Påsar under ögonen

Allt du behöver veta om påsar under ögonen, hur du förebygger, behandlar och besegrar dem

Påsar under ögonen: Så här förebygger, behandlar och besegrar du dem

Det finns många orsaker till att man får påsar under ögonen: sena utekvällar, förälskelse, för mycket skärmtid, sömnbrist, dålig kost eller uttorkning. Vi finns här för att hjälpa dig med tips på hur du undviker påsar under ögonen och erbjuda några lindrande lösningar när du helt enkelt inte har kunnat undvika dem.

PÅSAR UNDER ÖGONEN?

VARFÖR FÅR MAN PÅSAR UNDER ÖGONEN?

Dina ögonlock består av ytterst tunn hud och den underliggande vävnaden är lös och mjuk. Huden här innehåller inte mycket olja men har många blodkärl och lymfkärl – och alla dessa innehåller vätska. Det är mycket vätska som rör sig här på en mycket liten yta. När du är fräsch och utvilad syns den inte. Men om du har varit ute sent lider kroppen inte bara av sömnbrist utan även av brist på vätska, syre och mineraler. Till följd av detta stannar lymfvätska kvar i vävnaden runt ögonen, så att de ser påsiga ut. Dessutom kan även en brist på permeabilitet i kärlväggarna, genetiska anlag och åldrande hud bidra till påsar under ögonen och tårsäckarna.

BRIST PÅ SÖMN

Det finns många orsaker till att man har sovit för lite. Det kan bero på en sen utekväll eller de där omtalade sömnlösa nätterna som ofta väntar den som blivit mamma. 
 
 Vi kan inte göra så mycket åt själva sömnbristen, men dessa tips hjälper dig att bli kvitt påsar under ögonen och få dig att se fräsch och pigg ut igen morgonen därpå.
 
 Som nybliven mamma är sömn viktigt både för dig och ditt barn. Försök att sova när ditt barn gör det, även om det är lättare sagt än gjort. 
  
 Försök att dricka minst ett glas vatten för varje drink eller glas vin när du är ute. Då förser du kroppen med vätska och mildrar alkoholens uttorkande effekter.
 Morgonen efter, tänk på att dricka extra mycket vatten eller nypressad juice för att återställa kroppens vätskenivåer.


Vad hjälper mot svullna ögon?

SNABBKURER MOT SVULLNA ÖGON

Efter en natt med lite sömn får man lätt ögonpåsar och mörka ringar. Oroa dig inte, vi har några suveräna tips för snabb återhämtning och långsiktig behandling av mörka ringar under ögonen.
Nivea Q10 Plus ögonkräm

SVALKA DIG

En snabb och lugnande lösning för svullna ögon är att applicera något kallt och lindrande på området. Skäm bort dina ögon med en sval gurkmask – det minskar inte bara dina ögonpåsar utan frigör även fukt under tiden. Om du har ont om tid på morgonen eller inte har någon gurka i kylen, kan du lägga ett par teskedar i frysen över natten och sedan lägga dem på varje öga i några minuter.

kvinna leende

MASSERA DINA ÖGON

Lite massage gör underverk. Massera varsamt dina svullna ögon med en kräm mot rynkor. Applicera krämen med cirklande rörelser utifrån och in och klappa lätt in den om det behövs. Q10 svalkar och fräschar upp huden samtidigt som lymfvätskan dräneras bort långsamt. Var varsam när du vårdar dina ögon och tryck inte för hårt!
 
 Utforska vår Q10 Power Cream för att bekämpa svullna ögon.

kvinna leende

ÅTERHÄMTA MED VATTEN

Se till att fylla upp nivåerna igen om du gjorde av med mycket energi under kvällen. Drick minst två liter vatten, helst lite i taget under hela dagen. Och efter drick ett stort glas vatten innan du går och lägger dig efter festen. Detta sköljer inte bara ur dina njurar utan bidrar också till att förebygga huvudvärk morgonen därpå.

kvinna som sitter på sin säng

SOV BORT PROBLEMET

Det är under sömnen som kroppen verkligen återhämtar sig. Det bästa är att sova sju timmar, så att du har gott om tid att bli av med påsarna under ögonen. Sömnen blir extra uppfriskande om du har rätt rumstemperatur och har en bekväm säng, så att din kropp inte utsätts för påfrestningar. 

Du ska inte ha det varmare än 18 °C i sovrummet. Skäm även bort dina ögon med små vilopauser under dagen. Det räcker att blunda i några minuter.


GÅ OCH LÄGG DIG MED ANSIKTET RENT

DU BLIR VACKER AV ATT TA AV DIG SMINKET

Känslan som uppstår när ett helt avsminkat ansikte läggs på en sval kudde är svår att slå. Plus, att behålla sminket på när man sover är den största skönhetssynden av dem alla. Sminkrester täpper igen porerna och kan orsaka finnar. Med färdiga sminkborttagningsprodukter som sminkborttagningsservetter, går det snabbt och enkelt att sminka av sig. NIVEA Ansiktsservetter har en parfymfri formula som rengör känslig hud extra varsamt och grundligt. De avlägsnar ditt smink och klarar även av envist sittande vattenfast mascara.


SMINKTIPS FÖR SVULLNA ÖGON

kvinna som applicerar ögonkräm

  1. Försök inte sminka över påsarna med en concealer. Det vara får dem att synas ännu mer.
  2. Använd inte en gräll ögonskugga. Det framhäver också svullna ögonlock.
  3. Applicera en liten mängd mascara längst ut på ögonfransarna och använd en mörk eyeliner för att dra en sned uppåtgående linje - det får ögonen att se större ut. 
  4. Lägg till en klick färg med hjälp av ett läppstift.
  5. Om du är blek kan du även använda lite rouge för att se fräschare ut.
  6. Du kan även använda en ögonkräm för att reducera påsar under ögonen.


MILD OMVÅRDNAD FÖR VACKRA ÖGON

RYNKOR RUNT ÖGONEN

Påsar under ögonen kan leda till för tidigt åldrande och rynkor.

ÖGONKRÄMER

Huden runt ögonen är mycket tunn och ömtålig, så att använda rätt sorts ögonkräm för detta är viktigt för att ta bort ögonpåsar eller rynkor runt ögonen. Alternativt kan du lägga gurkskivor på ögonlocken och ligga ner en stund för att reducera påsar under ögonen.


kvinna med slutna ögon

SÅ HÄR FÖREBYGGER DU RYNKOR RUNT ÖGONEN

Använd solglasögon för att undvika att kisa när du är utomhus – att kisa kan orsaka rynkor under ögonen.
 

Sov på rygg – att sova på magen eller sidan kan innebära ett tryck mot ansiktet som bidrar till rynkor runt ögonen.
 
 
Motstå frestelsen att gnugga dig i ögonen under dagen, även om du är trött.
 
 
Dra inte i ögonlocket när du applicerar eyeliner.
 
 
Gör regelbundna synkontroller för att undvika att du kisar i onödan.
 
 
Ge dig själv tid att återhämta dig, även om det kan vara frestande att fortsätta festandet. Tid och vila låter din kropp återhämta sig och minskar svullna ögon, mörka ringar och rynkor runt ögonen.