kvinna tittar på ögonrynkor

Så här förebygger du rynkor under ögonen

Läs vår guide med allt du behöver veta om rynkor under ögonen och behandling av rynkor under ögonen.

Så här förebygger du rynkor under ögonen

Visst är det så att rynkor under ögonen speglar det liv man levt, men det är ändå inte ovanligt att människor vill veta hur man förebygger rynkor under ögonen och att de vill lära sig sätt för att minska sina rynkor under ögonen.

Det finns åtskilliga faktorer som gör att rynkor under ögonen kan dyka upp i förtid eller ibland se mer framträdande ut. Läs vidare för att lära dig mer om rynkor runt ögonen, hur du undviker rynkor under ögonen och tips om behandling mot rynkor under ögonen.

Rynkor runt ögonen

Vad är dessa fina linjer runt ögonen och varför syns tecken på åldrande här först? Faktum är att åldrandet är den vanligaste orsaken till fina linjer och rynkor runt ögonen, men livsstilsfaktorer kan också spela in. 

Att få linjer runt ögonen är mycket vanligt när vi åldras och inget man behöver bekymra sig över. Men det finns sätt att undvika att rynkor under ögonen dyker upp i förtid och det finns behandlingar och huskurer mot rynkor under ögonen som vi ska se närmare på nedan.

 Frau lächelt Falten unter den Augen

Så här förebygger du rynkor under ögonen

Åldrande är en av de största orsakerna till rynkor under ögonen, men även din livsstil och andra faktorer spelar in när det gäller förekomsten av rynkor under ögonen. Dessa inkluderar:

- UV-ljus – till exempel från solljus eller solarium 
- Rökning 
- Upprepade rörelser – som att le eller rynka pannan och t.o.m. din position när du sover 
- Föroreningar – förorenad luft och vädret (t.ex. blåst) kan leda till förtida rynkor under ögonen

Nu vet du vad som orsakar rynkor under ögonen, men hur förebygger man dem? Läs våra fem bästa tips på hur du förebygger rynkor under ögonen och olika sätt att minska de fina linjerna runt ögonen. 

1) Bär solglasögon för att undvika att kisa när du vistas utomhus – detta kan orsaka rynkor under dina ögon.
2) Sov på rygg – att sova på magen eller sidan kan utsätta ansiktet för tryck och främja rynkor under ögonen.
3) Stå emot impulsen att gnugga dig i ögonen under dagen, även om du är trött.
4) Undvik att dra i ögonlocken så att de blir spända när du applicerar eyeliner.
5) Gå regelbundet på synundersökning för att undvika att kisa i onödan.

Vad hjälper mot rynkor under ögonen?

Trots att rynkor under ögonen kan verka vara envisa, finns det sätt att motverka dem. Vi har tagit fram 5 tips som hjälper dig att förebygga rynkor under ögonen:
 rynkor under ögonen
 1. SLUTA RÖKA
  Rökning är en av de största faktorer som påverkar hur snabbt huden runt ögonen åldras. Cigarettrök frigör ett enzym som bryter ner kollagen, som behövs för att få huden att se fast och ungdomlig ut. Att dra ner på rökningen är ett första steg mot att sluta helt.

 2. HÅLL DIG TILL EN HÄLSOSAM KOST
  Den bästa kosthållningen för att motverka rynkor under ögonen innehåller massor av färsk frukt och grönsaker. Att äta livsmedel som är rika på omega-3-fettsyror såsom fisk eller avokado är suveränt för att hålla huden spänstig och ungdomlig.

 3. VISTAS INTE FÖR LÄNGE I SOLEN
  UVA-strålar från överdriven vistelse i solen kan påskynda åldrandeprocessen och främja rynkor under ögonen. Använd alltid en bra solkräm i ansiktet för att skydda dig mot dessa skadliga UV-strålar.

 4. HÅLL HUDEN ÅTERFUKTAD
  Att dricka tillräckligt mycket vatten under dagen är avgörande för att hålla hudcellerna återfuktade. Eftersom huden runt ögonen är så tunn och ömtålig, tenderar rynkor och fina linjer att bildas snabbare när den blir uttorkad. Det är en suverän anledning till att hålla vattenflaskan ordentligt påfylld!

 5. SE TILL ATT FÅ TILLRÄCKLIGT MED SÖMN
  Åtta timmars sömn på natten gör dig inte bara fräschare och mer energisk på morgonen, utan har även en dramatisk effekt på din hud och dina rynkor. Medan du njuter av din välförtjänta vila frigörs hormoner som bidrar till att hålla huden runt dina ögon mer elastisk.

