HUR DUSCHAR MAN ORDENTLIGT

Allt du behöver veta om hur man tar en ordentlig dusch och tvättar kroppen, allt för en perfekt duschrutin.

HUR DUSCHAR MAN ORDENTLIGT

Att duscha. De flesta duschar så ofta att de kanske inte tänker på hur man gör det ordentligt. Men att duscha är mer än att blanda schampo med vatten, det finns ett ordentligt sätt att duscha på. En korrekt dusch resulterar inte bara i att du blir jätteren men också i mjuk, skinande, återfuktad hud och glansigt hår. Att bemästra hur man duschar kan också spara dig tid och flera liter vatten, samt sänka din elkostnad.

Hur duschar man? Här guidar vi dig stegvis:
Hur duschar man

Steg 1: Hur varmt duschar man? Uppnå rätt temperatur

Dermatologer rekommenderar att du duschar med medelvarmt eller t.om ljummet vatten.
Skållande hett vatten kan torka ut kroppen på dess naturliga oljor och resultera i torr hud.
Kontrollera temperaturen med hjälp av din handled innan du går in eftersom detta ger dig en bättre känsla av temperaturen än att pröva med dina fingertoppar. 
Om du klarar att hoppa in i duchen innan vattnet har uppnått din önskade temperatur, så bidrar det också till att spara vatten (och lite tid). 
Hur duschar man

Steg 2: Hur tvättar man kroppen

Skölj kroppen för att fukta huden före applicering av tvål eller duschgel
Vad du väljer att tvätta kroppen med kommer att bero på huruvida du föredrar tvål eller duschgel, tiden på dygnet och vilken doft du vill uppnå. 

Kanske gillar du klassiska dofter, såsom NIVEA Creme Care Shower eller kanske föredrar du uppfriskande, fruktiga explosioner av färschhet som du uppnår med NIVEA Fresh Blends Raspberry Shower - ett livligt sätt att vakna på morgonen. 
För en kvällsdusch, kanske du vill ha en avslappnande duschkräm. NIVEA Clay Fresh Shower Agave & Lavender tvättar huden på djupet, men samtidigt resulterar i en silkeslen hud. Lavendeln bidrar till kroppslig och själslig avslappning vilket kan hjälpa dig att sova bra.   
Vad du än väljer, massera in tvål eller duschgel på en duschsvamp, trasa, eller om du så vill på dina händer, och tvåla sedan in din kropp. Börja på nacken och axlarna för att sedan jobba dig nedåt.

Försumma inte benen i processen och försäkra dig också om att med tvål och vatten nå in precis mellan tårna.
Hur duschar man

Steg 3: Tvätta av ordentligt

En nyckel i konsten hur duschar man ordentligt är att skölja av tvålen ordentligt.
Försäkra dig om att tvätta bort alla spår av tvål och duschgel eftersom skumrester kan bidra till att torka ut huden
Snurra hela kroppen under duschmunstycket, gnid tvålade områden noggrannt med dina händer så att eventuellt kvarvarande lödder, men också svårborttaget smuts, kan rensas bort. Om ditt duschmunstycke däremot är avtagbart, bör du ta bort det för att verkligen lyckas träffa alla tvålade kroppsområden. 
 
Om du upplever det som svårt att nå ryggen, kan du använda en borste med långt handtag för att på så sätt skrubba rent varje kroppsdel.
Hur duschar man

Steg 4: Schamponera noggrant

Tryck ut en nödvändig mängd schampo i dina händer och massera in schampot på hela huvudet, också längs nackens baksida. 
Hur mycket schampo som behövs beror på hur tjockt och långt ditt hår är. 
Massera in schampot i skalpen minst 30-60 sekunder före du tvättar av.
Ifall ditt hår är väldigt smutsigt kan dubbeltvätt behövas (främsta tips: smutsigt hår tvålas inte in lika bra vilket kan vara en viktig insikt). 
Att massera skalpen kommer inte bara att låta dig komma till själva rötterna och oftast de fettigaste delarna av håret, det bidrar också till bättre blodcirkulation vilket kan stimulera hårväxt (det känns också bra).
Hur duschar man

Steg 5: Tvätta av håret med svalt eller kallt vatten

Hett vatten torkar ut huden och håret, så tvätta huden och håret med så kallt vatten som du klarar, precis innan du är färdig och kliver ur duschen. 
Svalt vatten bidrar till att stänga in balsam i hårfolliklarna och stimulerar blodcirkulation genom hela din kropp, vilket är det bästa sättet att bli pigg och alert på.
Hur duschar man

Steg 6: Applicera body lotion (nästan) direkt

Torka lite med handduk innan du applicerar hudkräm för kroppen. Du bör inte vara genomvåt, men fuktig hud bidrar till att låsa in vattnet i huden så att du kan få bästa möjliga resultatet från användningen av din body lotion.

Om du har ont om tid, använd en duschkräm som också har en återfuktande funktion samtidigt som den rensar på djupet, såsom NIVEA Rich Caring Shower Oil.

Hur man duschar: vad du bör göra och vad du bör undvika

Du bör: Ta kortare duschar. Att minska på duschtiden med så lite som en minut kan göra skillnad för miljön men också minska på dina räkningar. Att reducera sin duschtid kan också gynna din hud; att tillbringa timmar i duschen kan resultera i torr, kliande hud

Du bör: Tänka på duschhygien. Hur du tvättar din kropp, t.ex med dina händer, flanelltrasa eller duschsvamp, är ett individuellt val. Men kom ihåg att våta flanelltrasor, duschsvampar och andra trasor kan samla ett flertal bakterier och mögel så byt gärna trasor och svampar ofta samt försäkra dig om att de hinner torka innan användning. (Tips: lukten som påminner om en ‘blöt hund’ som handdukar och flanelltyg kan avge indikerar ansamling av bakteriejäst och bakterier).

Du bör: Borsta ditt hår innan du tvättar det. Förlita inte dig bara på balsam om du vill räta ut trassligt hår. En så kallad vent brush är bäst för detta ändamål - denna typ av hårborste har glest mellan borsthåren vilket möjliggör ett luftflöde genom dem.
Undvik: Alldeles för hett vatten som kan riskera att torka ut huden. Om din hud känns torr eller kliande efter en dusch bör du använda en duschgel berikad med olja såsom Naturally Good Cotton Flower Shower eller Naturally Good Honey Suckle Shower. Våra till 98% naturliga formulor berikade med arganolja och vitamin E resulterar i silkeslen och mjuk hud samtidigt som du slipper fettiga rester av kräm ovanpå huden. 

Undvik: Att skrubba för mycket. Exfoliering kan avlägsna döda hudceller och främja cellförnyelse, men det är fullt möjligt att få för mycket av det goda. Exfoliera en till två gåner i veckan för att undvika att irritera huden och var särskilt försiktig efter rakning (som också är exfoliering).