Allt du behöver veta om Vitamin D

Ta reda på mer om sol-vitaminet alla pratar om. Upptäck riskerna med d-vitamin brist och lär dig hur du kan njuta av solen men fortfarande ta hand om din hud.

Introduktion till Vitamin D

Läs dig hur d-vitamin och solskydd kan jobba tillsammans och upptäck de mentala och fysiska fördelarna med Vitamin D.

Varför är det viktigt med solskydd?

När vi är ute i solen tänker vi oftast bara på värmen och ljuset vi kan se. 

Problemet är att det finns strålning i solljus som kan vara skadliga för vår hud. UV strålarna kan vara extremt farliga och kan penetrera genom flera lager i huden.

Vi har UVA och UVB strålar som har olika effekter på vår hud. UVB har kortare våglängd och är ansvarig för solbränd hud och DNA skador. UVA däremot spelar en mindre roll i solbrännan, UVA strålarna kan trigga solallergier och bidra till skador på vävnaden, vilket leder till förtidigt åldrande.  

Visste du att UV strålar kan passera både glas och kläder? Detta är anledningen till att det är så viktigt att skydda sin hud med solkräm som NIVEA SUN Protect & Moisture Lotion SPF 20 för att hålla din hud frisk och hälsosam. 


Solens strålar har sina bra sidor också. Det är toppen för att lyfta humöret och sätta leenden på våra ansikten. Soliga dagar har en tendens till att skapa glada minnen - oavsett om det är en härlig promenad i en park, en lugn dag på stranden med vännerna eller om det är en dag ute med barnen. 

Att spendera tid i solen är inte bara bra för ditt humör utan också för din hälsa. Medans en hälsosam kost ger dig livsnödvändiga näringsämnen, så är även solen en viktig komponent till välmående. Det är till och med den bästa källan för att säkerställa tillräckliga nivåer av D-vitamin, vilket leder till starkare ben och effektivare immunförsvar. 


Svar på dina frågor om d-vitamin

Upptäck hur du bäst tar hand om din hälsa, säkerställer dina nivåer av d-vitamin och andra tips för huden i solen.

Vitamin D och solskydd

Vitamin D är livsnödvändigt för alla, i alla åldrar - från spädbarn, hela vägen till gammelmormor. Inte nog med att d-vitamin skyddar mot hjärt- och kärlsjukdommar och stödjer immunförsvaret, det är också viktigt för din benhälsa. 

När barn växer ökar deras behov av d-vitamin för att klara av tillväxten av ben, men även äldre har ett stort behov av d-vitamin för att hålla benen starka och undvika obehagliga benbrott.

Men kan våra kroppar producera d-vitamin när vi använder solskydd? Inga solkrämer skyddar oss från alla solens strålar. Så även om du använder solkräm kommer din kropp fortfarande få tillräckligt med UVB strålning för att huden ska producera Vitamin D. 

Vem behöver vara uppmärksam på d-vitamin brist?

Vissa människor har en större risk för att råka ut för d-vitamin brist än andra. Spädbarn, barn och äldre kanske inte utsätts för solens strålar lika mycket på grund av känslig hud, ålder eller tillstånd. Även personer som jobbar långa dagar inne på ett kontor kan ligga i riskzonen för att utveckla en brist. 

5 sätt att få tillräckligt med d-vitamin utan att utsätta huden för fara

  1. Kom ihåg att skydda den känsliga huden i ansiktet - hatt och solglasögon är bra
  2. Använd din lunchrast till att få 15 minuter solljus, det räcker för att producera d-vitamin
  3. Göm dig inte inne för solen, men kom ihåg att skydda huden mot UV strålar med solkräm
  4. Om du har en d-vitamin brist, se till att få i dig mat rik på vitaminet och ta kosttillskott vid behov
  5. Var extra uppmärksam på vintern, solen är svag och dina depåer med d-vitamin går åt, försök komma ut i solen när du kan