två tjejer som använder Nivea-produkter

Ta reda på vad glykolsyra hud är och hur det är bra för huden

Upptäck allt du behöver veta om glykolsyra och dess fördelar för huden. Läs vidare för att få veta hur du bäst införlivar glykolsyra i din hudvårdsrutin.

Vad är glykolsyra hud?

Glykolsyra hud är en alfa-hydroxisyra (eller AHA) som är vattenlöslig och utvinns ur växter och andra naturprodukter såsom frukt, sockerbetor och mjölk. AHA-syror används i alla typer av skönhetsprodukter såsom rengöringsprodukter, tonerprodukter eller exfolieringsprodukter. En av fördelarna med glykolsyra är att den har den minsta molekylstorleken av alla AHA-syror, vilket innebär att huden lätt kan absorbera den. I sin rena form är glykolsyra doftlös och färglös.

Vilka effekter har glykolsyra?

Glykolsyra kan bidra till att avhjälpa många hudproblem och är mycket effektiv tack vare sin lilla molekylstorlek. Den är den mest kraftfulla AHA-syran och måste därför användas försiktigt eftersom den kan irritera huden om den används på fel sätt.
Vilka effekter har glykolsyra?

Vad används glykolsyra för inom hudvård?

Glykolsyra används oftast som en exfolierare inom hudvård. Den bidrar till att rensa bort döda hudceller och lyfta fram de ljusare hudlager som finns undertill. Till skillnad från andra exfolierare såsom ansiktsskrubb, kräver glykolsyra inte någon kraftfull skrubbning tack vare dess förmåga att tränga in i huden.

Glykolsyra är även ett fuktbindande ämne, vilket betyder att det drar till sig och binder vatten till hudcellerna; detta kan motverka åldrande och rynkor eftersom det gör huden fylligare. Glykolsyra kan i likhet med hyaluronsyra främja kollagenproduktionen i huden.

Vilka effekter har glykolsyra?

Passar glykolsyra till alla hudtyper?

Glykolsyra är som mest effektivt när det används på normal hy, blandhy och oljig hy, men om du har en mer känslig eller torr hud rekommenderas du att vara lite försiktigare när du använder denna produkt. 

Det är även viktigt att tänka på att eftersom glykolsyran effektivt skalar av de övre lagren på gammal hud, gör detta din hud mer sårbar för yttre påverkan såsom väder och vind. Om det förekommer starka UV-strålar är det viktigt att vara försiktig med dessa nya hudlager i solen, på samma sätt som i hårt väder.

Vilka effekter har glykolsyra?

Fördelar med glykolsyra

På grund av de egenskaper som tidigare nämnts finns det många fördelar med glykolsyra för huden om den används effektivt:

1.Akne

Tack vare de egenskaper som redan nämnts finns det många fördelar med att använda glykolsyra för huden, om det används på rätt sätt: Glykolsyra acne 
På grund av glykolsyrans exfolierande effekt kan den bidra till att motverka akneutbrott. Peelingen av huden leder till mindre ansamling av klet eftersom peelingprocessen rengör porerna och leder till färre utbrott. Glykolsyra kan även hjälpa aknebenägen hud genom att skapa en hudbarriär som låser in fukt snarare än torkar ut huden, vilket annars är vanligt när det gäller akneprodukter.

2. Hyperpigmentering och solskada

Glykolsyra är en effektiv lösning för hyperpigmentering, solskador och melasma, som alla orsakas av skadlig exponering för UV-strålar. Glykolsyra innehåller massor av antioxidanter som bidrar till att läka UV-skador och ljusar upp mörka fläckar. Detta beror på dess exfolierande egenskaper som lossar gamla, skadade hudceller och blottar den yngre huden under.

3. Reducerar rynkor

Dessa imponerande exfolierande egenskaper bidrar till att reducera förekomsten av fina linjer och rynkor, men det är viktigt att komma ihåg att detta inte eliminerar rynkor helt. Glykolsyra främjar även kollagenproduktionen som bidrar till att minska förekomsten av fina linjer och rynkor.

4. Inväxta hårstrån

Eftersom inväxta hårstrån uppstår när ett hårstrå inte lyckas tränga upp genom hudens yta, bidrar exfoliering av huden till att låta hårstråna komma upp till ytan eftersom det avlägsnar ytlagret av död hud. Detta underlättas ytterligare genom att man sköljer huden ren från klet och olja.


Glykolsyra och retinol

Eftersom både glykolsyra och  retinol anses vara två av de viktigaste ingredienserna när det gäller att sakta ner tecknen på åldrande, undrar många ifall man kan använda glykolsyra tillsammans med retinol för att få alla fördelarna.

 

Kort sagt, ja, det kan man, men dock inte samtidigt eftersom detta är en ganska extrem hudvårdslösning som kan leda till irriterad hud. Du bör börja med att använda glykolsyra en gång i veckan.


Eftersom NIVEA bryr sig om din hud, är det återigen viktigt att tänka på att glykolsyra för huden inte ska användas tillsammans med andra lösningar såsom retinol eller vitamin A. Om du planerar att använda båda, rådfråga även din dermatolog först.

kvinna kontrollera hennes hud

Så här använder du glykolsyra ansikte och införlivar det i din hudvårdsrutin:

Du bör börja med en produkt med glykolsyra med högst 10 procents koncentration. En starkare produkt än så kan orsaka allvarlig hudirritation, och koncentrationer över 20 procent bör inte användas hemma.
Så här använder du glykolsyra ansikte och införlivar det i din hudvårdsrutin:

Så här använder du glykolsyra

Innan du applicerar glykolsyra måste du säkerställa att din hud inte har några öppna skärsår eller sår. Börja med att tvätta ansiktet med en mild rengöringsprodukt eller toner för att avlägsna allt fett eller oljor och applicera glykolsyran på en bomullsrondell. Applicera varsamt lösningen i ansiktet. Undvik känsliga områden såsom ögonen, näsborrarna och läpparna. Om du upptäcker att glykolsyran inte fungerar bra för din hud eller råkar hamna på något av de nämnda känsliga områdena, bör du badda det berörda området med vanlig saltlösning. Den reaktion du kan förvänta dig är att appliceringsområdet börjar bli rött efter 3–5 minuter. Du bör skölja det behandlade området med vatten eller en neutraliserande lösning på en servett.

Så här använder du glykolsyra och införlivar det i din hudvårdsrutin

När ska jag använda glykolsyra?

Applicera helst glykolsyra innan du går till sängs eftersom glykolsyra ökar hudens känslighet för solljus. Applicering på kvällen ger din hud tid att läka under natten. Om detta inte är möjligt bör du vidta försiktighetsåtgärder med en återfuktningsprodukt med SPF om du tänker vistas utomhus, oavsett väder.

Så här använder du glykolsyra och införlivar det i din hudvårdsrutin

Hur ofta bör jag använda glykolsyra?

NIVEA erbjuder en produkt som utnyttjar fördelarna med glykolsyra, nämligen Derma Skin Clear Chemical Exfoliator som utnyttjar fördelarna hos glykolsyra, salicylsyra och niacinamid.

Eftersom NIVEA bryr sig om din hud, är det återigen viktigt att tänka på att glykolsyra för huden inte ska användas tillsammans med andra lösningar såsom retinol eller vitamin A. Om du planerar att använda båda, rådfråga även din dermatolog först.