MJÖLKSYRA HUDVÅRD

Läs vidare för att upptäcka vad mjölksyra är, hur det används i hudvårdsprodukter, om dess ursprung och dess gynnsamma inverkan.

VAD ÄR MJÖLKSYRA?

Vad är mjölksyra och var kommer det ifrån?

Mjölksyra är en stor molekyl som tillhör familjen alfahydroxisyror (AHAs), och är relativt likt glykolsyra förutom att molekylen är stor och i förlängningen inte tränger igenom huden lika djupt. Syran återfinns i naturen och hittas också i många mjölkprodukter såsom mjölk och har använts runt om i hela världen i hudvårdssyften.
 

Mjölksyra är ett exfolieringsmedel som inte skapar friktion och verkar genom att bryta ner och lösa upp döda hudceller utan att leda till känslig hud. Mjölksyra stannar på hudens ytskikt tack vare molekylens större storlek och verkar genom att lyfta ut och ta bort döda hudceller för att resultera i mer skinande, jämnare hud och tillföra fukt till hudens ytskikt. 

MJÖLKSYRA HUDVÅRD: VAD GÖR SYRAN?

Mjölksyra används som hudvårdsprodukt både i lättillgängliga vardagsprodukter och i mer intensiv professionell vård, såsom kemisk mjölksyrebaserad peeling, som avlägsnar det yttersta lagret hud för att möjliggöra lenare, mer skinande hud. Mjölksyra är mer mild än andra typer av syror eftersom den bara penetrerar de mer yttre lager av hud. Av denna anledningen är mjölksyra en perfekt hudvårdssubstans för dem med mer känslig hudtyp och dem som vill vara försiktiga med användning av mer skrovliga peels och exfolieringsmedel i sin hudvårdsrutin. Om du förut har använt dig av en AHA-syra och tyckt att det är för starkt, är mjölksyra ett bra alternativ att testa.

5 fördelar med mjölksyra hudvård

Exfolierar

Mjölksyra löser upp de band som håller ihop döda hudceller på hudytan samt bidrar till att lyfta ut och avlägsna dem, vilket resulterar i mer skinande hud samt förstärkt hudstruktur.

5 fördelar med mjölksyra hudvård

Fuktar

Mjölksyra avviker från andra AHA-syror genom att den bidrar till att förbättra hudens naturliga fuktfaktor, vilket möjliggör för huden att bibehålla fukt längre.

5 fördelar med mjölksyra hudvård

Suddar ut Rynkor

Mjölksyra stimulerar kollagenproduktion, vilket bidrar till att minska på fina linjer och rynkor för att resultera i fylligare och mer fast hud.

5 fördelar med mjölksyra hudvård

Minskar på acne

Eftersom mjölksyra är mindre skrovlig, är den effektiv för att minska på acne eftersom det exfolierar huden och rensar upp porerna utan att skapa hudirritation.

5 fördelar med mjölksyra hudvård

Främjar Cellförnyelse

Mjölksyra exfolierar bort döda hudceller och främjar cellförnyelse och produktion. Det är så huden blir mjukare och får mer glow.

HUR OFTA BÖR DU ANVÄNDA MJÖLKSYRA FÖR HUDEN?

Även om mjölksyra är en skonsam AHA, bör du undvika att använda den för mycket. Om den är ingrediens i en ansiktskräm, ansiktsrengöring eller annan typ av rengöring, är den säker att använda varje dag. Använder du den varje dag kommer det att gynna din hud på många sätt. Men om du använder dig av en mjölksyrebaserad peel eller serum, bör du undvika applicering mer ofta än en till två gånger per vecka, oberoende av vilken hudtyp du har.

Typer av hudvård där mjölksyra används:

  • Kemiska peels
  • Ansiktsrengöring
  • Cleansers & toners
  • Krämer
  • Ansiktsserum

FÖR VILKA HUDTYPER PASSAR MJÖLKSYRA?

Mjölksyra hudvård passar alla hudtyper, men är särskilt gynnsamt för dem med känslig hud, eftersom mjölksyra är mer skonsamt än många andra syror.

NIVEA hudvård för känslig hud

Upptäck NIVEA-produkter som kommer att omvårda känslig hud extra skonsamt:

NIVEA Glow Rice Scrub innehåller speciella ingredienser som skonsamt rengör och exfolierar hud i syfte att förfina och mjuka upp den utseendemässigt, med bl.a högre utstrålning. Formulan passar bra för torr och känslig hud.

NIVEA Soothing Day Cream med solskyddsfaktor 15 återfuktar och lugnar huden intensivt i upp till 24 timmar samt skyddar hudens naturliga fuktbalans, lindrar rodnad, stramhet och torrhet på huden. På liknande sätt verkar NIVEA Soothing Night Cream stödjande för hudens naturliga fuktnivåer över natten samtidigt som huden skyddas, vilket sluter cirkeln för din 24 timmar långa återfuktningsrutin.