blond hår kvinna

Acnemärken jämfört med acneärr: att förstå skillnaden och hur man hanterar dem

Vad är acnemärken och acneärr, varför uppkommer de och hur kan man förbättra deras utseende?

Acne Marks vs. Acne Scars: What's the Difference?

Termerna ”acnemärken” och ”acneärr” används ofta för att beskriva samma sak men är egentligen två skilda saker som fungerar på olika sätt. Bådadera är helt naturliga och inget att oroa sig över, men om man ska behandla dem måste man känna till skillnaden för att hitta den mest effektiva metoden.
 
Vilka är de största skillnaderna när man ska skilja på acnemärken och acneärr?


kvinna som använder Nivea Cellular Luminous630 ansiktskräm

Att skilja på acnemärken och acneärr

Acnemärken och acneärr liknar visserligen varandra, men är i själva verket helt olika saker. 
 
Acnemärken, som ofta kallas post-inflammatorisk hyperpigmentering (PIH), är hudmissfärgningar som blir kvar när en acnelesion har läkt. De är platta, ofta röda eller bruna, och är resultatet av en ökad melaninproduktion i huden. De bildas som en del av kroppens naturliga respons på inflammation och bleknar vanligtvis med tiden efterhand som huden förnyar sig.
 
Som en kontrast är acneärr – som ibland kallas ärr efter finnar – resultatet av permanenta förändringar av hudens textur och utseende. Det finns många olika varianter och de dyker vanligtvis upp när kroppen börjar läka efter allvarliga acnesår. Till skillnad från acnemärken, som är platta och missfärgade, har acneärr en grov textur och bildar synliga gropar i hudens yta.
 
Eftersom de är resultatet av förändringar i hudens kollagenstruktur, kan det vara knepigare att göra dem mindre synliga. Denna svårighet bestäms också av typen av acneärr.

Typer av acneärr

Det finns sex distinkta varianter av acneärr. Det första steget i din acne-relaterade hudvårdsresa bör alltså vara att identifiera den typ av ärr du har – men vilka typer finns det egentligen?

 1. Gropar:dessa är resultatet av fibrösa band under hudens yta, som utsätter epidermis för spänning och skapar en vågig textur.

 2. Keloidärr: till skillnad från andra acneärr som bildar en fördjupning i hudens yta, är keloidärr ofta upphöjda och kan växa i storlek med tiden. De är mindre vanliga än andra typer av acneärr i denna lista och förekommer oftast hos personer med genetiska anlag för detta.

 3. Spetsiga ärr (”ice pick”): fortsätter in i dermis och skapar en djupare, V-formad fördjupning i huden. Dessa är kan beskrivas som hål i huden.

 4. Fyrkantiga ärr (”boxcar”): präglas av väldefinierade kanter och tenderar att vara grunda gropar, men kan även fortsätta längre ner i huden.

 5. Hypertrofiska ärr: dessa är tjockare hudområden som bildas runt stället för en skada eller inflammation. Medan de övriga ärrtyperna bildas pga. en förändring, är det överproduktionen av kollagen under läkningsprocessen som orsakar hypertrofisk ärrbildning.

 6. Koppärr: har en ojämn, gropig textur men kan variera gällande djupet. De är oftast bredare än spetsiga ärr och har vanligtvis orsakats av inflammatorisk acne.

Hyperpigmentering och missfärgning efter acne

Hyperpigmentering, efterdyningarna av acneutbrott, kan spela en betydande roll för uppkomsten av röda, bruna och mörka fläckar på vår hud. Genom att förstå denna process kan vi klargöra hur de dyker upp och lära oss hur man potentiellt kan få bort röda acneärr efter finnar.

kvinna som använder Nivea Cellular Luminous360 Anti-Spot

Post-inflammatorisk hyperpigmentering (PIH):

När en acnelesion har läkt lämnar den ofta efter sig mörkare partier på huden. Detta är extra vanligt hos personer med djupare hudtoner.
 
