kvinnor ler

Lär dig mer om niacinamide hudvård och hur det används

Allt du behöver veta om niacinamid

Vad är niacinamide hudvård och hur kan jag använda mig av det?

Fördelarna med niacinamide hudvård för huden inkluderar förebyggande av ålderstecken, lugnande av irriterad hud samt återfuktning.

 

Läs NIVEA:s råd om de mest effektiva sätten att använda niacinamid i din hudvårdsrutin.


Vad är niacinamide bra för?

Niacinamid, som även kallas nikotinamid eller vitamin B3, är en vattenlöslig B-vitamin som spelar en viktig roll för många av dina vitala kroppsfunktioner, såsom matsmältning och hjärnans funktion.

 

Huden drar också nytta av niacinamid på följande sätt:

Hur påverkar niacinamide hudvård?

Effekter av niacinamid på huden:

1. Återställer hudens skyddande barriär

Niacinamid är känt för att stärka hudens skyddande barriärfunktion, det bygger upp proteiner i huden och bevarar fukt för att stänga ute miljörelaterade stressfaktorer såsom föroreningar och UV-strålar (ska alltid användas tillsammans med solskydd för bästa skydd).

2. Anti-ageing

Tack vare niacinamids förmåga att hjälpa din kropp att bygga upp keratin (ett protein som hjälper huden att se fast och ungdomlig ut) bidrar den till att minska vissa tecken på åldrande. Dessa inkluderar: fina linjer, rynkor och hudmissfärgning.

3. Minskar hyperpigmentering

Niacinamid förstärker hudens lyster genom att minska produktionen av melanin, vilket är det som orsakar mörka fläckar.
Dessutom har niacinamid en anti-inflammatorisk effekt, som kan bidra till att minska rodnad som orsakats av inflammatoriska hudåkommor såsom akne.

4. Motverkar akne

Niacinamid kan bidra till att reglera den mängd olja som talgkörtlarna producerar och förhindra att de lägger in en alltför hög produktionsväxel. Överskottsolja och döda hudceller kan täppa till dina porer. Denna igentäppning främjar bakterietillväxt, vilket i sin tur leder till finnar. Är niacinamid bra mot akne?

flicka med svart, lockigt hår

Absolut – niacinamids förmåga att reglera produktionen av olja och talg bidrar till att förebygga och minimera utbrott av finnar, vilket är extra bra för oljig och aknebenägen hud.

Tack vare dess lugnande och anti-inflammatoriska egenskaper kan niacinamid användas tillsammans med många aknebehandlingar, för extra synliga fördelar för huden såsom förbättrad textur och minskad rodnad.

När man behandlar akne används ofta starka produkter som bryter ner hudens skyddande barriär. Att använda niacinamid kan bidra till att återställa hudens skyddande barriär, så att huden både ser ut och känns hälsosam.

Men enbart niacinamid behandlar inte akne. För bestående aknerelaterade tillstånd, tala med din läkare om behandlingsalternativ. 


Kan niacinamid orsaka purging hos huden?

Hudpurging är ett resultat av ökad hudcellsomsättning, vilket orsakas av en ingrediens eller en produkt som t.ex. exfolieringssyra. Det är en del av den process i vilken all extra talg och orenheter kommer upp till ytan och orsakar akne eller torra partier.

 

Niacinamid är en mild hudvårdsingrediens som inte orsakar hudpurging eller provocerar fram akne. Den lämpar sig även för känslig hud.

Vilket är det bästa sättet att använda niacinamid?

Niacinamid är en mycket mångsidig ingrediens tack vare att den lämpar sig för alla hudtyper.

För att maximera fördelarna med niacinamide hudvård bör det appliceras på ren hud i form av ansiktskräm, toner, ansiktstvätt, peelinglösning eller serum.

Testa den innovativa produkten NIVEA Derma Clear Skin Exfoliator som har en högt koncentrerad formula med salicylsyra, glykolsyra och niacinamid. Det stimulerar avlägsnande och förnyande av gamla, skadade hudceller och rensar porerna – vilket synligt minskar blemmor och förhindrar att de återkommer. 

Om du har känslig hud, rådfråga alltid din läkare innan du testar en ny produkt.

flicka med lockigt hår, leende

När ska niacinamid användas?

Niacinamid kan appliceras när som helst under dagen. 
I vilken ordningsföljd du bör applicera niacinamid tillsammans med dina övriga hudvårdsprodukter, beror på de produkter du använder. 

