kvinna med rodnad i ansiktet

Så här blir du mindre röd i ansiktet

Allt du behöver veta varför du blir röd i ansiktet, inklusive orsaker, problem och de många sätten att bli av med envisa röda utslag i ansiktet.

SÅ HÄR BLIR DU MINDRE RÖD I ANSIKTET

Röd hud i ansiktet är något som besvärar många. Irriterande röda utslag i ansiktet kan vara envisa och t.o.m. göra ont i allvarliga fall. Men vad gör dig röd i ansiktet och hur kan man minska röda utslag i ansiktet? 
 
Läs vidare för att få svar på dina frågor om detta ämne, inklusive huvudorsakerna till att man är röd i ansiktet och de många effektiva sätt som finns för att behandla detta.


VARFÖR BLIR JAG RÖD I ANSIKTET?

De röda utslagen i ditt ansikte syns som röd hud på dina kinder, förtjockad och ojämn hud runt näsan eller framkomsten av små synliga blodkärl i ansiktet. 
 
Hur denna röda hud i ansiktet ser ut kan variera beroende på den underliggande orsaken, och den kan bero på en abnormitet i ansiktets vensystem (t.ex. förstorade blodkärl i ansiktet). Vissa personer kan kortvarigt bli röda i ansiktet som en känslomässig respons när de t.ex. rodnar, medan annan, mer intensiv rodnad i ansiktet kan vara ett tecken på ett underliggande medicinskt tillstånd.


VARFÖR BLIR MAN RÖD I ANSIKTET?

VARFÖR ÄR MITT ANSIKTE RÖTT?

Röd hud i ansiktet orsakas av en rad olika faktorer, inklusive medicinska orsaker och känslomässiga responser. Röda utslag i ansiktet kan uppkomma vid exponering för sol, allergiska reaktioner, akneutbrott eller t.o.m. okontrollerade temperaturförändringar. 
 
Om ditt ansikte konstant känns irriterat och du försöker lindra smärtan, är det extremt viktigt att veta vad det är som gör dig röd i ansiktet. Röd hud i ansiktet kan utlösas av följande förhållanden:

 1. Överdriven exfoliering: Exfoliering kan bidra till att avlägsna smuts och föroreningar från huden, men överdriven exfoliering kan skada hudens skyddsbarriär och leder ofta till röd hud i ansiktet och en känsla av stramhet. Överdriven exfoliering berövar huden dess naturliga oljor, och därför är det viktigt att låta huden återhämta sig mellan exfolieringssessionerna. 
   
 2. Alkoholframkallad rodnad: Röd hud i ansiktet kan också uppstå när vissa personer dricker alkohol. Detta är ett tecken på alkoholintolerans och beror på skillnader i våra gener. Vissa blir röda i ansiktet av alkohol, andra inte.
   
 3. Överexponering för sol: Det är viktigt att använda solskydd! Att vistas i solen utan att skydda sin hud kan orsaka tecken på ansiktsrodnad på både kort och lång sikt. Det är bättre att skydda sin hud mot ytterligare skada genom att använda solskydd för att förebygga överdriven solexponering, i stället för att försöka åtgärda solskador som redan uppkommit.
   
 4. Spindelvener: Spindelvener uppkommer om du inte skyddar din hud mot solen. När du åldras ackumuleras skadorna på din hud, vilket får röda vener att framträda runt din näsa. 
   
 5. Värme: När din kropp blir överhettad kan det få huden att bli röd, eftersom blodet strömmar närmare hudens yta för att hjälpa dig att bli svalare.
   
 6. Allergiska reaktioner: Allergiska reaktioner på huden kan utlösas av en rad olika ämnen eller specifika hudvårdsingredienser som du kan vara allergisk mot. Om du drabbas av hudirritation orsakad av röda utslag eller nässelfeber bör du söka professionell hjälp.
   
 7. Eksem: Eksem kan uppträda i form av röda, vita eller lila knölar, beroende på din hudfärg. Eksem är en medicinsk åkomma som får huden att klia, bli torr och sprucken och kan bero på såväl allergiska reaktioner som genetiska faktorer.
   
 8. Akneutbrott: Inflammation förekommer vid akneutbrott, vilket kan vara orsaken till att ditt ansikte är rött och irriterat. När överskottsolja, bakterier och döda hudceller tränger in i huden orsakar det rodnad och svullnad. I slutänden kan detta leda till att det dyker upp små röda knölar i ansiktet. Som tur är finns det många sätt att bekämpa akneutbrott.
   
