HUDVÅRDSTIPS FÖR TONÅRINGAR

Våra kroppar förändras under puberteten så hud under tonåren kan vara besvärlig. Kropps- och hudvård för ungdomar är särskilt viktigt vid denna tid. Med de här tipsen från NIVEA kan du enkelt komma till rätta med pormaskar, finnar och kroppslukt.

RÄTT VÅRD FÖR VARJE HUDTYP

Är ditt ansikte glansigt? Får du pormaskar och finnar i T-zonen? Eller är huden på dina kinder stram och irriterad? För att kunna ta hand om din hud på rätt sätt är det viktigt att känna till din hudtyp. Först då kan du välja rätt vårdprodukter och komma till rätta med problematisk hud. Ta reda på din hudtyp!
Hudtyp
HUDVÅRD UNGDOM

HUDTYP 1: BLANDHY

Blandhy eller kombinerad hy är den vanligaste hudtypen och består av både feta samt torra områden i ansiktet. Fläckig, fet hud med stora porer uppkommer främst i T-zonen, alltså mellan pannan, ögonbrynen, näsan och hakan, medan kinderna kan vara torra och ibland strama. Att använda en ansiktsrengöring som inte innehåller olja kan också hjälpa till att kontrollera dessa tonårshudutbrott.

Omvårdnadstips: Kombinerad hud tenderar att vara uttorkad, så se till att välja en återfuktande ansiktskräm. NIVEA Mattifying Day Cream med aloe vera och SPF 15 är särskilt utvecklad för kombinerad hud och ger långvarig fukt samtidigt som den balanserar hudens talgproduktion.
HUDVÅRD UNGDOM

HUDTYP 2: FET HUD

Fet hud orsakas av överproduktion av talg, vilket resulterar i glansig hud, pormaskar och täppta och förstorade porer. Finnar och pormaskar kan sprida sig öv,er pannan, näsan, hakan, övre delen av bröstet och ryggen. Dessa hudproblem orsakas oftast av hormonella förändringar under puberteten.

Omvårdnadstips: Undvik att klämma finnarna - det kan orsaka inflammation och ärr. Använd produkter som är specciellt anpassade för fet hud med ""icke-komedogena"" egenskaper (vilket betyder att formulan skall förhindra uppkomsten av pormaskar) samt att produkten har antibakteriella egenskaper.
ANSIKTSKRÄM UNGDOM

HUDTYP 3: TORR HUD

Torr hud orsakas av brist på oljor i huden, vilket leder till torrhet, stramhet och flagnande hud. 

Omvårdnadstips: Använd en riklig fuktkräm för att återfukta huden och undvik att tvätta ansiktet i varmt vatten eftersom det kan minska de naturliga oljorna ytterligare. 

Läs mer om hur du kan behandla torr hud här.
HUDVÅRD UNGDOM

HUDTYP 4: KÄNSLIG HUD

Känslig hud är ofta öm och har små porer, samt tenderar att reagera starkt på miljön och stress. Reaktionerna kan vara allt från att huden blir lite röd och stram till allergiska reaktioner och flagrande. Orenheter såsom finnar är mindre vanliga för känslig hud. 

Omvårdnadstips: huden måste förses med rätt mängd fukt kontinuerligt, eftersom hudens naturliga olje- och fukthalter är låga. För att undvika irritation, använd lätta produkter som innehåller naturliga ingredienser såsom NIVEA Naturally Good Sensitive Day Cream med ekologisk kamomill

Därutöver bör du alltid skydda din hud från solexponering - upptäck NIVEA solkrämer för känslig hud här.

Normal hy
ANSIKTSKRÄM UNGDOM

HUDTYP 5: NORMAL HUD

Normal hud blir sällan glansig, men det kan hända att det uppkommer någon finne då och då, vilket är helt normalt när man är tonåring eftersom finnar orsakas av hormoner. Balansen mellan torr och fet hud är jämn och porer är relativt små.   

 Det är fortfarande viktigt att försäkra sig att huden blir tillräckligt återfuktad. NIVEA Refreshing Day Cream ger långvarigt återfukt och skyddar hudens naturliga fuktbalans med Vitamin E.

HUDVÅRD FÖR UNGA

GRUNDLÄGGANDE SKÖNHETSTIPS FÖR TONÅRINGAR

Orenheter och oljor samlas på ansiktet under hela dagen, vilket skapar en perfekt grund för att pormaskar och annat skall blossa upp. Denna omvårdnadsritual håller din hy fräsch och fri från orenheter.