Det rekommenderas att man applicerar produkter från den tunnaste till den tjockaste konsistensen för optimal absorption. Ansiktstvätt – serum – oljor – återfuktningsprodukter (med SPF under dagen). 

Vid vilken ålder bör man börja använda niacinamid?

Tack vare dess olika egenskaper kan niacinamid användas mot vanliga hudproblem under alla faser av livet.


Är niacinamid bra mot torr hud?

Regelbunden användning av niacinamid har visat sig förstärka de återfuktande egenskaperna hos återfuktningsprodukter, och gör huden mer resistent mot fuktförlust genom att stänga inne fukten.

 

Utöver dess återfuktande egenskaper har den en lugnande effekt på huden, vilket gör den till ett bra val för personer med torr hud. 

kvinna med kort hår, leende

Hur lång tid tar det tills jag kan börja se resultaten?

Studier visar att även om du kan uppleva en omedelbar förbättring när du börjar använda niacinamid, tar det vanligtvis upp till 8–12 veckor innan du kan se några synliga förändringar.

Niacinamid hudvård och andra ingredienser

Niacinamid kan användas i kombination med olika ingredienser och produkter utan att orsaka irritation (beroende på koncentrationsnivåerna).

Niacinamid och salicylsyra:

Salicylsyra är en kemisk exfolieringsingrediens och den mest välkända BHA-syran (betahydroxisyra).

Trots att salicylsyra och niacinamid är effektiva var för sig, kan man få kombinerade fördelar genom att använda dem tillsammans i sin hudvårdsrutin. 

Eftersom salicylsyra är en kemisk exfolieringsingrediens kan den få din hud att kännas torr, och då kan niacinamid hjälpa till med att balansera eventuella sidoeffekter av salicylsyran genom att öka hudens förmåga att behålla fukt, återställa hudens barriär och minska rodnad.

NIVEA Derma Skin Clear Toner är omsorgsfullt utvecklad med användning av niacinamid och salicylsyra för att uppfylla behoven hos aknebenägen hud. Den återbalanserar huden och återfuktar den utan att täppa igen porerna. Du kan se en synlig förbättring av huden redan efter sju dagar.

Niacinamid och vitamin C:

Vitamin C (askorbinsyra) är en antioxidant som främst är känd för sin förmåga att minska förekomsten av mörka fläckar och hyperpigmentering, samtidigt som den även gör huden ljusare.

 När du kombinerar vitamin C med niacinamid i din hudvårdsrutin får du en kraftfull duo som främjar hudton, uppljusning och lyster.

Niacinamid och hyaluronsyra:

Hyaluronsyra, även kallad hyaluronan, är en genomskinlig, klibbig substans som produceras naturligt i din kropp, mestadels i hud, ögon och leder. Dess huvudfunktion är att behålla vatten för att hålla dina vävnader välsmorda. Hyaluronsyra och niacinamid är båda vattenbaserade ingredienser som kompletterar varandras återfuktande effekter och som kan användas tillsammans för att ge din hud en livfull och ungdomlig look, en perfekt kombination för torr hud.

Niacinamid och retinol:

Retinol är en receptfri form av retinoid eller vitamin A. Vitamin A är ett essentiellt näringsämne som kroppen behöver för sitt immunförsvar, syn och cellkommunikation.
Retinol är en stark ingrediens som kan orsaka irritation, speciellt när den används för första gången. Att använda retinol tillsammans med niacinamid främjar fördelarna med retinol med färre biverkningar, eftersom niacinamid lugnar och skyddar huden.


Lägg till niacinamid i din hudvårdsrutin

Nu när du vet vilka effekter niacinamid har på huden, kan du börja dra fördelar av detta med hjälp av den innovativa NIVEA-akneserien.

 

Denna serie med ansiktsrengöringsprodukter som motverkar finnar verkar genom att aktivera hudens egen förnyelseprocess, eliminera döda hudceller och förhindra att finnar uppstår.

 

Med en kombination av 8 % salicylsyra och glykolsyra plus niacinamid, har dessa produkter 
utvecklats för att hjälpa aknebenägen hud, samtidigt som de stärker hudens skyddande barriär.

 

Njut av en hud med synbart mer lyster redan efter sju dagar.

kvinna som applicerar Nivea-kräm i ansiktet