en grupp på tre tjejer

Vad är talg?

Vad är talg i huden, vad orsakar talg i ansiktet och hur kan man minska talgproduktionen? Upptäck allt detta och mer med NIVEA

Vad är talg? Här är allt du behöver veta

Glatt, lite glansigt, förekommer på alla ansikten runt om i världen. Alla producerar talg. Alla har talgkörtlar. Och nu kan du lära dig vad som händer när talgproduktionen går överstyr och hur du kan kontrollera och balansera din talgproduktion för en hud som inte är glansig, utan har vacker lyster.

Vad är talg?

Kroppen producerar talg – en klibbig, oljig substans som består av olika fettmolekyler och skvalen. Talg har en bra funktion, men många gillar inte talg i huden eftersom den får deras hud att se oljig ut.

Talg är en klibbig, oljig substans som kroppen producerar för att hålla huden återfuktad. Talg består av en blandning av fettmolekyler, vax och skvalen.
kvinna vidrör hennes ansikte

Var har talg ansikte för uppgift?

Talg, som består av fetter, bidrar till att låsa in fukt i huden och skyddar huden mot UV-strålning. Detta bidrar till att stöta bort vissa bakterier och skyddar dig och din hud från infektion.  

Talg består av olika saker som hjälper huden på olika sätt:


  • Återfuktning
    Talg bevarar fukt och håller din hud återfuktad och smidig.

  • Antioxidanthjälp
    Talg håller kvar fettlösliga antioxidanter och drar dem till ytan av huden. Dessa antioxidanter bidrar till att bekämpa de skadliga effekterna av fria radikaler.

  • Skydd
    Talg är en aning surt, vilket innebär att det kan bekämpa potentiella patogener och hindra att de tränger in genom huden.

Var kommer talg ifrån?

Det är en bra fråga. Så säg hej till talgkörtlarna, där talg utsöndras.

Var sitter talgkörtlarna?

Dessa körtlar sitter fast vid dina hårsäckar och smörjer hårstrået för att förhindra att det torkar ut.

Kroppen är täckt av talgkörtlar – de finns överallt förutom på fotsulorna och handflatorna. Men de förekommer mest i ansiktet, hårbotten och på bröstkorgen, och det är därför som dessa områden är mer benägna att få finnar.

Går det att ta bort talgkörtlar?

Din läkare kan ge dig mer information om detta, men det är inte tillrådligt att avlägsna talgkörtlar såvida man inte drabbats av talgkörtelcystor eller talgkörtelhyperplasi. Och t.o.m. då beror det på hur allvarligt tillståndet är och huruvida fördelarna med operation uppväger nackdelarna.

Överdriven talgproduktion

Talgproduktionen varierar beroende på åldersrelaterade hormonsvängningar, vissa läkemedel och livsstilsfaktorer. När den är balanserad och fungerar bra bör din hud vara fuktig och återfuktad.

Men överproduktion av talg kan göra din hud oljig. Människor med oljig hud märker kanske att deras porer ser större ut och att huden verkar flottig eller glansig.

Överskottstalg kan leda till problem såsom:

Blockerade talgkörtlar

När det finns för mycket talg kan körteln blockeras och växa inåt till något som kallas för en talgkörtelcysta. Detta inträffar när den blockerade poren fortsätter att fyllas med överskottstalg, hudceller och skräp. 

Så småningom brister den blockerade poren, spiller ut bakterier, talg och döda hudceller på kringliggande vävnad och skapar aknelesioner som kan vara smärtsamma. När bakterierna kommer i kontakt med den kringliggande huden kan detta leda till ännu mer akne, så det är klokt att satsa på hudvårdsprodukter mot akne.

Talgpluggar

Det finns många namn på dessa. De har kallats för talgpluggar, talgfinnar eller talgutslag. Men det handlar om en aning annorlunda talgpluggar.

Överskottstalg i kombination med döda hudceller kan bilda en ”kork” inuti poren. Detta resulterar i pormaskar och finnar. Talgpluggen fångar även överskottsbakterier i poren, vilket kan leda till inflammation och akneutbrott.

Fyra steg för att stoppa överskottstalg

Många kan reglera oljig hud och överdriven talgproduktion genom att använda produkter som innehåller ingredienser såsom betahydroxisyror, benzoylperoxid, glykolsyra och salicylsyra.

Om du upptäcker att du överproducerar talg, har NIVEA massor av olika hudvårdsprodukter som kan hjälpa dig.

1) Hitta den bästa rengöringsprodukten för din hud

Var noga med att rengöra ditt ansikte med en produkt som är utformad för att avlägsna smuts och talg utan att beröva huden alltför många oljor. Om en produkt är alltför uttorkande kan den faktiska leda till att talgproduktionen ökar.

NIVEA:s Micellar Cleansing Water-serie är suverän för att rengöra ansiktet och avlägsna smink på ett skonsamt sätt, så att din hud verkligen kan andas.  

2) Hitta den bästa återfuktningsprodukten för din hud

Kom ihåg, om du torkar ut din hud för mycket kommer den att producera extra talg för att kompensera. Därför är det fortfarande viktigt att återfukta huden. Välj en produkt som använder en formula med mineraler och antioxidanter som minskar hudens oljenivåer, samtidigt som den ger en återfuktande kick som räcker hela dagen. Utforska sortimentet med NIVEA:s dagkrämer för att hitta den perfekta krämen för just dig!


3) Se över din kosthållning

Att fokusera på en fräsch och varierad kosthållning kan göra underverk. Livsmedel som innehåller svavel, t.ex. fisk, grönsaker, baljväxter, ägg och nötter kan bidra till att minska överskottsnivåer av talg.

4) Ta en ditt på dina hårvårdsprodukter

Visste du att ditt schampo och balsam kan påverka din hud? Inte så konstigt egentligen. Om du använder ett extra uttorkande schampo drabbas du kanske av mjäll. Och för att motverka denna uttorkande effekt kan din hud börja överproducera talg. Ett bra sätt att motverka detta är att använda schampo och balsam som är sulfatfria. 


Men vänta nu. Vad händer om jag har torr hud?

kvinna vidrör hennes ansikte

Torr hud kan orsakas av alltför lite talg. Men det är enkelt att åtgärda.

Försök att dricka mer vatten, äta mer nyttiga fetter och undvik alltför heta duschar (de kan verkligen torka ut din hud!).

 

En skonsam exfolieringsprodukt kan också hjälpa till med att avlägsna flagnande hud.

 

Om detta problem fortsätter att återkomma, prova att lindra problemområdet med hjälp av några tips för känslig hud, skonsamma produkter och – så klart – en återfuktningsprodukt.

Håll din hud under kontroll

Alltför mycket eller alltför lite talg kan orsaka hudproblem. Därför är det viktigt att hitta den perfekta balansen. 

NIVEA erbjuder ett urval av produkter som lämpar sig för olika hudtyper, så att du kan hitta den perfekta produkten för dina specifika behov.

Men om du upptäcker att din hud inte blir bättre, bör du överväga att rådfråga din läkare eller en hudvårdsspecialist för att få mer skräddarsydda råd.