 9. Ansiktsrodnad: Ansiktsrodnad uppstår när dina blodkärl utvidgas och ditt ansikte blir tillfälligt rött. Jämfört med att rodna, är ansiktsrodnad mycket mer intensiv och den är ofta resultatet av känslomässiga stressfaktorer såsom oro eller förlägenhet. Den kan även orsakas av medicinska tillstånd såsom hög feber eller rosacea. Om du oroar dig över din ansiktsrodnad bör du rådfråga din läkare.

VARFÖR BLIR MAN RÖD I ANSIKTET?

ANSIKTSRODNAD

Ansiktsrodnad orsakas av ett ökat blodflöde och kan utlösas av en rad olika hudåkommor. En hudåkomma som ofta utlöser ansiktsrodnad är rosacea. Orsaken till rosacea har aldrig riktigt klarlagts, men det finns en rad olika faktorer som tyder på att rosacea hos människor kan bero på överaktiva immunsystem, abnormiteter i blodkärl eller ärftliga orsaker.

Vanliga orsaker till utbrott av rosacea inkluderar:

 

Alkohol
Koffein
Stress
Intensiv träning
Alltför mycket solljus/värme
Kryddstark mat
Kyligt väder
Hög luftfuktighet
Mejeriprodukter
Läkemedel
 
 
Om du är drabbad av ansiktsrodnad och är ihållande röd i ansiktet p.g.a. någon av de orsakar som nämnts, kan du lida av rosacea. Andra symptom du bör tänka på är torr eller känslig hud samt svullnad i ansiktet. 
 
Om du konsekvent tar väl hand om din hud, kan du enkelt lindra dessa symptom och ge nytt liv åt hyn i ditt ansikte. Om du oroar dig för rosacea bör du rådfråga din läkare.

Kvinna med rodnad i ansiktet

BEHANDLA RÖD HUD I ANSIKTET

Även om det finns sminkprodukter som täcker över små brister i ansiktet, är detta bara ett tillfälligt sätt att minska tecken på röd hud i ansiktet. Det optimala sättet att behandla röd hud i ansiktet är att begränsa dess uppkomst genom att ta väl hand om din hälsa och din hud. Det kan du göra genom en rad olika livsstilsförändringar, inklusive:

1. TRÄNING:

Träning är avgörande för ditt välbefinnande och stresshantering, men kan även orsaka kortvarig rodnad i ansiktet. Om du oroar dig över röd hud i ansiktet, kan du försöka förändra din träning, t.ex. längden på dina träningspass eller den miljö du tränar i.

2. ANVÄNDA SOLSKYDD:

När du åldras kan solskador få ditt ansikte att bli rödare med tiden. Detta beror på att solen har förmåga att skapa permanent uttänjning av små blodkärl, vilket med tiden får ditt ansikte att se rödaktigt ut. Så var noga med att alltid använda solskydd du går ut! Upptäck NIVEA:s urval av solskyddsprodukter, som är perfekta för att minska röd hud i ansiktet.

3. AVSLAPPNING:

Stress kan förändra din hudton, så ta dig tid att slappna av. Enkla tekniker såsom djupandning, meditation eller något så enkelt som att le kan hjälpa dig att minska oönskade nivåer av röd hud i ansiktet.

4. KALLBAD:

Ett kallt bad kan bidra till att minska röda utslag i ansiktet, särskilt om det gäller rodnad orsakad av hetta eller rosacea.

5. KOSTHÅLLNING:

Det finns en lång lista på livsmedel och drycker som bidrar till röd hud i ansiktet. Livsmedel som innehåller histamin (tomater, choklad och nötter) kan få dina röda blodkärl att utvidgas, vilket leder till rosacea. En sockerrik kost kan också förändra en persons hormoner, vilket i sin tur kan förvärra akne och röd hud i ansiktet.

6. UNDVIK PARFYMERADE SKÖNHETSPRODUKTER:

Röd hud i ansiktet sammanfaller ofta med känslig hud och det kan bero på att din hur är känslig för eller blir irriterad av parfymerade produkter. Försök att undvika parfymerade produkter och se om du kan märka någon förbättring i din hudton.

Men om du vet att den röda huden i ansiktet beror på en hudåkomma eller om den har irriterat dig konstant en längre tid, rekommenderar NIVEA att du går till din lokala hudspecialist.