5 TIPS FÖR REN & HÄLSOSAM HUD

  1. Rengör huden regelbundet på morgon och kväll för att avlägsna oljor, smuts och svett från ditt ansikte. Du kan också använda dig av ansiktsservetter för att snabbt fräscha upp din hud.
  2. Undvik att använda varmvatten vid ansiktsrengöring eftersom det stimulerar talgkörtlar att producera ännu mer olja. Välj ljummet vatten istället.
  3. Byt sängkläder regelbundet eftersom oljor och smuts kan sätta sig på dina örngott och infektera din hud medan du sover.
  4. Håll händerna undan från ansiktet för att undvika att bakterier överförs på din hud.
  5. Träna regelbundet i frisk luft. Detta ökar blodcirkulationen till din hy och gör den fräsch.
Rengöring

STEG 1: RENGÖR ANSIKTET NOGGRANNT

Tvätta ansiktet två gånger om dagen med en ansiktsrengöring såsom NIVEA Refreshing Wash Gel för att avlägsna överflödigt talg och fräscha upp huden.
   
Om du har på dig smink är det extra viktigt att noggrannt tvätta bort det på kvällen. NIVEA MicellAIR Expert Water är perfekt för att få bort vattenfast smink och mascara på ett skonsamt sätt mot huden och ögonen.

Läs fler ansiktsrengöringstips här.
Ansiktsvatten

STEG 2: RENGÖR HUDEN MED ANSIKTSTONER

Det är bäst att använda en toner ämnad för ansiktet för att få bort resterande orenheter. Det kan appliceras antingen på hela ansiktet eller selektivt på finnar och pormaskar

 NIVEA Stay Clear Purifying Toner innehåller en antibakteriell formula som löser upp överflödig olja i porerna och därmed förhindrar nya utbrott av finnar och pormaskar utan att torka ut huden.
Vård

STEG 3: FUKTA HUDEN

Välj en återfuktande ansiktskräm som passar din hudtyp. Ansiktsvård skyddar huden från  externa påfrästningar och hjälper till att bibehålla utstrålning och fräsch hud.

Upptäck NIVEA Naturally Good Radiance Day Cream berikad med ekologisk aloe vera för en återfuktad och uppfräschad hud.
Peeling

STEG 4: INTENSIV OMVÅRDNAD AV HUDEN

En gång per vecka: Exfoliera din hud med en skonsam ansiktsskrubb för att få bort överflödigt talg, minska hudens glansighet och avlägsna döda hudceller. 

 Applicera också en ansiktsmask som passar din hudtyp för att hålla huden ren och vårdad.

FÅ BORT FINNAR KORREKT

Oavsett att det kan vara mycket frestande bör du aldrig klämma på finnar eftersom det kan trycka in bakterierna längre in i huden och orsaka inflammation.

Men om det inte finns andra utvägar, bör du inte klämma med bara dina fingrar - använd en ren tygduk/pappersduk och kläm lätt och försiktigt. Desinfektera området efteråt för att minska infektionsrisken.                                                                                                                       

Bäst av allt: träffa en specialist regelbundet i syfte att rengöra din hud och undvika återupprepande utbrott.
Ren hy

3,2,1, KÖR: EN FRÄSCH START PÅ DAGEN!

Är du ute med vänner hela dagarna? För att försäkra dig om att du mår bra och känner dig fräsch hela tiden, bör du omvårda din kropp då och då. Här är några snabba omvårdnadstips för kroppen.

SVETTNING

Under puberteten utvecklas svettkörtlarna och du svettas mer på grund av hormonella förändringar. Den obehagliga lukten orsakas av bakterier på huden som bryter ned svettet.

Använd en deodorant för att försäkra dig om att du luktar bra dagen ut, eftersom det kommer att döda bakterien som ligger bakom den äckliga svettlukten. Det bästa valet är en deodorant som passar dina personliga behov, såsom NIVEA Fresh Natural Roll On, som är aluminiumfri och erbjuder deodorantskydd i 48 timmar.

Deodorant

KROPPSOMVÅRDNAD

När du kommer in i puberteten, bör du duscha dagligen. Använd duschprodukter som är skonsamma mot huden och avsluta med att återfukta kroppen för att vårda din hud.

Upptäck våra kroppsvårdsprodukter här