VARFÖR BLIR MAN RÖD I ANSIKTET?

Utforska vad som orsakar rodnad i ansiktet och våra bästa tips för att motverka detta.

VARFÖR BLIR MAN RÖD I ANSIKTET?

Rodnad i ansiktet kan vara ett problem för många, särskilt för de personer som har ljus, känslig hud eller lider av rosacea. Om du ofta blir flammande röd i ansiktet, läs vidare för att få praktiska tips om hur du motverkar röda kinder.

VARFÖR BLIR MAN RÖD I ANSIKTET?

Din hud blir röd i ansiktet av många dagliga faktorer, läs vidare för att upptäcka vilka de är.

ROSACEA

Vissa typer av rodnad i ansiktet orsakas av hudåkomman rosacea. Om din hud blir röd i ansiktet på grund av rosacea, rådfråga din läkare. Det är inte riktigt känt vad som orsakar rosacea-framkallad rodnad i ansiktet, men det finns några vanliga utlösningsfaktorer. Dessa inkluderar:

 • Alkohol
 • Koffein
 • Stress
 • Intensiv träning (även om du absolut inte ska undvika träning)
 • Alltför mycket solljus/värme
 • Kryddstark mat
 • Kallt väder
 • Fukt
 • Mejeriprodukter
 • Läkemedel

woman doing yoga to reduce red complexion


VAD MER KAN GÖRA DIG RÖD PÅ KINDERNA?

 1. Överdriven exfoliering – om du exfolierar din hud för mycket försvinner hudens skyddsbarriär, vilket gör dig röd i ansiktet. Dessutom åtföljs detta av en känsla av torrhet och att huden stramar, eftersom huden har blivit berövad på sina naturliga oljor och inte fått chans att återhämta sig mellan exfolieringstillfällena.
 2. Allergiska reaktioner eller hudirritation
 3. Rodnadsreaktion orsakad av alkohol – detta inträffar när vissa personer dricker alkohol och det är ett tecken på alkoholintolerans, som orsakas av skillnader i våra gener, vilket innebär att vissa drabbas av detta och andra inte.
 4. Eksem
 5. Överexponering för solen – att gå ut i solen utan att skydda sin hud med solskydd kan orsaka rodnad i ansiktet och solskada.
 6. Utbrott av akne
 7. Spindelvener – spindelvener uppkommer när du inte skyddar din hud mot solen och med tiden ackumuleras hudskadorna och får röda vener att framträda, ofta runt näsområdet.
 8. Du är för varm – att vara alltför varm kan få huden att se röd ut eftersom blodet befinner sig närmare ytan för att hjälpa till att svalka dig.


TIPS FÖR ATT UNDVIKA RODNAD I ANSIKTET

Upptäck våra bästa tips som kan bidra till att dämpa rodnad i ansiktet.

TRÄNING KAN FAKTISKT BIDRA TILL ATT DÄMPA RODNAD I ANSIKTET

Träning kan kanske verka kontraproduktivt om du försöker motverka rodnad i ansiktet (man får ju trots allt ofta rosiga, röda kinder av just träning) – men låt inte detta stoppa dig. Träning är avgörande för ditt välbefinnande och stresshantering och kan hjälpa dig att bekymra dig mindre för rodnad i ansiktet. 

För att bli mindre röd i ansiktet, bör du kanske ändra ditt sätt att träna. Korta pass med högintensiv träning kanske passar dig bättre än långa träningspass. Att träna i en väl ventilerad och luftkonditionerad miljö kan också vara till hjälp. Och som alltid måste du tänka på att upprätthålla fuktbalansen genom att dricka vatten.

woman exercising with facial redness

UNDVIK PARFYMERADE SKÖNHETSPRODUKTER

Personer som lätt blir röda i ansiktet kan ha underliggande problem med känslig hud som blir röd i ansiktet. Det är möjligt att din hud är extremt känslig för eller blir irriterad av parfymerade skönhetsprodukter.

Om du upplever rodnad i ansiktet, särskilt om det är i högre grad än vanligt, testa att inkludera oparfymerade produkter i din ansiktsvårdsrutin och se om det blir någon förbättring. Parfymer och essensoljor som kommer i kontakt med ditt ansikte kan också få huden att reagera i form av rodnad i ansiktet.

