VAD ÄR HYPERPIGMENTERING

Allt du behöver veta om hyperpigmentering.

HYPERPIGMENTERING: VAD ÄR DET OCH HUR BEHANDLAR JAG DET?

Hyperpigmentering är en ojämn hudton eller färg – ett vanligt hudproblem. Mörka fläckar (som ofta kallas för sol- eller åldersfläckar) eller stora mörka partier som dyker upp på huden förekommer ofta på områden som regelbundet exponeras för solen, som till exempel ansikte och händer. Det finns flera olika typer av hyperpigmentation. Det kan uppträda på mindre områden, täcka stora områden eller – i sällsynta fall – täcka hela kroppen. Hyperpigmentering kan drabba män och kvinnor i alla åldrar och med alla hudtyper och hudtoner.

Här redogör vi för vad hyperpigmentering och melanin är för något, samt vilka olika behandlingar som kan reducera hudpigmentet så att du får en jämn hudton.

Vad är hyperpigmentering och vad är melanin?

Melanin är det pigment i huden som ger din hud dess färg; pigmentation är hudens färgsättning. Hyperpigmentering förekommer när din hud producerar mer melanin än normalt. Överskottspigment ger det berörda området en mörkare ton än den omgivande huden, vilket leder till en ojämn pigmentering i huden – som även kallas för hyperpigmentering.

 

Vad orsakar hyperpigmentering?

Solexponering. Det bästa sättet att förebygga solpigmentering, eller hindra hyperpigmentering från att bli mörkare, är genom att använda ett bra solskydd med hög  SPF-faktor för att skydda huden mot skadliga UV-strålar. Andra typer av hyperpigmentering kan uppstå efter en skada eller hudinflammation såsom skärsår, brännsår, akne eller lupus. Dessa kan uppträda var som helst på kroppen. 

Hormonförändringar, ålder och inflammation. Vissa medicinska tillstånd eller läkemedel kan också orsaka hyperpigmentering. (Rådfråga alltid en läkare om du tror att detta kan vara relevant i ditt fall.)

VILKA OLIKA TYPER AV HYPERPIGMENTATERING FINNS DET?

Hur hyperpigmentering uppstår på din kropp är starkt kopplat till vad som orsakat den, din hudtyp och färg såväl som andra faktorer, även ärftliga sådana. Här är några exempel på olika typer av hyperpigmentering:

Ålder

Nu vet vi vad melanin är, så låt oss ta en titt på hur det produceras. Melanocyter är celler i din kropp som producerar melanin. Efter 30-årsåldern minskar antalet melanocyter i både solexponerad och ej solexponerad hud med 8 till 20 procent för varje årtionde. Däremot växer de kvarvarande cellerna som producerar mer melatonin. Detta kan orsaka sol- eller åldersfläckar.

Solpigmentering

Solexponering är den huvudsakliga orsaken till hyperpigmentation eftersom det är UV-strålar som utlöser produktionen av det melanin som orsakar den ojämna hudpigmenteringen. Melanin, det bruna pigmentet i huden som bestämmer dess färg, är kroppens försvar mot skadliga UV-strålar. Det frigörs i större mängder för att skydda huden när den exponeras för alltför mycket UV-strålning. Det är dessa förhöjda melaninnivåer som gör dig solbränd. De solfläckar som framkommer på huden är större än fräknar och orsakas av överexponering för solen. Fräknar är också en mycket vanlig form av solpigmentering.
argan-oil

Melasma

Melasma – även känt som kloasma – är ett större område av hyperpigmentering som främst utvecklas i ansiktet, i synnerhet runt munnen och på pannan. Det kan även uppträda på magen. Hormonella förändringar kan utlösa melasma och är särskilt vanligt hos gravida kvinnor. Faktum är att hälften av alla gravida kvinnor drabbas, och därför kallas detta ofta för graviditetsmasken.

Post-inflammatory hyperpigmentation

Postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) är mörka eller röda märken eller fläckar som finns kvar efter att huden har blivit skadad eller irriterad. Huden förblir mörk och missfärgad efter en inflammatorisk hudåkomma, som dermatit eller psoriasis, samt efter akne eller en brännskada eller t.o.m. en enkel blemma som har dykt upp och försvunnit (särskilt om du har rört vid den ofta). PIH är även vanligt hos personer med eksem. Undvik att riva eller pilla på akne, skorpor eller fläckar eftersom det kan leda till inflammation och mörkare pigmentering. Uppsök läkare om du tror att du lider av något av dessa problem och vill lösa det.

