kvinna, leende

NIVEA:s guide om peeling ansikte

Allt du behöver veta om peeling ansikte och hur du kan exfoliera huden hemma för att få en mjuk hud med lyster.

NIVEA:s guide om peeling ansikte

Huden är kroppens största organ, och därmed är det otroligt viktigt att veta hur man tar hand om den på rätt sätt. De flesta av oss rengör och återfuktar huden regelbundet, men hur ligger det till med exfoliering? Exfoliering är ett avgörande steg i vår hudvårdsrutin som gör huden slät och mjuk samt även ger andra fördelar.
  
 Om du är intresserad av att exfoliera huden och undrar vilken nytta det kan göra, har du kommit rätt. Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta om att exfoliera huden hemma, upptäck rätt exfolieringsprodukter för din hudtyp och ta reda på hur du exfolierar ditt ansikte och din hud på ett säkert sätt.

Exakt vad är exfoliering?

Ordet exfoliering kommer från latinets exfoliare, som betyder att dra av löv. Att exfoliera våra kroppar handlar i grunden om att dra av hud. Ungefär var 30:e dag tappar vi naturligt döda hudceller för att låta nya hudceller bildas på hudens översta lager.

Varför bör jag använda peeling ansikte?

Ibland sitter dessa döda hudceller kvar och orsakar matta, torra, flagiga områden och igentäppta porer. Peeling ansikte kan bidra till att förebygga detta. Peeling och exfoliering snabbar helt enkelt upp processen för att stöta bort döda hudceller från huden. Dessutom får du även bort smuts och bakterier från huden. Exfoliering gör huden mjuk och slät och ger den lyster. 

Regelbunden exfoliering innebär många fördelar:

 · Döda hudceller avlägsnas
 · Blodflödet stimuleras och spolar ut gifter 
 · Huden blir ljusare och slätare
 · Främjar hudomsättning, vilket ger huden mer lyster
 · Förbättrar absorptionen av återfuktningsprodukter och serum för återfuktad hud
 · Bidrar till att förebygga igentäppta porer som kan orsaka blemmor och finnar
 · På lång sikt kan exfoliering öka kollagenproduktionen och främja hudens elasticitet


Olika typer av peeling ansikte

Hur exfolierar man huden? Vanliga metoder som du kan göra hemma är exfolieringsskrubb, krämer, masker och serum. Det finns även exfolieringsverktyg såsom pimpsten, exfolieringshandskar, duschpuffar och elektriska rengörings-/exfolieringsborstar. 
  
 Beroende på dina hudvårdsbehov finns det även professionella exfolieringsmetoder såsom kemisk peeling, mikrodermabrasion och dermaplaning. Tala med en dermatolog eller en medicinsk expert som kan hjälpa dig att hitta det bästa alternativet av dessa behandlingar.
  
 Vi kan – och bör – exfoliera alla delar av kroppen, men känsliga områden såsom ansiktet kräver ett annat tillvägagångssätt.
lockigt hår kvinna exfolierar hennes hud

Så här använder du peeling ansikte

Det är enkelt att införliva peeling och exfoliering i din hudvårdsrutin för ansiktet och det kan hjälpa dig att få en frisk hud med lyster. Eftersom ansiktet är ett av våra mest känsliga områden, är det viktigt att använda en mycket skonsam skrubb och kontrollera hur huden reagerar. 
  
En bra produkt att börja med är NIVEA Smooth Rice Scrub, som är utvecklad för att rengöra alla hudtyper på djupet. Denna produkt exfolierar huden grundligt och effektivt för att avlägsna döda hudceller. Dessutom förfinar den och slätar ut hudens yta för en jämn hudton.

Så här använder du ansiktsskrubb

När du applicerar ansiktsskrubb bör du tänka på att vara försiktig och varsam mot din hud. Här är några steg som du kan följa som en guide: 
 

 - Använd dina fingrar för att applicera ansiktsskrubben på pannan, näsan och hakan. 
 - Börja i mitten av pannan och arbeta dig utåt till tinningarna.
 - Massera varsamt från näsbryggan och ner mot nässpetsen.
 - Gör mer intensiva, cirklande rörelser i området runt näsvingarna och mycket varsamma rörelser på kinderna.
 - Arbeta dig fram längs käkbenet och ner till hakan. 
 - Fortsätt slutligen ner till halsen från hakan. 
 - Undvik alltid områdena kring ögonen och munnen.


Använda peeling ansikte utifrån din egen hudtyp

Din hudtyp avgör hur du bör exfoliera ditt ansikte eller använda peeling ansikte för att hantera dina specifika hudproblem.
 

Normal hud

Om din hur är klar och inte brukar få finnar, bli torr, alltför oljig eller irriterad, har du förmodligen normal hud. De flesta exfolieringsprodukter och metoder fungerar bra för normal hud. Det kan vara klokt att experimentera med olika typer av exfoliering för att se vilken som passar just dig bäst, men använd en metod åt gången för att se hur din hud reagerar.
 

Torr hud

Om din hud är torr, fjällig eller grov har du torr hud, och då är det extra viktigt att du får bort de gamla hudcellerna och låter nya hudceller komma fram. Håll utkik efter återfuktande produkter som kan tränga in genom hudens ytliga lager, så att den återfuktande produkten verkligen kan återfukta dina nya hudceller.
 

Oljig hud

Om din hud är glansig och känns fet, har du oljig hud. Detta innebär att du kan använda en lite kraftfullare exfolieringsskrubb för att avlägsna ansamlade hudceller på huden. I detta fall kan du ha nytta av en exfolieringsborste.
 

