PÅSAR UNDER ÖGONEN

Mörka ringar under ögonen är en vanlig företeelse, framförallt efter en lång natt ute, en slitsam dag eller brist på sömn. Mörka ringar, även kända som påsar, kan uppstå på grund av ett antal triggers som missfärgar huden runt ögonen och gör att huden ser trött och sliten ut. Så hur exakt uppstår påsar under ögonen och vad kan du göra åt dem?

ORSAKERNA TILL PÅSAR UNDER ÖGONEN

Påsar under ögonen skiljer sig från person till person. För vissa är de mörka cirklarna mer färgstarka, för andra är de mörka ringarna lite djupare. De förekommer ofta efter en vild fest, förmodligen då du har haft för lite sömn eller druckit lite för mycket alkohol. Men det finns många andra orsaker till mörka ringar under ögonen som du borde känna till.

VAD ÄR PÅSAR UNDER ÖGONEN?

Huden under ögonen är väldigt tunn och saknar det vanliga lagret av fettvävnad. Istället finns det många små blodkärl och lymfkörtlar. Om kroppen har brist på syre eller vätska kan blodet strömma långsammare och blir mörkare i färg. Blodkärl är mer synliga under den tunna, nästan genomskinliga huden runt ögonen. Beroende på din hudtyp kommer skuggorna, påsarna eller de mörka ringarna under dina ögon antingen att vara brun- eller blåaktiga. I vissa familjer är mörka ringar genetiskt bestämda, något som gör att den extra tunna huden runt ögonen har överförts med dina gener.

  • Trötthet: När du sover för mycket eller inte får tillräckligt med sömn kan din hud bli blekare än vanligt, något som gör att vävnader och mörka blodkärl under dina ögon syns mer. När vi är trötta kan vätska ansamlas under ögonen och orsaka svullnad. Svullna ögon kan också orsaka skuggor, vilket gör att området under ögonen ser ännu mörkare ut. 
  • Ålder: Huden blir tyvärr tunnare när vi åldras, vilket gör de mörka blodkärlen ännu synligare. Ta reda på mer om hudvård för mogen hud här.
  • Allergier: När du har en allergisk reaktion, frigör kroppen histaminer som kan orsaka symtom som kliande och svullna ögon. Histaminer kan också leda till att blodkärlen utvidgas, vilket gör dem mer synliga.
  • Genetik: Ibland kan du ha en predisposition för mörka ringar under ögonen, men det kan också bero på en underliggande faktor som sköldkörtelsjukdom.
  • Ögonansträngning: Tillbringar du mycket tid framför en skärm under långa perioder kan du anstränga ögonen, något som får blodkärlen runt ögonen att bli större och orsaka påsar under ögonen. 
  • Kost: Att inte äta en balanserad kost kan bidra till brist på vitaminer och mineraler: Om din kropp saknar C-vitamin, järn eller zink, kommer de första tecknen på brist vara mörka ringar under ögonen.
  • Solexponering: Solen kan accelerera nedbrytningen av kollagen, och därför är det viktigt att använda ett solskydd med hög SPF för att förebygga påsar under ögonen. Vi rekommenderar NIVEA Sun Face Anti-Age och Anti-Pigments SPF 30.

Föräldraskap

Sömnlösa nätter kan förväntas om man är nybliven förälder eller har små barn. Påsar under ögonen är ett vanligt tecken på en förälders plikt att behöva gå upp mitt i natten för att visa barnen lite extra kärlek och uppmärksamhet. Man kan säga att de mörka ringarna är en symbol för en nybliven föräldrars kärlek. Men se till att unna dig lite egentid också. Självkärlek och avkoppling är viktiga saker för att må bra.


SÅ BLIR DU KVITT PÅSAR UNDER ÖGONEN

Mandelolja - Naturens kraftfulla antioxidant

Mandelolja är ett bra sätt att minska mörka ringar under ögonen och minska svullnad. Mandelolja är rik på antioxidanter, vilket aktivt bidrar till att minska ett svullet utseende.

Tanniner i svart te minskar svullnad och förser huden med antioxidanter: Placera två svala tepåsar på slutna ögonlock i ca 10 minuter. Detta kan bidra till att minska svullnaden från mörka ringar.
Testa en mandeloljemassage för bättre cirkulation: Massera huden noga runt ögonen med några droppar mandelolja. Massera alltid från insidan och utåt.
Gurkor är en beprövad metod för att bli av med mörka ringar under ögonen, eftersom de är fyllda med vitaminer och är väldigt fuktgivande: placera kylda gurkskivor på dina slutna ögon.
Snabb hjälp från kylskåpet: Speciella gelmasker för ögonen är en något dyrare version. Dessa förvaras i kylskåpet och kan hjälpa till att dra samman lymf- och blodkärlen i ögonområdet.
Naturmedicin rekommenderar Schüsslersalter för att bekämpa mörka ringar under ögonen, eftersom de balanserar bristen på mineraler i kroppen.
ÖGONKRÄM FÖR MÖRKA CIRKLAR

Ögonkrämer kan vara väldigt effektiva när du vill bekämpa dina påsar under ögonen. De förser huden med viktiga ingredienser som har en positiv effekt på den tunna vävnaden under ögonen. För att motverka åldringstecken runt ögonen, använd NIVEA Q10 Plus Anti-Wrinkle Eye Cream som är speciellt formulerad med Q10 och Kreatin. Denna formel, tillsammans med hudens egna aktiva ingredienser, minskar rynkor och mörka ringar under ögonen.
Applicera ögonkrämen försiktigt; badda istället för att gnugga. Använd fingertopparna och applicera från ögats inre hörn ut till ytterkanten.