kvinna som använder bakuchiol

Vad är Bakuchiol? Användning och fördelar för huden

Upptäck fördelarna med Bakuchiol för huden (skin benefits), inklusive hur du använder Bakuchiol och kombinerar Bakuchiol med andra ingredienser.

Vad är Bakuchiol?

Bakuchiol omnämns ofta som en naturlig aktiv anti-aging-ingrediens som är lika kraftfull som Retinol, men snällare mot huden. Utvinns från växten babchi, även känd som Psoralea Corylifolia. Bakuchiol har potential att öka kollagenproduktionen* och stimulera cellförnyelse, vilket bidrar till att minimera tecken på åldrande. 
 
Bakuchiololja har traditionellt använts i indisk och kinesisk läkekonst, och håller nu snabbt på att bli allt populärare i takt med att allt fler föredrar växtbaserade ingredienser i sina hudvårdsrutiner. Den ökade populariteten kan även kopplas till att Bakuchiol erbjuder många av de fördelar som Retinol erbjuder, men utan potentiell irritation – vilket gör Bakuchiol mer lämplig för applicering på känslig hud.
 
Bakuchiol ingår ofta i anti-age-hudvårdsrutiner (Bakuchiol skin care) både morgon och kväll, och kombineras vanligtvis med återfuktande eller utfyllande ingredienser såsom Hyaluronsyra.

*In vitro-testning


Hakuyao l
Bakuchiol jämfört med Retinol

Vad är skillnaden mellan Bakuchiol och Retinol?

Bakuchiol och Retinol anses ofta kunna ersätta varandra på grund av deras snarlika fördelar, vilka inkluderar:

 

 1. Reducerar fina linjer och rynkor.
 2. Potentialen att hjälpa mot acne, även om det krävs fler studier inom detta område.
 3. Slätar ut ojämna hudtoner.
 4. Främjar kollagenproduktionen.

Skillnaderna mellan Bakuchiol och Retinol är:

1. Veganvänlig:
Även om båda kan komma från icke-animaliska källor, utvinns Retinol ibland från äggula eller fiskleverolja – vilket gör denna ingrediens olämplig för veganer. Eftersom Bakuchiol är växtbaserad kan produkter som innehåller denna ingrediens vara lämplig för veganer (under förutsättning att alla övriga ingredienser och tillverkningsmetoden också är veganska).

 

2. Användning under graviditet:
Det rekommenderas att man ska undvika att använda Retinol och andra Retinoider under graviditet på grund av den potentiella påverkan på babyns utveckling. I nuläget anses risken med att använda Bakuchiol under graviditet vara försumbar. Men rådfråga ändå din läkare om du planerar att använda Bakuchiol under din graviditet.

 

3. Tolereras bättre av känslig hud:
Det är känt att Retinol kan irritera huden och orsaka torrhet eller rodnad. Bakuchiols lindrande egenskaper reducerar dessa risker för irritation, vilket gör denna ingrediens mer lämplig än Retinol för känslig hud. Ingen ingrediens är dock helt riskfri gällande eventuell irritation.


Åtta fördelar med Bakuchiol för huden

Bakuchiols fördelar handlar huvudsakligen om anti-aging. Här följer några av de viktigaste fördelarna med Bakuchiol för ansikte och hud:

 1. Boostar kollagenproduktionen: 
  Beroende på produktformula har Bakuchiol potential att boosta produktionen av kollagen av typ I och VII. Vissa NIVEA-formler har potential att åstadkomma detta på så kort tid som fyra timmar, även om detta kan variera mellan olika produkter.