PIH, eller post-inflammatorisk hyperpigmentering, uppstår pga. en överproduktion av melanin, som är det pigment som ansvarar för hud-, hår- och ögonfärg. När acne orsakar inflammation reagerar kroppen genom att öka melaninproduktionen, vilket leder till missfärgning och att de där oönskade märkena efter finnar dyker upp.

Röda fläckar (erytem):

Orsakas av att blodkärlen nära hudens yta utvidgas och dyker upp kort efter det att en finne har läkt. Även om de inte är egentliga ärr, bidrar de ändå till det övergripande missfärgade hudutseendet efter acne. I det här fallet gäller det att ha tålamod, eftersom det tar tid innan dessa fläckar bleknar bort.

Bruna och mörka fläckar:

På samma sätt som för PIH, är bruna och mörka fläckar resultatet av en alltför stor melaninproduktion. Inflammerad hud utlöser överaktivitet hos melanocyterna, de celler som ansvarar för att producera melanin. Detta överskott av melanin ansamlas och leder till att det bildas bruna eller mörka fläckar. Intensiteten hos missfärgningen kan variera från ljusare bruna fläckar till mörkare fläckar.
 
Att förstå hur hyperpigmentering bidrar till att dessa fläckar bildas gör att vi kan bli mer effektiva i vår strävan efter att få en jämn hudton med lyster. Genom att använda effektiva hudvårdsprodukter, riktade behandlingar och vara noggranna med solskydd, kan vi bidra till att minimera uppkomsten av sådana mörka märken efter finnar.

Faktorer som påverkar läkning och blekning av acneärr

Resan mot läkning och blekning av acneärr är en komplex process som påverkas av en rad olika faktorer. Från hudtyp till ärrtyp, och t.o.m. individuella läkningsprocesser, spelar varje del en roll i tidslinjen och effektiviteten för att hantera ärr.

 1. Hudtyp och ärrtyp: Föreställ dig detta: ljusare hudtoner tenderar att drabbas av mindre märkbar hyperpigmentering, medan djupare hudtoner kan drabbas av mer långvarig missfärgning. Typen av ärr spelar också in. Ytliga ärr, såsom post-inflammatorisk hyperpigmentering, kan blekna naturligt med tiden, medan det tar längre tid för djupare ärr såsom spetsiga eller fyrkantiga ärr. Läkningsprocessen kan också påverkas av var ärret sitter på din kropp. Allt handlar om blodcirkulation och förnyelse av hudceller – naturens egna specialeffekter.
 2. Individuella läkningsprocesser: Allas kroppar reagerar olika när det gäller läkning och blekning av ärr. Det är som en unik historia som är inskriven i våra gener, sammanflätat med vår allmänna hälsa och immunsystemets funktion. Vissa läker snabbare än andra, medan några behöver mer tid och behandling. Det är viktigt att komma ihåg att allas resa är lika unik som deras fingeravtryck.
 3. Tidslängden för ärrblekning: Bör man ta bort acneärr eller bleknar de av sig själva? Det kan vara svårt att få bort acneärr, men mindre märken och ytliga ärr kan blekna bort naturligt med tiden, men mer allvarliga ärr kan behöva fler åtgärder. Hur lång tid ärrblekningen tar beror på olika faktorer såsom ärrets typ, djup och behandlingsmetod. Vissa ärr förbättras redan efter några veckor, medan det kan ta månader eller t.o.m. år för andra ärr. Knepet är att konsekvent följa dina hudvårdsrutiner och inkludera rekommenderade behandlingar för att påskynda blekningsprocessen. Det är viktigt att förstå dessa faktorer för att kunna ha realistiska förväntningar på ärrets läknings- och blekningsprocess. Kom ihåg att det inte alltid är möjligt att helt bli av med ett ärr, men det går att åstadkomma en betydande förbättring av utseendet på mörka acneärr med hjälp av rätt strategier och en genomtänkt hudvårdsrutin. Om du knappt märker någon förbättring alls efter 12 månader, kan du rådfråga din dermatolog för att få hjälp.
 4. Effektiva behandlingsalternativ: Om du undrar hur man får bort märken efter finnar, finns det en lång rad av receptfria alternativ som passar olika ärrtyper och individuella preferenser.

Receptfria produkter

Åtskilliga receptfria produkter som innehåller ingredienser som reducerar ärr kan sömlöst integreras i hudvårdsrutiner för att bidra till att minska acnemärken och acneärr:

 
Nivea DermaSkin Clear Night Exfoliator
 1. Salicylsyra: I sin egenskap av en betahydroxisyra (BHA) med exfolierande egenskaper, bidrar salicylsyra till att rensa tilltäppta porer, dämpa inflammation och potentiellt förbättra det allmänna utseendet på ärr.

 2. Niacinamid: Niacinamid bidrar till att reglera talgproduktionen, dämpar inflammation och stärker hudens barriärfunktion.

 3. Alfahydroxisyror (AHA-syror): AHA-syror såsom glykolsyra främjar exfoliering, och bidrar på så vis till att minimera utseendet på ytliga ärr och förbättra hudens textur.

 4. Topiska retinoider:Retinoider utvinns från vitamin A och främjar cellförnyelse och kollagenproduktion, vilket kan bidra till att bleka ärr över tid.

 5. Vitamin C: Som en antioxidant ljusar vitamin C upp huden, bleker hyperpigmentering och främjar kollagensyntes, vilket sammantaget kan bidra till att förbättra utseendet på ärr.

 

Receptfria produkter kan visserligen vara effektiva när det gäller lindriga ärr och märken, men det är avgörande att man använder dem tålmodigt och regelbundet.


Naturliga huskurer för acnemärken och acneärr

aloe vera

För personer som vill ha en holistisk ärrbehandling kan naturliga huskurer potentiellt vara fördelaktiga. De ger kanske inte omedelbara resultat, men dessa huskurer kan bidra till att gradvis bleka acneärr och märken på naturlig väg. Låt oss undersöka de viktigaste ingredienserna och vad man bör tänka på för en effektiv användning.

 

 1. Aloe Vera: Aloe vera är känd för sina lindrande och läkande egenskaper och kan främja hudförnyelse och minska inflammation. Dess gel-liknande konsistens återfuktar och främjar blekning av ärr och röda märken efter finnar. Aloe vera kan även förbättra hudens övergripande hälsa tack vare dess anti-inflammatoriska, anti-bakteriella och hudskyddande egenskaper.
 2. Nyponolja: Nyponolja utvinns från vilda nyponbuskar och är rik på fettsyror och vitaminer. Den kan förnya hudceller, främja kollagenproduktion och potentiellt bidra till att minska utseendet på ärr. Oljans återfuktande egenskaper kan förbättra hudens textur och elasticitet.

Att planera en hudvårdsrutin och andra förebyggande åtgärder

Förebyggande är det första steget för att motverka uppkomsten av acneärr och acnemärken. Genom att anamma en proaktiv metod och konsekvent följa en hudvårdsrutin, kan man minimera risken för ärrbildning och åstadkomma en friskare hudton med mer lyster.
en hand som håller i en flaska vatten

Att genast ta itu med symptom på acne kan minska risken för ärrbildning. Du ska aldrig klämma ut eller peta på finnar eftersom det kan förvärra inflammation, sprida bakterier och öka risken för ärrbildning.
 
Att ha en hälsosam livsstil med en balanserad kost, regelbunden motion och tillräckligt med sömn kan bidra till hudens övergripande hälsa. Att hålla sig återfuktad och minimera stress kan också bidra till att förebygga utbrott av acne.
 
Genom att införliva dessa förebyggande åtgärder och hudvårdsåtgärder i din dagliga rutin, kan du skapa en skyddande sköld mot acneärr och acnemärken. Kom ihåg att konsekvens är ett måste – att vårda din hud omsorgsfullt och tålmodigt är själva grunden för en jämnare och mer motståndskraftig hy.

En genomtänkt hudvårdsrutin för acnemärken:

En genomtänkt hudvårdsrutin kan spela en avgörande roll för att förebygga acneärr och acnemärken samt för att bibehålla den övergripande hudhälsan. Vet du inte var du ska börja? Här är ett förslag på en hudvårdsrutin:

NIVEA Derma Skin Clear Wash Gel

Skonsam rengöring:

Börja med en mild, icke-komedogen rengöringsprodukt (som innehåller ingredienser som inte täpper till dina porer) för att avlägsna smuts, olja och smink. Rengöringen motverkar igentäppning av porer, vilket annars skulle kunna förvärra symptomen på acne.

 

Exfoliering:

Regelbunden exfoliering underlättar avlägsnandet av döda hudceller, vilket kan bidra till att förebygga igentäppta porer och främja en slätare hudton i stort. Satsa på en skonsam exfolieringsprodukt som innehåller salicylsyra och/eller glykolsyra för att förbättra huden ytterligare och minska igentäppning av porer.

 
Luminous630 Post-Acne Marks Serum

Ansiktsserum:

Riktade behandlingar innehåller ofta högre koncentrationer av aktiva ingredienser för att förstärka deras avsedda ändamål. När det gäller märken efter finnar kan det vara bra att använda ett serum som kombinerar ingredienser som motverkar hyperpigmentering med salicylsyra för att åstadkomma en slätare och klarare hudton.
  
NIVEA Luminous630 Post-Acne Marks Serum innehåller salicylsyra och NIVEA:s patenterade Luminous630-formula som ljusar upp post-inflammatorisk hyperpigmentering och gör huden slätare och mindre glansig samt ger den lyster.

Återfuktning:

Att hålla huden tillräckligt återfuktad är avgörande för dess naturliga läkningsprocesser. Om möjligt bör du välja en icke-komedogen återfuktningsprodukt som passar din hudtyp för att bibehålla optimala återfuktningsnivåer.
 

Solkräm:

Applicera ett bredspektrumssolskydd med en solskyddsfaktor på minst 30 varje dag, även när det är mulet ute. Solkräm bidrar till att förebygga post-inflammatorisk hyperpigmentering och skyddar hud som läker mot UV-framkallad skada.
 


Prevention with NIVEA Derma Skin Clear

Prevention is the first and perhaps most important step to addressing acne marks and scars. It’s key to avoid picking or popping blemishes as this may worsen their appearance and lead to scarring.

One way to reduce the symptoms of acne is to use cleansing products that contain Niacinamide and Salicylic Acid - two ingredients that can work deep into the pores to help refine overall skin texture. You can find them in the NIVEA Derma Skin Clear range, which has been formulated specifically to reduce the symptoms of acne.

Acnemärken jämfört med acneärr – sammanfattning

För att få en klar hud med lyster är det viktigt att man förstår skillnaden mellan acnemärken och acneärr. Märken efter acne är tillfälliga missfärgningar som orsakas av inflammation, medan acneärr är långvariga texturförändringar orsakade av allvarliga lesioner. Hyperpigmentering, som karaktäriseras av röda, bruna och mörka fläckar, kan gradvis blekna med tiden. 
 
Faktorer såsom hudtyp, ärrtyp och läkningsförmåga påverkar läkning och blekning av ärr och ligger till grund när man ska välja en behandling. Såväl dermatologiska behandlingar som naturliga huskurer såsom aloe vera och vitamin C, är effektiva i hanteringen av ärr. Att kombinera dessa metoder med en skräddarsydd hudvårdsrutin kan förebygga ärr, främja hudens hälsa och skapa en jämn hudton.

Acnemärken jämfört med acneärr – vanliga frågor och svar

F: Vad är skillnaden mellan acnemärken och acneärr?

S: Acnemärken är tillfälliga missfärgningar som orsakats av inflammation, medan acneärr är permanenta texturförändringar till följd av allvarliga lesioner.

F: Hur uppstår acnemärken och acneärr?

A: Märken efter acne, eller post-inflammatorisk hyperpigmentering (PIH), är missfärgningar av huden som blir kvar när acnelesioner har läkt. Acneärr är resultatet av permanenta förändringar av hudens textur och utseende under läkningsprocessen.