 

Bli av med rynkor under ögonen

Rynkor under ögonen är mycket vanliga, de berättar din historia och är en del av dig, men om du vill minska dem finns det sätt att få rynkorna under ögonen att se mindre framträdande ut. Krämer och lotioner avlägsnar inte rynkor under ögonen, men de kan bidra till att minska förekomsten av fina linjer samt ljusa upp mörka ringar som kan få rynkor runt ögonen att synas tydligare.
Bli av med rynkor under ögonen

Ett anti-ageing-ögonserum eller -kräm är avgörande:

Se till att din ansiktsvårdande rutin inkluderar en anti-ageing-ögonkräm som t.ex. NIVEA Luminous630 Anti Dark-Spot Eye Treatment, som minskar förekomsten av mörka ringar genom att lindra tecken på trötthet och matthet – samtidigt som de synligt minskar kråksparkarna runt ögonen genom att fylla på fukten i det känsliga området runt ögonen. Denna kräm absorberas dessutom enkelt och slätar ut fina linjer.

Eftersom huden runt dina ögon är tunnare och mindre rik på fett än andra delar av huden, bidrar specialiserade krämer till att reducera rynkor under ögonen och gör huden runt ögonen fastare. Bra ögonkrämer mot rynkor återfuktar, ljusar upp och slätar ut huden samtidigt som de motverkar svullnad och mörka ringar som kan framhäva fina linjer.
ögonkräm under ögonen
NIVEA Q10 ÖGNGREME
Bli av med rynkor under ögonen

Den bästa krämen mot rynkor under ögonen:

Området runt ögonen kan vara extra känsligt. NIVEA Q10 Power Firming Eye Cream är omsorgsfullt utvecklad för att reducera rynkor och stärka hudens motståndskraft mot torrhet och skador – samtidigt som den även förbättrar hudens lyster. Var noga med att dutta, inte gnugga in, ögonkrämen på huden och runt ögonen och jämna därefter ut krämen runt ögonen tills den har absorberats.

Vad är bra mot rynkor under ögonen?

En bra hudvårdsrutin är det allra viktigaste när man är ute efter att förebygga rynkor under ögonen.
Vad är bra mot rynkor under ögonen?

Varsam och omsorgsfull rengöring:

Om rengöringsprocessen inte görs på rätt sätt kan den vara mycket tuff mot din ömtåliga hud och bidra till förtida hudförtunning. Det är rena katastrofen när det gäller att motverka rynkor under ögonen.

Använd en sminkborttagningsprodukt som är extra skonsam mot huden, eller använd sminkborttagningsservetter om du föredrar det. Var alltid så försiktig som möjligt när du sminkar av dig – dra och slit inte i huden. NIVEA:s rengöringsprodukter är skonsamma och effektiva så att du inte behöver gnugga ens för att ta bort mycket hårt sittande smink.
Vad är bra mot rynkor under ögonen?

Återfuktning

Speciella behandlingar mot rynkor under ögonen främjar anti-ageing för det ömtåliga hudpartiet under ögonen, men en bra återfuktningsprodukt lägger grunden för detta steg, samtidigt som den ser till att vårda ditt ansikte. Applicera försiktigt återfuktningsprodukten på området runt ögonen – att gnugga och dra kan skada området och fördjupa rynkorna under ögonen.

Så här undviker du rynkor under ögonen

Behandling och huskurer mot rynkor under ögonen

Vilka behandlingar och huskurer är bäst mot rynkor under ögonen? Läs vår guide och upptäck tre sätt att behandla rynkor under ögonen.
Kvinna som applicerar ögonkräm

En bra ögonkräm

Använd en ögonkräm som är full med rynkförebyggande ingredienser. En fyllig kräm låser in fukt och motverkar rynkor som frodas på uttorkad hud.

Kvinna som masserar ansikte

Ansiktsmassage

Att ge dig själv en ansiktsmassage eller att göra ansiktsövningar kan bidra till att stimulera blodflödet och främja lymfatisk dränering för att minska svullnad och tona området.

Unna dig själv en egenmassage av ansiktet när du applicerar din ögonkräm en eller två gånger per vecka. Applicera en liten klick, jämna ut den och dutta in krämen i huden runt ögonen, vilket även sägs stimulera den lymfatiska dräneringen och minska svullnad.

gurka

Gurkskivor

De som vill veta hur man förebygger rynkor under ögonen utan att tömma plånboken behöver inte gå längre än till grönsakslådan. Gurkskivor kan – åtminstone tillfälligt – bidra till att minska rynkor under ögonen tack vare gurkans höga vatteninnehåll. Gurkans uppfräschande återfuktning kan bidra till att återställa hudens naturliga spänst och fyllighet, vilket slätar ut rynkorna under ögonen.