kvinna som håller en Nivea Q10 Anti Wrinkles ansiktskräm

Så här minskar du rynkorna

Varför får vi rynkor och hur kan vi behandla dem? Upptäck de olika typerna av fina linjer och rynkor samt hur du kan ta bort rynkor tillsammans med NIVEA

Rynkor: Varför får man rynkor och hur behandlar man dem?

Oavsett hur noga du än är med din hudvårdsrutin, händer vissa saker med våra kroppar med tiden. Rynkor är förmodligen ett av de tydligaste tecknen på detta. Ansiktslinjer, kråksparkar, skrattlinjer – alla utgör de ett uttryck för våra liv som framträder med tiden.

kvinna som håller en Nivea Q10 Anti Wrinkles ansiktskräm

Vad exakt är rynkor?

Rynkor är veck eller fåror som dyker upp på vår hud när vi åldras. De påminner lite om linjerna i våra handflator. Detta är kanske inte riktigt det vi vill höra, men rynkor är en helt naturlig del av åldrandeprocessen.
   

Finns det olika typer av rynkor?

Ja. Medan vissa får fina linjer eller mer framträdande veck runt det känsliga partiet kring ögonen, får andra de där vertikala linjerna mellan ögonbrynen. 
 
Rynkor uppkommer oftast i ansiktet, på halsen och armarna, men de kan dyka upp var som helst på kroppen.


De sju huvudtyperna av rynkor


Här är de sju vanligaste typerna av rynkor i ansiktet:

 1. Linjer i pannan 
  Dessa kallas även för pannrynkor och är horisontella fördjupningar som löper ovanför T-zonen. De syns allra mest när vi gör vissa ansiktsuttryck, till exempel när vi höjer på ögonbrynen.
 2. Veck mellan ögonbrynen 
  Veck mellan ögonbrynen tenderar att utvecklas mellan ögonbrynen och antar en form som liknar talet elva. Upprepade ansiktsuttryck som att rynka pannan kan få dessa linjer att bli mer framträdande med tiden.
 3. Näsrynkor
  Dessa utgörs av de fina horisontella linjer och små veck som dyker upp på näsbryggan och på båda sidor av näsan när vi rynkar på den, som t.ex. när vi skrattar eller ler. Dessa är exempel på uttrycksrynkor, vilka är bland de första som dyker upp på grund av de upprepade rörelserna.
 4. Kråksparkar
  Denna term anspelar på de fina linjer som strålar ut från de yttre ögonvrårna. De har fått sitt namn eftersom de liknar kråkfötter, men de kallas även för skrattrynkor, eftersom de ofta uppstår när vi skrattar. Huden runt ögonen är extra tunn och därmed kan dessa typer av rynkor uppstå förhållandevis tidigt.
 5. Skrattrynkor 
  Som namnet antyder dyker dessa linjer upp i de delar av ansiktet som veckar sig när vi skrattar. Dessa veck kallas för nasolabialveck och sträcker sig från båda sidorna av näsan till mungiporna. De kan bli mer framträdande och permanenta när man åldras, särskilt om man röker eller inte skyddar huden mot solen.
 6. Läpplinjer 
  Dessa små vertikala rynkor ser olika ut hos alla, men de dyker oftast upp både på läppen och på huden ovanför läppen. På läpparna sträcker de sig ofta från den ena sidan av munnen till den andra.
 7. Marionettlinjer
  När huden blir slappare kan påsar och veck uppstå vid hakan, som t.ex. marionettlinjer. Dessa långa vertikala linjer kallas även för melomentala veck och börjar vid mungiporna för att sedan fortsätta ner till hakan och käklinjen. De kan få munnen att se nedåtvänd ut, som på en marionettdocka, därav namnet.

