Kvinna med tilltäppta porer

Stora porer

Vad är stora porer och hur uppstår de? Ta reda på vad stora porer är, hur du förebygger att de uppstår och om det finns stora porer behandling med hjälp av NIVEA:s guide

Så här kan du bli av med stora porer

Har du någon gång analyserat din hud och undrat vad alla de där små prickarna är för något? Undvik att klämma på dem och peta dig i ansiktet. Denna artikel innehåller allt du behöver för att bli expert på igentäppta porer. När du har läst den kommer du att veta vad igentäppta porer är för något, hur du förebygger dem och hur du kan krympa stora porer.

Vad är porer?

Ta fram en spegel och ta dig en liten titt. Du kommer att se att din hud inte är slät som papper. Tvärtom innehåller den massor av pyttesmå öppningar. Det är dessa öppningar som kallas porer. Porer finns över hela kroppen och hjälper din hud att frigöra svett och talg genom hudytan.

Vad orsakar stora porer?

Att hålla din hud ren och snygg är avgörande och hjälper dig att undvika irritation, utbrott och inflammation. Porerna bidrar till att frigöra överskottstalg och svett på hudens yta. Detta kan skapa en klibbig blandning som drar till sig smuts och skräp. Om du inte rengör din hud och avlägsnar smuts och skräp regelbundet, kommer du att märka att ansamlingen kan orsaka stora, igentäppta porer. Och dessa igentäppta porer kan snabbt förvandlas till finnar.


Vad orsakar stora porer?

Fyra faktorer som orsakar stora porer

I slutänden täpps porer igen av döda hudceller, smuts och olja. De kan påverkas av:
 
 1. Alltför torr hud
 2. Komedogena produkter såsom rengöringsprodukter, lotioner eller smink
 3. Ibland kan läkemedel påverka den mängd olja som dina talgkörtlar producerar
 4. Hormonsvängningar, genetik och åldrande kan påverka hur mycket olja din hud producerar

Åtta faktorer som kan förvärra stora porer

Det finns dagliga vanor och saker i din omgivning som kan inflammera redan igentäppta porer i ansiktet. 
 
 Dessa inkluderar:
 1. Föroreningar och gifter i luften
 2. Väderomslag eller alltför fuktiga förhållanden
 3. Överskottsolja och bakterier som överförts från dina händer till ditt ansikte
 4. Dålig kosthållning
 5. Kläder eller utrustning som gnids mot din hud
 6. Att peta på huden eller vanemässigt klämma ut finnar
 7. Ökad stress och oro kan påverka din hud
 8. Överdriven tvätt och skrubbning av huden

Kvinna skrattar

Vilka porer blir stora och igentäppta?

Man som använder Nivea scrub ansikte

Som nämnt finns det porer över hela kroppen! Men vissa delar av kroppen är mer benägna att drabbas av stora porer än andra.

 Kom ihåg att våra ansikten är täckta av porer och talgkörtlar. Varför är detta viktigt? Talgkörtlar producerar talg som stiger upp till hudytan och tränger ut via dina porer.

 När dessa körtlar fungerar som de ska får du en frisk hud med lyster (som inte ser glansig ut). Om körtlarna inte producerar tillräckligt med talg kommer din hud att bli torr och sprucken. Och om körtlarna producerar alltför mycket talg får du förmodligen oljig hud och – du har nog redan gissat det – stora, igentäppta porer.

Vilka porer blir stora och igentäppta?

Stora porer i ditt ansikte – i synnerhet igentäppta porer på näsan

Många människor drabbas av stora porer i ansiktet och igentäppta porer på näsan. Detta är vanligt under tonåren eller om du börjar ta ett nytt läkemedel, eftersom det ibland kan göra din hud mer oljig.

 

 Eftersom det finns massor av porer på näsan och hakan, tenderar dessa områden att vara mycket oljiga. Och denna ökade oljeproduktion leder även till mer smuts. 

 

De igentäppta porerna och den hårda talgen i dem kan leda till ett aknerelaterat problem som kallas för talgproppar (kallas även för keratinproppar). De ser ut som svarta pormaskar och trots att de inte gör ont, är de irriterande för många.