BEHANDLA RÖD HUD I ANSIKTET

SÅ HÄR BLIR DU AV MED RÖD HUD I ANSIKTET ÖVER NATTEN MED DE RÄTTA INGREDIENSERNA

Ett annat effektivt sätt att motverka röd hud i ansiktet över natten är att använda hudvårdsprodukter som innehåller de rätta ingredienserna. De tre ingredienser som oftast förekommer i hudvårdsprodukter för att behandla röd hud i ansiktet är aloe vera, salicylsyra och glykolsyra.
kvinna som minskar rodnad i ansiktet

Aloe vera:
Aloe vera är en ingrediens som kan minska tecken på röd hud i ansiktet tack vare dess antioxiderande, anti-bakteriella och anti-inflammatoriska egenskaper. Aloe vera kan användas för att lindra solbränna och läka sår, och är extremt effektivt för riktad vård av hudproblem såsom eksem, rosacea och akneutbrott. NIVEA Naturally Good Radiance Day Cream är berikad med ekologisk aloe vera och är ett suveränt alternativ för personer som vill förbättra sin hudton genom att minska röda utslag i ansiktet, samtidigt som huden hålls återfuktad.

Salicylsyra:
Salicylsyra är den vanligaste ingrediensen i hudvårdsprodukter som minskar röd hud i ansiktet. Salicylsyra är känt för att vara en utmärkt kemiskt exfolierande ingrediens och kan bidra till att avlägsna döda hudceller i ansiktet. Detta håller din hud fräsch och minskar risken för akneutbrott, vilket gör salicylsyra till en optimal ingrediens för att minska röd hud i ansiktet.

Glykolsyra:
Glykolsyra är en fruktsyra som på ett synligt sätt kan förbättra hudens utseende genom att avlägsna döda hudceller. Detta låter dig bevara en frisk hud och ser till att varken överskottsolja eller föroreningar kan tränga djupt in i din hud, vilket är grundorsaker till röd hud i ansiktet.

BEHANDLA RÖD HUD I ANSIKTET

PRODUKTER SOM MOTVERKAR RÖD HUD I ANSIKTET – DERMA SKIN CLEAR

Om akneutbrott är en huvudorsak till att du är röd i ansiktet, ta då en titt på NIVEA Derma Skin Clear-utbudet. Detta produktsortiment kombinerar både salicylsyra och glykolsyra med andra gynnsamma ingredienser för att skapa produkter som kan bidra till att motverka blemmor och minska röd hud i ansiktet. Alla produkter har en skonsam formula och är kliniskt testade, och NIVEA:s tester visar på en 93 procent synligt klarare hudton inom sju dagar.

kvinna utan ansiktsrodnad
BEHANDLA RÖD HUD I ANSIKTET

SÅ HÄR BLIR DU AV MED RÖD HUD I ANSIKTET: HUSKURER

Om du är på jakt efter huskurer som kan bidra till att lindra röd hud i ansiktet, prova att göra egna ansiktsmasker med ingredienser såsom aloe vera och gurkextrakt. Genom att blanda gurka med havregryn kan du skapa en egen hemgjord svalkande mask som är bevisat effektiv för att dämpa röd hud i ansiktet. Att lägga gurkskivor på röda utslag kan också svalka och minska rodnad.
 
Även lermasker kan vara mycket effektiva för att motverka irritation orsakad av röd hud i ansiktet. Som tur är, är det enkelt att göra sin egen lermask. Blanda vatten och ansiktslera till en tjock pasta, bre ut den över ansiktet, låt sitta i 20 minuter och skölj sedan bort den. Om din röda hud i ansiktet beror på solbränna, blanda aloe vera med ättika och äppelcidervinäger för att lindra svedan.
 
 Andra ingredienser som kan dämpa röd hud i ansiktet inkluderar:
 - Honung
 - Kamomilltepåsar
 - Lavendelolja
 - Kokosolja
 - Yoghurt
 
Huskurer kan bidra till att lindra symptom på röd hud i ansiktet, men att börja använda en specifik hudvårdsrutin är fortfarande det bästa alternativet.


FÖRSTÅ DIN HUD

Det är viktigt att förstå grundorsakerna till röd hud i ansiktet. Vissa hudproblem kan motverkas genom mycket enklare behandlingar, som t.ex. att vara mer konsekvent med att använda solskydd eller att satsa på hudvårdsprodukter som motverkar röd hud i ansiktet. Men det är viktigt att tänka på att du alltid bör rådfråga en läkare om du känner dig tveksam.