Omvårdnadstips för tonåringar

Våra kroppar förändras under puberteten. Ofta drabbas både huden och humöret. Kropps- och hudvård är särskilt viktigt under puberteten. Ta enkelt över kontrollen över pormaskar, finnar och kroppslukt med dessa tips.

Rätt omvårdnad för varje hudtyp

Har du glansig hy? Får du pormaskar och finnar i T-zonen? Är huden på kinderna torr och irriterad? Det är viktigt att du vet vilken hudtyp du har för att kunna sköta din hud ordentligt. Endast då kan du välja rätt vårdprodukter och åtgärda problemhy. Ta reda på din hudtyp!

Hudtyp 1: kombinationshy

Normala och oljiga partier i ansiktet. Finnig, storporig och oljig hy uppträder huvudsakligen i T-zonen, d.v.s. mellan pannan, ögonbrynen, näsan och hakan. Huden runt T-zonen är slät och har små porer. Kindområdet är torrt och ibland strävt. En BB-kräm som lätt täcker orenheter och samtidigt skyddar din hud mot solen med SPF 10 passar perfekt här. Omvårdnadstips: Eftersom huden tenderar att vara uttorkad kan en dagkräm med mycket fukt användas. Bekämpa finnar i T-zonen en gång i veckan med Clear-Up-remsor från NIVEA.

Hudtyp 2: oljig hy

Ditt ansikte ser blekt och glänsande ut och har stora porer. Finnar och pormaskar sprids över pannan, näsan, hakan, övre bröstet och ryggen. Orenheter uppstår p.g.a för hög talgproduktion. Dessa hudproblem orsakas av hormonförändringar under puberteten. 
Omvårdnadstips: Kläm inte finnarna – det gör dem inflammerade och ger fula ärr. Använd produkter som är speciellt avsedda för oren hud, med icke-komedogeniska formler (det innebär att de förhindrar uppkomst av pormaskar) och med antibakteriella egenskaper – som alla produkter för oren hud från NIVEA. Du kan vara säker på att dessa cremer inte kommer att täppa till hudens porer. Dessutom täcker de små orenheter och ger huden en lätt matt effekt.

Hudtyp 3: känslig hy

Ömtålig, finporig, men känslig hud som är särskilt känslig för miljöpåverkan och stress. Detta kan variera från en liten rodnad till en stramande känsla till allergiska reaktioner. 
Grova hudflagor förekommer ofta på huden. Orenheter som finnar är därför mindre vanliga. 
Omvårdnadstips: se till att huden alltid får tillräckligt med fukt. Hos denna hudtyp är hudens naturliga olje- och fuktinnehåll mycket låg eftersom talgproduktionen är låg. Använd produkter för känslig hy utan tillsatser som parfym, till exempel den milda Sensitive Day Care från NIVEA.

Hudtyp 4: normal hy

Denna hudtyp är matt och sällan glansig, förutom kanske vid träning! Du kan få en finne då och då, men det är helt naturligt när du är tonåring eftersom finnar orsakas av hormoner. Balansen mellan torr och oljig hud är perfekt eftersom talgkörtlarna fungerar bra. Porerna är relativt små. 
För denna hudtyp kan du använda en färgad BB-kräm som inte bara jämnar ut små skönhetsfel utan även tillför huden fukt.


Grundläggande omvårdnad för tonåringar

Smuts och olja ackumuleras i ansiktet hela dagen – det är den perfekta grogrunden för pormaskar och annat. Den här vårdrutinen kommer att hålla din hy fräsch och din hud fri från orenheter.

Steg 1: Rengör ditt ansikte noggrant

Tvätta ansiktet dagligen med en antibakteriell tvättgel som Anti-Blemish Daily Scrub eller Anti-Blemish 3in1 Cleanser från NIVEA. Det tar bort överskott av talg och döda hudceller från huden och förhindrar tillväxten av bakterier. 
För tjejer: Det är absolut nödvändigt att noggrant ta bort sminket på kvällen.
In-Shower Make-up Removers är perfekta för detta.

Steg 2: Rengör din hud med ansiktsvatten

Det är bäst att använda ansiktsvatten som eftervård och för att avlägsna kvarvarande smuts. Ansiktsvattnet kan appliceras antingen över hela ansiktet eller selektivt på finnar och pormaskar. 
Det löser upp överflödig olja i porerna och förhindrar att nya finnar och pormaskar bildas.

Steg 3: Vård för huden

Välj hudvård som passar din hudtyp. Cremen ska vara mycket återfuktande – det är vad ung hud behöver. Ansiktsvård skyddar din hud mot yttre påverkan och gör den fräsch och full av lyster.

Steg 4: Intensiv omvårdnad för huden

En gång i veckan: En skonsam skrubb kan användas för att avlägsna överskott av talg, göra huden mindre glansig och ta bort döda hudceller. 
En vårdande mask lindrar irriterad hud och ger den fuktighet. Clear-up-remsor håller T-zonen ren och finporig.

5 råd för ren hy

  • Rengör huden regelbundet morgon och kväll. Du kan ta bort det oljiga skiktet under tiden med en näsduk. På så sätt tar du bort överskott av talg utan att irritera huden. 
  • Använd inte hett vatten för ansiktsrengöring. Detta stimulerar talgkörtlarna att producera mer olja. 
  • Om du har finnar, lämna tandkrämen i skåpet – använd istället en produkt som Anti-Blemish 3in1 Cleanser från NIVEA som du också kan applicera på enskilda finnar över natten. 
  • Håll händerna borta från ansiktet, annars kommer din hud ständigt att irriteras och bakterier hamnar på hudytan. 
  • Idrotta och motionera mycket i friska luften. Detta kommer att få blodet att flöda till din hud och ge dig en frisk hudfärg.

Avlägsna finnarna ordentligt

Kläm aldrig finnar, oavsett hur frestande det är. Trycket kan pressa bakterier längre ner i huden och orsaka inflammation. 
Om det verkligen inte finns någon annan utväg än att klämma,: Kläm inte med bara fingrarna – använd en ren näsduk mellan huden och dina fingertoppar och använd endast ett lätt tryck. Desinficera hudområdet efteråt för att minska risken för infektion. 
Det bästa är att regelbundet gå till en skönhetssalong. På skönhetssalong kan du få huden rengjord professionellt, vilket minskar uppkomsten av finnar.


Klara färdiga gå: en ny start på dagen!

Är du ute med dina vänner hela dagen? Ägna din kropp lite uppmärksamhet för att vara säker på att du ser bra ut hela tiden. En snabbvårdsrutin kommer att göra att du ser ut att vara i form och avslappnad.

Det hettar till

Under puberteten utvecklas svettkörtlarna och du svettas mer på grund av hormonförändringar. Om svetten sönderdelas av bakterier kommer en obehaglig lukt att utvecklas.
Viktigt: Tvätta dig varje dag. Det bästa är att ta en snabb dusch på morgonen eftersom du svettas på natten. Använd en deodorant för att se till att du luktar gott under hela dagen. 
Detta kommer att döda bakterierna som är roten till svettlukten. Det är bäst att välja en deodorant som passar dina egna personliga behov, såsom Pure & Natural Action Spray från NIVEA, som är aluminiumfri och erbjuder 48 timmars effektivt skydd.