Tre glada kvinnor

Sex orsaker till pigmentfläckar

Allt du behöver veta om pigmentfläckar

VAD ÄR PIGMENTFLÄCKAR?

Hudpigmentering, eller mörka fläckar, kan vara frustrerande. Särskilt pigmentfläckar i ansiktet. Läs vidare för att få veta mer om vad pigmentfläckar är och hur du tar bort pigmentfläckar i ansiktet. Vi fördjupar oss även i några av de vanligaste orsakerna till pigmentfläckar i ansiktet, samt krämer, kosmetika och lösningar som NIVEA kan erbjuda som hjälp.
kvinna leende
kvinna med lockigt hår, leende
VAD ÄR PIGMENTERING?

VAD ÄR PIGMENTFLÄCKAR PÅ HUDEN?

Melanin är det pigment som ansvarar för att ge din hud dess färg. Hudpigmentering förekommer när din hud producerar mer melanin än normalt. Överskottspigment ger det berörda området en mörkare ton än huden runt omkring, vilket leder till en ojämn pigmentering – vilket även kallas hyperpigmentering. 

Ojämn hudton eller -färg – vilket kallas för pigmentering eller hyperpigmentering – är en vanlig hudåkomma där mörka fläckar (som ofta kallas för sol- eller åldersfläckar) eller större mörka partier framträder på huden. Detta kan ofta förekomma på hudområden som regelbundet exponeras för solen och leder till pigmentfläckar i ansiktet, på händerna och armarna. Det kan uppträda i mindre partier, täcka stora områden eller till och med täcka hela kroppen. Hyperpigmentering kan drabba män och kvinnor i alla åldrar och med alla hudtoner.

VAD ORSAKAR OLIKA TYPER AV HUDPIGMENTERING?

Vad är pigmentering och varför spelar den någon roll? Det sätt som pigmentfläckar uppträder på din kropp är starkt kopplat till det som orsakat dem, din hudtyp och -färg samt andra faktorer, även ärftliga sådana. Längre fram kommer vi att ta upp hur man kan ta bort pigmentfläckar i ansiktet. Men först följer här några exempel på olika typer av pigmentfläckar:
karusellbild 1

ÅLDER

Melanocyter är celler i din kropp som producerar melanin. När din hud börjar mogna efter 30-årsåldern, minskar antalet melanocyter i både solexponerad och ej solexponerad hud med 8 till 20 procent för varje årtionde. De celler som finns kvar växer dock och ”behåller” mer melatonin. Detta kan orsaka sol- eller åldersfläckar.
Cellular Luminous630 Anti Dark-spot Day Moisturizer Spf50

SOLEXPONERING

Solexponering är den huvudsakliga orsaken till pigmentfläckar eftersom UV-strålar utlöser produktionen av det melanin som orsakar ojämn pigmentering. Melanin, det bruna pigmentet i huden som bestämmer din hudton, är kroppens försvar mot skadliga UV-strålar. Kroppen frigör mer melanin för att skydda huden när den överexponeras för UV-strålar. Det är dessa förhöjda melaninnivåer som gör dig solbränd. Därmed orsakas solfläckar – även kallade ålders- eller leverfläckar – av överexponering för solen. Fräknar är också en mycket vanlig form av solpigmentering. I vissa fall kan solen även orsaka att melanin (hudpigmentet) bryts ner ojämnt, dvs. det bildas mörkare partier där det finns en större melatoninansamling.  I detta fall kan missfärgning inte bara uppstå i ansiktet, utan även vid halsringningen eller på armarna.

 

Exponering för UV-strålar påskyndar även åldrandet på grund av det sätt på vilket det påverkar komplexa cellstrukturer och får huden att förlora sin fasthet och elasticitet.

 

Huden i ansiktet är tunnare och mer ömtålig än huden på kroppen – och därmed tar cellerna lättare skada där. När cellerna skadas genom exponering för solen, frigör de ofta mer melanin.  Detta leder till att det bildas missfärgningar i ansiktet när man har solbadat. De är små och runda i formen. Tänk på att ditt ansikte exponeras för solen varje dag – inte bara på sommaren och inte bara på stranden. Även om du inte brukar solbada, testa en ansiktskräm med SPF – som exempelvis Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Day Fluid – för att skydda dig mot de skadliga effekterna av UV-strålning och att pigmentfläckar bildas av solen.