Vad orsakar rynkor?


kvinnans öga

Rynkor, veck och linjer börjar utvecklas när huden blir tunnare, torrare och förlorar sin elasticitet över tid. När vi åldras minskar kroppens nivåer av kollagen och elastin. Dessa är båda proteiner som finns naturligt i huden och som ansvarar för hudens fasthet och elasticitet över hela kroppen. 
  
Även våra ansiktsuttryck spelar in. När vi ler, skrattar, rynkar pannan, kisar och utför andra upprepade ansiktsuttryck orsakar det små muskelsammandragningar, vilket kan leda till att fina linjer och rynkor utvecklas när vi är yngre. Sedan kan dessa linjer fördjupas när vi blir äldre och ibland bli ett permanent inslag i ansiktet. Detta beror främst på att när vi är unga så fjädrar huden tillbaka, men eftersom äldre hud inte är lika flexibel förlorar den sin ungdomliga spänst.

Vad orsakar rynkor?

Dynamiska rynkor jämfört med statiska rynkor

De veck som dyker upp kan delas in i två kategorier:
  
· Dynamiska rynkor – dessa orsakas av att vi uttrycker känslor eller upprepar ansiktsrörelser. Till exempel kan läpplinjer framträda om man använder sugrör ofta.
  
· Statiska rynkor – dessa beror på förlorad elasticitet och tenderar att fördjupas med åldern. Exempel på dessa är linjer vid mungiporna och på halsen.
  
Med tiden kan dynamiska rynkor bli statiska rynkor. Ett exempel är när våra kinder förlorar sin fyllighet, då kan fina skrattlinjer övergå till mer framträdande veck.

Så här kan du förebygga rynkor


Olyckligtvis kan vi inte stoppa åldrandeprocessen eller ändra på vissa faktorer såsom genetik, som ofrånkomligen spelar in när det gäller rynkor. Det finns dock vissa livsstilsförändringar vi kan göra för att förebygga och minska rynkor och få huden att se ungdomlig ut längre.

kvinna leende

Vi förbättrar vår hudvård

Vårt sortiment med NIVEA Anti-Aging-krämer och -produkter är specifikt utvecklat för att bidra till att förebygga och minimera uppkomsten av rynkor samt ge näring åt huden. Detta sortiment inkluderar påfyllande serum som är utvecklade för att bygga upp hudens eget försvar mot rynkig hud i ansiktet, innovativa återfuktande produkter med kollagenfrämjande ingredienser samt åtstramande ögonkrämer som specifikt riktar in sig på detta känsliga område.
  
Huden runt ögonen kan vara extra benägen att uppvisa tecken på åldrande, så läs vår guide och ta del av våra fem bästa tips för att förebygga ögonrynkor.
 
För män finns det en serie som är specifikt skräddarsydd efter mäns unika hudvårdsbehov.

Skydda huden mot solen

Solstrålning skadar hudens kollagen så att huden förlorar sin elasticitet och torkar ut, och då bör man komma ihåg att mogen hud är naturligt torrare. Överdriven solexponering kan få vår hud att åldras i förtid. Detta kallas för fotoåldrande och skiljer sig från naturligt åldrande, och orsakar djupa rynkor tillsammans med grövre hud, fräknar och missfärgningar på huden.
 
Att känna till hur du kan skydda din hud från solskada är ett enkelt steg du kan vidta för att undvika detta, inklusive att anamma goda solskyddsvanor. En enkel vana är att införliva en återfuktningsprodukt med SPF i din hudvårdsrutin på morgonen, så att din hud är skyddad när du lämnar hemmet.

kvinna som står i solen
kvinna gör yoga

Sluta röka

Rökning är en annan bov som leder till snabbt åldrande. En frisk hud förnyas ständigt. Men rökning försämrar avsevärt kollagenproduktionen, och mindre kollagen är lika med fler rynkor. Fördjupade ansiktslinjer runt munnen är typiska tecken på att en person röker.

