Vad är pigmentfläckar?

Pigmentfläckar eller mörka fläckar på huden kan ha flera olika orsaker, men den vanligaste är 'hyperpigmentering'. Hyperpigmentering är när huden skapar överdrivet mycket pigment av typen 'melanin', något som leder till att huden blir mörkare och producerar bruna fläckar.

HUR UPPSTÅR PIGMENTFLÄCKAR?

De flesta upplever pigmentfläckar i ansiktet, men de kan även påverka huden på resten av kroppen. Typiskt uppstår de på grund av skadad hud, men de är sällan skadliga i sig.

Vilka är de huvudsakliga anledningarna till pigmentfläckar?

  1. Solskada - En vanlig anledning till mörka fläckar på huden är överdriven utsatthet för sol, något som över 90% av personer över 60 upplever, men som även är vanligt bland yngre vuxna. Huden skapar extra melanin som skyddar mot skadlig UV-strålning. Lär dig mer om solskydd här.
  2. Melasma - Melasma uppstår på grund av hormonobalans och kan triggas av graviditet, klimakteriet, p-piller, mer mera.
  3. Post-inflammatorisk Hyperpigmentering - Detta uppstår när huden har genomgått någon form av trauma, till exempel ärrbildning efter acne, brännskador eller psoriasis. Detta är särskilt tydligt när vi blir äldre då våra hudceller inte återskapas lika snabbt, och därför kallas de ibland för åldersfläckar.


SÅ BLIR DU AV MED MÖRKA FLÄCKAR PÅ HUDEN

För det första rekommenderar vi alltid att du, om du är orolig för förändringar i huden, söker upp en dermatolog eller lokal läkare. Med det sagt finns det några sätt att förbättra utseendet på genom att minska mörka fläckar på huden och till och med förebygga att de dyker upp i framtiden.

Solskydd

Om du misstänker att dina pigmentfläckar beror på solskador kan det vara en bra idé att investera i ett bra solskydd med en hög solskyddsfaktor som skyddar din hud från att skadas ytterligare, och som således reducerar risken för att fläckarna blir ännu mörkare. Vi rekommenderar vår kräm för pigmentfläckar NIVEA Sun UV Face Sensitive SPF50.

Exfoliering

Om dina mörka fläckar är nya kan det hända att de endast sitter i hudens yttre lager, och en bra, djupgående exfoliering kan hjälpa till att ta bort de första få lagren av mörk hud. Exfoliering som inkluderar glykolsyra eller salicylsyra är särskilt fördelaktigt.

Lär dig mer om exfoliering.

 


Särskilda hudkrämer

Det finns många hudkrämer på marknaden som kan hjälpa dig att reducera dina mörka fläckar, särskilt om de är åldersfläckar.

NIVEA Q10 Power Anti-Wrinkle Moisturising Day Cream har Q10 antioxidanter och ett naturligt skydd mot åldrande. Dess solskyddsfaktor är 30 och krämen skyddar således huden mot UV-strålning och kreatin för att hjälpa hudcellerna att återskapas och förebygga att ytterligare pigmentfläckar bildas.


Huskurer

Alla älskar att bli lite husliga då och då, och det finns flera huskurer som kan förbättra annars fula pigmentfläckar. Vitaminer kan vara hjälpsamma, till exempel att tillämpa vitamin E direkt på huden eller genom att konsumera en produkt som innehåller vitamin E, eller att säkra ett rikligt tillskott av vitamin C i din diet från källor så som jordgubbar och apelsiner. Ricinolja, grönt teextrakt, mjölk, aloe vera, citronjuice och honung kan även användas för att bleka de mörka fläckarna.