Sjukdom och läkemedel

Vissa läkemedel, bland annat vissa typer av antibiotika, kan ibland leda till hyperpigmentation eftersom de kan reagera med melanin, vilket kan resultera i hyperpigmentering på huden. Återigen rekommenderar vi att du uppsöker läkare om du tror att din hyperpigmentation kan bero på detta.

HUR SKA PIGMENTERING BEHANDLAS?

Om du lägger märke till att du har mörka partier på din hud, rekommenderar vi att du uppsöker en hudläkare för att få en diagnos. Om det handlar om hyperpigmentering finns det både receptbelagda och receptfria läkemedel som kan behandla hudpigment genom att ljusa upp området. Krämens effektivitet varierar från person till person, och om du inte ser några resultat är det alltid klokast att boka in ett nytt möte med din hudläkare eller läkare. Medan du ljusar upp befintlig hyperpigmentering är det viktigt att du agerar för att förebygga att det utvecklas mer hyperpigmentering. 

SÅ HÄR UNDVIKER DU HYPERPIGMENTERING

Alla former av hyperpigmentering kan inte förebyggas, men att begränsa din exponering och skydda dig själv mot skadliga UV-strålar är det mest effektiva sättet för dig att minska risken för att utveckla hyperpigmentering. 
Att använda solskydd med minst SPF 15 – inte bara på stranden eller vid poolen – är avgörande för att bidra till att förebygga solpigmentation och hyperpigmentation. Välj ett solskydd med ett ”brett spektrum”, vilket innebär att det skyddar mot UVA- och UVB-strålar. Solskydd mot pigmentering förebygger dessutom att ytterligare solpigmenteringsfläckar bildas samtidigt som det skyddar dig från att bränna dig i solen. Ta för vana att använda solskydd regelbundet för att skydda dig mot att utveckla hyperpigmentering orsakad av solexponering. Kärnan i din åldersmotverkande och hyperpigmenteringsförebyggande rutin är ett dagligt solskydd för ansiktet som du även bör använda när det är mulet. 
Solskydd är en avgörande del för att skydda mot hyperpigmentering, men personer med känslig hud kan uppleva att vissa hudvårdsprodukter bränner eller svider. Denna irritation kan i sin tur förvärra hyperpigmentering, i synnerhet melasma. För personer med känslig hud erbjuder NIVEA SUN UV Face Soothing Sensitive Cream SPF 50 ett mycket effektivt skydd mot UVA/UVB-framkallade hudskador, som förtidigt åldrande av huden. Produkten är tillräckligt mild för att även passa känslig hud. Anti-pigmenteringssolskydd, som NIVEA UV Face Anti Age Q10 Cream SPF 30 innehåller en Q10-formula som bidrar till att förebygga fina linjer, rynkor och pigmentfläckar som orsakas av solexponering.

Nu när du har skyddat ditt ansikte – glöm inte bort din kropp. 
Glöm bort alla kladdiga och trista solskydd, vare sig det gäller kräm, mist eller spray. NIVEAs kladdfria, snabbabsorberade solskydd är enkla att applicera för vardagsbruk. NIVEA SUN Protect & Dry Touch Sun Mist SPF 30 är extra bra för de som är i farten, med en transparent, kladdfri formula som inte lämnar några vita spår. Om du älskar att smörja in dig med vårdande solskydd, erbjuder NIVEA SUN Protect & Moisture Sun Lotion SPF 30 både massor av fukt och ett högeffektivt UVA- och UVB-skydd.

NIVEA Luminous 630

NIVEA Luminous 630

Luminous630 Anti Dark-Spot Serum

Vill du ha snabba resultat? Luminous630 Anti Dark-Spot Serum är dermatologiskt godkänd och har visat sig ha ett synbart resultat i att göra fläckar ljusare på fyra veckor. Efter åtta veckor har de mörka fläckarna blivit 50 % ljusare, vilket gör det här till en fantastisk produkt för den som vill ljusa upp sin pigmentering. 

Den avancerade behandlingen samverkar på ett enastående sätt med dagkrämen – prova båda två redan idag.
NIVEA Luminous 630

NIVEA Luminous630 Anti Dark-Spot Day Fluid

Börja din dag med Luminous630 Anti Dark-Spot Day Fluid som ger tredubbelt skydd mot bildandet av mörka fläckar och gör befintlig pigmentering ljusare. Denna innovativa dagkräm, som är berikad med cellaktiverande hyaluronsyra och vitamin E, balanserar ny melaninproduktion som motverkar en ojämn hudton

Luminous630 Anti Dark-Spot Day Fluid förebygger inte bara pigmentering utan motverkar även bildandet av rynkor med SPF 50. Produkten lämpar sig för alla hudtoner samt gravida kvinnor och erbjuder ett banbrytande sortiment för strålande och jämn hud.