Vad är Talg?

Talg som ibland kallas för sebum är en oljig och något vaxartad substans som finns på huden. Talg produceras oftast i ansiktet och i hårbotten, men kan också uppstå på resten av huden, utom på handflatorna eller fotsulorna.

Hur produceras talg?

Talg produceras av talgkörtlar som finns på hudens yta och oftast är kopplade till hårsäckarna. Talg blandas vanligtvis med lipider från hudceller och svett i hårfollikeln, och när hårfollikeln fylls upp pressas talg upp till ytan och sprids ut över huden för att skapa ett vattentätt lager.

Varför har vi talg?

Talg produceras som ett sätt att hålla huden återfuktad och fungerar som en vattentätningsmekanism som hindrar vatten från att lämna kroppen. Talgproduktion bidrar också till att bibehålla hudens flexibilitet och kan fungera som en barriär mot skadliga bakteriella- och svampinfektioner. Talgproduktion är både normal och nyttig, om är det för lite talgproduktion kan huden bli torr. Men om det uppstår en överproduktion av talg kan det fastna i porer och leda till akne.


Hormoner

Talgproduktionen styrs av hormoner i kroppen. Detta innebär att under perioder där hormonnivåerna fluktuerar eller när man tar mediciner som påverkar hormoner kan talgproduktionen påverkas. Progesteron till exempel (som ibland finns i preventivmedel) kan öka talgproduktionen, medan a-vitamin kan minska den. 
Under puberteten förändras hormonnivåerna, något som orsakar förstorade talgkörtlar och ökad talgproduktion. Det gör att tonåringars hud är mer utsatt för akne. 


Så blir du kvitt överflodig talg

 

Alternativa lösningar 

Tänk på din kost: Mat som innehåller svavel som fisk, grönsaker, baljväxter, ägg och nötter kan bidra till att minska överflödig talgproduktion.

Torrt hår kan också orsaka ökad talgproduktion, då sulfater i schampo kan torka ut hårbotten. Försök därför att använda ett schampo som är sulfatfritt.

Personer med fet eller blandhy kan dra nytta av dessa tips. 
  • Se till att använda en ansiktsrengöring som NIVEA MicellAIR micellärtvatten, som är speciellt utformad för att ta bort smuts och talg från ansiktet utan att avlägsna alltför mycket viktig olja, något som kan leda till ökad talgproduktion.
  • Se till att tvätta ansiktet två gånger om dagen, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Använd en oljefri ansiktsrengöring som håller ansiktet rent och tar bort talgöverskott från huden.
  • Uttorkad hud kommer att producera mer talg för att kompensera. Det betyder att även om du har fet hud är det viktigt att ge huden tillräckligt med fukt, se bara till att använda en oljefri fuktkräm.
  • Använd en ansiktsmask för att rengöra ansiktet på djupet och dra ur smuts från täppta porer.
 


Torr hud

Torr hud kan orsakas av för lite produktion av talg, men det kan du bekämpa genom att dricka mer vatten, äta nyttiga fetter som omega 3 och undvika alldeles för varma duschar. 

Var också medveten om alla produkter som kommer i kontakt med din hud, då allt från dina hudvårdsprodukter till ditt schampo och tvättmedel kan ha en effekt på din torra hud. Försök att hitta produkter som är speciellt anpassade för känslig hud, eftersom alkoholer, syror och dofter kan torka ut huden. 

Och självklart ska du även se till att använda en fuktgivande kräm! Vi rekommenderar Nourishing Day Cream SPF 15.