ANVÄND SOLSKYDD FÖR ATT DÄMPA RODNAD I ANSIKTET

Säkerställ att du använder ett högkvalitativt SPF med brett spektrum såsom NIVEA UV Face Soothing Sensitive Cream med SPF 50 för att undvika solöverexponering och var noga med att inte gå ut i solen under dagens varmaste timmar. 

Om du har drabbats av solskador, har NIVEA After Sun Moisture Lotion en svalkande formula som snabbt absorberas och som ger huden intensiv näring under 24 timmar. Den innehåller aloe vera och hyaluronsyra som upprätthåller hudens fuktnivåer och ger huden mjuk och silkeslen känsla.


DÄMPA RODNAD I ANSIKTET GENOM ATT ANVÄNDA RÄTT PRODUKTER

Om du ofta blir rödflammig i ansiktet, var då extra noga med vilka hudvårdsprodukter du använder.
woman applying day cream

PRODUKTER FÖR KÄNSLIG HUD

Produkter som är speciellt utvecklade för känslig hud kan passa dig bättre om du upplever rosacea eller vanlig rodnad i ansiktet. NIVEA Soothing Day Cream reducerar effektivt de tre huvudsakliga tecknen på känslig hud: rodnad, stramande hud och torrhet. Denna lindrande dagkräm har en extremt mild formula, den är pH-neutral och oparfymerad, Lakritsextrakt och druvkärnolja kan bidra till att lugna huden och ge den intensiv återfuktning, medan SPF 15 bidrar till att skydda huden mot UV-skador.

Om du är ute efter mer naturliga hudvårdsprodukter, upptäck NIVEA Naturally Good Sensitive Day Cream med ekologisk kamomill. Produktens skonsamma formula är parfymfri och innehåller 99 % naturligt utvunna ingredienser som återfuktar och lugnar huden i upp till 24 timmar.

Förvara gärna dessa hudvårdsprodukter i kylen. Kylda produkter kan bidra till att dämpa rodnad i ansiktet och lindra eventuell irritation.

Du kan även läsa mer om hur du vårdar känslig hud här.

SMINK

Har du funderat på att låta bli att sminka dig under en kort tid? Överväg att ta en paus från ditt smink och ha en sminkfri dag. På så vis kan du testa om din hud blir röd i ansiktet på grund av ingredienserna i dina sminkprodukter.

Om rodnaden drastiskt blir bättre, kan det vara ditt smink eller dina sminkborstar som orsakar en del av ditt hudproblem. Pröva att gradvis börja sminka dig igen, med en produkt i taget så att du kan identifiera vilka ingredienser du bör undvika. 

Alternativt, om det inte är ditt smink som orsakar rodnaden, kan sminket erbjuda en suverän tillfällig lösning för att dölja röda kinder. 

Läs mer om ansiktsrengöring för fräsch och frisk hud.

VAR SNÄLL MOT DIN HUD

Var snäll mot huden när du applicerar hudvårdsprodukter i ansiktet eller på kroppen. Om huden blir röd i ansiktet när du applicerar produkterna, kan det betyda att du gnider alltför hårt på huden med exfolieringsskrubb eller använder produkter som inte lämpar sig för din hud. 

Detta gäller även bad och att duscha – undvik extrema temperaturer. Använd en mjuk handduk med ljummet vatten för att tvätta dig i ansiktet på bästa sätt. Om du använder extremt hett vatten kan du torka ut huden alltför mycket och öka blodcirkulationen, vilket kan vara orsaken till dina röda kinder.


KOPPLA AV!

Om ditt rosiga ansikte är relaterat till nervositet eller förlägenhet, kan enkla tekniker såsom djupandning, meditation eller att le bidra till att motverka oönskad rodnad i ansiktet.

RAKNING AV SKÄGG

För män kan det vara ansiktsrakning som orsakar rodnad och irritation. NIVEA MEN Sensitive Pro Facial Balm lugnar och återfuktar omedelbart stressad hud. Formulan med ekologisk hampafröolja och vitamin E återfuktar din hud och motverkar rodnad och stramande hud, så att huden blir mjuk, skyddad och känns skön.