kvinna med mörkt långt hår

Att förstå kollagen och dess fördelar för huden

Upptäck kraften hos kollagen för huden med NIVEA. Lär dig mer om hur du kan använda kollagen och dess åldersmotverkande fördelar.

Att förstå kollagen och dess fördelar inom hudvård

Vad är kollagen och vad är kollagen bra för?

Kollagen är ett protein som våra kroppar producerar på naturlig väg. Det är faktiskt ett av våra vanligaste strukturella protein som utgör en tredjedel av proteinet i våra kroppar. Detta betyder i princip att kollagen är huvudramverket för våra celler och vävnader som ger struktur, styrka och stöd runt om i hela kroppen – lite som ett klister som håller ihop allting.
  
Därför spelar kollagen en viktig roll i många av våra större strukturer, inklusive hud, hår, skelett, senor, ligament, blodkärl, brosk och bindväv. 
  
Kollagen är fullt av aminosyror som är viktiga för att våra kroppar ska fungera normalt. Rätt nivåer av kollagen bidrar till att hålla lederna friska, skydda njurarna, se till att det kardiovaskulära systemet fungerar som det ska och hjälper blodet att koagulera.

Olika typer av kollagen


Det finns inte bara en typ av kollagen – våra kroppar innehåller faktiskt omkring 28 olika typer av kollagen. De flesta består av långa, tunna strukturer som kallas fibriller och som är starka och flexibla. 

Skillnaden mellan dessa olika typer av kollagen är hur molekylerna är grupperade, deras celler och var kollagenet används.

Här är de fem huvudtyperna av kollagen, grupperade efter sina särskilda funktioner:
  
Typ I
Utgör 90 procent av kroppens kollagen och ger struktur åt hud, skelett, senor och ligament.

Typ II
Återfinns i elastiskt brosk och stöder våra leder.

Typ III
Återfinns i muskler, artärer och organ.

Typ V
Återfinns i hornhinnan, vissa hudlager och moderkakan. 

Typ X
Återfinns i våra leder och skelettben.
 
Typ I och typ III är de två huvudsakliga typerna av kollagen i huden och tros allmänt vara de bästa kollagentyperna för att motverka rynkor.

kvinna leende

Varför är kollagen bra för huden?


Kollagen utgör omkring 80 procent av vår hud. Tillsammans med elastin (ett annat protein) är det kollagen som ger huden styrka och det är avgörande för att bibehålla hudens elasticitet. Kollagen förekommer till stor del i hudens mellanlager (dermis) och innebär många fördelar för huden eftersom det håller huden fast, fyllig och smidig. Kollagen är även avgörande för hudens naturliga förnyelseprocess och det bidrar till att avlägsna gamla hudceller och bana väg för nya.

Fördelarna med kollagen för ansiktet

kvinna som håller en Nivea ansiktskräm

Kollagen spelar en viktig roll när det gäller att få huden i ansiktet att se ung ut. Kollagen tillför styrka, elasticitet och återfuktning, som sammantaget bidrar till en synbart ungdomlig hy. Detta hjälper din hud att
 
1. Se återfuktad och fyllig ut
2. Vara fast och slät
3. Ha en hälsosam lyster
4. Vara smidig och återfå formen
5. Se ljus och fräsch ut runt det känsliga ögonpartiet.
  
Våra kollagennivåer är som högst när vi är unga, och det är därför barn har så len hud. Men när vi blir äldre saktar kollagenproduktionen ner på naturlig väg. Redan i 20-årsåldern minskar våra kollagennivåer med ungefär en procent per år. Därefter klarar våra kroppar helt enkelt inte av att ersätta det kollagen vi förlorar lika snabbt som det bryts ner. Dessutom blir kollagenfibrerna tunnare och svagare. 

