Två tjejer med solglasögon på och Nivea skönhetsmasker

Vad är serum? Varför och hur ska jag använda dem?

Upptäck allt du behöver veta om ansiktsserum!

Vad är serum? Varför och hur ska jag använda dem?

Ansiktsserum har visat sig vara en effektiv hudvårdsprodukt för att förbättra din rutin och bidra till en strålande hud. Men vad är serum? Serum ansikte varför? Och vilka är fördelarna för huden? 

Läs vidare för att ta reda på mer om bland annat definitioner, fördelar, typer och hur du bäst använder ansiktsserum för att få en strålande hud.

Vad är serum? Egenskaper och användning i hudvård

Serum är olje- eller vattenbaserade vätskor som enkelt kan absorberas av huden. Serum är ett fantastiskt tillägg i hudvårdsrutinen eftersom den absorberande förmågan gör att ingredienserna kan tränga in djupare i huden. Beroende på syftet kan serum erbjuda djuprengöring eller ha en föryngrande verkan på huden. 

Serum har fuktgivande egenskaper men anses samtidigt vara mycket tunnare än lotioner och fuktkrämer. Serum används främst i ansiktet, men vissa serum kan även användas till håret och kroppen.

Vad är serum?

Ett ansiktsserum är en hudvårdsprodukt för ansiktet med koncentrerade aktiva ingredienser (bland annat e-vitamin, hyaluronsyra och bakuchiol) och färre tillsatser (förtjockningsmedel, emulgeringsmedel och oljor). Det gör att högre koncentrationer av aktiva ingredienser snabbare kan absorberas och bidra till att stärka huden. 
Ansiktsserum är fantastiska och kan föryngra huden i ansiktet genom att effektivt verka på specifika hudproblem. Ett ansiktsserum med hyaluronsyra fokuserar till exempel på att återfukta torr hud för en fyllig och fast hud.


Serum ansikte varför?

Ansiktsserum kan verka på specifika hudproblem beroende på vilka aktiva ingredienser de innehåller. Välj ett serum som passar det du vill åstadkomma med din hud. 

Du kan göra allt från att dämpa fina linjer och mörka ringar till att förminska stora porer. Här är en lista på en rad fördelar med ansiktsserum för huden.

Förfinar porer

Stora porer kan vara svårt att behandla, men ansiktsserum är tunna och absorberas enkelt i huden. På så sätt kan porerna rengöras på djupet och rensas från fett. Då blir porerna mindre synliga och det förbättrar även hudens struktur.

Reducerar trötthetstecken

Har du haft svårt att sova på sistone? För lite sömn leder till glåmigt och trött utseende. Motverka det med ett effektivt ansiktsserum som bidrar till cellförnyelse och återhämtning för en strålande hud även när du är lite trött. Håll utkik efter serum med c-vitamin! En ingrediens som är känd för att motverka trötthet.

Slätar ut och ger huden näring

Serum kan tränga in på djupet tack vare att de enkelt kan absorberas av huden. Då kan man släta ut hudens yta för en jämnare struktur. Ett ansiktsserum slätar inte bara ut huden utan kan även lugna den för en föryngrande lyster.

Gör fina linjer och rynkor mindre tydliga

Du kan börja se fina linjer och rynkor när huden åldras. Ansiktsserum kan bidra till att hålla huden fast och fylla ut i de fina linjerna och rynkorna. Serum som NIVEA Q10 Power Serum Pearls har en kraftfull formula med Q10 och kreatin som kan bidra till att synligt minska rynkor och få huden att se yngre ut.

Hjälper huden att bevara fukten

Ansiktsserum är mycket tunnare än lotioner och krämer, men har förmågan att binda fukten i huden. Formler med hyaluronsyra kan bidra till att fukten bevaras i huden och stärka hudbarriären för en återfuktad hud med ett friskt utseende.

Dämpar mörka fläckar och andra defekter

Serum kan även bidra till att dämpa mörka fläckar, solfläckar och andra defekter som kan uppstå i ansiktet. NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Serum använder Luminous630 (en ingrediens patenterad av NIVEA) för att ljusa upp mörka fläckar och balansera melaninproduktionen för att förebygga att fläckarna kommer tillbaka och för att ge huden mer lyster.


Vilket serum ska jag använda i ansiktet?

Varje serum är skräddarsytt för specifika hudtillstånd utifrån den höga koncentrationen av aktiva ingredienser i varje formula. 

Vilket serum som är bäst för specifika saker kan delas upp i sex olika typer:

Anti aging-serum
De är kända för sina anti aging-egenskaper. Anti aging-serum kan behandla ålderstecken, till exempel fina linjer och rynkor, samtidigt som de bidrar till en fastare hud som förnyar sig. 