 

Glöm även inte bort att resten av din kropp kan reagera på ungefär samma sätt. När du vistas i solen, var alltid noga med att använda en sollotion som passar just din hudtyp.

bildkarusell 3

HORMONER

Under graviditet kan hormonförändringar skapa pigmentfläckar i ansiktet. Melasma – även känt som kloasma – är ett större område av pigmentfläckar som främst utvecklas i ansiktet, i synnerhet runt munnen och på pannan. Det kan även uppträda på magen. Hormonförändringar utlöser melasma och är extra vanligt under graviditeten och kan påverka så många som hälften av alla gravida. I en betydande andel av fallen försvinner missfärgningar i ansiktet efter graviditet spontant när kroppens hormonbalans har återställts. För att undvika pigmentfläckar under graviditet kan du använda krämer med UV-filter, som du bör applicera varje gång innan du går hemifrån. Vi rekommenderar vårt NIVEA Cellular Luminous 630®-sortiment, som är ofarligt att använda under graviditet.

 

Denna form av pigmentering kan även inträffa under klimakteriet och kan påverka kvinnor som använder hormonella preventivmedel och hormonersättningsterapi. En annan orsak till missfärgning av huden i ansiktet kan vara att äggstockar, binjurar eller sköldkörtel inte fungerar som de ska. Men i detta fall uppträder missfärgningen normalt inte som små fläckar utan visar sig som en förändring av hela hudtonen.

kvinna med grädde i ansiktet

INFLAMMATION

Postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) är mörka eller röda märken eller fläckar som finns kvar efter att huden har blivit skadad eller irriterad. Detta kan inträffa i efterdyningarna av en inflammatorisk hudåkomma såsom dermatit eller psoriasis samt efter akne eller en brännskada – i princip allt som har orsakat skada på huden. PIH är även vanligt hos eksemdrabbade personer. Undvik att riva eller pilla på akne, skorpor eller fläckar eftersom det kan leda till inflammation och områden med mörkare pigmentering. Uppsök läkare om du tror att du är drabbad av något av detta.
Nivea Acne Control Face Cream

EFTER AKNE

Pigmentfläckar på huden i ansiktet kan ofta uppträda efter akneutbrott – särskilt om en finne har klämts eller blivit irriterad, Om du har vidtagit extra kraftfulla åtgärder för att bekämpa finnar kan det ha påverkat hudens biologi, brutit ner melanin på ett ojämnt sätt och skapat ljusare fläckar på vissa ställen. 

 

Tyvärr kan aknemissfärgning vara svårt att få bort eftersom ärren kan vara förhållandevis djupa. Hudpigmenteringskrämer, microdermabrasionssalvor, triklorättiksyra och laserterapi kan förbättra utseendet på akneärr med tiden. Du kan läsa mer om akne och ärrbildning här.

bildkarusell 6

SJUKDOM OCH LÄKEMEDEL

Läkemedel – inklusive vissa antibiotika – kan leda till pigmentfläckar. Detta beror på en reaktion med melanin i din hud, som orsakar områden av pigmentfläckar. Återigen rekommenderar vi att du uppsöker läkare om du tror att detta gäller din specifika situation.

PIGMENTERING I ANSIKTET OCH NIVEA-PRODUKTER SOM HJÄLPER DIG ATT BEKÄMPA DEN

MÖT NIVEA CELLULAR LUMINOUS 630®

 

Den innovativa LUMINOUS630®-ingrediensen balanserar melaninproduktionen i huden. Och genom att regelbundet använda dessa produkter kan du både ljusa upp och minska missfärgningens storlek. 
•        NIVEA Cellular Luminous 630 ® Anti Dark-Spot Even Tone Night Cream,
•        NIVEA Cellular Luminous 630® Anti Dark Spot Day Moisturiser SPF 50
•        Cellular Luminous 630® Anti Dark-Spot Face Treatment Serum
•        Cellular Luminous 630® Anti Dark-Circles Eye Treatment Cream

Hela serien är designad även för känslig hud, för alla hudtoner och för alla hudtyper.

Detta specialdesignade serum är en bra behandling mot pigmentfläckar och har t.o.m. visat sig minska missfärgning med så mycket som hälften på bara två månader.