För hudens del innebär det att vi börjar förlora vår ungdomliga lyster och kan se de typiska tecknen på åldrande:

 1. Torrhet
 2. Tunn hud
 3. Förlust av elasticitet 
 4. Slapp hud 
 5. Fina linjer och rynkor

Kollagen mot rynkor


När våra kroppar åldras och vi producerar mindre kollagen blir huden tunnare, torrare och mindre elastisk. Det är detta som leder till att rynkor och fina linjer bildas på hudens yta. Hos NIVEA är vi starka förespråkare för att bejaka skönheten hos mogen hud, inklusive rynkor, men vi förstår också att det är viktigt att man mår bra och känner sig självsäker i sin egen hud. Så om du vill minska dina rynkor, är ett alternativ att boosta dina kollagennivåer.

Så här återställer man kollagen i ansiktet


Den goda nyheten är att det finns några sätt som vi kan bidra till att stimulera produktionen av kollagen i huden när den börjar avta – även för mogen hud.

kvinna som håller en NIVEA Cellular Expert Lift Anti-Age Night Cream

En bra början är att införliva kollagenfrämjande produkter i din hudvårdsrutin:
  
NIVEA Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol Anti-Age Day Cream SPF30 har en innovativ formula med omsorgsfullt utvald ren bakuchiol som främjar kollagen och omdefinierar ansiktets konturer. Makro- och mikro-hyaluronsyra återfuktar huden intensivt och slätar ut hudens yta samtidigt som den tränger ner till djupare lager för en långvarig, rynkreducerande och utfyllande effekt.
 
På kvällen kan du prova NIVEA Cellular Expert Lift Anti-Age Night Cream. Utöver ren bakuchiol och makro-/mikrohyaluronsyra, har denna produkt även en kraftfull lugnande formula för användning på natten som hjälper dig att främja kollagen och stärker huden medan du sover.
  
Båda krämerna lämpar sig för alla hudtyper, även om du har lite mer känslig hud. 

Att välja rätt hudvårdsprodukter är inte det enda sättet att öka sina kollagennivåer. Här får du några enkla tips och trick som du kan använda i din vardag för att öka dina kollagennivåer:
 

 1. Ansiktsmassage 
  Att massera huden i ansiktet kan bidra till att stimulera kollagenproduktionen och stärka muskelminnet. Om musklerna i ditt ansikte är i god form blir de bättre på att bibehålla hudens fasthet och mer blod kommer att cirkulera i huden och bidra till att åstadkomma en hudton med lyster.

 2. Håll dig återfuktad
  Att dricka mycket vatten är alltid en bra idé eftersom det sköljer ut gifter och bidrar till en klarare hudton. Att hålla huden återfuktad bidrar också till att främja en hudbarriär som skyddar mot vattenförlust. Kollagen kan bindas till vatten och på naturlig väg hjälpa huden att upprätthålla fuktnivåer för att ge dig en klarare och slätare hud.
      
 3. Ät nyttigt
  Att få i sig rätt näringsämnen ger inte bara näring åt kroppen, utan bidrar även till att producera mer kollagen. Proteinrika livsmedel såsom benbuljong, lax, fläsk och äggulor är mycket bra val. Håll även utkik efter olika sätt att öka ditt intag av C-vitamin. Utan C-vitamin kan kroppen inte bilda, lagra eller syntetisera kollagen och det ansvarar för att hålla ihop cellerna under skapandet av kollagen. Livsmedel såsom broccoli, brysselkål, jordgubbar och ananas innehåller alla mycket C-vitamin.
     
 4. Förbättra din livsstil
  Se upp med saker som hämmar produktionen av kollagen och påskyndar hudens 
  åldrande. Rökning är en viktig faktor eftersom rökning minskar den blodtillförsel till ditt ansikte som håller huden smidig och frisk. Solskada är en annan faktor man bör undvika. UVA-strålar tränger djupt in i dermis och kan skada kollagenfibrerna. Alltför stort intag av socker och alkohol kan också minska kollagennivåerna och bör undvikas.