Känslig hud

Om nya produkter brukar göra din hud irriterad har du kanske känslig hud och måste vara försiktig. Välj produkter som är utvecklade för känslig hud och undvik skrubbning, som kan irritera huden. Applicera i stället exfolieringsprodukter varsamt med en mjuk ansiktshandduk. 
  
Ibland kan känslig hud vara ett symptom på en underliggande åkomma såsom eksem eller rosacea. Tänk på att prata med en läkare eller dermatolog innan du testar nya produkter.

Blandhy

En blandning av oljig och torr eller torr och normal hud är typiskt för blandhy. Du kan testa att växla mellan en skrubb och en borste och koncentrera skrubben på de torrare hudområdena, men använd inte bådadera samtidigt.
 

Så här exfolierar du din kropp

Exfoliering är inte bara till för ansiktet. Vi har döda hudceller över hela kroppen som bör avlägsnas. Att exfoliera kroppen gör inte bara huden slätare utan kan även motverka andra besvär såsom kroppsakne och celluliter.
 

 Här är några tips på hur du kan exfoliera kroppens olika delar.
 

1. Armar och ben

 Att använda en borste, svamp eller handske är det enklaste sättet att få bort döda hudceller. Gör korta, lätta svep i cirka 30 sekunder i duschen. På detta sätt blir du inte bara av med döda hudceller utan stimulerar även cirkulationen. Du kan även testa torrborstning. Använd en torr kroppsborste och gör cirklande rörelser på dina armar och ben. Utöver att borsta bort döda hudceller kan detta förbättra utseendet på celluliter och förbättra lymfdränaget. 

 

2. Fötter och händer

 Det finns många skrubb- och peelingprodukter som är specifikt designade för att avlägsna döda hudceller på våra torra händer och fötter. Pimpstenar är naturliga exfolierngsprodukter som är suveräna för torra områden där huden är extra tjock på knän, armbågar och fötter. Börja med ett varmt fotbad för att mjuka upp fötterna och blöt pimpstenen först. 

 

3. UNDERLIV

Innan du rakar eller vaxar din bikinilinje och pubisområde är det bra att exfoliera huden. Detta steg mjukar upp huden och kan förebygga eventuella problem som kan orsakas av hårborttagning såsom rakbränna, inåtväxande hårstrån och kliande pubishår. Använd en mycket skonsam skrubb, luffa eller kroppsborste och ta först en varm dusch för att mjuka upp huden.

Hur ofta bör jag exfoliera huden?

Det viktigaste är att inte överdriva exfolieringen, särskilt om du är nybörjare. Varje gång du exfolierar huden initieras en förnyelseprocess, och detta kan orsaka stress för huden. Var varsam och lär dig vad din hud behöver och vill ha.
  
Som en tumregel räcker det att exfoliera ansiktet två gånger per vecka som en del av din veckovisa hudvårdsrutin för att motverka torr, matt hud, utan att beröva huden alltför många av dess naturliga oljor. Oljig hud behöver dock vanligtvis exfolieras oftare. Att exfoliera känsliga områden av kroppen, såsom ansiktet, kan dock få motsatt effekt och leda till torrhet, rodnad och klåda. 
  
Även din ålder spelar in. För yngre personer tar det vanligtvis omkring 28 dagar för hudcellerna att förnyas helt. Men denna process går allt långsammare när vi åldras och kan ta omkring 45 dagar att slutföras. Så i takt med att vi mognar behöver vi fortfarande exfoliera huden, men bör göra det mer sällan, kanske en gång per vecka i stället för två gånger.

kvinna leende

När på dagen bör jag exfoliera huden?

Det finns bättre och sämre tidpunkter för att exfoliera huden.
 

Kvällstid

 Varje gång vi exfolierar huden friläggs ett nytt hudlager och detta gör vår hud mer känslig och sårbar. Att exfoliera huden på kvällen är säkrast eftersom huden då inte utsätts för lika mycket solskada och fria radikaler, och huden kan läka medan du sover. När du har exfolierat huden blir den extra känslig för solens skadliga UV-strålar och därför är det extra viktigt att använda solkräm. 

 

Inte efter behandlingar

 Låt det gå cirka en vecka efter eventuella ansiktsbehandlingar innan du exfolierar huden, eftersom huden annars kan utsättas för skada. Det är bra att exfoliera huden inför vaxning eller rakning, men efter en hårborttagningsbehandling bör du lämna huden i fred några dagar innan du exfolierar den på nytt.


Några slutliga tips på vad du bör och inte bör göra

Nu vet du att exfoliering som görs på rätt sätt kan innebära många fördelar och hjälpa dig att få en slät hud med lyster. Att avlägsna döda hudceller, ansamlade oljor, smuts och orenheter kan förbättra hudens utseende och hjälpa dig att känna dig fräsch. Här är några avslutande tips på vad du bör och inte bör göra.
 
kvinna exfolierande

Använd RÄTT exfolieringsprodukt för din hudtyp
Exfoliera på KVÄLLEN 
Använd ALLTID solskydd efter exfoliering
Applicera en näringsrik ÅTERFUKTNINGSPRODUKT efter exfoliering 
Exfoliera BÅDE kroppen och ansiktet

 

 

Överdriv INTE exfolieringen
Exfoliera INTE huden efter en ansiktsbehandling
Exfoliera INTE huden om den är irriterad
Exfoliera INTE huden om du har skärsår, öppna sår eller solskador
Var INTE alltför hårdhänt