HUDPIGMENTERING I ANSIKTET SOM ORSAKATS AV UV-STRÅLAR

Huden i ditt ansikte och på din hals är ytterst ömtålig. Dessutom är det oftast den mest exponerade delen av din kropp. Det är därför som de flesta pigmentfläckar på ansikte och hals faktiskt beror på UV-strålar.
flickor på stranden

VAD ÄR DET VIKTIGASTE DU KAN GÖRA FÖR ATT FÖREBYGGA HUDPIGMENTERING?

Att förebygga är bättre än att bota. Det är därför det är så viktigt att du skyddar din hud mot solstrålning på rätt sätt. Det är alltså avgörande att du applicerar produkter som är utvecklade för att blockera skadliga strålar. 

Det är viktigt att hitta rätt solskydd för just din hudtyp, men även din appliceringsteknik kan påverka resultaten. Klicka här för att se våra bästa tips om hur du applicerar solskydd.

Solskydd ska appliceras 30 minuter innan du tänker gå ut – och du behöver upprepa appliceringsprocessen varannan timme för bästa resultat.

Alla former av pigmentfläckar kan inte förebyggas, men att begränsa din exponering och skydda dig själv mot skadliga UV-strålar är det mest effektiva sättet för dig att minska risken för att utveckla pigmentfläckar orsakade av sol. 

Testa att använda solskydd dagligen – inte bara på stranden eller vid poolen – eftersom detta är avgörande för att bidra till att förebygga pigmentering och hyperpigmentering. Välj ett solskydd med ett ”brett spektrum”, vilket innebär att det skyddar mot UVA- och UVB-strålar. Ta för vana att applicera solskydd regelbundet för att skydda dig mot pigmentfläckar. 
VAD BIDRAR TILL ATT MOTVERKA PIGMENTFLÄCKAR?

HUSKURER FÖR ATT TA BORT PIGMENTFLÄCKAR I ANSIKTET

Redo att få veta hur du tar bort pigmentfläckar i ansiktet? På jakt efter en bra behandling mot pigmentfläckar? Här är några fantastiska huskurer som du kan testa.
flicka med en hemgjord skönhetsmask på

HEMMAGJORDA MASKER

Brottas du med problemet med missfärgningar i ansiktet? Testa hemmagjorda masker! De är mycket enkla att göra och – viktigast av allt – effektiva. 

Vissa naturliga ingredienser som exempelvis gurkmeja bidrar till att minska hudmissfärgning, behandla akne och kan t.o.m. ha antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper (som bidrar till att minska postinflammatorisk missfärgning). För att göra en sådan här mask behöver du gurkmeja, citronsaft, honung, yoghurt och olivolja. Blanda ihop ingredienserna, applicera i ansiktet, låt sitta i 20 minuter och skölj därefter grundligt med varmt vatten.

En mask med honung och äggulor kan vara lika effektiv när det gäller att behandla pigmentfläckar. Honungen exfolierar epidermis, ljusar upp huden och stimulerar dess föryngringsprocesser. Och äggulorna är en ypperlig näringskälla – även när de appliceras på huden. Du gör denna mask genom att kombinera honungen och äggulorna, applicera blandningen på din hud och skölja grundligt efter 15 minuter.
 citron och socker

CITRON MOT HUDMISSFÄRGNING

Här är några huskurer till. När du frågar dig hur du ska ta bort pigmentfläckar i ansiktet, bör citroner finnas med på listan. Och det i så hög grad att vi tyckte att den fantastiska citronen förtjänar ett helt eget litet avsnitt!

Blanda citronsaft med en matsked mosad papaya. Applicera på ett rent och torrt ansikte och låt sitta i 30 minuter. Skölj grundligt. För bästa resultat, använd denna blandning tre gånger i veckan.

Ett annat sätt att behandla hudmissfärgning är en ansiktsmask med bikarbonat och citron. För att förstärka den blekande effekten kan du tillsätta lite väteperoxid (men var försiktig). Rör ihop ingredienserna tills de har blandats och applicera masken på ditt ansikte.  Låt sitta i cirka tio minuter och skölj grundligt med kallt vatten efteråt. 

