppstår efter en skada eller hudinflammation, som skärsår, brännsår, akne eller lupus. Dessa kan uppträda var som helst på kroppen. 

Hormonförändringar, ålder och inflammation. Vissa medicinska tillstånd eller läkemedel kan också orsaka hyperpigmentering. (Uppsök alltid läkare om du tror att detta kan vara aktuellt i ditt fall).

VILKA OLIKA TYPER AV HYPERPIGMENTERING FINNS DET?

Hur hyperpigmentering uppträder på din kropp är starkt kopplat till det som orsakat den, din hudtyp och färg samt andra faktorer, även ärftliga sådana. Här är några exempel på olika typer av hyperpigmentering:

Ålder

Melanocyter är celler i din kropp som producerar melanin. Efter 30-årsåldern minskar antalet melanocyter i både solexponerad och ej solexponerad hud med 8 till 20 procent för varje årtionde. De celler som finns kvar växer dock och producerar mer melatonin. Detta kan orsaka sol- eller åldersfläckar.

Solpigmentering

Solexponering är den huvudsakliga orsaken till hyperpigmentering eftersom det är UV-strålar som utlöser produktionen av det melanin som orsakar den ojämna pigmenteringen. Melanin, det bruna pigmentet i huden som bestämmer dess färg, är kroppens försvar mot skadliga UV-strålar. Det frigörs i större mängder för att skydda huden när den utsätts för alltför mycket UV-strålning. Det är dessa förhöjda melaninnivåer som gör dig solbränd. De solfläckar, som även kallas ålders- eller leverfläckar, som framträder på huden och är större än fräknar, orsakas av överexponering av sol. Fräknar är också en mycket vanlig form av solpigmentering.

argan-oil

Melasma

Melasma – även känt som kloasma – är ett större område av hyperpigmentering som främst utvecklas i ansiktet, i synnerhet runt munnen och på pannan. Det kan även uppträda på magen. Hormonförändringar tycks utlösa melasma och det är särskilt vanligt hos gravida kvinnor. Faktum är att så många som hälften av alla gravida kvinnor drabbas, och därför kallas detta ofta för graviditetsmasken.

Postinflammatorisk hyperpigmentering

Postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) är mörka eller röda märken eller fläckar som finns kvar efter att huden har blivit skadad eller irriterad. Huden förblir mörk och missfärgad efter en inflammatorisk hudåkomma, som dermatit eller psoriasis, samt efter akne eller en brännskada eller t.o.m. en enkel fläck som har dykt upp och försvunnit (särskilt om du har rört vid den ofta). PIH är även vanligt hos eksemdrabbade personer. Undvik att riva eller pilla på akne, skorpor eller fläckar eftersom det kan leda till inflammation och mörkare pigmentering. Uppsök läkare om du tror att du är drabbad av något av detta och vill lösa problemet.

Sjukdom och läkemedel

Vissa läkemedel, bland annat vissa typer av antibiotika, kan ibland leda till hyperpigmentering eftersom de kan reagera med melanin, vilket kan resultera i hyperpigmentering på huden. Återigen rekommenderar vi att du uppsöker läkare om du tror att din hyperpigmentering kan bero på detta.

SÅ HÄR UNDVIKER DU HYPERPIGMENTERING

Alla former av hyperpigmentering kan inte förebyggas, men att begränsa din exponering och skydda dig själv mot skadliga UV-strålar är det mest effektiva sättet för dig att minska risken för att utveckla hyperpigmentering. 

Att använda solskydd med minst SPF 15 – inte bara på stranden eller vid poolen – är avgörande för att bidra till att förebygga solpigmentering och hyperpigmentering. Välj ett solskydd med ett "brett spektrum", vilket innebär att det skyddar mot UVA- och UVB-strålar. Solskyddande pigmenteringskräm har även den extra fördelen att den förhindrar att ytterligare solframkallade pigmenteringsfläckar bildas samt att den skyddar huden mot brännskador. Att ta för vana att använda solskydd regelbundet bidrar till att skydda dig mot att utveckla hyperpigmentering orsakad av solexponering. I hjärtat av din åldersmotverkande och hyperpigmenteringsförebyggande rutin ska det finnas ett dagligt ansiktssolskydd som du ska använda även när det är mulet

Solskydd är en avgörande del för att skydda sig mot hyperpigmentering, men personer med känslig hud kan upptäcka att vissa hudvårdsprodukter bränner eller svider. Denna irritation kan i sin tur förvärra hyperpigmentering, i synnerhet melasma. För personer med känslig hud erbjuder NIVEA SUN UV Face Soothing Sensitive Cream SPF50 ett mycket effektivt skydd mot UVA/UVB-framkallade hudskador, som förtidigt åldrande av huden. Produkten är tillräckligt mild för att även passa känslig hud. Anti-pigmenteringssolskydd, som NIVEA SUN UV Face Q10 Anti-Age & Anti-Pigment Cream SPF 30 innehåller Q10-formulan som bidrar till att förebygga solframkallade fina linjer, rynkor och pigmentfläckar.

Nu när du har skyddat ditt ansikte – glöm inte din kropp. 

Glöm alla kladdiga och tråkiga solskydd, oavsett om det handlar om kräm, mist eller spray. NIVEAs kladdfria, snabbabsorberade solskydd är enkla att applicera för vardagsbruk. NIVEA SUN Protect & Dry Touch Sun Mist SPF 30 är extra bra för folk i farten med en transparent, kladdfri formula som inte lämnar några vita spår. Om du älskar att smörja in dig med vårdande solskydd erbjuder NIVEA SUN Protect & Moisture SPF 30 både massor av återfukt och ett högeffektivt UVA- och UVB-skydd.