Kvinna leende

Igentäppta porer på kroppen

Som nämnt finns det även porer över hela kroppen. Efter ditt ansikte är det porerna på din hals, axlar och bröstkorg som är de hotspots där du kan få igentäppta porer på grund av antalet talgkörtlar under huden i dessa områden. Om du upptäcker att du har igentäppta porer på dessa områden, kan det vara en bra idé att skaffa en ny duschrutin för att säkerställa att din hud är så ren som möjligt.
 
 All denna kunskap är avgörande när vi nu arbetar oss fram emot själva kärnfrågan: hur kan man bli av med stora porer?


Varför ska jag bry mig om stora porer?

Ibland orsakar stora porer inte några problem. Men om en stor, igentäppt por eller en grupp av igentäppta porer blir inflammerade, kan det leda till obehagliga akneutbrott. Det är klokt att behandla sina stora porer, att sköta om dem och hålla dem så rena som möjligt för att undvika sådana problem.
Varför ska jag bry mig om stora porer?

Så här kan du bli av med stora porer

Stora, igentäppta porer kan vara irriterande, och först av allt bör du tänka på att inte klämma ut dem eller pilla på dem. Det leder bara till irritation, tillför fler bakterier och kan leda till akneutbrott. 
 
Kom ihåg att det inte går att bli av med all smuts i porerna, men följande lösningar hjälper dig att minimera ansamlingen av talg och smuts så att du får en fräsch hud med lyster.

1. Välj en riktigt bra rengöringsprodukt

Testa NIVEA Anti Blemish Daily Wash Scrub för att djuprengöra och öppna upp igentäppta porer. Denna produkt fungerar både som ansiktstvätt och exfoliant med milt exfolierande mjölksyra som mikroexfolierar och jämnar ut huden samt förebygger blemmor och finnar som ofta är resultatet av igentäppta porer – särskilt när det gäller igentäppta porer på näsan. Mjölksyra är ett suveränt alternativ till traditionella exfolieringsprodukter med alltför grov textur som kan orsaka mikrorevor i huden och öka irritationen om din hud redan är inflammerad.

2. Sminka av dig innan du går och lägger dig

Även om du är supertrött, var noga med att alltid sminka av dig innan du går och lägger dig. NIVEA rengöringsprodukter med micellärt vatten är suveräna i det här avseendet eftersom du kan förvara dem nära sängen tillsammans med bomullsrondeller och snabbt och enkelt sminka av dig innan du lägger huvudet på kudden.

3. Ansiktsbehandling och extraktion

Att klämma ut igentäppta porer är absolut förbjudet. Men licensierade kosmetologer och dermatologer använder rätt produkter och kan utföra extraktion på ett säkert sätt. Om du vill få bort en del av smutsen och skräpet på djupet, kan det vara lämpligt att göra en ansiktsbehandling en gång i månaden.

4. Ångbehandling

Detta är ett suveränt sätt att öppna upp dina porer. Helst bör du ånga ansiktet innan du applicerar en återfuktningsprodukt eller behandling mot finnar, så att produkten kan absorberas ordentligt.

5. Gå till en dermatolog

Om du har uppdaterat din hudvårdsrutin men inte sett några synliga förbättringar, kan det löna sig att gå till en dermatolog. Dermatologen kan analysera din hud, ställa en diagnos och t.o.m. skriva ut läkemedel för att hantera ditt specifika problem.

Varför ska jag bry mig om stora porer?

Saker du bör undvika

Vissa personer tycker att naturliga behandlingar såsom bikarbonat och citron är bra för att rensa porer. Men andra tycker att sådant endast förvärrar igentäppta porer. 
 
 Om din hud redan är inflammerad eller irriterad bör du undvika bikarbonat, som verkligen kan torka ut ansiktet. På samma sätt kan syran i citroner t.o.m. orsaka ännu större skada på inflammerad och irriterad hud – så använd detta med försiktighet.

Varför ska jag bry mig om stora porer?

Din nya rutin mot stora porer

Och där har du det – fakta om stora, igentäppta porer och, viktigast av allt, hur du kan bli av med stora porer!
 
 Du kan inte ”tömma” dina porer eller hålla dem fullständigt rena, men att anamma en ny hudvårdsrutin som fokuserar på att avlägsna smuts och skräp bör räcka för att förhindra att alltför mycket smuts ansamlas.
 
 Om du verkligen oroar dig för hur oljig din hud är, kontakta din läkare eller en dermatolog för att få expertråd och behandling.