Kollagen och hyaluronsyra

NIVEA Cellular Luminous630 2-i-1 Anti-Age & Dark Spot Serum

Hyaluronsyra nämns ofta i samband med kollagen, men vad har de för koppling? Hyaluronsyra är egentligen inte en syra, utan produceras i likhet med kollagen naturligt i kroppen och efterliknas ofta i hudvårdsprodukter. Hyaluronsyra är ett fuktbindande ämne, vilket innebär att det har fuktbevarande egenskaper och spelar en viktig roll för hudens återfuktning. Det är ungefär samma sak som med kollagen eftersom när vi åldras och producerar mindre hyaluronsyra känns vår hud stram, ser torrare och mattare ut och linjer blir synliga. 
  
Hyaluronsyra bidrar till att binda vatten till kollagen och fångar fukten i huden så att den ser fylligare, fuktigare och mer återfuktad ut. Eftersom mogen hud kan vara torr är det extra viktigt att hålla utkik efter hudvårdsprodukter som innehåller både kollagen och hyaluronsyra som kan återfukta huden på djupet, samtidigt som de bidrar till att motverka tecken på åldrande.
 
Kollagenfrämjande serum med hyaluronsyra kan vara mycket effektivt för att motverka åldrande. Denna kombination har potential att släta ut djupa rynkor, göra huden starkare och synligt minska förekomsten av mörka fläckar. Nya NIVEA Cellular Luminous630 2-in-1 Anti-Age & Dark Spot Serum är ett kollagenfrämjande ansiktsserum som innehåller hyaluronsyra och den patenterade Luminous630-formulan för att motverka tecken på åldrande.

Så här används kollagen för huden

kvinna som håller en Nivea Cellular ansiktskräm

Att förbättra sin hudvårdsrutin är ett enkelt sätt att stimulera kollagenproduktionen i huden. När du börjar med ett nytt hudvårdsprogram är det viktigt att du inte går för fort fram. Börja med att införliva en enda riktad produkt, innan du utökar din rutin. Våra enkla hudvårdstips och råd är till för att hjälpa dig. 

Alla NIVEA-produkter är dermatologiskt testade och säkra för din hudtyp. När du använder en produkt för första gången ska du alltid följa instruktionerna på förpackningen för rätt applicering.
 
NIVEA:s Cellular-serie är noga utvecklad med användning av ingredienser som är kända för sin förmåga att återställa hudens elasticitet. Cellular Expert Lift-krämerna reparerar effektivt hudskador genom att stärka hudens motståndskraft, förnya hudens ramverk gradvis och definiera ansiktets konturer på nytt. Cellular Expert Filler-krämer återställer hudens volym och ger huden extra fasthet, samtidigt som de fyller ut rynkor och sömnmärken.

Hudvårdsrutin som främjar kollagen

 1. Rengör: Börja dagen med att rengöra ditt ansikte med en skonsam rengöringsprodukt som lämpar sig för din hudtyp. Detta avlägsnar alla orenheter eller rester från kvällen innan.

 2. Toner: Applicera en toner för att balansera hudens pH-nivåer och förbereda den inför de nästa stegen.

 3. Serum: Håll utkik efter serum som innehåller ingredienser såsom bakuchiol, hyaluronsyra, vitamin C eller peptider, eftersom dessa kan främja kollagenproduktionen och stärka hudens övergripande hälsa. NIVEA Cellular Expert Lift 3-Zone Serum lämpar sig för alla hudtyper. Detta serum kan bidra till mer definierade ansiktskonturer och ökad hudelasticitet.

 4. Riktad behandling: Detta steg hanterar olika hudproblem, vilket kan leda till en jämnare hudton. NIVEA Q10 Anti-wrinkle Targeted Filler är en riktad kollagenbehandling för huden som strävar efter att minska tecken på rynkor i pannan, området runt ögon och mun samt näsvecken på två veckor.

