Vad är pigmentfläckar?

Pigmentfläckar eller mörka fläckar på huden kan ha flera olika orsaker, men den vanligaste är 'hyperpigmentering'. Hyperpigmentering är när huden skapar överdrivet mycket pigment av typen 'melanin', något som leder till att huden blir mörkare och producerar bruna fläckar.

HUR UPPSTÅR PIGMENTFLÄCKAR?

Vanligast är att man får pigmentfläckar i ansiktet men de kan även förekomma på resten av kroppen. De uppstår oftast på grund av skapad hud, men de är sällan skadliga i sig.

Vilka är de huvudsakliga anledningarna till pigmentfläckar?

  1. Solskada - En vanlig anledning till mörka fläckar på huden är överdriven exponering för sol, något som över 90% av personer över 60 år upplever, men som även är vanligt bland yngre åldrar. Huden skapar extra melanin som skyddar mot skadlig UV-strålning. Lär dig mer om solskydd här.
  2. Melasma - Melasma uppstår på grund av hormonella obalanser som kan triggas av tex. graviditet, klimakteriet samt p-piller.
  3. Post-inflammatorisk hyperpigmentering - Detta uppstår när huden har genomgått någon form av trauma, till exempel ärrbildning efter acne, brännskador eller psoriasis. Detta är särskilt tydligt när vi blir äldre då våra hudceller inte återskapas lika snabbt, och därför kallas de ibland för åldersfläckar.


SÅ BLIR DU AV MED MÖRKA FLÄCKAR PÅ HUDEN

För det första rekommenderar vi alltid att om du uppmärksammat förändringar på huden, att du uppsöker en dermatolog eller läkare. Alla fläckar på huden behöver inte vara hyperpigmentering och kan behöva att undersökas. Med när det kommer till pigmentfläckar finns det sätt att minska och förbygga uppkomsten av dem.

Solskydd

Om du misstänker att dina pigmentfläckar beror på solskador kan det vara en bra idé att investera i ett bra solskydd med en hög solskyddsfaktor som skyddar din hud från att skadas ytterligare och som samtidigt reducerar risken för att fläckarna blir ännu tydligare. Vi rekommenderar vårt solskydd kräm för pigmentfläckar NIVEA UV FACE LUMINOUS630 Dark Spot Control som skyddar din hud mot UVA/UVB-skador samt effektivt behandlar pigmentfläckar. 

Exfoliering

Det finns olika typer av orsaker till uppkomsten av hyperpigmentering. En djupgående exfolering kan minska synligheten av dem om de är nya och sitter i hudens yttre lager. Exfoliering som inkluderar glykolsyra eller salicylsyra är särskilt fördelaktigt.

Lär dig mer om exfoliering.

 


Behandla med hudkrämer

Det finns många krämer mot pigmentering på marknaden som kan hjälpa dig att reducera dina mörka fläckar, särskilt om de är åldersfläckar.

För att inte behöva byta ut hela din hudvårdsrutin kan du addera produkter speciellt framtagna för att behandla pigmentering. 
Serum är en bra start att addera som appliceras efter rengöring och innan dag- eller nattkräm. LUMINOUS630 Anti Dark-Spot Serum är ett lätt serum som arbetar dubbelverkande med att minska och motverka uppkomsten av nya pigmentfläckar.

Huskurer

Alla älskar att bli lite husliga då och då, och det finns flera huskurer som kan förbättra annars fula pigmentfläckar. Vitaminer kan vara hjälpsamma, till exempel att tillämpa vitamin E direkt på huden eller genom att konsumera en produkt som innehåller vitamin E, eller att säkra ett rikligt tillskott av vitamin C i din diet från källor så som jordgubbar och apelsiner. Ricinolja, grönt teextrakt, mjölk, aloe vera, citronjuice och honung kan även användas för att bleka de mörka fläckarna.

NIVEA Luminous 630

LUMINOUS630 Anti Dark-Spot Serum

Vill du ha snabba resultat? LUMINOUS630 Anti Dark-Spot Serum är dermatologiskt godkänd och har visat sig ge ett synbart resultat av minskning av pigmentering på bara 4 veckor. Efter åtta veckor har instensiteten av fläckarna minskat med upp till 50%.

NIVEA LUMINOUS630 Anti Dark-Spot Day Fluid

Börja din dag med LUMINOUS630 Anti Dark-Spot Day Fluid som ger tredubbelt skydd mot bildandet av mörka fläckar och gör befintlig pigmentering mindre synlig. Den går med fördel att avända efter din dagkräm och är berikad med cellaktiverande hyaluronsyra (in vitro) och vitamin E som balanserar ny melaninproduktion för att minska en ojämn hudton. Med SPF 50 skyddar den huden mot UVA/UVB -skador och bildandet av rynkor. 

LUMINOUS630 Anti Dark-Spot Night Cream 

Inkludera LUMINOUS630 Anti Dark-Spot Night Cream i din kvällsrutin för att ge huden möjlighet att även under natten behandla pigmenteringen. En nattkräm som är berikad med cellaktiverande hyaluronsyra (in vitro) som återuppbygger och starker huden under natten.