kvinna som ligger i solen

D vitamin hud – Upptäck fördelarna

Vad är D vitamin bra för? Upptäck fördelarna med D vitamin för huden och hur du på ett säkert sätt kan få D vitamin från solen.

Vad är D vitamin bra för?

VAD ÄR D VITAMIN?

D vitamin är en fettlöslig vitamin som vi behöver för att må bra. 

D vitamin har flera viktiga funktioner i kroppen, till exempel att hjälpa kroppen att ta upp kalcium och bidra till immunförsvaret genom att bekämpa bakterier och virus.
Kroppen behöver även D vitamin till andra saker. Nerverna behöver D vitamin för att ta emot och förmedla signaler mellan kroppen och hjärnan och musklerna behöver D vitamin för att kunna röra sig. D vitamin kan även göra dig på bättre humör och har många fördelar för huden.

kvinna som står i solen
Är D vitamin bra för huden?

Vad är D vitamin bra för?

D vitamin har många fördelar, bland annat kan det minska riska för en rad sjukdomar genom att bidra till viktiga kroppsfunktioner. Det är även avgörande för friska tänder och ben.

D vitamin är ett viktigt näringsämne för att vi ska må bra, men D vitamin är även bra för huden eftersom de antimikrobiella egenskaperna kan bidra till att reducera inflammatoriska symptom på akne.

D vitamin bidrar även till att skydda och förnya huden genom att främja hudcellernas förnyelse, reparation och ämnesomsättning samt genom att stärka hudens immunförsvar och bidra till att neutralisera fria radikaler som kan orsaka för tidigt åldrande.

 

 

Vilka är symptomen på brist på D vitamin?

Tecken som kan tyda på att du har brist på D vitamin är:

Trötthet och utmattning

Ont i leder eller muskler eller svaga leder eller muskler

Stressfrakturer, i synnerhet i benen

Humörsvängningar

Be din läkare om råd om du tror att du lider av brist på D vitamin.


HUR FÅR MAN I SIG D VITAMIN?

Hur mycket D vitamin man behöver varje dag beror på din ålder och om du är gravid eller ammar. Det bästa sättet att ta reda på vilken daglig dos av D vitamin som är bäst för dig är att ta ett blodprov, som kan göra på de flesta vårdcentraler.

Du kan få i dig D vitamin från främst tre källor:
Kost
Solljus
Kosttillskott

D vitamin i mat:

Vår kropp får bara i sig en liten mängd D vitamin från mat, men det betyder inte att man ska strunta i att försöka få i sig D vitamin genom maten! Fisk är extra rikt på D vitamin, så se till att ofta äta lax, sill, makrill eller tonfisk. Du kan även satsa på torsk- eller nötlever, svamp och ägg.

kvinna som står i solen med slutna ögon

Sol D vitamin

Kroppen kan producera D vitamin på naturlig väg när den utsätts för solen. Men det finns faktorer som kan minska intaget av D vitamin från solen, till exempel föroreningar, moln, ålder, om man har mörk hy eller om man vistas mycket inomhus (huden producerar inte D vitamin från solljus som kommer in genom fönstret).
Hur mycket D vitamin kan du få från solen?

Även detta beror på olika faktorer, till exempel vilket land du är i, vad det är för årstid, hur mycket av huden som utsätts för solljus och vilken tid på dagen det är.
Man brukar säga att det räcker med att vara i solen cirka 20–30 minuter tre gånger i veckan för att få i sig en tillräcklig daglig dos med D vitamin (cirka 1000 IE).

Kroppen kan producera som mest D vitamin mitt på dagen när solen är som starkast och står som högst. Då behöver man inte vara så länge i solen för att kroppen ska kunna producera D vitamin. Även om produktionen av D vitamin gynnas av solen mitt på dagen, är det då som UV-indexet är som högst. Det betyder att det är lättare att bränna sig, särskilt om man är barn.

Mycket UV-strålning är skadligt för huden eftersom den kan orsaka cancer och bidra till hudens åldrande. Därför är det viktigt att tänka på att skydda huden samtidigt som man drar nytta av den bästa tiden att få i sig D vitamin.

NIVEA har ett stort utbud av solskydd för barn som är utvecklade särskilt för deras känsliga hud och för att ge ett högeffektivt omedelbart UVA-/UVB-skydd så att du och dina barn kan njuta av solen utan att behöva oroa er.

flicka leende

GER VINTERSOLEN TILLRÄCKLIGT MED D VITAMIN?

Under vintern är det lätt att vi inte får tillräckligt med sol och då kan vi få brist på D vitamin. Det kan kompenseras med hjälp av tillskott.

Det finns två typer av tillskott som du kan prova:

Tabletter: Tabletter är ett perfekt alternativ om du vill kontrollera den mängd D vitamin som du får i dig. 

Droppar: D vitamin-droppar ges främst till spädbarn och barn, men även vuxna kan använda den här typen av droppar. De innehåller ofta även kalcium, och verkar främst för att bidra till att skelettet ska utvecklas som det ska.

Det bästa är att komplettera D vitamin med K2 vitamin. D vitamin bidrar till att vi kan ta upp av kalcium. K2 vitaminet ”transporterar” sedan kalciumet till rätt delar av kroppen för att till exempel förebygga åderförkalkning.

kvinna som ligger i solen

Kan jag få för mycket D vitamin?

Du kan inte få för mycket D vitamin från solen eftersom kroppen reglerar hur mycket vi tar upp, men kom ihåg att alltid att täcka eller skydda huden om du är länge i solen för att minska risken för att bränna dig.
Det går dock att få i sig för mycket D vitamin om man tar kosttillskott. Det kan leda till för mycket kalk i blodet.
Symptomen på för mycket D vitamin är:
- magsmärta
- apati
- kräkningar
- uttorkning
- förvirring
- ökad törst
- illamående
Du får en bra nivå av D vitamin i kroppen med en balanserad kost, om du vistas lagom länge i solen och följer rekommendationerna för kosttillskott.


SKYDDA DIN HUD MED NIVEA SUN


Kom ihåg att alltid skydda huden när du är i solen för att undvika att bränna dig och att huden skadas. NIVEA har precis det du behöver för att du och hela familjen ska kunna känna er trygga och säkra i solen, oavsett tid på året. Upptäck solskyddsprodukter från NIVEA som är utvecklade för att se till att din hud är skyddad, återfuktad och mjuk.

För det starkaste skyddet för kroppen, prova Protect & Moisture Ultra Sun Lotion. Den här solkrämen erbjuder ett omedelbart UV-skydd och skyddar huden inifrån med antioxidanten E vitamin, som håller huden återfuktad.

UV Face Triple Protect Fluid SPF 50+ skyddar ditt ansikte mot UVA-/UVB-strålar och blått ljus. Den här ultralätta, återfuktande solkrämen med hyaluron absorberas omedelbart för en osynlig finish på huden, så att du får en len hud med ett friskt utseende.

ingefära hår tjej som håller en Nivea SPF ansiktskräm

Upptäck NIVEA:s ansiktssolskydd som är utvecklade för att skydda din hud mot UV-strålar, samtidigt som de förebygger uppkomsten av pigmentfläckar och förbättrar utseendet på befintliga rynkor och pigmentering.