Kvinnor som använder bakuchiol

Bakuchiol i hudvård

Ta reda på mer om bakuchiol i hudvård

BAKUCHIOL I HUDVÅRD

Det har blivit en del av vår hudvårdsrutin att försöka hitta de mest naturliga och hälsosamma ingredienserna i skönhetsprodukter. Vi har alla testat den fantastiska ingrediensen retinol, som är berömd för alla de fördelar den erbjuder huden. Tyvärr kan retinolet irritera känslig hud. Därför är vi glada att presentera bakuchiol [uttalas baku-tshi-ååål] - en ny växtbaserad ingrediens som snabbt håller på att bli ett populärt alternativ.  
Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om fördelarna med bakuchiololja och varför så många väljer den i stället för retinol.

BAKUCHIOL - VAD ÄR DET?

Bakuchiololja utvinns från växten babchi eller Psoralea Corylifolia. Bakuchiololja har länge använts inom indisk och kinesisk medicin och blir nu alltmer populärt närmånga vill ha växtbaserade alternativ. Oljor och serum med bakuchiol är skonsammare än retinol eftersom de är  växtbaserade och dessutom har många antibakteriella egenskaper. Det gör att de passar bättre för personer med till exempel eksem, psoriasis, dermatit eller känslig hud.
 
Men vad är skillnaden mellan bakuchiol och retinol?

Möt det naturliga alternativet till retinol!

BAKUCHIOL JÄMFÖRT MED RETINOL

För att förstå fördelarna med bakuchiololja behöver vi förstå debatten om ”bakuchiol jämfört med retinol”. Bakuchiol och retinol jämförs ofta på grund av de gemensamma fördelarna:

1. Bidrar till att motverka fina linjer och rynkor
2. Kan förebygga och lindra akne 
3. Kan jämna ut hudtonen
4. Stimulerar produktionen av flera typer av kollagen

Men vad är då skillnaden?

VEGANSK

En av de största skillnaderna mellan bakuchiol och retinol är hur veganvänliga de är. Retinol är en typ av retinoid som framställs med äggula och fiskleverolja. Det är vanligare när det används i livsmedel, men vissa typer av kosmetisk retinol kan också framställas så här. Bakuchiol är istället växtbaserat och alla oljor och serum med bakuchiol är veganska.

HUDVÅRD UNDER GRAVIDITET

Den största skillnaden mellan bakuchiol och retinol är att man utan problem kan använda bakuchiololja under graviditeten. Det rekommenderas att man inte använder retinol när man är gravid eftersom det kan påverka fostret. Den kemiska skillnaden mellan retinol och bakuchiol är tillräckligt stor för att man ska kunna utgå från att det inte är något problem att använda hudvårdsprodukter med bakuchiol under graviditeten. Men fråga alltid din läkare om du är osäker på effekterna av bakuchiol under graviditeten.

KÄNSLIG HUD

Trots att retinol har många fördelar, kan personer med känslig hud uppleva att retinol irriterar huden och gör den torr och röd. Bakuchiol gör att cellförnyelsen går snabbare och lindrar och läker på så sätt huden. Den erbjuder alltså samma fördelar som retinol utan att irritera huden. Det ger bakuchiol en stor fördel i debatten om bakuchiol jämfört med retinol.

ANDRA FÖRDELAR MED BAKUCHIOL I HUDVÅRD

Nu  vet vi vad bakuchiol är och hur det skiljer sig från retinol. Vilka är då fördelarna med bakuchiol i hudvård? Bakuchiol är en kraftfull antioxidant, det viktigaste inslaget i alla bra hudvårdsrutiner. Antioxidanter, och alltså även bakuchiol, har förmågan att motverka ålderstecken, ge hudtonen lyster och erbjuda många andra fördelar för huden. Här tar vi upp de viktigaste fördelarna med att använda bakuchiol i hudvårdsrutinen:

1. BAKUCHIOL KAN FÖREBYGGA AKNE

Akne kan orsakas och förvärras av fria radikaler. Som antioxidant dämpar bakuchiololja den effekt som de här fria radikalerna har på huden och lindrar påverkan på känslig, aknebenägen hud.  
 
Bakuchiololja verkar även antiinflammatoriskt, vilket bidrar till att vårda röd, svullen och inflammerad akne.

2. MOTVERKAR ÅLDERSTECKEN

Oljor och serum med bakuchiolgör att cellförnyelsen går snabbare och stimulerar hudens kollagenproduktion. Kollagen är ett protein som främjar hudens elasticitet, så att den kan återhämta sig och återfå sin form. Med bakuchiol i hudvårdsrutinen kan man motverka förlusten av kollagen och få en strålande ungdomlig hud!

3. MOTVERKAR MÖRKA FLÄCKAR OCH EN OJÄMN HUDTON

Till skillnad från retinol gör bakuchiol huden mindre känslig för solens strålar. Bakuchiololja minskar den effekt som föroreningar, solskador och  andra fria radikaler har på huden. De här fria radikalerna kan orsaka en obalanserad melaninproduktion som leder till hyperpigmentering och en ojämn hudton. Genom att skydda huden kan produkter med bakuchiol förebygga och till och med förbättra utseendet på mörka fläckar och ojämn hudton.

Bakuchiol blir alltmer populärt och nu är det enklare än någonsin att lägga till bakuchiol i hudvårdsrutinen. Det finns allt från bakuchiol serum och oljor till ansiktsmasker och fuktkrämer med bakuchiol, och de är nu en självklar del i mångas hudvårdsrutiner. 

Det är en skonsam och naturlig produkt, så man kan börja använda bakuchiololja från mitten av 20-årsåldern. Dessutom kan man applicera bakuchiol flera gånger per dag. Det är perfekt innan man applicerar fuktkräm på morgonen och före serumet på kvällen.
Vi rekommenderar att man applicerar produkter med bakuchiololja efter att man har rengjort ansiktet och klappat det torrt.

Bakuchiololja fungerar bra tillsammans med andra återfuktande ingredienser, till exempel squalane. Till skillnad från retinol kan bakuchiol utan problem användas tillsammans med andra produkter i hudvårdsrutinen, även retinol, eftersom bakuchiolets lugnande egenskaper gör att retinolet får bättre effekt och ökar hudens tolerans mot denna väl beprövade ingrediens. Man ska dock undvika att använda bakuchiol tillsammans med glykolsyra, eftersom det kan försämra formulan. Bakuchiol gör inte huden känslig för solen på samma sätt som retinol, men kom ändå ihåg att alltid smörja in dig med solkräm innan du är i solen.