kvinna vidrör hennes axel

Få bort bristningar

Upptäck NIVEA:s expertråd om att få bort bristningar

FÅ BORT BRISTNINGAR

LÄR DIG MER OM VAD SOM ORSAKAR BRISTNINGAR OCH HUR DU KAN FÖREBYGGA OCH BEHANDLA DEM.

Bristningar – linjer eller strimmor som löper över huden – är mycket vanliga och finns hos 90 procent av befolkningen, både män och kvinnor.
Bortsett från att de ibland kan klia lite, är bristningar helt ofarliga och fullständigt naturliga. Bristningar är kroppens karta över er gemensamma resa genom livet, vare sig det handlar om att vara gravid, växa och utvecklas som tonåring eller utöva idrott. Bristningar förekommer i alla former, storlekar, nyanser och djup. 
Försvinner bristningar med tiden? På samma sätt som ärr kan bristningar antingen vara permanenta eller blekna med tiden. 
Det är inget fel med att ha bristningar, men om de besvärar dig finns det behandling mot bristningar som kan bidra till att minimera dem och lugna de berörda hudområdena.

HUR SER BRISTNINGAR UT OCH HUR FÅR MAN BORT BRISTNINGAR?

För att lära oss hur man kan få bort bristningar, måste vi först känna till hur de uppstår. 

Bristningar är lika mångskiftande som de personer de uppstår på. De kan dyka upp som smala band över huden, som gropiga, krusiga märken, som lila streck eller silveraktiga strimmor. De kan vara rosa, röda, bruna, svarta, silverfärgade eller lila och är oftast mörkare till en början, för att sedan blekna. 

Bristningarnas utseende beror till stor del på vad som orsakade dem, hur länge du haft dem, din hudton, din hudtyp och var de dyker upp på kroppen.

kvinna med celluliter

VARFÖR FÅR MAN BRISTNINGAR OCH VAR?

Bristningar är vanligast på ställen där din kropp lagrar fett, på magen, bröstkorgen, baken eller höfterna, även om de kan dyka upp var som helst på kroppen. Bristningar på låren, korsryggen eller baksidorna av armarna är också vanliga.

1. GRAVIDITET

Bristningar under graviditet uppkommer vanligen på magen när den växer för att ge plats åt barnet du bär på. Hormonella förändringar under graviditeten kan också påverka din hud och göra dig mer benägen att få bristningar. Bristningar på låren är vanliga under graviditet, och de dyker även ofta upp på brösten. 

När uppkommer bristningar oftast?
Hur bristningar ser ut och när de uppkommer skiljer sig åt för alla kvinnor. Ett av de första tecknen på bristningar under graviditet är att det kliar på ställen där huden har blivit tunnare. Bristningar kan gradvis blekna bort och bli mindre synliga när barnet väl är fött. 

Hur lång tid tar det för bristningar att blekna? 
Det beror på din hudtyp, men vanligtvis tar det mellan 6 och 12 månader. Det är dock osannolikt att bristningarna försvinner helt – de är en vacker påminnelse om hur fantastisk din kropp är och det nya liv den burit på.

2. PUBERTET

Snabba tillväxtfaser under tonåren kan få huden att tänjas ut och efterlämna bristningar som förmodligen kommer att finnas kvar långt efter din tonårstid. Tonårsflickor kan få bristningar på sina bröst, lår, höfter eller skinkor, medan tonårspojkar oftare får dem på korsryggen eller höfterna.

3. ATT GÅ UPP/NER I VIKT SNABBT

Bristningar är kopplade till plötsliga viktförändringar uppåt eller neråt eftersom alla snabba förändringar lämnar spår på kroppen – och det är helt okej!

4. GENETISKA SJUKDOMAR

Sällsynta genetiska sjukdomar såsom Cushings syndrom kan orsaka bristningar. Cushings syndrom är en sjukdom som orsakas av att man har för hög halt av ett hormon som kallas kortisol i kroppen. Detta kan vara ett allvarligt tillstånd om det inte behandlas. Om du misstänker att du har denna sjukdom bör du absolut prata med din läkare.

5. ANDRA FAKTORER

Kvinnor är mer benägna att få bristningar än män. Det uppskattas att mellan 50 och 90 procent av alla kvinnor har bristningar. Men även män kan få bristningar, i synnerhet efter snabb viktuppgång eller viktnedgång, som ett resultat av att muskler eller fett har tillkommit. 

Det är troligare att du får bristningar om dina familjemedlemmar också har bristningar. Så om din mamma fick bristningar på låren när hon var gravid med dig, kommer du sannolikt också att få bristningar.


FÖRSVINNER BRISTNINGAR MED TIDEN?

GÅR DET ATT TA BORT BRISTNINGAR?

Nu vet vi vad bristningar är och vad som orsakar dem, så då blir nästa fråga: går det att undvika att bristningar dyker upp?
kvinna som applicerar bodylotion på armen

 Låt oss vara tydliga här – tyvärr går det inte att bli av med bristningar helt, men om du skulle vilja det så finns det sätt att avsevärt minska bristningar.

Att äta en balanserad kost, hålla sig återfuktad, motionera regelbundet och ta hand om kroppen systematiskt kommer att hjälpa din hud att vara återfuktad och elastisk, vilket förbereder den inför plötsliga förändringar som orsakas av snabb viktuppgång eller viktnedgång, även under graviditet.

 

Få bort bristningar:

Det finns olika sätt att reducera bristningar mer effektivt med hjälp av behandlingar som utförs av dermatologer:

- ljus- eller laserbehandlingar

- mikrodermabrasion, som avlägsnar ett tunt lager hud

- att använda en ordinerad retinollösning eller -kräm (använd inte detta om du är gravid).


FÖREBYGGANDE AV BRISTNINGAR:

Närande kroppslotioner återfuktar bristningarna, vilket kan vara till extra stor hjälp om de är nya och kanske är inflammerade och kliar. 
I synnerhet kan naturliga oljor bidra till att minska förekomsten av bristningar på låren och andra ställen, medan krämer och geler ger utmärkt återfuktning och åtstramande egenskaper som snabbt absorberas, vilket gör dem idealiska att använda under dagen


NIVEA Q10 Firming Body Lotion har en lätt, snabbt absorberande formula som verkar för att strama åt och återfukta det berörda området, vilket även bidrar till att göra hudtonen jämnare. 

 

Om du vill ha en hud med extra lyster, pröva NIVEA Gradual Tan Q10 Body Lotion som har en åtstramande och återfuktande formula. Denna gradvis bronserande produkt är berikad med Q10 för att förbättra hudens elasticitet på tio dagar.                              

kvinna i röd klänning