Serum för lyster
De ger trött hud ny lyster. Serum för lyster kan bidra till att reducera trötthetstecken och jämna ut hudtonen för en strålande hud med mycket mer lyster. 

Serum mot akne
Dessa serum kan bidra till att motverka akne. Serum mot akne kan bidra till att förebygga att hudproblem uppstår och ge en jämnare hy.

Återfuktande ansiktsserum
De återfuktar huden på djupet. Återfuktande ansiktsserum innehåller ofta hyaluronsyra för att friska upp huden och skyddar tillsammans med fuktighetskrämer huden från att torka ut.

Exfolierande ansiktsserum
De stärker och slätar ut huden. Exfolierande ansiktsserum kan bidra till att ta bort döda hudceller så att huden bättre kan absorbera aktiva ingredienser. Exfolierande ansiktsserum kan även bidra till att lösa upp tilltäppta porer och förebygga akneutbrott.

Skyddande ansiktsserum
De bidrar till hudens reparation och förnyelse. Skyddande ansiktsserum kan skydda huden mot föroreningar och reparera huden. Förnyelsen ger en vackert strålande hud.

Kvinna som håller ett Nivea-serum

Börja med att fundera på vad du vill rikta in dig på. Titta sedan på vilket serum som kan passa för det. 


Serum ansikte användning

De flesta serum kan appliceras två gånger om dagen, på morgonen och kvällen, men varje serum har specifika rekommendationer för hur och när det ska appliceras. Du hittar förslag på hudvårdsproduktens förpackning. 

Till exempel är det bäst att applicera NIVEA Q10 Power Ultra Recovery Night Serum innan du går och lägger dig för att under natten vårda huden, reducera rynkor och göra huden fastare.

En stegvis guide för hur du använder ansiktsserum i hudvårdsrutinen

NIVEA har tagit fram en guide med enkla steg för hur man bäst serum ansikte användning i hudvårdsrutinen så att du vet när i hudvårdsrutinen du ska applicera ansiktsserum för att ge huden liv och näring.
kvinna som använder ansiktsserum

Rengör och tona: Se till att rengöra huden ordentligt innan du applicerar ansiktsserum. Då kan de viktiga ingredienserna absorberas i huden. Förbered huden med en ansiktskrämprodukter från NIVEA för att se till att huden är ren och fräsch. 

En toner kan också bidra till att förbereda huden för bättre absorbering eftersom den tar bort rester av smuts och föroreningar på djupet så att de aktiva ingredienserna kan tränga in bättre i hudlagren. 

Applicera serumet: När huden är ordentligt rengjord är det dags för serumet. Applicera serumet i händerna och gnugga händerna mot varandra. Pressa sedan händerna mot ansiktet. Klappa in serumet i huden, både i ansiktet och på halsen. 

Låt serumet absorberas i huden i några minuter. Då kan de aktiva ingredienserna tränga in och förnya huden.

Återfukta: När serumet har absorberats i huden ska du försiktigt smörja in någon av NIVEA:s ansikts rengöring krämer i ansiktet och på halsen för att skydda huden.


Ska man applicera serumet före eller efter fuktkrämen och varför?

Det är bäst att applicera serumet före fuktkrämen. Anledningen till det är att ett serum har en tunn formula som enkelt kan absorberas av huden. En fuktkräm har en tjockare formula som skapar en skyddsbarriär på hudens yta. Genom att applicera serumet först kan vi låta de viktiga aktiva ingredienserna att tränga in på djupet.

NIVEA:s rekommendationer för ansiktsserum

NIVEA har en rad olika ansiktsserum med ingredienser som kan bidra till att motverka det du vill behandla. Alla NIVEA:s serum innehåller höga koncentrationer av aktiva ingredienser som har visat sig ha bra effekt på huden. 

NIVEA:s sortiment med ansiktsserum innehåller populära ingredienser, bland annat:

Ansiktsserum med hyaluronsyra

NIVEA Cellular Expert Filler Day Cream erbjuder huden avancerad anti aging-vård. Detta serum passar alla hudtyper och kan friska upp och återfukta huden på djupet. Formulan kan även aktivera och påskynda cellförnyelsen. Ett perfekt serum med hyaluronsyra för den som vill göra huden smidigare.

Hudserum med bakuchiol

NIVEA Hydra Skin Sheet Mask slätar ut hudens struktur och gör att huden känns fastare. Den här arkmasken med bakuchiol verkar som ett kraftfullt serum med en formula som stärker kollagenet och ger huden ett yngre utseende. 

Utforska fler ansiktsserum för hudvård och ta reda på vilket serum som passar dig bäst här:

Utforska fler ansiktsserum för hudvård och ta reda på vilket serum som passar dig bäst här: