Kvinna som ler

Vad är AHA syra och BHA syra?

Allt du behöver veta om fördelarna med AHA och BHA och hur du använder dem till din hud

AHA VS BHA

AHA och BHA är syror som exfolierar huden för att förbättra dess utseende. De fungerar dock på olika sätt - AHA löser upp det klister som håller ihop döda hudceller, medan BHA tränger in i porerna för att avlägsna smuts och olja. Upptäck vad det är för skillnad på AHA och BHA, fördelarna och de bästa sätten att använda dessa syror till din hud.
 Kvinna tittar på hennes vänstra sida

VAD ÄR AHA SYRA?

AHA står för alfahydroxisyra – de är vattenlösliga syror som utvinns från sockerrör eller andra sockerrika frukter och de används för att exfoliera huden. De kallas även för fruktsyror. Exempel på AHA är glykol-, mjölk- och citrussyror. 

AHA syra används huvudsakligen för:

- Ojämn hudton och förstorade porer
- Ålderstecken såsom fina linjer och ytliga rynkor
- Mild hyperpigmentering såsom åldersfläckar, melasma och ärr
- AHA syra lämpar sig bra för torr och mogen hud på grund av deras förnyande egenskaper, eftersom de varsamt skalar bort det översta hudlagret. AHA syra är dock fördelaktiga även för andra hudtyper.

Eftersom AHA är så olik andra syror kan den förhöja hudens känslighet, särskilt mot UV-ljus, och därför rekommenderas det att man använder solskydd tillsammans med syror för att undvika solskada.

VAD ÄR BHA SYRA?

BHA står för betahydroxisyra – oljelösliga syror som främjar tillväxten av nya hudceller genom att exfoliera hudens översta lager. BHA kan även användas i hårbotten – den tränger ner djupt i hårsäckarna och löser upp överskottsolja och -talg, ett oljigt vax som återfinns i igentäppta porer. Den populäraste BHA syran är salicylsyra.

BHA används huvudsakligen för att:

- Lugna känslig hud
- Jämna ut hudtonen
- Rensa igentäppta porer
- Minska rosacea-relaterad rodnad
- Reducera acne-relaterad inflammation

Med tanke på deras anti-inflammatoriska natur, lämpar sig BHA-syror bäst för personer med blandhy till oljig eller acne-benägen hud, men de används inte enbart till en viss hudtyp.

Kvinna som håller två Nivea-serum

AHA VS BHA

LIKHETER

Både AHA syra och BHA syra är hudexfolierande och har båda följande fördelar:

- Tar bort döda hudceller
- Minskar inflammation, vilket är typiskt för acne, rosacea och andra hudåkommor
- Minskar förekomsten av stora porer 
- Förebygger och reducerar ålderstecken såsom ytliga rynkor
- Jämnar ut hudtonen
- Förbättrar hudtexturen rent allmänt
- Rensar igentäppta porer för att förebygga acne

AHA VS BHA

SKILLNADER

AHA syra såsom Glykolsyra bidrar till att peela bort det översta hudlagret, vilket stimulerar cellomsättningen så att nya, mer jämnt pigmenterade hudceller kan komma fram. Dessa egenskaper gör dem väl lämpade för torr och mogen hud.

BHA är oljelösliga syror och verkar på utsidan av huden och kan, till skillnad från AHA, tränga djupt in i porerna för att ta bort överskottstalg och döda hudceller. En av de mest välkända syrorna i familjen med betahydroxisyror är Salicylsyra, som passar bra för oljig och acnebenägen hud.

AHA OCH BHA I HUDVÅRDSPRODUKTER

AHA och BHA har införlivats i hudvårdsprodukter, så att alla kan använda dem på ett bekvämt sätt i hemmet. De erbjuder imponerande resultat när det gäller att avlägsna döda hudceller, minska tecken på hudens åldrande och rent allmänt förbättra hudens textur.

 

De finns i form av serum, tonerprodukter, ansiktstvättlösningar, skrubb, peelinglösningar och krämer.

När du ska bestämma om du ska använda AHA eller BHA, fundera över vilket hudproblem du vill åtgärda, eftersom dessa två typer av ingredienser har något olika effekter på din hud.

Kvinna med en Nivea ansiktsmask på

VILKEN SKA JAG ANVÄNDA MOT ACNE?

Genom att vara en oljelöslig syra kan BHA tränga djupare in i din hud, vilket minskar överskottsproduktion av talg, som orsakar acne.
BHA har även anti-bakteriella och anti-inflammatoriska egenskaper och lindrar därför effektivt den smärta som kan uppkomma efter en inåtvänd eller envis finne, samtidigt som den minskar rodnad och svullnad.

VILKEN SKA JAG VÄLJA MOT RYNKOR?

På grund av sina hudförnyande egenskaper bidrar AHA till att stimulera kollagenproduktionen, vilket gör dessa syror idealiska för att minimera fina linjer och minska synliga solskador. AHA är också mycket effektivt när det gäller skonsam hudexfoliering eftersom den peelar bort hudens översta lager och frilägger en jämnare hudton och textur.

SYROR OCH SOLSKYDD

Oavsett vilken syra du bestämmer dig för att använda, kom ihåg att syrorna kan öka din huds känslighet, särskilt för solljus. Därför rekommenderas du att gradvis öka den dagliga användningen och att alltid använda solskydd för att undvika hudirritation.


KAN AHA OCH BHA KOMBINERAS?

 Kvinna som applicerar Nivea-serum

AHA och BHA har åtskilliga fördelar för huden var för sig; men när dessa syror används samtidigt kan de bli ännu bättre för din hud.
Det säkra sättet att kombinera AHA och BHA är att använda en produkt som innehåller båda syrorna – då bör formulan ha en bra innehållsbalans med låg risk för överdriven exfoliering eller hudirritation.

 

Om du använder kemisk peeling för hemmabruk som består av två separata produkter, en med AHA och en annan med BHA, försök inte använda AHA och BHA ovanpå varandra eftersom de båda är exfolierande, och det kan uppstå hudirritation om de används samtidigt.

 

I stället kan du växla mellan produkterna på olika dagar, eller använda den ena på morgonen och den andra på kvällen.

 

Det säkra sättet att kombinera AHA och BHA är att använda en produkt som innehåller båda syrorna – då bör formulan ha en bra innehållsbalans med låg risk för överdriven exfoliering eller hudirritation.


HUR ANVÄNDS AHA OCH BHA?

Appliceringsmetoden för AHA- och BHA-syror beror på den produkt du använder.

Produkter med syror såsom serum ska appliceras före en återfuktande produkt – låt det sitta kvar och utföra sitt mirakelarbete i 15 minuter och följ därefter upp med resten av din hudvårdsrutin. Börja alltid försiktigt oavsett vilken av syrorna du använder, eftersom en överdriven mängd kan orsaka hudirritation. Börja använda produkten två gånger i veckan, kontrollera hur din hud reagerar och börja därefter använda produkten dagligen.

 

Om du använder ett serum efter AHA- och BHA-syror, applicera först den föredragna syran och vänta därefter i några minuter innan du applicerar serumet. På detta vis kan syrorna tränga in i huden och börja exfoliera den, vilket låter det valda serumet tränga ner ännu djupare.
AHA och BHA kan göra din hud extra känslig för solen, och därför är det viktigt att du skyddar din hud mot UV-strålning genom att använda solskydd, även om du bara använder exfolieraren på kvällen! 

 

Många produkter kombinerar både AHA BHA i en och samma formula, så att du kan dra nytta av båda syrorna med en enda produkt.

Kvinna som applicerar Nivea-serum på sin hand

UTFORSKA NIVEA:S AHA- OCH BHA-PRODUKTER

Upptäck NIVEA Derma Skin Clear, baserad på en innovativ formula som kombinerar glykolsyra, salicylsyra och niacinamid för att skapa produkter som är både effektiva och skonsamma. 

 

Avlägsna och förnya gamla och skadade hudceller, rensa porerna och återbalansera din hud, med synliga resultat på bara 7 dagar.