 5. Ögonkräm: Applicera en ögonkräm på det känsliga området runt ögonen. Detta bidrar till att ljusa upp och ge nytt liv åt området runt ögonen samt minskar förekomsten av fina linjer och rynkor.

 6. Kollagenfrämjande dagkräm: Dagkrämer är fördelaktiga eftersom de tillhandahåller nödvändig återfuktning under dagen och innehåller ofta specifika ingredienser som riktar sig mot dagliga hudvårdsbehov. NIVEA Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol Anti-Age Day Cream SPF30 innehåller kollagenaminosyror som kan tränga in i huden för att stimulera kollagenproduktionen. Den innehåller även ren bakuchiol, som också bidrar till att främja kollagenproduktionen och att definiera ansiktskonturer på nytt. Applicera produkten på huden i ansiktet och massera in den.

 7. SPF: På morgonen applicerar du en generös mängd bredspektrumssolskydd eller en återfuktningsprodukt med SPF 30+ på ansikte och hals. Detta steg är avgörande för att skydda din hud mot UV-skada och motverka förtida åldrande. Om den kollagenfrämjande krämen innehåller SPF, behöver du eventuellt inget extra solskydd.

 8. Nattkräm: NIVEA Cellular Expert Lift Anti-Age Night Cream är en nattkräm som är berikad med ren bakuchiol för att främja kollagenproduktionen medan du sover. Denna kraftfulla nattkräm stärker huden och stöder dess naturliga förnyelseprocess medan du sover.

Kollagen för huden – snabba fakta


Kollagen är ett grundläggande protein för hudhälsa och vitalitet som ger huden styrka och elasticitet. När vi åldras minskar produktionen av kollagen och detta leder till synliga ålderstecken såsom rynkor. Att införliva produkter som exmpelvis NIVEA:s Cellular Expert Lift-serien i din hudvårdsrutin bidrar till att stimulera kollagenproduktionen. Livsstilsförändringar som till exempel ansiktsmassage och kollagenrika livsmedel stöder också hudens välbefinnande. Bejaka kollagen för att känna dig fräschare och bibehålla ett ungdomligare utseende.

Vanliga frågor och svar

Kollagen för huden – vanliga frågor och svar

Vad är kollagen och varför är kollagen viktigt för huden?

Kollagen är ett kraftfullt protein som produceras naturligt i våra kroppar och som ger struktur, styrka och stöd till vår hud och olika vävnader. Kollagen är avgörande för att bibehålla hudens fasthet, elasticitet och ett ungdomligt utseende i stort.

Hur förändras kollagenproduktionen när vi åldras?

När vi åldras minskar kollagenproduktionen naturligt, vilket leder till synliga tecken på åldrande såsom rynkor, slapp hud och förlorad elasticitet.

Är kollagen bra för personer i alla åldrar?

Ja, kollagen är bra för personer i alla åldrar. Det är avgörande att man vårdar sin hud redan från ung ålder och att införliva kollagen i sin hudvårdsrutin kan främja och bibehålla en ungdomlig hud under hela livet.

Hjälper kollagen mot mörka fläckar på huden?

Kollagen i sig har ingen direkt påverkan på mörka fläckar, men kollagen kan indirekt förbättra hudens hälsa och elasticitet, vilket potentiellt kan minska förekomsten av mörka fläckar med tiden. För att både främja kollagenproduktionen och behandla mörka fläckar på huden, kan du applicera en dubbelverkande kräm såsom NIVEA Cellular Luminous630 2-IN-1 Anti-Age & Dark Spot Serum.

Är det ofarligt att använda kollagen på känslig hud?

Ja, kollagenbaserade hudvårdsprodukter såsom NIVEA:s Cellular Expert Lift-serie, lämpar sig för alla hudtyper, även känslig hud. Men du rekommenderas alltid att göra ett punkttest på ett litet hudparti eller att rådfråga en dermatolog innan du provar nya produkter för känslig hud.