  *In vitro-tester på hudceller
 2. Stimulerar cellförnyelse: 
  Bakuchiol bidrar till att öka cellernas omsättning och förnyelse, vilket främjar en hudton med mer lyster.
 3. Reducerar fina linjer och rynkor: 
  Regelbunden användning av Bakuchiol kan bidra till att minska tecken på åldrande, inklusive fina linjer och rynkor – även djupa sådana, vilket hjälper huden att se ungdomligare ut.
 4. Förbättrar hudens elasticitet och fasthet: 
  När vi åldras förlorar huden naturligt sin förmåga att svikta tillbaka på plats och den kan börja bli slapp. Produkter som innehåller Bakuchiol kan bidra till att stimulera hudens kollagen, och därmed potentiellt öka dess fasthet och definiera konturer på nytt.
 5. Motverkar fotoåldrande och rodnad: 
  Fotoåldrande är processen då huden åldras i förtid på grund av exponering för solen. Bakuchiols struktur bidrar till att minska påverkan av fotoåldrande och kan även bidra till att lugna rodnad.
 6. Reducerar mörka fläckar och gör hudtonen jämnare: 
  Vissa studier har visat att Bakuchiol kan ha förmågan att bleka mörka fläckar och förbättra hudtonen.
 7. Antioxiderande egenskaper: 
  Tack vare sin antioxiderande verkan kan Bakuchiol bidra till att neutralisera fria radikaler, vilka är instabila föreningar som kan skada hudceller och framhäva tecken på förtida åldrande.
 8. Potential att reducera blemmor på acnebenägen hud: 
  Begränsade studier har visat att Bakuchiololjans antioxiderande, antibakteriella och rodnadsmotverkande egenskaper kan reducera och lugna vissa symptom på mild acne, som t.ex. kvisslor.

Översikt över fakta

Bakuchiol

Fördelar: Stimulerar kollagenproduktionen, reducerar tecken på åldrande, gör hudtonen jämnare, förbättrar hudens elasticitet och är en antioxidant.

Applicering: Riktar in sig på tecken på åldrande som exempelvis rynkor och förlust av elasticitet.

Användning: Serum, återfuktningsprodukter och ansiktsmasker som innehåller Bakuchiol kan införlivas i din hudvårdsrutin både morgon och kväll.

Speciella egenskaper: Känt som ett växtbaserat alternativ till Retinol, med mindre risk för att orsaka irritation.

Hur ska jag använda Bakuchiol?

NIVEA-hudvårdsrutin med Bakuchiol och Hyaluronsyra

Det enklaste sättet att använda Bakuchiol är att anamma en hudvårdsrutin som innehåller produkter med denna ingrediens. Denna milda ingrediens lämpar sig för daglig användning både morgon och kväll och den används framför allt i anti-aging-hudvårdsrutiner. Den passar bra tillsammans med andra ingredienser såsom Hyaluronsyra i en kraftfull anti-age-duo.

 

Följ hudvårdsrutinen nedan med produkter från NIVEA Cellular Expert Lift-sortimentet, som innehåller ren Bakuchiol, Mikro- och Makrohyaluronsyra för att stärka hudens kollagenproduktion och omdefiniera ansiktets konturer: 
 
*In vitro-tester

kvinna som använder NIVEA-kräm

1. Rengör huden
Det är viktigt att du inleder din rutin med att rengöra ansiktet för att avlägsna eventuella rester av smink, föroreningar eller talg som annars kan ansamlas och orsaka alltför stor oljighet. Rengöringen förbereder också ansiktet inför de efterföljande stegen i din rutin.
Hitta din idealiska rengöringsprodukt i NIVEA Cleanser-sortimentet.

 

2. Applicera serum
NIVEA Cellular Expert Lift 3-Zone Lifting Serum innehåller den högsta koncentrationen av ren Bakuchiol av alla NIVEA:s produkter. Detta serum används i ansiktet, på halsen och dekolletaget där det tränger djupt in i huden och omedelbart ger en upplyftande effekt, minskar rynkor på ett synligt sätt och lyfter upp konturer. Regelbunden användning bidrar med tiden till att synligt förbättra hudens elasticitet och stärka dess struktur.

 

3. Återfukta huden
Var noga med att inte hoppa över återfuktningssteget i din rutin. Att återfukta ansiktet med produkter som kombinerar återfuktning med anti-aging-effekter är ett bra sätt att skydda huden mot torrhet och att främja cellförnyelsen.
 
Applicera en återfuktningsprodukt för att ge din hud maximal återfuktning med Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol anti-Age Day Cream SPF 30.Till din hudvårdsrutin på kvällen kan du i stället använda Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol Anti-Age Night Cream.

4. Applicera solskydd 
Var noga med att alltid applicera solskydd i ansiktet i slutet av din hudvårdsrutin på morgonen för att ge din hud ett komplett skydd mot UV-strålar.

 

5. Ansiktsmasker varje vecka
Du kan införliva dessa ansiktsmasker i din veckovisa hudvårdsrutin för att tillhandahålla riktade fördelar för huden. NIVEA Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol Face Sheet Mask kompletterar din avancerade anti-age-rutin med Bakuchiol med en kraftfull seruminberikad formula som boostar kollagen, omformar, fyller ut och gör huden jämnare. Använd två gånger i veckan för bästa resultat.