Att tänka på: när du har använt bikarbonat kan huden bli lite röd. Om detta inträffar, var noga med att applicera en skyddande kräm och en solskyddskräm innan du beger dig utomhus. Var noga med att inte använda hudbehandlingar med bikarbonat mer än en gång i veckan.

Ett annat sätt att använda citronsaft för att behandla pigmentfläckar är att helt enkelt gnugga in saften från denna frukt i ansiktet. Skölj med varmt vatten efter cirka tio minuter. Du kan även tillsätta citronsaft i andra ansiktsmasker som du använder eller göra en toner med citronsaft. Ett enkelt recept: blanda citronsaft med kokt vatten med förhållandet 1:1.
Nivea Facial Fresh Hydro Gel

GURKA

Det här är ett enkelt val. Vi har alla sett hur människor lagt gurkskivor på sina ögon – och det av goda skäl! Detta bidrar till att bleka pigmentfläckar. Skiva en gurka, lägg gurkskivorna på ditt rengjorda ansikte och låt dem ligga i cirka 15 minuter. För att förstärka effekten av gurkan, stänk lite citronsaft över gurkskivorna. Denna grönsak har även en återfuktande och uppfräschande effekt. Dessutom kan den t.o.m. lindra irritation och minska rodnad.
flicka med rosa ansiktsmask på

HUDBEHANDLING MED FRÄSCH YOGHURT

Yoghurt är suveränt när det gäller att motverka hudmissfärgning. Smörj helt enkelt in huden med lite yoghurt. Skölj med varmt vatten efter 20 minuter. Intressant nog har yoghurt exfolierande egenskaper och dessutom återfuktar den huden, stramar åt porer och desinficerar sår.

 

Du kan även testa en pasta av honung och mandel för att ljusa upp pigmentfläckar. Blanda honung och malda mandlar i ett förhållande på 2:1, applicera och låt sitta i tio minuter. Skölj därefter grundligt för att få en hud med lyster. Härligt.


PROFESSIONELLA BEHANDLINGAR MOT MISSFÄRGNING I ANSIKTET

Om du letar efter ett sätt för att få bort pigmentfläckar på ansiktet, finns det även professionella behandlingar mot pigmentfläckar på skönhetssalonger. Några av de populäraste behandlingarna är microdermabrasion och riktad ansiktspeeling. Men för de av oss som inte är kosmetologer, vad gör egentligen dessa behandlingar?
två tjejer med skönhetsmasker i ansiktet

MICRODERMABRASION
Microdermabrasion är en behandlingsprocedur mot pigmentfläckar som går ut på att man mekaniskt avlägsnar ett lager av epidermis. För detta syfte används speciella diamant- eller korundkristaller. 

KEMISK PEELING
Olika typer av medicinska kemiska peelingar och behandlingar baserat på användningen av vitamin C och fruktsyror är också mycket populära.

LASERTERAPI
Den mest effektiva behandlingen mot pigmentfläckar tenderar att vara laserterapi. Det är extremt mångsidigt och kan användas för alla typer av pigmentfläckar. För att denna behandling ska vara effektiv behöver du flera behandlingssessioner. I den absoluta merparten av alla fall kan man inte längre se någon missfärgning efter 3–5 besök på en skönhetssalong.

 

VILKEN BEHANDLING ÄR BÄST FÖR ATT MOTVERKA HUDPIGMENTERING I ANSIKTET?
Du bör alltid diskutera behandlingsalternativen med en licensierad kosmetolog för att hitta den behandling som passar just din hud och dina pigmenteringsproblem bäst.


TESTA SMINK FÖR EN SNABBFIX

Detta är inte en behandling mot pigmentfläckar, men en passande concealer är ett bra sätt att snabbt maskera pigmentfläckar i ansiktet. Vi rekommenderar ofta concealerprodukter i nyanser från andra änden av färgskalan för att de ska dölja pigmenteringen ordentligt.

En produkt i en grön nyans döljer effektivt röda akneärr som uppstått till följd av aknelesioner. Den kan även användas av kvinnor som har problem med rodnande hud.

Om dina pigmentfläckar har en mörkare brun färg, håll utkik efter en violett concealer. Om du har lila missfärgningar som liknar blåmärken, använd en gul concealer.
En heltäckande foundation ovanpå dessa hjälper dig att dölja alla pigmentfläckar.

woman laughing