Kosthållning och träning

Ohälsosamma vanor påverkar vår huds textur och kan påskynda åldrandeprocessen. Att äta en hälsosam kost som är full av vitamin A och C samt protein (fågel, fisk, ägg och magert kött) är en bra början. Lägg till daglig träning för att öka cirkulationen och minska stressnivåerna. Alltför mycket socker och alkohol kan skada nivåerna av kollagen och elastin, så njut av dessa saker med måtta.

Håll dig återfuktad

Det är alltid viktigt att hålla huden återfuktad. Var noga med att dricka tillräckligt mycket vatten, och pröva gärna även örtteer som innehåller antioxidanter som kan förbättra huden på andra sätt. Undvik alltför mycket koffein eftersom det kan försämra kroppens produktion av kollagen.

Sov gott

Vår hud tackar oss alltid när den får de rekommenderade åtta timmarnas sömn varje natt – eller åtminstone något åt det hållet. Men visste du att även vår sovställning påverkar uppkomsten av rynkor? Huden kan veckas om vi alltid sover i samma ställning. Att sova på rygg eller investera i örngott av siden som orsakar mindre friktion mot ansiktet kan avhjälpa detta.


Anti-aging-hudvårdsrutin som bidrar till att minska rynkorna

Trots att det inte finns något sätt att bli av med rynkor för gott, kommer en konsekvent anti-aging-hudvårdsrutin att bidra till att minska synligheten för rynkor och fina linjer och ge huden en mer ungdomlig lyster med tiden. Som för alla bra hudvårdsrutiner, är det bäst att börja med rengöring och exfoliering:

kvinna som applicerar Nivea Cellular-serum

Serum

För att effektivt hantera rynkor, applicera tre ärtstora klickar av ett anti-aging-serum. Serum är vanligtvis lättare än krämer och kan tränga in djupare i huden, vilket hjälper de högre koncentrationerna av aktiva ingredienser att minska rynkorna och hur mycket de syns.

(Valfritt) Ansiktsmask

Ibland kan det vara bra att lägga en ansiktsmask för att skämma bort huden lite extra. Att byta ut serumet mot en ansiktsmask då och då kan bidra till att åstadkomma en snarlik effekt. Om du använder en arkmask, var noga med att massera in eventuellt överskottsserum när du har tagit bort masken.

Nivea Cellular Luminous630 Serum

Ögonkräm

Eftersom huden runt ögonen inte innehåller lika mycket kollagen som resten av ansiktet, är den mer mottaglig för att bli torr och rynkig. För att effektivt minska synligheten för rynkor runt ögonen är det viktigt att använda en riktad behandling med en formula som är specifik för detta känsliga område. Applicera två gånger per dag för bästa resultat – både morgon och kväll.

Återfukta

Åldrande hud är sämre på att skydda sig mot extern skada, och därför är det extra viktigt att välja en återfuktande produkt som verkligen är inriktad på detta. Dessutom erbjuder återfuktningen en extra fördel genom att stänga in eventuella serum eller behandlingar som redan applicerats.
NIVEA erbjuder ett urval av dag- och nattkrämer, av vilka några innehåller aktiva ingredienser såsom Q10 och hyaluronsyra som effektivt riktar sig mot rynkor.


Ingredienser …

NIVEA:s Q10-serie


Att investera i kvalitetsprodukter och anamma en bra hudvårdsrutin bidrar till att hålla din hud återfuktad och gör den fastare. Med NIVEA:s enorma utbud av hudvårdsprodukter och hudvårdstips som är lätta att följa, blir det enkelt att hitta den perfekta hudvårdsrutinen för just din hud. NIVEA Q10-serien är ett suveränt ställe för att påbörja din resa bort från rynkorna.

Ingredienser …

Varför är Q10 bra mot rynkor?

Vår hud innehåller nästan 80 procent kollagen, och nästan en tredjedel av proteinerna i vår kropp produceras av kollagen. Koenzymet Q10 kan bidra till att stimulera produktionen av kollagen, vilken naturligt blir långsammare med åldern. Denna kollagenboost kan bidra till att främja cellförnyelse och bibehålla hudens elasticitet.