F: Vad orsakar hyperpigmentering och missfärgning efter acne?

A: Hyperpigmentering orsakas av en ökad melaninproduktion till följd av en inflammation. Röda fläckar och missfärgning orsakas också av utvidgade blodkärl nära hudens yta.

F: Kan acnemärken och acneärr försvinna av sig själva?

A: Lindriga märken och ytliga ärr kan blekna naturligt med tiden, men allvarliga ärr kräver ofta proaktiv hantering och behandling för att kunna förbättras i någon större utsträckning.

F: Hur lång tid tar det innan acneärr bleknar på naturlig väg?

A: Tiden varierar beroende på ärrtyp, djup och individuell läkningsförmåga. Vissa ärr kan förbättras på några veckor, medan det kan ta månader eller år för andra.

F: Vilka faktorer påverkar läkning och blekning av acneärr?

A: Hudtyp, ärrtyp och individuella läkningsprocesser påverkar hur ärr förbättras. Genetiska faktorer, övergripande hälsa och immunsystemets funktion spelar in.

F: Finns det olika typer av acneärr och hur klassificeras de?

S: Ja, det finns sex huvudtyper, inklusive gropiga ärr (”rolling”), keloidärr, spetsiga ärr (”ice pick”), fyrkantiga ärr (”boxcar”), hypertrofiska ärr och koppärr (”pock marks”).

F: Vad är post-inflammatorisk hyperpigmentering (PIH)?

S: PIH gäller mörkare fläckar på huden som stannar kvar efter det att en acnelesion har läkt, och orsakas av en överproduktion av melanin pga. av inflammation.

F: Hur uppstår röda fläckar och missfärgning efter det att acne har läkt?

S: Röda fläckar, eller erytem, är resultatet av utvidgade blodkärl efter det att en finne har läkt. Bruna och mörka fläckar beror på en överdriven melaninproduktion som en respons på inflammation.

F: Kan receptfria produkter behandla acneärr på ett effektivt sätt?

A: Receptfria produkter som innehåller ingredienser som exempelvis salicylsyra, retinoider, vitamin C och niacinamid kan bidra till att förbättra utseende på mindre ärr och märken.

F: Vad finns det för naturliga huskurer för att bleka acneärr?

S: Naturliga huskurer såsom aloe vera, vitamin C och nyponolja kan bidra till att bleka ärr med tiden.

F: Är aloe vera effektivt för att minska utseendet på ärr?

S: Ja, aloe veras lindrande och läkande egenskaper kan främja hudförnyelse och dämpa inflammation, vilket främjar blekning av ärr.

F: Hur bidrar vitamin C till att bleka acnemärken och acneärr?

S: Vitamin C är en kraftfull antioxidant som kan ljusa upp huden, främja kollagenproduktionen och potentiellt bidra till att bleka hyperpigmentering.

F: Vilka är fördelarna med att använda nyponolja för att minska synligheten för ärr?

S: Nyponolja innehåller essentiella fettsyror och vitaminer som kan bidra till att förnya hudceller, främja kollagen och förbättra utseendet på ärr.

F: Vilken roll spelar en lämplig hudvårdsrutin för att förebygga ärr?

S: En genomtänkt hudvårdsrutin som inbegriper skonsam rengöring, exfoliering, solskydd och återfuktning kan bidra till att förebygga igentäppta porer och främja läkning.

F: Hur kan jag förhindra att acneärr och acnemärken alls uppkommer?

S: Att genast behandla acnelesioner, avstå från att klämma ut finnar samt anamma en balanserad livsstil, kan bidra till att minimera risken för ärrbildning.

F: Är det ofarligt att exfoliera huden för att förebygga ärr?

S: Ja, regelbunden och skonsam exfoliering kan bidra till att förebygga igentäppta porer och främja en slätare hudtextur.

F: Kan en hälsosam livsstil och lämplig återfuktning bidra till att förebygga ärr?

S: Ja, en balanserad kost, regelbunden motion, tillräckligt med sömn och återfuktning bidrar till den övergripande hudhälsan och främjar förebyggande och läkning av ärr.