Sammanfattning

Sammanfattning av Bakuchiol

Bakuchiol omnämns ofta som det skonsammare växtbaserade alternativet till Retinol och erbjuder åtskilliga anti-aging-fördelar för huden. Denna ingrediens ingår ofta i återfuktningsprodukter och serum och kombineras med ingredienser såsom Hyaluronsyra, vilket gör den till ett suveränt tillskott i alla hudvårdsrutiner. 
 
Så om du är ute efter en fräsch ny ingrediens att införliva i din hudvårdsrutin för att få en ungdomligare hud kan Bakuchiol mycket väl vara lösningen. NIVEA Cellular Expert Lift-produkterna innehåller Bakuchiol som en aktiv anti-age-ingrediens i omsorgsfullt utvecklade formler för att stimulera kollagenproduktionen, samtidigt som de synligt reducerar rynkor, lyfter och omstrukturerar huden.

Vanliga frågor och svar

Vad är Bakuchiol och hur skiljer ämnet sig från Retinol?

Bakuchiol är ett naturligt, växtbaserat alternativ till Retinol, som är känt för att vara skonsamt mot känslig hud. Denna ingrediens utvinns från Babchi-växten och erbjuder snarlika anti-aging-fördelar som Retinol, med mindre risk för oönskade biverkningar.

Kan Bakuchiol användas tillsammans med Retinol?

Bakuchiol och Retinol kan kombineras eftersom Bakuchiol har lugnande och stabiliserande egenskaper, vilket kan öka hudens tolerans för Retinol. Tillsammans kan de användas för att bidra till att minska tecken på åldrande.

Kan Bakuchiol användas tillsammans med Hyaluronsyra?

Ja, Bakuchiol fungerar suveränt tillsammans med andra anti-aging-ingredienser såsom Hyaluronsyra. Hyaluronsyra bidrar till att hålla kvar fukt och göra huden fylligare, medan Bakuchiol fungerar som en aktiv anti-age-ingrediens som främjar kollagenproduktionen. När de kombineras kan deras anti-aging-fördelar stärkas och hjälpa huden att se ungdomligare ut och kännas mer spänstig.

Kan jag blanda Bakuchiol med Vitamin C?

Du kan använda Bakuchiol tillsammans med Vitamin C, med viss försiktighet. Om du använder två olika produkter som innehåller dessa ingredienser bör du vänta några minuter mellan varje applicering för att ge produkten tid att tränga in i huden och för att undvika potentiell interaktion mellan produkterna.
 
När dessa ingredienser används på rätt sätt kan de bidra till att reducera fina linjer, rynkor och hyperpigmentering, samtidigt som de förbättrar din huds textur och ton.

Vilka är fördelarna med Bakuchiol inom hudvård?

Bakuchiol erbjuder åtskilliga anti-aging-fördelar för huden samt bidrar till att göra hudtonen jämnare. Dessutom är den en kraftfull antioxidant som motverkar rodnad, samtidigt som den skyddar huden mot fria radikaler.

Kan jag använda Bakuchiol varje dag?

Ja, du kan använda Bakuchiol i din hudvårdsrutin både på morgonen och på kvällen. Men, som alltid när du ska införliva en ny ingrediens i din hudvårdsrutin, bör du vara uppmärksam på hur din hud reagerar. Bakuchiol är en skonsam ingrediens, men om din hud ändå skulle bli irriterad bör du rådfråga en specialist. Toleransen för Bakuchiol i NIVEA:s produkter har testats dermatologiskt och produkterna kan användas till alla hudtyper.

Kan jag använda Bakuchiol under graviditet?

I nuläget har Bakuchiol inte uppvisat någon negativ påverkan på graviditet, men eftersom det ännu inte finns några tillgängliga data för människor rekommenderas du att vara försiktig. Om du vill använda Bakuchiol under din graviditet ska du alltid rådfråga din läkare så att du kan väga risker och fördelar mot varandra.

Hur kan jag införliva Bakuchiol i min hudvårdsrutin?

Det enklaste sättet att använda Bakuchiol är att införliva hudvårdsprodukter såsom serum, oljor, ansiktsmasker och återfuktningsprodukter som innehåller Bakuchiol i din hudvårdsrutin. Applicera produkterna efter rengöring, helst både morgon och kväll för bästa resultat.