NIVEA q10 produkter
Ingredienser …

Andra ingredienser som är bra mot rynkor

 1. Retinol
  På samma sätt som Q10 kan retinol bidra till att stimulera kollagenproduktionen och exfoliera huden för en fastare, fylligare hy.
 2. Bakuchiol
  Bakuchiol påminner om retinol men är något mildare och är ett suveränt naturligt alternativ för personer som följer en vegansk livsstil eller som har känslig hud.
 3. Jojobaolja
  Jojobaolja är både fuktgivande och en antioxidant, och kan därför bidra till att hålla huden återfuktad och potentiellt minska uppkomsten av rynkor, i likhet med andra antioxidanter.
 4. Hyaluronsyra
  Hyaluronsyra verkar genom att återfukta huden på djupet och kan avsevärt förbättra utseendet på djupare rynkor, samtidigt som det förbättrar hudens fasthet och elasticitet.
   
  Du hittar hyaluronsyra i NIVEA:s Cellular Expert Filler-serie.

Ett tecken på ett rikt liv


Självklart behöver man inte behandla rynkor om man inte vill. De är smärtfria, naturliga och vackra tecken på en mogen hud. Du kan välja att behandla dem om du inte tycker om hur de får din hud att se ut eller kännas. På samma sätt kan du bejaka de där skrattlinjerna och kråksparkarna för vad de är – en avspegling av ett liv som levts fullt ut.


Snabba fakta

kvinna som håller två flaskor Nivea ansiktsserum

Rynkor är en naturlig del av åldrandeprocessen – när vi åldras blir vår hud tunnare, torrare och förlorar sin elasticitet. De minskade nivåerna av kollagen och elastin i huden bidrar till att rynkor bilds med tiden.
 
Det finns olika typer av rynkor: rynkor kan dyka upp i olika former på olika ställen i ansiktet. Vanliga typer inkluderar linjer i pannan, veck mellan ögonbrynen, kråksparkar, skrattrynkor, läpplinjer och marionettlinjer.
 
Vi kan inte hejda åldrandeprocessen eller förändra vår genetik, men däremot kan livsstilsförändringar bidra till att förebygga rynkor och bevara en ungdomligare hud. Tips inkluderar att använda anti-aging-hudvårdsprodukter, skydda huden mot solskada, sluta röka, äta en balanserad kost, hålla sig återfuktad och få tillräckligt mycket sömn.
 
Det finns inget permanent botemedel mot rynkor, men att följa en anti-aging-hudvårdsrutin kan bidra till att minska synligheten för rynkor och ge huden en mer ungdomlig lyster. Extra användbara ingredienser inkluderar: Q10, hyaluronsyra och retinol, för att bara nämna några. Men det är viktigt att komma ihåg att rynkor är ett naturligt och vackert tecken på ett rikt liv och att de inte nödvändigtvis måste behandlas, man kan i stället välja att bejaka dem.

Vanliga frågor och svar

Vad är rynkor och varför får man rynkor?

Rynkor är veck eller fåror som dyker upp på vår hud när vi åldras. De är en naturlig del av åldrandeprocessen och beror på olika faktorer såsom minskade nivåer av kollagen och elastin i huden.

Finns det olika typer av rynkor och var dyker de oftast upp?

Ja, det finns olika typer av rynkor. De dyker vanligtvis upp i ansiktet, på halsen och på armarna. Några typer inkluderar linjer i pannan, veck mellan ögonbrynen, kråksparkar, skrattrynkor, läpplinjer och marionettlinjer.

Vilka är de sju huvudtyperna av rynkor i ansiktet?

De sju huvudtyperna av rynkor i ansiktet är linjer i pannan, veck mellan ögonbrynen, näsrynkor, kråksparkar, skrattrynkor, läpplinjer och marionettlinjer.

