kvinna tittar i spegeln

Vad är en finne under huden?

Ta reda på vad en finne under huden är och hur du kan bli av med finnar under huden med hjälp av NIVEA.

Vad är en finne under huden?

Finnar under huden kallas även för cystisk akne, som bildas under ytan på huden och kan vara svåra att upptäcka. Eftersom en finne under huden (inbyggd finne) utvecklas under huden kallas det i medicinska sammanhang för en finne med subkutan svullnad. Kanske märker du av dem som små knölar, de kan vara smärtsamma, inflammerade och ha en rödaktig färg. Läs vidare för att få veta vad som orsakar en finne under huden och ta reda på hur får man bort finnar under huden.

 

Många har aldrig hört termen ”finne under huden” eller ”inbyggd finne” … så vad är finnar under huden egentligen?


Finnar under huden på hakan och pannan

En finne under huden/inbyggd finne bildas vanligtvis i ansiktet, i synnerhet på hakan och i pannan; de kan även bildas upptill på ryggen eller på bröstkorgen. För att hitta finnar under huden kan du låta fingret glida över huden och då kan du ofta känna en knöl; detta är dock inte alltid fallet. Försök att låta bli att klämma ut finnar under huden; det är helt fel sätt att försöka bli av med finnar under huden. Detta gäller särskilt finnar under huden på hakan och pannan, eftersom det kan leda till ärr eller infektioner om du klämmer på dem, eftersom det trycker ner finnens innehåll ännu djupare i huden och orsakar inflammation. Du märker kanske att finnar under huden oftare bildas på hakan och pannan pga. smink och vidröring, vilket är några av huvudorsakerna till finnar under huden.

Vad orsakar finnar under huden?

Finnar under huden påminner om vanliga finnar på så vis att de utvecklas när porerna i din hud blir igentäppta av talg (olja som produceras av din kropp), smuts, bakterier, döda hudceller och hårstrån. Det finns flera skäl till att din kropp kanske har svårt att reglera dessa faktorer, bland annat:
 

Hormonella förändringar

När tonåringar går igenom puberteten får de ofta akneutbrott när deras hormonella nivåer förändras. Detta kan även förekomma hos kvinnor som har mens eller är gravida.
 

Svett

Aktiviteter som får dig att svettas kan förvärra akne och finnar under huden, särskilt om du bär åtsittande kläder eller en mössa/hjälm.
 

Dålig hygien

Om du inte duschar eller tvättar huden regelbundet kommer olja och smuts att byggas upp på din hud, vilket gynnar akne och finnar under huden. 
 

Läkemedel

Finnar under huden och akne kan i allmänhet orsakas av läkemedel som innehåller kortikosteroider, testosteron eller litium.
 

Genetik

Finnar kan bero på genetik och nedärvas; om dina föräldrar led av akne, kommer du förmodligen också att göra det. Detta gäller även finnar under huden.
 

Hudvårdsprodukter

Att bära tjocka lager smink eller kraftiga återfuktningsprodukter kan täppa igen porer och gynna uppkomsten av finnar och finnar under huden. 

Så här förebygger du finnar under huden:

Om du märker att du ofta får finne under huden tips vi följande för att förebygga att ytterligare finnar under huden uppstår: 
 
kvinna leende

-       Rengör huden regelbundet
Det är avgörande att du rengör huden regelbundet och har god hygien om du vill förebygga att fler finnar under huden uppkommer. Vi rekommenderar att du tvättar ansiktet med en rengöringsprodukt på morgonen, på kvällen och när du har svettats.
 
-       Använd lämpliga hudvårds-/sminkprodukter
Vi rekommenderar att du håller dig borta från oljiga produkter. Fet hud är en kritisk faktor som leder till akne och finnar under huden. Vi rekommenderar att du byter ut din ansiktskräm mot en oljefri ansiktskräm såsom NIVEA Hydra Skin Effect Moisturizing Day Cream. Om du använder smink bör du försöka sminka dig så lite som möjligt. Stora mängder smink kan leda till smutsig hud och täppa igen dina porer. 
 
-       Låt dem vara
Något av det värsta du kan göra är att försöka klämma ut finnar eller att fortsätta pilla på en finne under huden. Det gör bara området mer irriterat och kan leda till infektion eller ärrbildning. När du väl har rengjort området och applicerat produkter – lämna det i fred. 


Envisa finnar under huden

Kanske märker du att du fortfarande har kvar envisa finnar under huden några månader efter att du har provat dessa behandlingstips. Då rekommenderar vi att du uppsöker en specialist som kan hjälpa dig att hitta rätt behandling mot finnar under huden för just dig. Du bör söka hjälp hos en sjukvårdsspecialist om finnen under huden är mycket inflammerad eller om du upptäcker tecken på infektion såsom svettningar eller feber.
blond kvinna leende