Varför blir huden rynkig?

Rynkor uppstår när huden blir tunnare, torrare och förlorar sin elasticitet över tid. Minskade nivåer av kollagen och elastin ligger bakom förlusten av hudens fasthet och elasticitet.

Vad är skillnaden mellan dynamiska och statiska rynkor?

Dynamiska rynkor orsakas av att man uttrycker känslor eller gör upprepade ansiktsrörelser, medan statiska rynkor beror på förlorad elasticitet och de tenderar att bli djupare med åren.

Kan dynamiska rynkor bli statiska med tiden?

Ja, med tiden kan dynamiska rynkor bli statiska rynkor. När kinderna förlorar sin fyllighet kan fina skrattlinjer förvandlas till mer framträdande veck.

Hur kan jag förebygga att det bildas rynkor?

Vi kan inte hejda åldrandeprocessen, men att göra vissa livsstilsförändringar kan bidra till att förebygga rynkor. Dessa inkluderar lämplig hudvård, solskydd, att sluta röka, äta en balanserad kost, återfuktning och tillräckligt med sömn.

Vilka hudvårdsprodukter kan bidra till att förebygga och minimera uppkomsten av rynkor?

Anti-aging-krämer och -serum som innehåller ingredienser såsom retinol, hyaluronsyra, peptider och antioxidanter kan bidra till att förbättra hudens textur och minska förekomsten av rynkor.

Är det någon skillnad på antirynkkrämer för kvinnor och för män?

Ja, det kan finnas skillnader mellan antirynkkrämer för kvinnor och för män. Det grundläggande syftet för båda typerna av krämer är att minska förekomsten av rynkor, men det finns vissa variationer som är avsedda att uppfylla specifika hudbehov utifrån vilket kön man har.
 
Antirynkkrämer för män är specifikt utvecklade för att passa mäns tjockare och oljigare hud. Dessa krämer innehåller ofta ingredienser som riktar sig mot vanliga problem hos män, som t.ex. att minska sveda efter rakning och att lugna huden. Dessutom har vissa krämer för män en mer diskret doft eller marknadsförs i en maskulin förpackning.

Hur bidrar solexponering till att det bildas rynkor?

Solexponering skadar hudens kollagen och får huden att förlora elasticitet och att torka ut. Detta kan leda till förtida åldrande, vilket resulterar i djupa rynkor, fräknar och hudmissfärgning.

Har rökning någon påverkan på att det bildas rynkor?

Ja, rökning minskar kollagenproduktionen och det leder till fler rynkor. Ett större antal linjer i ansiktet – särskilt runt munnen – är vanliga tecken på att en person röker.

Kan kost och motion påverka uppkomsten av rynkor?

Ohälsosamma vanor kan påverka hudens textur och påskynda åldrandeprocessen. En hälsosam kost med vitaminrika livsmedel och regelbunden motion kan bidra till en hud med ett friskare utseende.

Hur viktigt är det med återfuktning för att förebygga rynkor?

Att hålla huden återfuktad är avgörande för att förebygga rynkor. Att dricka tillräckligt mycket vatten och använda återfuktningsprodukter med hyaluronsyra kan bidra till att bevara hudens elasticitet.

Kan min sovställning påverka uppkomsten av rynkor?

Ja, att sova i samma ställning varje natt kan orsaka veck i huden. Att sova på rygg eller att använda kuddöverdrag i siden kan bidra till att minska friktion mot huden och förebygga veck.

Finns det något sätt att snabbt bli av med rynkor i ansiktet?

Det finns ingen permanent snabbfix mot rynkor i ansiktet, men det finns vissa kliniska behandlingar som kan tillhandahålla relativt snabba resultat när det gäller att minska synligheten för rynkor. Det är viktigt att rådfråga en dermatolog innan man överväger en sådan behandling.